Lindemann musicbook: 10 & musicbook: 50

Zvuk za pamćenje

Popularizacija digitalnih audio-zapisa, eksternih D/A konvertera i pojačala klase D dovela je do toga da danas na tržištu postoji veliki broj ovakvih uređaja u svim cenovnim klasama, ali i dimenzijama kućišta.

Dvojac iz Lindemanna smešta slušaoce u prvi red koncertne dvorane.

U proteklih nekoliko godina mnogi poznati proizvođači u ponudu su uvrstili kombinacije D/A konvertera/pretpojačala i izlaznih pojačala u kompaktnom, mini-formatu – Musical Fidelity i Naim su samo neki od njih. Ovoj tržišnoj niši priključila se i nemačka kompanija Lindemann Audio, poznata po ozbiljnim uređajima više klase i naprednim rešenjima u digitalnom domenu. Tokom tridesetogodišnje istorije, Lindemann Audio je razvijao i proizvodio zvučnike, pojačala i digitalne izvore, da bi se sada usredsredio na D/A konvertere, mrežne plejere i pojačala serije musicbook.

musicbook: 10
Digitalno-analogni konverter musicbook: 10 predstavlja pristupačniji model u ponudi, a razlika u odnosu na skuplji musicbook: 15 ogleda se u odsustvu CD čitača. Iako će ovaj dodatak značiti audiofilima koji ne žele da se odreknu reprodukcije sa CD-a, činjenica je da već nekoliko godina unazad primat u transportu digitalnog signala preuzimaju računari i muzički serveri s ugrađenim hard-diskovima. Pored ova dva modela, treba pomenuti da Lindemann Audio u ponudi ima i dva mrežna plejera (musicbook: 20 i musicbook: 25), među kojima je takođe jedina razlika u prisustvu CD čitača.

DSC_1652-lind

Vratimo se na musicbook: 10 – ovaj uređaj odlikuje se unificiranim dizajnom koji krasi celu seriju, s kućištem koje je izrađeno u potpunosti od aluminijuma debljine 6,5 milimetara. Jedini izuzetak jeste prednja strana, koja je najvećim delom prekrivena panelom od crne plastike, neznatno uvučene u odnosu na ostatak fronta. Panel je gotovo potpuno prazan i sadrži samo 6,35-milimetarski izlaz za slušalice na desnoj strani, dok se u dnu leve strane nalazi diskretna LE dioda. U centralnom delu, skriven od pogleda kada je uređaj isključen, smešten je OLED ekran solidnih dimenzija (75×20 mm). Jedine dve komande smeštene su na prednjem delu gornje strane – levo se nalazi standby taster, dok je na desnoj strani postavljena velika, višenamenska kružna komanda. Ova komanda je vizuelno zaista sjajno uklopljena jer je potpuno u ravni kućišta, dok bokom delimično izlazi iz gornje strane kako bi bila pristupačna za okretanje. Uspravni rubovi prednje strane kućišta i zadnji deo gornje primetno su zaobljeni, što smekšava uglastu formu, a na kućištu ne postoje otvori za hlađenje. Poput prednje, i zadnja strana je uvučena, što predstavlja dobrodošlu zaštitu konektora prilikom transporta, ali otežava priključivanje kablova na ionako nevelikoj površini panela. Za povezivanje digitalnih izvora predviđena su po dva koaksijalna i optička ulaza, kao i USB port tipa B, dok su za prosleđivanje analognog signala prisutni po jedan RCA i balansirani XLR izlazi. Ipak, pogled na zadnju stranu pokazuje da musicbook: 10 nije samo još jedan kvalitetan D/A konvertera, jer se u levom delu nalaze dva linijska RCA ulaza za priključivanje analognih izvora. Garnituru konektora kompletira IEC strujni priključak sa integrisanim prekidačem, koji je postavljen u desnom uglu zadnje strane.

