LG G3

Očekivano najbolji!

Nakon pometnje koju je na tržištu izazvao modelom G2, LG se ove sezone vratio sa još boljim, jačim i lepšim telefonom. Ipak, konkurencija je sve žešća – hoće li se LG G3 nametnuti?

LG-G3-2

Južnokorejska kompanija kreirajući model G3 ništa nije prepustila slučaju, pa je taj model i danas, nekoliko meseci posle premijere, jedan od najjačih i najboljih smartfona na tržištu. LG G3 je u smartfon trku uleteo u pravo vreme iskoristivši “rupu” zbog mlakog prijema Samsung Galaxyja S5 i po specifikacijama nepostojećih konkurenata sličnih G3. To je i poguralo ovaj model do mnogih korisnika koji možda i ne bi razmišljali o kupovini LG pametnog telefona.

Dizajn LG G3 je nastavak priče koju je kompanija započela sa modelom G2.

LG je i prvi veliki proizvođač koji se odlučio da vodeći smartfon tržištu ponudi u dve verzije, pa tako imamo hardverski i vizuelno vrlo slične, tek neznatno različite modele. Razlika se ogleda u količini memorije. Srećom, obe verzije dolaze sa microSD proširenjem za kartice kapaciteta do 128 giga, ali je RAM memorija na prvom modelu dva, unutrašnja 16, a na boljem modelu tri, odnosno 32 gigabajta interne memorije.

Ono što izdvaja LG G3 i od većine aktuelne konkurencije jeste to što obe verzije stižu sa ekranom rezolucije 2560×1440 piksela, dijagonale 5,5 inča (14 centimetara), što daje gustinu piksela od čak 534 ppi. LG se odlučio za TrueHD-IPS + LCD matricu, koja ima dobre uglove vidljivosti i, generalno, kvalitetan prikaz sadržaja, ali oni na direktnom suncu solidno izblede, a kontrast i zasićenost boja mogli su da budu bolji. Na displeju su smešteni i Android ekranski tasteri, koji se mogu redizajnirati po volji korisnika, a na osetljivost displeja na dodir i brzinu odziva nemamo nikakvih zamerki. Takođe, velika gustina piksela na displeju LG G3 dovela je do toga da se na slabijoj verziji, onoj sa dva giga RAM-a, dešavaju povremena usporenja Androida jer je hardver, i pored odličnog procesora i drugih komponenti, “prezauzet” da isporuči dovoljno snage za glatko izvršavanje svih radnji. Tako se, recimo, dešava da učitavanje nekih aplikacija i igara traje duže nego na drugim Androidima. Takođe, LG će morati dodatno da pegla svoje Optimus korisničko okruženje, koje je povremeno bagovito, pa ulazak u poruke ume da potraje ili čak listanje početnih ekrana zna da “secne”. Generalno gledano, kada znamo da LG zaista redovno isporučuje ispravke i nadogradnje kako svojih aplikacija, tako i Androida uopšte, verujemo da će uskoro sve biti dovedeno u top-formu.

Kada smo već kod aplikacija, trebalo bi spomenuti neke od najboljih koje je LG ugradio u G3, a koje ga izdvajaju iz mase konkurenata i čine da vlasnici G3 uređaja mogu više da urade od drugih. To su: Smart Keyboard, tastatura koja uči vaše navike tokom kucanja po ekranu kako bi sprečila nastanak grešaka i nakon nekoliko dana smanjiće greške tokom kucanja i do 75 odsto. To joj polazi “za tasterom” tako što prati i analizira navike u kucanju i intuitivno prepoznaje reči koje nameravate da napišete. Položaj tastature može da se prilagođava ruci korisnika i poziciji palčeva, odnosno da se tastatura podešava po visini ili da se smakne ulevo i udesno kako bi se lako koristila jednom rukom. Smart Notice, kao lični asistent, daje sugestije i preporuke bazirane na vašim navikama, korisničkim šablonima i lokaciji kako bi omogućio informacije onda kada su im najpotrebnije. Smart Notice opcija će vas podsetiti i na telefonski poziv koji ste ranije odbili, pitajući vas da li biste hteli ponovo da pozovete tu osobu. Ukoliko imate veliki broj dokumenata ili aplikacija koje ne koristite a zauzimaju vam dragoceno mesto u memoriji, Smart Notice će vas pitati da li biste želeli da ih izbrišete ili deinstalirate. Ipak, ono što ovu opciju izdvaja od ostalih ličnih asistenata jeste opcija govora. Umesto da samo prikazuje temperaturu i vremensku prognozu, Smart Notice će vam dati preporuku, poput: “Možda bi trebalo da ponesete kišobran jer će verovatno padati kiša večeras.”

