LG SH7

Za filmove i muziku

Kao zamenu za prošlogodišnji model NB5540, južnokorejski LG predstavio je novi saundbar SH7, predviđen za uklapanje s televizorima dijagonale od najmanje 49 inča.

sh7_right45

Saundbar sa oznakom SH7, koji se ovom prilikom našao na našem testu, prvi put je prikazan na ovogodišnjem CES sajmu u Las Vegasu. Pozicioniran je pri vrhu nove serije SH, koja obuhvata modele od baznog SH2, pa do najvećeg SH8.

Vitak i elegantan
Vizuelna usklađenost s televizorima dijagonale najmanje 49 inča (124 cm), kao što smo pomenuli u podnaslovu, ukazuje na popriličnu širinu saundbara – u slučaju testiranog SH7 ona iznosi 106 centimetara. Naravno, veća širina ne znači da se saundbar ne može koristiti i s TV aparatima manje dijagonale, a krajnja odluka je, kao i uvek, na kupcima.

SH7 pruža moderan zvuk i uvek insistira na savršeno jasnim i čistim tonovima, pa je analitičnost na visokom nivou.

Za novi LG SH7 ne može se reći da je samo saundbar jer se uz njega isporučuje aktivni sabvufer s bežičnim povezivanjem, pa je zapravo u pitanju 4.1-kanalni audio-sistem. Dizajn saundbara je u osnovi sasvim jednostavan, pa SH7 predstavlja veoma izduženi kvadar, ali je elegancija skrivena u detaljima. Kako saundbar usled velike širine ne bi previše opterećivao prostor, profil je veoma nizak, pa ukupna visina iznosi svega 5,3 centimetra. Srebrna boja uređaja deluje moderno, a cela prednja strana je prekrivena gustom metalnom mrežicom, s neznatno uvučenim i veoma diskretnim postoljem crne boje. Gornja strana je izrađena od kvalitetne plastike, finiširane u imitaciji brušenog aluminijuma, dok orebreni bokovi u crnoj boji predstavljaju dobro odmeren kontrast srebrnom kućištu. Zadnja strana takođe je izvedena u crnoj boji i potpuno je ravna, a svi priključci su smešteni u dva upuštena dela kako bi kablovi bili što bolje skriveni. Na raspolaganju su jedan HDMI ulaz i izlaz, kao i digitalni optički i analogni 3,5-milimetarski audio-ulaz. Pored toga, na desnom delu zadnjeg panela smešteno je šest komandi, čije su oznake postavljene na gornju stranu da bi se mogle koristiti i bez direktnog gledanja u tastere. Njima se može obavljati uključivanje i isključivanje uređaja, odabiranje ulaza, kontrola glasnoće i aktiviranje wi-fi i multirum veze.

sh7_front45

Drugi deo sistema predstavlja aktivni bežični sabvufer sa oznakom SPH7-W, koji se odlikuje manjim dimenzijama, što ga čini nezahtevnim za pozicioniranje i u manjim prostorijama. Zvučnička jedinica postavljena je frontalno, iza metalne mrežice, a ostatak kućišta izrađen je od medijapana debljine 12 milimetara. Zadnja strana je prilično prazna i sadrži samo taster za bežično povezivanje, kontrolnu LE diodu, bas-refleks otvor manjeg prečnika i priključak za odvojivi strujni kabl. Takođe, kućište sabvufera izvedeno je u finišu koji podseća na metal srebrnastosive boje, ali su rubovi medijapanskih ploča na zadnjoj strani ostali neobrađeni. Iako je u pitanju zadnja strana sabvufera, ovo ostavlja veoma jeftin utisak, pa smatramo da je proizvođač mogao malo više da se potrudi i primeni neko elegantnije rešenje.

Kao i obično u ovoj kategoriji, deklarisane tehničke karakteristike uređaja uglavnom su zanemarene, a akcenat je stavljen na dizajn i, najviše, na mogućnosti sistema. Stoga, u ovom pogledu poznato nam je samo da je u saundbaru smešteno ukupno šest frontalnih i surround zvučničkih jedinica, koje pokreću četiri pojačala od po 40 vati, dok sabvufer ima ugrađeno pojačalo od 200 vati.

sh7_wooper_left45Velike mogućnosti
Proizvođač uz sistem isporučuje daljinski upravljač manjih dimenzija i solidnog kvaliteta, koji omogućava kontrolu svih funkcija. Takođe, kako SH7 pripada Music Flow generaciji uređaja, kontrola i reprodukcija muzike mogu se obavljati preko istoimene aplikacije za Android i Apple. U pakovanju stižu i nosači za montažu saundbara na zid, kao i optički i mrežni kabl, pa je SH7 odmah nakon otpakivanja spreman za upotrebu.

