Hi-fi saundbar

Ponuda saundbarova postaje sve raznovrsnija, a njihove mogućnosti sve veće. U skladu s tim, LG je nedavno predstavio model koji podržava visokorezolutivni FLAC format.

Pored saundplejt modela LAB540, u novoj ponudi kompanije LG nalazi se jedan relativno pristupačan saundbar velikih dimenzija, opremljen svime što je neophodno za pružanje znatno boljeg zvučnog ugođaja tokom gledanja filmova i TV programa.

Opis
lgs3Kao što proizvođač naglašava, NB5540 će se vizuelno najbolje uklopiti s televizorima dijagonale 47 i više inča (119 centimetara), o čemu svedoči širina saundbara od 102 centimetra. Kao kontrast velikoj širini stoji visina od svega 3,5 centimetara, pa ovaj uređaj deluje neobično vitko i elegantno. Prednja i gornja strana saundbara izrađene su iz jednog komada brušenog metala, a front je ispunjen velikim brojem sitnih proreza – osim što delimično skriva ono što se nalazi ispod, ovakvo rešenje u potpunosti štiti zvučničke jedinice od oštećenja. Kao kontrast tamnosivom kućištu, bočne stranice izvedene su u srebrnoj boji, sa ispupčenim niklovanim rubovima. Takođe, na njima su smešteni otvori sa dodatnim drajverima, koji su zaduženi za kreiranje surround ugođaja. Dodatnu vitkost ovom saundbaru donosi dizajn kućišta, koje se sa početnih 3,5 centimetara na prednjem delu još dodatno snižava ka zadnjem, pa NB5540 zaista minimalno poterećuje prostor, uprkos velikoj širini. Na desnoj strani gornjeg panela, bliže zadnjoj ivici, smeštena su četiri diskretna, okrugla tastera, koji su u ravni gornje površine i izdvajaju se samo svetlijom sivom bojom. Ovi tasteri su namenjeni za osnovne komande – uključivanje i isključivanje uređaja, odabir funkcije ili izvora, kao i podešavanje glasnoće. Na zadnjoj strani, smešteni u duboko upušten deo kućišta, postavljeni su po jedan HDMI ulaz i izlaz, USB-A port, optički digitalni i 3,5-milimetarski analogni audio-ulaz. Napajanje je eksterno, poput onih koja se isporučuju uz laptop računare, a priključak je izdvojen od audio-video konekcija. NB5540 se oslanja na dve gumene podloške koje su postavljene uzdužno i znatno uvučene u odnosu na bokove, pa uređaj može stabilno stajati i na podlogama koje imaju manju širinu od njega. Ovo je vrlo praktično rešenje jer od korisnika ne zahteva kupovinu novog komada nameštaja ukoliko već imaju audio-video policu manje širine.

Pored saundbara, komplet NB5540 sadrži bežični sabvufer sa oznakom S54A1-D. Uređaj ima pravilnu formu i jednostavan dizajn, sa zaobljenim rubovima, koji ga čine vizuelno manjim nego što jeste. Sve četiri bočne strane presvučene su crnim platnom, a niskotonska jedinica je postavljena na prednju stranu, ispod zaštitne mrežice od čvrstog materijala. Na zadnjoj strani nalazi se prilično veliki bas-refleks otvor, kao i taster za kontrolu bežične veze s centralnom jedinicom. Uobičajeno za ovaj tip uređaja, proizvođač pruža veoma malu količinu tehničkih podataka, pa nemamo nikakve podatke o tipu i prečniku zvučničkih jedinica u saudbaru i sabvuferu. Poznato je samo da ukupna snaga sistema iznosi 320 vati – po 40 za svaki drajver na saundbaru i još 160 za sabvufer – kao i da drajveri koriste neodimijumske magnete. Na kraju opisa, nekoliko reči o pakovanju: kako dolikuje jednoj od najvećih kompanija u segmentu potrošačke elektronike, LG je opremio NB5540 kompletnim priborom. Daljinski upravljač je nešto manjih dimenzija, ali sistemske funkcije omogućavaju kontrolu drugih uređaja. U pakovanju se nalaze HDMI kabl standardnog kvaliteta i zglobni adapter za lakše priključivanje USB kabla, a tu je čak i par plastičnih vezica kao bazična forma “cable managementa”. Spisak kompletiraju metalni nosači, koji omogućavaju jednostavno postavljanje saundbara na zid.

