Ljubiša Miodragović

I ove godine kompanija LG Electronics organizovala je seminar za članove EISA, na kojem smo upoznati sa najnovijim proizvodima. Za destinaciju je odabran Leukerbad (Lojkerbad), mali grad na jugozapadu Švajcarske…

Leukerbad je pravo turističko mesto, ima samo 1.600 stanovnika, ali broj posetilaca je višestruko veći. Nalazi se na visini od 1.411 metara, a okružen je vrhovima koji dostižu 2.400 metara nadmorske visine. Nikome nije bilo jasno zbog čega su u kompaniji LG odlučili da nas vode tamo – dok nismo stigli na odredište. Mesto je potpuno magično, a širom Evrope poznato je po prirodnim termalnim izvorima i bazenima. Bilo je vremena i za uživanje, ali moralo je i da se radi…
LG seminar je bio podeljen na dva dela, prvi deo je predstavljao prezentaciju novih proizvoda, najviše televizora, Blu-ray plejera i kućnih bioskopa, dok je drugi deo bio tehničke prirode, u kojem smo upoznati sa novim tehnologijama koje su implementirane u nove modele.


Konferencijska sala sa predstavnicima kompanije LG i udruženja EISA

Pametni TV
LG je kreirao novi koncept pametnog televizora i premijerno nam predstavio novi grafički interfejs koji obuhvata aplikacije, web pretraživač i brojne druge sadržaje. Puno pažnje je izazvao takozvani LG Smart TV Upgrader, uređaj koji će koštati 149 evra i omogućiće da se bilo koji stariji televizor „opameti“ sa novim grafičkim interfejsom i mnogim mogućnostima povezivanja poput DLNA ili WiFi. Uz maleni uređaj se isporučuje i poseban daljinski upravljač koji je veoma praktičan, a sam uređaj možemo povezati HDMI vezom sa televizorom, a mrežnim kablom na ruter kako bi korisnik uživao u web aplikacijama ili surfovanju po internetu.
Za bolji ugođaj pri kontroli sada se brine Magic Motion daljinski upravljač sa ugrađenim žiroskopom. Slično kao kod Nintendo Wii konzole, upravljačem kontrolišete kursor strelicu na ekranu, a za potvrdu komande koristite samo jedan taster. Na ovaj način korisnik nema potrebu da sklanja pogled sa ekrana da bi izvršio neku komandu.


Predstavljanje novog grafičkog interfejsa

LG je razvio i LG TV Remote App – aplikaciju za Android, iPhone, iPad i Nokia telefone koji putem WiFi veze upravljaju televizorom.
Na tehničkom delu seminara novinarima je približena i WiFi Direct tehnologija, koja omogućava direktnu bežičnu komunikaciju uzmeđu uređaja, bez korišćenja hot spota. Tako je moguće, na primer, fotografije sa fotoaparata direktno odštampati na štampaču ukoliko oba uređaja imaju implementiranu ovu tehnologiju. Ili, na primer, možemo svoj pametni telefon koristiti kao upravljač za Blu-ray plejer.


Opametite vaš TV za samo 149 evra

3D TV
Sledeća generacija 3D televizora uspešno rešava veliki broj problema prošlogodišnjih modela. Naime, LG je implementirao pasivnu tehnologiju postavljajući polarizacionu ploču na sam ekran, dok gledalac koristi odgovarajuće pasivne polarizovane naočare. Tako je slika podeljena na sliku za levo oko i sliku za desno oko. Prednosti su više nego očigledne – pasivne naočare su lagane (16 grama naspram aktivnih, koje su oko 40 grama teške), ne zahtevaju baterije, pa samim tim nema problema ni sa punjenjem, nema problema sa gubljenjem sinhronizacije, kao ni sa uglom gledanja. Ugao gledanja je daleko širi, a i ne zavisi previše od ugla pod kojim vam je okrenuta glava – na primer, u slučaju da volite da gledate filmove ležeći na boku.
Novi ekrani imaju tanak sloj filma koji je nazvan 3D Light Boost, koji omogućava sjajniju sliku od čak 150 nita, u odnosu na samo 80 nita, koliko su imale prethodne generacije. Inženjerima je potpuno jasno da je ovo poslednji korak do 3D tehnologije bez naočara, mada smo bili veoma zadovoljni i rezultatima sa pasivnim naočarima.

3D zvuk
Da bi postigli što bolji 3D zvuk, inženjeri su krenuli od korena, tj. od činjenice da slušalac, pored direktnog zvuka, čuje i reflektujuće zvučne talase. Ako se pogleda dizajn neke koncertne hale ili pozorišta u kojem se izvode opere, primetićemo da su balkoni dizajnirani tako da reflektuju zvuk. Velika studija koja je urađena u „laboratoriji zvuka“ kompanije LG pokazala je da se 3D zvuk može prikazati iz nekoliko slojeva, pa je tako zvučna slika podeljena u gornji sloj, koji je predstavljen sa devet zvučnika, odnosno kanala, zatim srednji sloj sa 10 kanala i donji sloj sa tri kanala. Inženjeri su pokušali da naprave sistem koji bi sa dva sabvufera i četiri zvučnika zamenio celokupnu 3D sliku. Svaki od četiri zvučnika poseduje jednu zvučničku jedinicu usmerenu ka plafonu, a iznad nje se nalazi kupa koja poboljšava disperziju. Posmatranjem Blu-ray koncerta u „normal“ i u 3D režimu, razlike su bile više nego očigledne. Prostornost, bolja atmosfera i lepršavost visokih tonova svakako su zvučale primamljivije od suvog i direktno usmerenog zvuka. Odlična prezentacija zanimljivog poduhvata kompanije LG.


Zvučnik za reprodukciju 3D zvuka

U maju, na EISA konvenciji u Briselu, očekujemo još detalja o novim proizvodima, kao i da mnoge od pominjanih uređaja dobijemo na test. Nestrpljivi smo kao i vi.