DSC_1629

U unutrašnjosti D/A konvertera vladaju tipično germanska pedantnost i smisao za organizaciju, što ne iznenađuje kada se zna da su svi Lindemann uređaji dizajnirani i proizvedeni u Nemačkoj. Šasija je celom površinom prekrivena kvalitetnom štampanom pločom sa upadljivim logotipom proizvođača, a prisutne su i tri manje, neznatno izdignute ploče. Od elektronskih kola ističe se 32-bitski D/A konverter Asahi Kasei AK4490EQ, koji pripada poslednjoj generaciji DAC čipova premijum kategorije i prihvata PCM signal frekvencije do 768 kiloherca, kao i DSD do 11,2 megaherca (DSD128). Međutim, proizvođač navodi da je ovaj DAC namenjen samo za konvertovanje signala sa USB porta, dok je za koaksijalne i optičke ulaze upotrebljen par Anagram Sonic konvertera u dual-diferencijal postavci, a musicbook: 10 preko ovih ulaza prihvata 192/24 materijal. Za prihvatanje digitalnog signala zaduženi su Cirrus Logic WM8805 (transiver) i Burr-Brown SRC4392 (konverter sempling frekvencije), a za obradu digitalnog signala upotrebljen je Analog Devices ADSP-BF532 iz renomirane serije Blackfin. Sekcija pretpojačala izvedena je u balansiranom dizajnu sa analognom kontrolom glasnoće, a našlo se mesta i za pojačalo za slušalice u A klasi (32-300 Ω), s vrlo kvalitetnim Neutrik konektorom.

Na kraju, treba reći da se musicbook: 10 isporučuje u višeslojnom pakovanju, koje sadrži veoma kvalitetno korisničko uputstvo u boji, kao i USB i strujne kablove. Daljinski upravljač, koji mnogi proizvođači iz više klase zanemaruju, kod ovog uređaja je jednako atraktivan. Njegovo kućište izrađeno je od brušenog aluminijuma, a na gornjoj i donjoj površini nalazi se crna plastika visokog sjaja, poput one na prednjem panelu uređaja. Vizuelni ugođaj kvare tasteri koji su pomalo nespretno uklopljeni u podlogu, što narušava eleganciju i inače luksuzan izgled upravljača.

DSC_1661

musicbook: 50
Dvokanalno Izlazno pojačalo musicbook: 50 predstavlja jedino pojačalo u ponudi proizvođača i upakovano je u potpuno isto kućište kao i musicbook: 10, a jedina razlika ogleda se u odsustvu komandi – umesto tastera, prednji deo gornje strane krasi samo krupno ugravirani logotip kompanije. Kvalitet izrade i upotrebljeni materijali istovetni su kao kod D/A konvertera, pa na to nećemo trošiti reči. Očekivano, razlike su primetne na zadnjoj strani, koja sadrži RCA i XLR ulaze za povezivanje pretpojačala, zvučničke terminale koji prihvataju samo banana-priključke i IEC strujni priključak sa integrisanim prekidačem. Unutrašnjost pojačala nas je svojim urednim rasporedom i minimalnim ožičenjem ponovo podsetila na zemlju porekla ovih uređaja, a celokupna elektronika smeštena je na dve manje štampane ploče, koje se jednim delom preklapaju. Snagaš musicbook: 50 izveden je u klasi D, u potpuno balansiranom dizajnu, a u specifikaciji je navedeno da isporučuje 80 vati po kanalu i da je predviđen za upotrebu sa zvučnicima impedanse četiri do osam oma. Proizvođač navodi da je za amplifikaciju upotrebljena UCD tehnologija, što znači da je musicbook: 50 opremljen Hypex modulima. Ovaj mali snagaš isporučuje se u istom pakovanju kao DAC, a od pribora poseduje strujni kabl i kvalitetno uputstvo za upotrebu u boji.

DSC_1634

Test
S obzirom na unificiran dizajn, nije potrebno posebno isticati da se ove dve sprave vizuelno savršeno uklapaju. Takođe, kompaktne dimenzije znače da će na polici ostati više prostora za druge uređaje i prateće audiofilske rekvizite, što uvek dobro dođe. Kružna komanda na D/A konverteru ostavlja zaista sjajan utisak – osećaj pod prstima je savršen, reagovanje na komande i hod tastera su optimalni, a posebno nam se svidelo to što je bočna strana orebrena kako ne bi klizila pod prstima. Ukratko, komanda je toliko dobro izvedena da je prava šteta što neće biti često korišćena jer se uz musicbook: 10 isporučuje jednako dobar daljinski upravljač sa infracrvenom vezom. Pored sistemskih komandi, daljinac se ističe još jednom inovacijom – u pitanju je integrisana baterija koja se puni preko USB kabla. Dakle, zbogom baterije i punjači, Lindemann to rešava daleko elegantnije i praktičnije. Treću svetlu tačku u pogledu ergonomije predstavlja fantastični OLED ekran, koji pruža savršenu čitljivost i s nekoliko metara udaljenosti. Ulaskom u menije slova se smanjuju jer na ekranu ima više informacija, pa je potrebno prići na barem metar od uređaja. Ipak, uz pretpostavku da se promena podešavanja ne obavlja često, ovo ne predstavlja poseban problem.

