Evolucija

Nakon konveksnih CRT ekrana, koji su prvo predstavljali isečak lopte, a zatim valjka, stigli su ravni ekrani, koji su doživeli vrhunac sa LCD tehnologijom. Sada se evolucija nastavlja, i to u istom smeru – pred nama je era konkavnih ekrana, koji su zakrivljeni ka unutrašnjosti.

Iako nije prvi televizor sa ekranom ove dijagonale koji se našao na našem testu, 55EA980V svakako jeste prvi zakrivljeni OLED TV s kojim imamo priliku da se bolje upoznamo. Usled velikih dimenzija, 55EA980V se isporučuje u kutiji impozantnog gabarita. Pored toga, velika kutija je u našu redakciju stigla na sopstvenoj paleti, zarad veće sigurnosti pri transportu. Po svojoj konstrukciji, OLED televizori imaju znatno manju debljinu nego LCD rivali, pa su još osetljiviji na mehanička oštećenja ili uvijanje. Iz tog razloga, proizvođač je napravio bogato ilustrovano uputstvo na čak pet strana, koje se bavi samo procesom pravilnog i bezbednog otpakivanja. Nakon otvaranja, pred nama se ukazao zaista impresivan prizor – 140-centimetarski 55EA980V u svoj svojoj veličini i tananosti. Zakrivljeni ekran ima debljinu od svega četiri milimetra i predstavlja osnovnu formu televizora, a na njega se, na donjoj strani, nastavlja postolje od providne plastike. Postolje je nešto deblje od ekrana (12 mm) i pruža se celom širinom televizora, a upušteni središnji deo obezbeđuje dobru stabilnost. Pored toga, u uglove postolja su gotovo neprimetno integrisani mali zvučnici sa ravnim, srebrnastim membranama. Rešenje s providnim plastičnim postoljem nam se dopalo jer je veoma neupadljivo i u potpunosti podržava filozofiju da dizajn ovog televizora zapravo ne postoji, odnosno da ga diktira zakrivljeni ekran. S druge strane, moglo bi se zameriti da se providna plastika ne uklapa baš najbolje sa cenom od 4.300 evra, te da se u ovoj cenovnoj klasi obično sreću luksuzna hromirana ili aluminijumska postolja atraktivnog dizajna. Takođe, integrisano postolje širine preko 122 centimetra, uz nemogućnost postavljanja televizora na zid, čine da možete da zaboravite na audio-video police standardnih dimenzija – za smeštanje 55EA980V potrebna je prava komoda.

Nestvarno tanak profil televizora izostaje samo u donjem delu zadnje strane, gde se nalazi dodatno kućište u koje je smeštena elektronika. Očekivano, garnitura priključaka je zaista brojna, a na bočnom panelu nalaze se čak četiri HDMI ulaza i tri USB-A porta (jedan u 3.0 standardu). Komponentni, kompozitni i stereo RCA priključci izvedeni su u formi 3,5-milimetarskih adaptera, a SCART ulaz pomoću adaptera koji podseća na USB. Prisutna su još dva koaksijalna ulaza u formi BNC priključaka, kao i PCMCIA slot za dodatni CI modul. Za prosleđivanje digitalnog audio-signala predviđen je optički izlaz, a tu je i 3,5-milimetarski analogni audio-izlaz za slušalice ili eksterne zvučnike. Pored eternet porta, mrežno povezivanje je omogućeno i pomoću integrisanog Wi-Fi adaptera.

Tokom gledanja filmova u zamračenoj prostoriji gledaoci ne mogu da razaznaju granične obrise ekrana.

