LG PW700

Bookshelf projektor

Iako kompaktni i prenosivi projektori odavno nisu novost, proizvođači se neprestano utrkuju kako bi svojim predstavnicima podarili što bolji odnos performansi, pratećih mogućnosti i cene. Ovog puta predstavljamo vam model PW700 kompanije LG, koji uobičajenim opcijama dodaje nekoliko nesvakidašnjih i veoma praktičnih funkcija.

lg0001

LG PW700 se odlikuje zaista malim dimenzijama i masom od svega 580 grama, pa se može smatrati istinskim prenosivim projektorom. Njegova pravougaona osnova od 171×116 milimetara, kao i visina od 44 milimetra s nožicama čine ga laganim i nezahtevnim za prenošenje u rancu ili čak poslovnoj torbi. Pored toga, ova osobina će korisniku olakšati pozicioniranje u prostoriji jer je za smeštaj potrebno stvarno malo mesta. Jednostavna forma kvadra oplemenjena je zaobljenim rubovima i blago zakrivljenom gornjom površinom. Osnovna boja kućišta je bela, ali su prednja i veći deo bočnih stranica izvedene u braon boji, s teksturom koja iz daljine podseća na kožu. Iako se retko sreće među modernim uređajima iz domena potrošačke elektronike, ova tamnobraon nijansa donosi određenu dozu retro-izgleda, pa smatramo da je kombinacija uspela. Sve četiri bočne strane opremljene su velikim brojem otvora za hlađenje, a na desnoj strani prednjeg panela postavljeno je sočivo. Pored pomenutih otvora, na oba boka postavljen je po jedan zvučnik, a interna amplifikacija ima snagu od dva vata. Na zadnjoj strani nalaze se priključci, kojih nema previše, ali je njihov broj sasvim u skladu s cenovnim razredom i namenom ovog projektora. Dakle, tu su HDMI i 15-pinski ulazi, kao i jedan kombinovani audio-video ulaz u formi 3,5-milimetarskog priključka. Ovaj priključak može da posluži kao stereo-audio ulaz, ali i kao kompozitni video i RCA audio-ulaz pomoću adaptera, koji se isporučuje u pakovanju. Tu su još 3,5-milimetarski izlaz za slušalice, USB-A port i priključak za eksterno napajanje.

lg pro2

Umesto klasičnih tastera, za kontrolu projektora predviđene su komande osetljive na dodir, koje su smeštene na gornjoj površini i opremljene diskretnim belim osvetljenjem. Pored toga, uz uređaj se isporučuje daljinski upravljač s kompletnim setom komandi, što uvek predstavlja komforniju opciju. Konačno, na donjoj strani je postavljeno čak pet gumenih nožica i navoj za montažu projektora na stalak, a nailazimo i na manji broj proreza za hlađenje.

LED osvetljenje donosi prilično snažnu svetlost za projektor ovih dimenzija.

DLP na delu
Tokom upotrebe PW700 se pokazuje kao tipičan predstavnik DLP tehnologije i reprodukuje žive boje s velikim brojem jasno nijansiranih tonova. Slika zrači određenim vidom analogne topline, koja je karakteristična za plazma televizore, a rezolucija od 1280×800 piksela pokazuje se kao sasvim dovoljna za oštar i definisan prikaz. LED osvetljenje donosi prilično snažnu svetlost za projektor ovih dimenzija, ali je za dobar ugođaj i dalje potrebno bar delimično zamračiti prostoriju. Brzi pokreti i dinamične scene prikazane su vrlo dobro i bez zamućenja, a efekat duge (svetlucanje određenog dela projekcije) primetili smo samo u nekoliko navrata, što predstavlja odličan rezultat. PW700 je opremljen automatskom keystone funkcijom, koja omogućava da projektor ne bude postavljen pod pravim uglom u odnosu na projekcionu površinu, a na levom boku se nalazi točkić za ručno podešavanje fokusa, koji je potrebno podesiti prilikom svakog uključivanja projektora. Zum ne postoji, što znači da se dimenzije projekcije određuju isključivo udaljenošću od projekcione površine. U ovom pogledu PW700 se predstavlja kao veoma sposobna sprava jer na udaljenosti od dva metra kreira sliku dijagonale preko metar i po, dok se maksimum postiže na 3,25 metara, kad dijagonala iznosi 2,54 metra (100 inča). USB port omogućava reprodukciju filmova, fotografija i muzike direktno s prenosivih skladišta, dok je za poslovnu primenu prisutna podrška za Word, Excel, PowerPoint i slične fajlove. Pored toga, maleni projektor je sposoban da blutut vezom prosledi audio-signal do zvučnika ili audio-sistema kako bi ogromna slika bila propraćena jednako impresivnom zvučnom podlogom, dok tehnologija Screen Share omogućava direktno wi-fi povezivanje i slanje slike s mobilnih telefona, tableta i sličnih uređaja. Kao da sve to nije dovoljno, PW700 može reprodukovati i 3D materijal. Ipak, ovo nismo uspeli da proverimo u praksi jer se aktivne 3D naočare nalaze na spisku dodatne opreme i kupuju se odvojeno. Kad se u obzir uzmu kvalitet slike i sve dodatne mogućnosti, ne iznenađuje što se LG Minibeam serija projektora već godinama nalazi u samom vrhu po prodaji. Na našem testu PW700 se prikazao kao tipičan predstavnik ove serije jer u malom kućištu objedinjuje laku prenosivost, višestruku upotrebljivost i veoma dobar kvalitet slike.

PLUS
Male dimenzije.
Vrlo dobar kvalitet slike.
Brojne dodatne opcije.
Jednostavna kontrola.

MINUS
Nema zum.

Rezolucija: 1280x800
Osvetljenje: 700 ANSI Lumena
Odnos kontrasta: 100.000:1
Raspon dijagonale: 63,5-254 cm
Udaljenost od površine za projekciju: 80-325 cm
Video-ulazi: 1x HDMI, kompozitni i D-sub
Audio-ulazi: 1x RCA stereo i 3,5 mm
Audio-izlazi: 1x 3,5 mm
Zvučnici: 2x1 W
Dodatno: USB
Potrošnja električne energije: oko 120 W
Dimenzije (ŠxVxD): 171x44x116 mm
Masa: 580 g
Cena: oko 650 evra
Reader Rating0 Votes0
-
Ocena čitalaca