LG G4

Nastavak evolucije

Prvi telefon sa kojim je autor ovog teksta bio zadovoljan u životu je bio LG G2. I nerado ga je zamenio, i to sa LG G3. Da li je G4 vredan kupovine ili ponekad možemo preskočiti po jedan model, videćemo do kraja testa.

G4_Ceramic

LG G2 je bio i još uvek je sjajan telefon. Njegov veliki ekran od 5,2 inča sa Full HD rezolucijom, odličnim procesorom i dovoljno RAM memorije (2 GB) bili su samo neke od stvari koje oduševljavaju. Najimpresivnije je bilo trajanje baterije koja je bez ikakvih problema izdržavala više od jednog dana te nije frustrirala korisnika da u toku dana traži punjač ili sa sobom nosi dodatne baterije. Jedina mana ovog telefona se ogledala u tome što uređaj nije mogao da se otvori, pa samim tim zamena baterije nije bila moguća van servisa, a nije podržavao ni dodatne memorijske kartice. Autor teksta je nakon godinu dana učestalog slikanja podmlatka napunio internu memoriju telefona i logičan prelazak je bio na model G3. Najveća mana ovom telefonu, sudeći po testovima na internetu, je slabije trajanje baterije – upravo ono što je bio najveći plus modela G2. Korišćenje G3 u svakodnevnim uslovima nas je razuverilo u ove tvrdnje jer je baterija bez problema umela da izdrži po 16-17 sati.

Svim telefonima nakon određenog vremena baterija više nije kao nakon kupovine, pa jednostavna zamena baterije rešava problem i značajno produžava upotrebnu vrednost telefonu. G3 može da se otvori, te da mu se zameni baterija, ali podržava i dodatnu memorijsku karticu. Dakle, sve ono što nam se činilo kao problem na G2 je sa novim modelom jednostavno nestalo. Pri tome, G3 je samo osam milimetara viši i četiri milimetra širi, što je neprimetna promena. Sada se nameće glavno pitanje, zašto opet promeniti telefon sa kojim ste zadovoljni?

G4
Na test smo dobili G4 kao demo primerak sa metalik srebrnim poklopcem, a ne sa poklopcem koji izgleda kao da je od kože. Inače, “kožni” model izgleda interesantno, mada se nama nije posebno dopao, ali treba reći da je telefon u toj verziji skuplji oko 50 evra. G4 nije revolucionaran jer je po mnogo čemu sličan svom prethodniku – ekran je iste veličine i rezolucije (5,5 inča, Quad HD 2560x1440px). Ono po čemu se razlikuje je blaga zakrivljenost ekrana, ali jedva primetna. Po našem mišljenju ova zakrivljenost vam neće primaći mikrofon ustima, a zvučnik uvetu, ali ako postavljate telefon na sto okrenut ekranom na dole, primetićete da ekran zapravo neće dodirivati površinu. Veoma zgodno! Zadržan je raspored tastera na zadnjoj strani telefona, ali je odmah primetno da je ugrađena kamera drugačija.

G4_Genuine_Leather

Izgled i hardver
Vizuelno G4 se ipak razlikuje od prethodnika. Ćoškovi telefona imaju manje radijuse, a pažljivim zagledanjem primetićete da je LG promenio i svoj logotip. Na poklopcu je sada logo oznake G4, a otvor za mikrofon je set od 3×14 rupica. LG G4 i dalje lepo stoji u ruci, a zadnji poklopac je nešto manje klizav u odnosu na G3. Što se tiče ekrana, on je sada izrađen u Quantum Display tehnologiji što je doprinelo 25 procenata jačem osvetljenju, ali i 50 procenata boljem kontrastu. Ova promena se jasno vidi u direktnom poređenju, mada se čini da G4 čak ima i previše živahne boje. Naravno, nekome će se ovo i dopasti, ali nama je visoka vernost na prvom mestu, pa bi bilo lepo da LG u nekoj narednoj softverskoj nadogradnji ponudi fino podešavanje ekrana.