Oprema testiranog televizora veoma je bogata i isporučuje se u prilično velikoj i luksuznoj crnoj kutiji, u kojoj je pribor razvrstan u čak osam manjih kutija. Ove kutije upadljivo su obeležene brojevima kako bi se korisnik lakše snašao. Pored pomenutih adaptera za audio-video kablove, mrežnih i drugih kablova, uz TV se isporučuje pribor za dodatno obezbeđenje vezivanjem za zid. Ipak, najatraktivniji komad opreme jeste daljinski upravljač sa oznakom Magic Remote. Njegov oblik je teško opisati, pa preporučujemo da pogledate fotografije, a način funkcionisanja opisaćemo u drugom delu teksta. Za 3D sadržaje predviđena su dva para vrhunskih Alain Mikli naočara, a tu je i diskretni dodatak koji sadrži kameru i dva mikrofona i predviđen je za Skype i slične aplikacije za komunikaciju.

LG

Virtuelna realnost
Priznajemo da smo tokom otpakivanja i pripremanja televizora za rad razmišljali o stvarnim prednostima, ali i potencijalnim nedostacima zakrivljenih ekrana, koje se odnose pre svega na optimizaciju panela za gledanje iz samo jedne pozicije. Ipak, samo nekoliko trenutaka bilo je dovoljno da našu sumnjičavost zameni iskrenim oduševljenjem. Tehničke karakteristike? Podrazumeva se da su vrhunske, ali mi bismo radije o tome kako sve to izgleda u praksi. Odziv na bukvalno sve komande je izuzetno brz, takoreći trenutan, a Magic Remote je priča za sebe. Iako traži period privikavanja, nakon toga postaje prava uživancija za korišćenje i zapravo se pretvara u produženu ruku korisnika. Svim komandama i funkcijama na ekranu upravlja se pomoću prilično velikog kursora koji se kontroliše pokretima daljinca, a pored skrol-tastera, na njemu se nalazi još desetak neophodnih komandi. Ovo je definitivno najintuitivniji sistem upravljanja s kojim smo se dosad sreli i zaista predstavlja pravu magiju u poređenju sa uobičajenim daljinskim upravljačima.

Sledeća, verovatno i najvažnija tema jeste kvalitet slike. Pre svega, treba reći da OLED tehnologija objedinjuje najbolje od LCD i plazma ekrana, a sve to je upakovano u izuzetno tanku i elastičnu foliju, bez potrebe za dodatnim pozadinskim osvetljenjem. S obzirom na to da svaki piksel ima sopstveni izvor svetlosti, kontrola na ovom nivou omogućava da jedan piksel bude potpuno taman, a piksel pored njega maksimalno osvetljen. Izostanak zajedničkog pozadinskog osvetljenja znači da tamni piksel nije samo zatamnjen, već potpuno lišen izvora svetlosti, što za krajnji rezultat ima savršeno crnu podlogu. U praksi, ovo znači da tokom gledanja filmova u zamračenoj prostoriji gledaoci ne mogu da razaznaju granične obrise ekrana. Doživljaj je zaista sjajan jer u zatamnjenim scenama likovi i dešavanja na ekranu bukvalno iskaču iz mraka, čak i prilikom gledanja 2D materijala. Vrline se ovde ne završavaju, jer 55EA980V reprodukuje pokrete bez i najmanjih naznaka zamućenja, što donosi stepen realnosti kakav se retko sreće. Prikaz je potpuno stvaran, pogotovo u fabričkim podešavanjima, kada boje nisu previše naglašene. Iako raspolaže podešavanjima slike koja nema smisla ni nabrajati, nama je upravo u standardnoj „flat“ varijanti ugođaj bio najbolji. Kontrast je besprekoran, gradacija boja savršena, a ovom fantastičnom panelu ostavljeno je dovoljno prostora da verno prikaže jarke boje vrelog letnjeg dana, ali i dočara hladnoću i surovo sivilo zime.