Smart Security je sledeća unapređena LG funkcija. Shvatajući važnost bezbednosti poverljivih informacija u slučaju da dođe do zamene telefona, krađe ili ukoliko ga izgubite, LG G3 ima veliki broj naprednih bezbednosnih opcija. Prvo svakako moramo pomenuti Knock Code, koji omogućava korisnicima da otključaju svoj uređaj pomoću šablona. Korisnici mogu da kreiraju i svoje lične šifre, koje mogu da unose na bilo kom delu ekrana. Korisnici G3 telefona mogu da koriste i KnockON opcije kako bi proverili koliko je sati ili da bi pristupili početnom meniju. Content Lock će sačuvati lične podatke od očiju javnosti dok pokazujete telefon svojim prijateljima. Kada je G3 povezan sa kompjuterom, Content Lock sprečava mogućnost uvida u zaštićene dokumente. Zaključani dokumenti se čuvaju na internoj memoriji G3 telefona ili na micro SD kartici. Kill Switch daje mogućnost da onesposobite svoj telefon prilikom krađe. Pomoću ove opcije možete da izbrišete sadržaj telefona kako lični podaci ne bi bili ugroženi. Kill Switch takođe obuhvata i antivirus skeniranje i zaključavanje na daljinu, zajedno sa mnogim drugim karakteristikama.

LG-G3Trenutna verzija Androida na kojoj LG G3 radi jeste KitKat 4.4.2, presvučen Optimus UI-jem, a najnovija verzija KitKata trebalo bi da bude dostupna dok vi čitate ovaj tekst. Od premijere do danas LG je nekoliko puta isporučio Android nadogradnju i Optimus UI poboljšanja, koja su unapredila tastaturu, trajanje baterije, zakrpila sigurnosne Google rupe u Androidu, poboljšala kameru i muzički plejer, pa nema razloga da sumnjamo da će LG i dalje vredno raditi na poboljšanju performansi G3.

Dizajn LG G3 je nastavak priče koju je kompanija započela sa modelom G2. I dalje je tu poleđinski Rear taster, koji se može iskoristiti za rad sa nekoliko opcija (zaključavanje/otključavanje uređaja, kamera, selfi ili neka druga, u zavisnosti od aktuelne aplikacije). Ovo je odlično rešenje koje omogućava da se telefon za najveći broj akcija koristi samo jednom rukom, tasteri sa strane ne postoje, a i dalje smatramo da je Rear Key vrlo šmekersko i trendi rešenje (neki proizvođači ga već kopiraju). Umesto metala, odnosno aluminijuma, LG je i na G3 stavio plastiku. Kvalitetnu, sa posebnim metaliziranim dizajnom i odsjajem, ali i dalje je to – plastika. Neće biti ugibanja niti škripanja, ali ga od ogrebotina i te kako morate čuvati, pa savetujemo da nabavite futrolu čim kupite telefon.

Iako je najavljen krajem maja, LG G3 i dalje ima veoma moćan hardver, bez obzira na to što su na tržište u međuvremenu stigli novi flegšip konkurenti. Snapdragon 801 čipset, koji u sebi krije četvorojezgarni Krait 400 CPU do 2,5 gigaherca, uparen je sa Adreno 330 grafikom i sažvakaće svaku aktuelnu igru i aplikaciju, ali ćemo se ovde još jednom osvrnuti na potrebu za dodatnim peglanjem interfejsa. Tu je i Infrared veza, koja od LG-ja G3 pravi odličan daljinski upravljač, najviše zahvaljujući savršenoj LG Remote aplikaciji, kao i NFC i bežičnom punjenju, koju većina aktivnih i najavljenih Android konkurenata nema.