Što se tiče hardvera, LG je odustao od ugradnje procesora Qualcomm Snapdragon 810 zbog problema sa pregrevanjem, a upravo je ovaj procesor ugrađen na LG G Flex 2 i HTC One M9. Izbor je pao na Snapdragon 808, čipset sa dva procesora od kojih jedan ima četiri jezgra koja rade na 1,44 gigaherca, i drugi koji ima dva jezgra koja rade na 1,8 gigaherca. Koristi se big.LITTLE arhitektura koju je razvila kompanija ARM, radi uštede energije. To zapravo znači da će za sve bazične operacije G4 koristiti četvorojezgarni procesor koji je efikasan i ne troši puno baterije, dok za neke napredne operacije će biti dodatno upotrebljen procesor sa dva jezgra. Na testovima se G4 prikazuje kao nešto sporiji od Samsung Galaxy S6 i S6 Edge, ali ta razlika je za korisnika jedva primetna.

Kamera
U pitanju je kamera od 16 megapiksela, dok su G3 i G2 imali 13 megapiksela. Ipak, najveća prednost nove kamere je veliki otvor blende od f/1.8, dok je veličina senzora povećana na 1/2,6”. Kako na ovim modelima nema tastera na ivici telefona, slikanje je moguće pritiskom tastera na ekranu, ali i pritiskanjem “volume down” tastera na zadnjoj strani telefona. Ipak, pritiskanje ovog tastera je praktično samo ako slikate nešto vertikalno, dok je u horizontalnom to skoro nemoguće. Podešavanje kamere je na prvi pogled isto kao na G3, možete podešavati rezoluciju foto i video snimaka do 16 megapiksela, odnosno do UHD rezolucije. Takođe možete pokrenuti slikanje izgovaranjem neke od reči poput: Cheese, Smile, Whisky, Kimchi ili LG. Baš duhovito. Ono gde će vas G4 oduševiti je manuelni režim rada gde korisnik može samostalno podešavati white balance, manuelni fokus, vrednost ISO, brzinu otvora blende i još praktičnih sitnica. Naravno, za ovo će vam biti ipak neophodno osnovno poznavanje fotografije, ali uz malo igre možete sami shvatiti kako koja od ovih opcija utiče na konačni ishod fotografije. Najnaprednija opcija koju smo do sada videli je snimanje u RAW formatu, pored postojećeg JPG-a. Za foto-laike, rećićemo samo da snimanje u RAW formatu omogućava daleko lakše i bolje intervenisanje na fotografijama u post produkciji.

I prednja kamera je unapređena, pa ima čak osam megapiksela. Selfiji se mogu “okinuti” sa tajmerom koji će biti iniciran skupljanjem pesnice ruke.

Softver
UX4Kao i drugi proizvođači, LG je dodao svoj softverski “lejer” na Android operativni sistem, a ime mu je Optimus UX. Prvo što ćete primetiti jesu pametna obaveštenja (smart notice) koja će vam dati savete poput “večeras će padati kiša, UV zraci će biti jaki, ponesite zaštitnu odeću”. Ako vas ova obaveštenja iritiraju, lako ih možete isključiti. Na home ekranu vidimo i folder za menadžment, gde su smeštene opcije za bolje čuvanje baterije, backup i slične operacije. U gornjoj “fioci” nailazimo na još nekoliko prijatnih iznenađenja. Mnogi korisnici Android Lollipopa su se uspavali jer nisu znali da “do not disturb” režim rada isključuje i alarme. Sada je na G4 ova opcija podeljena, pa je tako moguće samo isključiti zvuk i uključiti vibraciju, dok drugi taster menja režime rada. Dve su još korisne ikonice u ovom delu, jedna je flashlight pa sada nije potrebno instalirati dodatne aplikacije za uključivanje LED blica, a druga je inverzija boja. Ovo je naročito dopadljiva opcija ako uveče u mraku volite da čitate tekstove, jer će pozadina postati crna, a tekst beo. Na taj način se sigurno manje troši baterija, ali i manje zamaraju oči.