Test
Iako ima veoma nizak profil, NB5540 u sastavu prosečnog dnevnog boravka ne može proći neprimećeno zbog izuzetno velike širine. Naš test je obavljen pomoću prilično velikih televizora dijagonale 117 i 140 centimetara (46 i 55 inča), ali je saundbar i dalje privlačio pažnju. Povezivanje je veoma jednostavno, a NB5540 u tom pogledu i ne pruža posebne opcije. HDMI izlaz sa plejera se priključuje na saundbar, a drugi HDMI kabl povezuje saundbar sa televizorom – u ovoj postavci NB5540 preuzima zvuk, a video-signal prosleđuje televizoru. Druga opcija je još jednostavnija i podrazumeva povezivanje plejera i saundbara digitalnim optičkim kablom. Treba naglasiti da je NB5540 opremljen dekoderima za višekanalne Dolby Digital i DTS formate, dok su preko USB priključka podržani 192 kHz/24-bitski FLAC i druge popularne ekstenzije, a optička veza je ograničena na 96/24.

Kao i većina uređaja ovog tipa, NB5540 spada u tipične predstavnike modernog zvuka, sa akcentom na čistim i izuzetno dobro definisanim tonovima. Iako može biti smetnja tokom reprodukcije akustične i vokalne muzike, ovde je na delu kompromis, koji obezbeđuje sjajnu reprodukciju dijaloga u svim uslovima. U ovom pogledu, testirani uređaj se pokazuje kao sprava za uzor jer su i zvučno veoma konfuzne i prezasićene scene reprodukovane sasvim jasno, sa dobrom separacijom i solidnim prostornim pozicioniranjem. S druge strane, insistiranje na jasnim i oštrim tonovima povremeno će dovesti do neprirodnosti u najvišem spektru, koja može postati iritantna na duže staze. Na sreću, niskotonski opseg ne pati od ovakvih problema, što je zasluga bežičnog aktivnog sabvufera. Najdublje note su snažne i dobro definisane, imaju dobar udarac, ali i brzinu kada zatreba. Ovde moramo da skrenemo pažnju na pozicioniranje sabvufera, koje je od ključnog značaja – odvojte vreme i isprobajte različite postavke u prostoriji, a trud će vam se višestruko isplatiti.

lgsaund

U pogledu funkcionalnosti, daljinski upravljač omogućava kontrolu svih funkcija, ali blutut veza ipak predstavlja pravu stvar. Ona omogućava upotrebu LG aplikacije pod nazivom “AV Remote” (dostupna za Android i iOS), pomoću koje se može kontrolisati saundbar i reprodukovati muzika s telefona ili tablet računara. NB5440 je opremljen DSP sistemom sa šest predefinisanih podešavanja zvuka (Standard, News, Music, Cinema, Sports i Bass), a glasnoća sabvufera se može podešavati zasebno, u rasponu od -40 do +6 decibela. Konačno, Auto Volume predstavlja uvek dobrodošlu funkciju, koja izjednačava glasnoću prilikom promene izvora, kanala ili emisije (preglasne reklame i sl.).

Zaključak
Svedenog dizajna, veoma niskog profila i jednostavan za upotrebu, LG NB5540 se predstavlja kao odličan izbor za one koji žele da poboljšaju zvuk svog velikog televizora, a da pritom ne ugroze sopstveni životni prostor postavljanjem kompletnog sistema kućnog bioskopa.

PLUS
Jednostavan i funkcionalan dizajn.
Dovoljno snage.
Bežični sabvufer.
Blutut povezivanje i aplikacija.
Podrška za 192/24 FLAC.

MINUS
Povremeno previše oštri visoki tonovi.

Konfiguracija: 4.1
Snaga saundbara: 4x40 W na 8 oma
Snaga sabvufera: 160 W na 3 oma
Izobličenja THD: 10%
HDMI ulazi/izlazi: 1/1
Digitalni audio ulazi/izlazi: 1/0
Analogni audio ulazi/izlazi: 1/0
Formati: LPCM, Dolby Digital, DTS 2.0, MP3, WMA, FLAC, OGG, WAV
Dodatno: USB, blutut
Dimenzije (ŠxVxD): 1020x35x82 mm
Masa: 1,8 kg
Dimenzije sabvufera (ŠxVxD): 296x332x296 mm
Masa sabvufera: 7,6 kg
Cena sistema: oko 450 evra
Reader Rating2 Votes83
83
Ocena čitalaca