LG nije štedeo resurse i inovacije ni kada je kamera u pitanju. Pozadinska kamera rezolucije 13 megapiksela ima optičku stabilizaciju kadra, kao i prvi laserski fokus, koji ubrzava i poboljšava auto i manuelno fokusiranje pre fotkanja. Laser se emituje do objekta koji se fotografiše, vraća se do telefona i proračunava paramtre koje telefon koristi za okidanje fotke. Rezultati su sjajni! Kvalitet fotki je odličan, ne na nivou PureView uređaja u slabije osvetljenim uslovima, ali među najboljima trenutno na tržištu. Interfejs kamere je pojednostavljen, pročišćen i lakše se koriste osnovne kamera-funkcije, a na raspolaganju je i dvotonski blic, koji sadrži po Led lampicu za tople i hladne tonove, što napravljene fotke s korišćenjem blica čini prirodnijim i bolje osvetljenim (lica nemaju voštani izgled, sadrže više detalja, a plava i crvena izgledaju prirodnije). Ne smemo zaboraviti ni odličnu video-kameru sa 4K snimanjem, koje se može vršiti u rasponu od 30 do 120 sličica u sekundi. Odličan kvalitet kamere nadograđen je velikim brojem modova, među kojima su panorama i dvostruki mod kamere, koji na jednoj slici objedinjuje slike istovremeno napravljene zadnjom i prednjom kamerom. Kada smo kod prednje kamere, reći ćemo da je solidna, rezolucije 2,1 megapiksel i da ima Full HD video-snimanje. Ipak, i na njoj je LG primenio inovativnu funkciju, a to je snimanje selfija sklapanjem dlana u šaku. Stanete ispred prednje kamere, namestite se, raširite dlan i skupite ga i imate još dve sekunde za okidanje selfija.

Najbolje smo ostavili za kraj – muzički plejer. LG je oduvek bio jedan od boljih kada je reprodukcija muzike u pitanju, ali LG G3 slušanje muzike diže na sasvim novi nivo. Kvalitet isporučenog zvuka je neverovatno čist, savršeno izbalansiran i jasan, a na raspolaganju su vam i ekvilajzeri, kojima možete podesiti parametre po želji. LG je ugradio i Dolby Mobile Sound opciju, koja omogućava da se zvuku doda određena punoća, a može se i isključiti ukoliko je ne želite. Jačina zvuka je, opet, među najboljima na tržištu. Recimo, zvuk je glasniji nego na Xperia Z2 smartfonu, a do sada nam je taj model bio reper za kvalitet i dobar zvuk. LG je ugradio i odličan spikerfon zvučnik, jačine 1 W, koji za razliku od konkurenata isporučuje i jak bas, pa muzika nije piskutava i iritirajuća kada se pojača na najjači “volume” nivo. Što se muzičkog plejera tiče, odnonso njegove aplikacije, i tu je LG zaradio samo pohvale. Što se izgleda i funkcija tiče, sve je na svom mestu, a kada je aktivan, kontrole plejera pojavljuju se na zaključanom ekranu i u padajućem meniju sa obaveštenjima.

Autonomija je, i pored baterije kapaciteta 3.000 mAh, mogla biti bolja. Tokom većine dana LG G3 izguraće ceo dan bez punjača, ali na putu, recimo, kad budete koristili telefon više, kad je signal nepostojaniji i više koristite mobilni internet umesto wi-fija, moraćete da ponesete auto-punjač ili mobilni punjač da dopunite bateriju nakon desetak ili 12 sati.

Na kraju priče, LG G3 je ponovo napravio hit uređaj, koji odlično nastavlja sve ono gde je model G2 stao i konkurenciji je teško da ga previdi jer veliki broj korisnika sve nove uređaje upoređuje sa G3. Njegova cena je oko 590 evra za verziju od 16 GB i oko 620 evra za verziju od 32 GB memorije, što je znatno niže od konkurenata, što mu je trenutno i najbolja preporuka. U ovom trenutku LG G3 je verovatno najbolji Android telefon, ne računajući Note seriju, koja je, ipak, poseban svet, a i novi Note 4 je za 200 do 250 evra skuplji od LG G3.

PLUS
Odlične LG aplikacije, uključujući daljinski.
Dizajn, kvalitet izrade, Rear Key.
Neverovatan kvalitet reprodukcije muzike.
Bežično punjenje.
Povoljniji od konkurenata.

MINUS
Autonomija je trebalo da bude bolja.
Povremena usporenja Androida.
Kontrast displeja.

Sistem: Android KitKat 4.4.2, Optimus UI
Displej: TrueHD-IPS + LCD, 5.5 inča, QHD, 534 ppi, Gorilla Glass 3
Čipset: Snapdragon 801 sa četiri Krait 400 jezgra brzine do 2,5 gigaherca i Adreno 330 GPU
Memorija: 2 GB RAM ili 3 GB, do 16 GB ili 32 GB ROM, microSD do 128 gigabajta
Kamera: 13 megapiksela, laserski autofokus, panorama, 2160p @ 30 fps video-snimanje, slika u slici
Prednja kamera: 2,1 megapiksela, 1080p @ 30 fps, snimanje selfija sklapanjem dlana
Dimenzije: 146x74x8,9 mm
Masa: 149 g
Cena: od 590 evra
Kontakt: www.comtradeshop.com
Reader Rating6 Votes78
78
Ocena čitalaca