Kao što HTC ima Blinkfeed, a Samsung Flipboard, tako je i LG napravio svoj “home” ekran koji se naziva Smart Bulletin. Ovaj deo softvera je baziran na brzom pregledu dnevnih aktivnosti korisnika. Na prvom mestu je LG Health gde korisnik unosi svoje podatke o masi, visini, starosti, kao i ciljanoj kilaži. Nakon toga će LG softver vam preporučiti koliko dnevno treba da trenirate, bilo da pešačite ili da se bavite nekom zahtevnijom aktivnošću. Dalje su tu i kalendar, link ka muzici, kao i QuickRemote koji koristi ugrađeni infracrveni senzor za kontrolisanje brojnih elektronskih uređaja. Posebno su nam se dopala “pametna podešavanja” a ima ih osam. Tri su vezana za događaj iniciran dolaskom kući, pa je tako moguće da telefon sam uključi blutut ili WiFi, kao i da promeni zvučni profil. Iste tri opcije su moguće i kada napustite dom, pa tako na primer možete isključiti WiFi. Dve dodatne opcije su vezane za događaj iniciran priključivanjem slušalica i uključivanjem blututa. Ova pametna podešavanja su nam se baš dopala, jer će vam sigurno uštedeti puno vremena na automatizaciju, a nekako se pojam pametne kuće sam nameće kao naredni korak.

I još ponešto
LG G4 podržava NFC, Bluetooth 4.1, dualni WiFi, brzi 4G, ali i Slimport 4K koji omogućava vezu telefona i televizora i reprodukciju 4K video-snimaka na TV. Ono što nas uvek brine je trajanje baterije, a nama je G4 preživeo prvi dan maltretiranja bez problema. Ako ste još napredniji korisnik od nas jedini savet koji možemo dati je da smanjite osvetljaj ekrana, jer nam je ekran uzimao i do neverovatnih 60% korišćenja baterije. Poređenja radi, na G3 ova procenat nam nije prelazio četrdeseti podeok.

Vraćamo se na pitanje iz uvoda testa, da li treba da kupimo G4 ili da jednostavno ponekada preskočimo model? Iskreno, što smo više koristili G4 bili smo sve bliži njegovoj kupovini. Ako volite fotografiju, ovo je sigurno telefon sa najboljom kamerom. Svideće vam se neka pametna rešenja koja su implementirana, pa se čini da je G4 korak u dobrom pravcu. Jedino što brine je nešto viša cena u odnosu na njegove prethodnike kada su se pojavili. Kod naših operatera se cena kreće od jednog dinara, pa sve do 73 hiljade, ali uz ugovornu obavezu. Bez obaveze u Telenoru je cena 105, a u VIP-u 96 hiljada dinara. Uprkos tome, od nas je LG G4 dobio najveću preporuku.

PLUS
Odličan ekran sa Quantum Display tehnologijom.
I dalje kompaktne dimenzije.
Izvanredna kamera i snimanje u RAW formatu.
Različit dizajn zadnjih maski.

MINUS
Nešto viša cena nego očekivana.
Baterija je samo OK.

Procesor: Qualcomm MSM8992 Snapdragon 808
Displej: 5,5 inča, 2560x1440
Operativni sistem: Android 5.1 Lollipop
Memorija (RAM/skladište): 5GB/ 32GB
Ulaz za microSD: Da, do 128GB
Kamera prednja/zadnja: 8MP/ 16MP
Baterija: 3.000 mAh
Dimenzije: 148,9x76,1x9,8 mm
Masa: 155 gr
Reader Rating9 Votes70
70
Ocena čitalaca