DSC_1640Tokom reprodukcije, dvojac iz Lindemanna smešta slušaoce u prvi red koncertne dvorane i teško mu je naći nedostatke vredne pomena. Snaga i kontrola prisutni su u čitavom opsegu, ali nas je više od toga fascinirala savršena prezentacija svakog pojedinačnog tona. Trajanje i definicija od početka do kraja, odjek u prostoru (ukoliko postoji na snimku), timbar različitih instrumenata, ovi uređaji će vam sve to prikazati zaista besprekorno. Prisutna je i najvažnija osobina, koja odvaja vrhunske uređaje od nedorasle konkurencije: svi detalji i finese su potpuno neosetno uklopljeni u muziku. Pozornica je prilično velika po sve tri ose, sa instrumentima koji su jasno postavljeni u prostoru, pa tokom izvođenja kompleksnijih živih snimaka auditorijum dobija pravu trodimenzionalnu postavku. Kao i većina uređaja više klase, Lindemanni traže što kvalitetniji snimak – ovde ne mislimo na rezoluciju, jer loš hi-res zapis može zvučati znatno lošije od dobrog red book CD snimka – jer tokom reprodukcije surovo i revnosno otkrivaju i prikazuju sve nedostatke produkcije, a kompresovani fajlovi mogu zvučati na granici slušljivog. Takođe, treba povesti računa o odabiru zvučnika kako izražena analitičnost nemačkog dueta ne bi skliznula u previše detaljnu reprodukciju, koja odvlači pažnju od emocija koje muzika sadrži.

Treba pomenuti da musicbook: 50 pripada kategoriji „automatika“, što znači da na sebi ima samo mrežni prekidač na zadnjoj strani, dok se pobuđivanje iz standby modaliteta obavlja automatski, prepoznavanjem signala na ulazu, za šta je potrebno oko osam sekundi. Pojačalo se na isti način vraća u standby – nakon 20 minuta neaktivnosti preći će u automute režim (potrošnja 2,5 W), a po isteku sledećih 20 minuta preći će u potpuni standby (potrošnja 0,45 W). Prilikom postavljanja u sistem preporučujemo povezivanje D/A konvertera i snagaša balansiranim XLR kablovima jer je dobitak u zvuku značajan i bila bi prava šteta odreći ga se. Ukoliko su uslovi u pogledu kvaliteta snimka i interkonekcionih kablova ispunjeni, ove male aluminijumske kutije priuštiće vam reprodukciju za pamćenje, s divnom, sveobuhvatnom prezentacijom sva tri opsega, od savršeno definisanih i vernih visokih tonova, preko razigranog srednjeg spektra, pa do najdubljih ponora niskotonskog opsega.

Zaključak
Na kraju, možemo samo da konstatujemo da su nedostaci ovog kompleta prilično trivijalni i zapravo se svode na zvučničke terminale koji prihvataju samo banana-priključke. U svakom drugom pogledu musicbook: 10 i 50 predstavljaju potpuno elaborirane i ozbiljne sprave, beskompromisnog kvaliteta izrade, inovativnih rešenja i zvuka koji se pamti.

PLUS
Sjajna prezentacija.
Besprekoran prikaz svakog pojedinačnog tona.
Odličan OLED displej.
Tehnička rešenja i inovativnost.
“Made in Germany” kvalitet izrade.

MINUS
Izlazno pojačalo prihvata samo banana-terminale.

D/A konverter: Asahi Kasei AK4490EQ
Frekvencijski odziv (-3 dB): 0-200 kHz
Izobličenja THD: <0,0005%
Digitalni ulazi: 2x koaksijalni i optički, 1x USB-B
Digitalni izlazi: 1x koaksijalni i optički
Analogni ulazi: 2x RCA
Analogni izlazi: 1x RCA i XLR
Dodatno: izlaz za slušalice
Dimenzije (ŠxVxD): 280x65x220 mm
Masa: 3,2 kg
Cena: 2.800 evra
Kontimualna snaga: 2x80 W
Frekvencijski odziv (-3 dB): 0-36 kHz
Izobličenja THD: <0,05%
Broj ulaza: 1x RCA i XLR
Broj izlaza za zvučnike: 1
Dimenzije (ŠxVxD): 280x65x220 mm
Masa: 3,1 kg
Cena: 1.800 evra
Reader Rating7 Votes97
97
Ocena čitalaca