Prelazak na 3D materijal pokazao je prednosti pasivne tehnologije i pre nego što smo počeli da gledamo film – usled odsustva baterije i aktivnih elemenata, naočare su izuzetno lagane i nakon nekoliko minuta ćete zaboraviti na njih. Takođe, ergonomičan dizajn i elastičan okvir garantuju udobno korišćenje bez obzira na obim glave korisnika. Iako gubi deo rezolucije, pasivna LG tehnologija pruža vrlo realistično trodimenzionalno iskustvo, sa postojanim efektima. Kvalitetu slike doprinose ogromna vrednost kontrasta i izuzetne sposobnosti ekrana u domenu osvetljenja. Konverzija standardnog dvodimenzionalnog materijala u 3D je sasvim upotrebljiva, a moćna hardverska konfiguracija sve obavlja potpuno glatko i bez zastoja u realnom vremenu. Konačno, ukoliko (poput autora ovog teksta) spadate u grupu ljudi koja nakon duže upotrebe aktivnih 3D naočara dobija glavobolju, sa ovim televizorom možete biti bez brige – usled odsustva treperenja (flicker), pasivna 3D tehnologija nema apsolutno nikakve prateće negativne efekte.

DSC_8751

U pogledu tržišne važnosti, prateće opcije i mogućnosti odavno su se izjednačile sa elementarnim kvalitetima uređaja, a na ovom polju testirani televizor zaista briljira. Mrežno povezivanje moguće je pomoću kabla ili bežično, a raskošni smart panel pruža sve što bi se moglo poželeti. U skladu s DLNA protokolima, Smart Share podržava sve sertifikovane UPnP servere, a mi smo koristili Serviio, kao jedan od najjednostavnijih, a uz to i besplatnih programa. Podržani su gotovo svi popularni audio i video formati, ali za reprodukciju najzahtevnijih Full HD zapisa preporučujemo povezivanje pomoću mrežnog kabla, jer tolika količina protoka može povremeno biti previše za nejaki kućni Wi-Fi. Kako ne bi sve bilo idealno, jednu od retkih mana pronašli smo u reprodukciji titlova. Iako postoji mogućnost odabira tipa znakova, nijedan u potpunosti ne podržava srpska slova, pa ona nisu uvek pravilno prikazana. Pored toga, iznenadila nas je nemogućnost reprodukcije FLAC datoteka – nije da bismo koristili ovaj TV kao transport, ali i daleko jeftiniji televizori podržavaju ovaj popularni lossless format. Pretpostavljamo da je ovo posledica trke sa konkurencijom, pa lokalizacija i podrška nisu urađene savršeno do poslednjeg detalja, što je inače slučaj kod južnokorejskih proizvođača.

Zaključak
Nakon zaista fantastičnih utisaka i višenedeljnog testiranja ispunjenog uživanjem u vrhunskom kvalitetu slike, ali i svih pratećih faktora, sledi logično pitanje: ima li ovaj televizor bilo kakvu ozbiljniju slabost? Nažalost, ima samo jednu, ali prilično značajnu – u godini veličanja i globalne popularizacije Ultra HD rezolucije, 55EA980V je ograničen na Full HD sliku. Posmatrano kroz prizmu visoke cene i očekivanja kupaca, ovo predstavlja značajan otežavajući faktor u borbi s konkurencijom, ali odgovor kompanije LG već je spreman i nosi oznaku 77EC980V.

PLUS
Sjajan kontrast i boje.
Fantastična crna podloga.
Sveobuhvatne prateće funkcije.
Intuitivni i zabavni Magic Remote.
Odličan pasivni 3D.

MINUS
Nije Ultra HD.

Ekran: 55" (139 cm) u odnosu 16:9
Tjuner: digitalni i analogni
Rezolucija: 1920x1080
Video-ulazi: 4x HDMI, 1x komponentni, 1x kompozitni, 1x SCART
Audio-izlazi: 1x analogni RCA, 1x digitalni optički
Zvučnici: 2x10 W
Daljinski upravljač: Magic Remote
Izlaz za slušalice: 1x3,5 mm
Dodatno: 3x USB, LAN, Wi-Fi, kamera
Potrošnja električne energije: 270 W
Dimenzije (ŠxVxD): 1227x798x192 mm
Masa: 17,2 kg
Cena: oko 4.300 evra
Reader Rating1 Vote95
95
Ocena čitalaca