LG SJ9

Pristupačni Atmos

Kao jedan od prvih saundbarova s podrškom za Dolby Atmos, LG SJ9 se izdvaja naprednim tehničkim rešenjima, atraktivnim dizajnom i svestranom upotrebljivošću.

LG SJ9 se isporučuje u zaista velikoj kutiji, u kojoj se nalazi sve što je potrebno za puštanje sistema u rad. Pored centralne jedinice i sabvufera, pakovanje sadrži kompaktni daljinski upravljač s baterijama, digitalni optički kabl, prihvatnike i uputstvo za montažu sabvufera na zid, pa čak i vezice za raspoređivanje i skrivanje kablova.

Pogled na SJ9 saundbar pokazuje nam da je u pitanju moderno dizajniran uređaj sa elegantnim detaljima, za koji bi se čak moglo reći da je diskretan kad bi bio malo manjih dimenzija. Prednja i bočne strane prekrivene su čvrstom metalnom mrežicom, dok se u dnu nalazi orebreni deo u hromiranom finišu. Gornja strana izrađena je od čvrste plastike i prilično je prazna, te sadrži samo dve zvučničke jedinice u levom i desnom delu, kao i obeležja komandi u blizini zadnje ivice. Ipak, to su samo oznake, dok se garnitura od šest tastera nalazi neposredno iza, na zadnjoj strani. Na zadnjoj strani takođe nailazimo na upušteni deo, u kojem su smešteni LAN port, HDMI ulaz i izlaz, kao i audio-ulazi u formi digitalnog optičkog i analognog 3,5-milimetarskog priključka. Pored toga, prisutan je USB-A port, ali samo za servisnu namenu.

Ipak, SJ9 ispod poklopca krije daleko više nego što njegov svedeni izgled otkriva. Pre svega, pored dva pomenuta drajvera na gornjoj strani, ispod metalne mrežice smešteno je još pet zvučničkih jedinica (nepoznatih dimenzija i karakteristika). Za pokretanje su zaduženi zasebni digitalni moduli za svaku jedinicu, koji imaju pojedinačnu snagu od 43 vata. U pogledu povezivanja, pored navedenih priključaka, na raspolaganju su wi-fi i blutut, uz podršku za LG-jevu multirum tehnologiju pod nazivom Music Flow. Audio-sekcija prihvata 192 kHz/24-bitske fajlove, ali i obavlja upsampling nižih rezolucija na 192/24, a prisutna je i podrška za Chromecast.

Test
Zbog svojih dimenzija, SJ9 će se vizuelno najbolje uklopiti s televizorima veće dijagonale, a potrebno je imati na umu da treba da se obezbedi dovoljno široka polica ili adekvatan prostor za zidnu montažu. Nakon uključenja, na desnom delu prednjeg panela prikazuje se numerički displej, koji služi za prikaz osnovnih informacija, a potpuno je neprimetan kadaje uređaj isključen. Pored toga, posebnu atrakciju predstavljaju zvučnici na gornjoj strani, koji se izdižu iz kućišta kad se uređaj uključi.

Tokom gledanja filmova, SJ9 pruža upečatljivu i moćnu zvučnu podlogu, potpuno u skladu sa svojim dimenzijama. Zvučna slika je prostrana i lepo razvijena, uz veoma dobar surround ugođaj. Ovo je posebno primetno pri korišćenju Dolby Atmos formata, kad pozornica dobija istinsku treću dimenziju zahvaljujući zvuku koji se odbija o plafon i do auditorijuma stiže s gornje strane. Uobičajeno kod savremenih uređaja ovog tipa, visoki tonovi su izrazito čisti i veoma detaljni, a testirani saundbar obezbeđuje potpuno razgovetne dijaloge, čak i pri zaista dinamičnim scenama sa obiljem zvučnih efekata. Izrazita brzina takođe spada među najveće kvalitete ovog kompleta, pa zvučni efekti prate dešavanja na ekranu uz savršenu sinhronizaciju i munjevite promene pozicije u prostoru. Srednji deo opsega sjajno je oslikan, s bogatstvom jasno definisanih tonova, a nakon dužeg uživanja u filmovima zaključak je nedvosmislen – iza sveprisutne definicije i brzine stoji snažna amplifikacija, koja spremno odgovara na sve izazove.

Kao drugi deo sistema, proizvođač isporučuje sabvufer prosečnih dimenzija, koji se vizuelno savršeno uklapa s centralnom jedinicom. Povezivanje je bežično, a unutar kompresionog kabineta nalaze se zvučnička jedinica nepoznatih karakteristika i pojačalo od 200 vati. Sabvufer isporučuje snažan i dubok bas, koji se po koloritu odlično uklapa sa ostatkom spektra, a sposoban je da parira saundbaru i po brzini. Razorni niski tonovi s lakoćom ispunjavaju prostoriju, a za savršen ugođaj poželeli bismo samo malo više definicije u najdubljim basovima.

SJ9 se predstavlja u sličnom svetlu i tokom reprodukcije muzike, kada u prvi plan izbijaju izuzetno čisti tonovi i visok nivo detalja. Srednjetonski spektar dovoljno je prirodan da omogućava dugotrajno uživanje u muzici bez zamora, a snažni basovi kreiraju čvrstu podlogu, posebno za savremenije muzičke pravce. Pored toga, testirani komplet može da pruži još bolji zvuk upotrebom visokorezolutivnog materijala, a interni upsampling na 192/24 pokazao se kao sasvim upotrebljiv dodatak.

Iako SJ9 stiže s daljinskim upravljačem, za najveći stepen komfora i punu funkcionalnost pri slušanju muzike preporučujemo upravljanje putem aplikacije LG Music Flow. Pored upravljanja audiotekama na telefonu, tabletu i lokalnoj mreži, aplikacija omogućava jednostavnu kontrolu onlajn muzičkih servisa, kao i kreiranje kućnog multirum sistema od LG Music Flow uređaja.

Zaključak
Uprkos pristupačnoj ceni u konkurenciji saundbarova s podrškom za Dolby Atmos, LG SJ9 se predstavlja kao odlično promišljen komplet, s veoma upotrebljivim dodatnim opcijama. Uverljiv surround zvuk uz detaljnu i prijatnu reprodukciju muzike učiniće ga sjajnim pratiocem svakog televizora velike dijagonale.

PLUS
Jednostavnost i funkcionalnost.
Podrška za Atmos i 192/24.
Snažan i precizan zvuk.

MINUS
Gubitak definicije na najdubljem basu.

Konfiguracija: 5.1.2
Snaga saundbara: 7x43 W
Snaga sabvufera: 200 W
HDMI ulazi/izlazi: 1/1
Digitalni audio ulazi/izlazi: 1/0
Analogni audio ulazi/izlazi: 1/0
Formati: AAC, AIFF, ALAC, Dolby Atmos, Dolby Digital, Dolby TrueHD, DTS Digital Surround, FLAC, MP3, OGG, PCM, WAV, WMA
Dodatno: eternet, wi-fi, blutut
Dimenzije (ŠxVxD): 1.200x48x155 mm
Masa: 5,6 kg
Dimenzije sabvufera (ŠxVxD): 296x332x296 mm
Masa sabvufera: 7,6 kg
Cena sistema: oko 1.000 evra
Reader Rating4 Votes45
45
Ocena čitalaca