Zahvaljujući ASC tehnologiji (Adaptive Sound Control), saundbar tokom gledanja filmova ili TV emisija automatski prepoznaje sekvence s dijalozima i umanjuje glasnoću bas-opsega kako bi glasovi bili što razgovetniji. Ova tehnologija odlično funkcioniše u praksi, pa SH7 pruža izuzetno razgovetne dijaloge čak i pri nižim glasnoćama. Iako se po surround ugođaju ne može meriti s pravim sistemima kućnog bioskopa, kombinacija saundbara i sabvufera tokom gledanja filmova kreira snažnu i upečatljivu zvučnu podlogu, koja uspešno uvlači auditorijum u dešavanja na ekranu. Zvuk brojnih eksplozija i drugih efekata u akcionom SF filmu “Hardcore Henry” bio je odlično reprodukovan, sa zaglušujućom grmljavinom u donjem delu spektra. Odjeci su bili dobro vremenski odmereni, a dijalozi jasni i razgovetni bez obzira na okolna dešavanja.

Pri reprodukciji muzike u dvokanalnoj formi, SH7 profitira od podrške za 192 kHz/24-bitske formate. Takođe, velika širina saundbara obezbeđuje dovoljnu disperziju, pa je pozornica srazmerno široka i lepo postavljena. Bez sumnje, SH7 pruža moderan zvuk i uvek insistira na savršeno jasnim i čistim tonovima, pa je analitičnost na visokom nivou. S druge strane, sistem povremeno ume da pretera u ovome, što dovodi do klinički čiste, sterilne reprodukcije i umanjuje emotivni naboj muzike. U većini slučajeva, ipak, zvuk je prihvatljivo izbalansiran i pruža dovoljnu dozu muzikalnosti, naročito u srednjem delu opsega. Najniži tonovi su snažni i masivni, ali za najbolje rezultate pri reprodukciji muzike preporučujemo da malo eksperimentišete s pozicioniranjem sabvufera – uz bežičnu vezu, ovo nije nimalo teško.

U pogledu dodatnih opcija, SH7 se predstavlja kao izuzetno sposobna spava. Mrežno povezivanje (wi-fi ili kablom) omogućava reprodukciju muzike s lokalnih skladišta i s brojnih onlajn muzičkih servisa, a mobilni uređaji mogu se povezati i direktno, pomoću blutut veze. Podrška za Google Cast dopušta da smartfon ili tablet postanu upravljači za kontrolu reprodukcije i glasnoće, a posebnu zanimljivost predstavlja mogućnost dodavanja dva bežična LG zvučnika za zadnje kanale, čime se dobija pravi sistem kućnog bioskopa. Ukoliko to nije dovoljno, navešćemo da SH7 podržava multirum povezivanje, kao i direktnu blutut vezu sa LG televizorima, te da se može kontrolisati daljinskim upravljačima drugih proizvođača (Sony, Philips, Samsung, Panasonic…). Bez obzira na zahteve koji bi se mogli postaviti pred njega, LG SH7 očigledno ima rešenje za sve, pa od nas dobija visoke ocene i preporuke.

PLUS
Elegantan i moderan dizajn.
Velike mogućnosti povezivanja.
Odličan surround i sasvim prihvatljiv stereo-zvuk.

MINUS
Nema USB port.

Konfiguracija: 4.1
Snaga saundbara: 4x40 W
Snaga sabvufera: 200 W
Izobličenja THD:
HDMI ulazi/izlazi: 1/1
Digitalni audio ulazi/izlazi: 1/0
Analogni audio ulazi/izlazi: 1/0
Formati: AAC, AIFF, ALAC, Dolby Digital, DTS Digital Surround, FLAC, LPCM, MPEG4, MP3, OGG, WAV, WMA
Dodatno: eternet, wi-fi, blutut
Dimenzije (ŠxVxD): 1.060x53x85 mm
Masa: 2,8 kg
Dimenzije sabvufera (ŠxVxD): 171x320x252 mm
Masa sabvufera: 4,3 kg
Cena sistema: oko 340 €
www.lg.com/rs
Reader Rating1 Vote
75
75
Ocena čitalaca