LG Spirit 4G LTE

Blago zakrivljeni

Dosad smo testirali mnogo top-modela pametnih telefona, ali njihova visoka cena čini ih nedostupnim većini kupaca. Pogledajmo šta se interesantno nudi za daleko manje novca, a da ipak nudi odlično korisničko iskustvo.

lg999LG poslednjih godina predstavlja nekoliko kvalitetnih modela u srednjoj klasi na kojima primenjuje tehnologije i znanja iz flagship modela. Uzeli smo na test model Spirit 4G, koji je cenovno veoma prihvatljiv, a cena mu se vrtoglavno spušta ako uzimate neki od pretplatničkih paketa kod operatera. U pitanju je telefon s dijagonalom ekrana od 4,7 inča (11,88 cm) sa 720p rezolucijom (720×1.280 px) i gustinom od 312 piksela po inču. Zanimljivo je uporediti karakteristike ovog ekrana s legendarnim iPhone 5s modelom jer ga Spirit pobeđuje gotovo u svim segmentima (veličina, rezolucija i približno ista gustina). Ekran Spirita ima Corning Gorilla Glass 3 tehnologiju zaštite, koja je, podsetimo, prvi put predstavljena na modelu Samsung Galaxy S4. Ekran je blago zakrivljen, i to se vizuelno jedva primećuje, ali je veoma korisno ako imate naviku da telefon spuštate na podlogu na strani ekrana.
Zadnja strana telefona je plastična, s matiranim finišom. LG je zadržao i na ovim telefonima tastere na zadnjoj strani, pa ako ste već koristili neki od ovih telefona, period navikavanja je minimalan. Na zadnjem panelu primetićete još i kameru, LED blic, otvor za zvučnik i novi, redizajnirani LG logotip. Debljina telefona je za nijansu manja od 10 milimetara, što ga ne čini posebno elegantnim.
Poklopac telefona lako se otvara, a ispod njega nalazi se zamenljiva baterija kapaciteta 2.100 miliamper-sati, kao i otvori za mikro SIM i mikro SD kartice. Pošto ovaj telefon podržava 4G, preporučujemo da svoju staru SIM karticu zamenite novom da biste uživali u velikim brzinama interneta u centru Beograda.

Softver
LG Spirit 4G dolazi s Lollipop Android operativnim sistemom, koji je poboljšan LG slojem softvera. Na prvom mestu moramo pomenuti „knock code“, koji smo prvi put videli na LG G3 telefonu. Telefon se otključava kuckanjem po ekranu, i to postavljanjem šifre u vidu redosleda tačaka na koje kuckate. Sigurni smo da se „knock code“ teže otkriva nego ukucavanje četiri broja na tastaturi, koje svi mogu lako da primete krajičkom oka.
Kako ovaj telefon dolazi sa samo osam gigabajta interne memorije, LG nije ni smeo da ga prenatrpa aplikacijama. Tu su osnovne Google aplikacije, imejl aplikacija, kalendar, Polaris Office, i tu se negde lista završava. Sam operativni sistem i ove aplikacije zauzeće vam nešto preko četiri gigabajta memorije, te nikako ne preporučujemo da na ovom telefonu instalirate prevelik broj aplikacija. Preporučuje se kupovina memorijske kartice kojom ćete proširiti skladištnu memoriju Spirita. Čak i sam proizvođač pošteno navodi na sajtu da je korisniku dostupno 3,2 gigabajta, a da su podržane memorijske kartice do 32 gigabajta.

Hardver
Procesor je kompanije Qualcomm, a u pitanju je 1,2 gigahercni procesor za četiri jezgra Snapdragon 410. Radna RAM memorija je jedan gigabajt, a za grafiku je zadužen Adreno 306. Ovaj telefon nema izvanredne rezultate na benchmark testovima, ali za svakodnevno obično korišćenje hardver je više nego dovoljan. Problem bi nastao ako biste želeli da igrate malo zahtevnije video-igre. Prisutna je i podrška za NFC, kao i za pretvaranje ovog telefona u hotspot.
lg spirit1Šta ipak ovom telefonu nedostaje osim nedostatka memorije? Kao i ostali telefoni u ovoj kategoriji, nema senzor za merenje osvetljenja, pa korisnik mora ručno podešavati osvetljenje ekrana. Izostala je i podrška za multitasking u smislu dualnih prozora, koja postoji na top-modelima.

Kamera
Zadnja kamera ima rezoluciju od osam megapiksela, a softver kamere je bazičan. Nedostaje snimanje HDR snimaka, a kamera je inicijalno podešena za snimanje fotografija od šest megapiksela. Ovo nam se nije dopalo jer je kamera podešena u „wide“ režimu kako bi fotografije bile lepo prikazane na ekranu telefona. Ovaj format ima rezoluciju od 3.264×1.840 piksela, a naša preporuka je da iskoristite puni format od 3.264×2.448 piksela, bez obzira na to što će se u prikazu ovih fotografija na telefonu videti crne, odnosno prazne linije. Video-snimci se snimaju u dve rezolucije 720p i Full HD na 30 frejmova u sekundi. Kamera na telefonu ovog segmenta, podrazumeva se, nema laserski autofokus, pa možete očekivati određen broj mutnih fotografija.
Selfi kamera je poprilično razočaravajuća, s rezolucijom od jednog megapiksela (1.280×720 px). Ipak, nudi neke opcije preuzete s top-modela, poput glasovne komande ili sklapanja dlana u pesnicu za okidanje snimka. Takođe je moguće uključiti blic i na selfi kameri, koju zapravo izigrava ekran koji svojim najvećim delom prikazuje belu boju.

Zaključak
LG Spirit 4G LTE zaista je solidan telefon, koji nudi mnogo toga za relativno malo para. Ako ste napredni korisnik koji voli da instalira puno aplikacija, onda ovaj telefon nije za vas. Ali ako povremeno surfujete internetom, proveravate imejl i pratite društvene mreže, Spirit je za svaku preporuku. LG je čak predvideo i QuickCircle futrolu za ovaj model, koja će svakako učiniti da Spirit izgleda elegantnije.

Displej: 4,7 inča, 720x1.280 px, 312 ppi
Procesor: Qualcomm MSM8916 Snapdragon 410
Operativni sistem: Android 5.0 Lollipop
Memorija (RAM/skladište): 1 GB / 8 GB
Ulaz za microSD: da, do 32 GB
Kamera prednja/zadnja: 1 MP / 8 MP
Baterija: 2,100 mAh
Dimenzije: 133x66x10 mm
Masa: 124 g
Cena: oko 210 €
Reader Rating5 Votes66
66
Ocena čitalaca