Krestian Pedersen

Inžinjer kompanije B&W
Intervju povodom lansiranja nove serije zvučnika iz kompanije B&W speakers koja je karakteristična po aluminijumskoj konstrukciji.

Ljubiša Miodragović

Zvuk od aluminijuma

The biggest advantage of the XT is that it is a “Life style” speaker that plays Hi-Fi!

Lansiranje nove serije zvučnika iz kompanije B&W speakers koja je karakteristična po aluminijumskoj konstrukciji inspirisala nas je da kontaktiramo ovog renomiranog proizvođača i zatražimo intervju. Kao najelokventnija osoba za razgovor o novoj XT seriji preporučen nam je gospodin Krestian Pedersen, vođa razvojnog tima. Nadam se da ćete uživati u ovom razgovoru, bar onoliko koliko smo i mi.

Hi-Files: Recite nam nešto o Vama. Koliko dugo ste u timu kompanije B&W?
Krestian Pedersen: Moje ime je Krestian Pedersen. Dolazim iz Danske, a u kompaniji B&W radim tri godine. Pre toga sam radio u kompanijama Bang&Olufsen i Dynaudio. Oduvek sam bio u Hi-Fi vodama, tako da je rad u kompaniji kakva je B&W speakers ispunjenje mojih snova.

HF: Gospodine Pedersen, možete li nam reći kojoj publici je namenjena XT serija?
KP: Linija proizvoda XT serije je prvi pokušaj da B&W spoji “lifestyle” dizajn sa dobrim zvučnim performansama. Namenjena je ljudima koji žele nešto što dobro izgleda, ali ujedno nisu spremni da naprave kompromis kad je kvalitet zvuka u pitanju.

HF: Koliko dugo je trajalo istraživanje i razvoj? Da li je bilo nekih poteškoća?
KP: Razvijanje XT serije je u akustičkom smislu trajalo otprilike godinu dana. Rad je započeo kada smo završili razvijanje nove 800 serije, tako da smo neke stvari koje smo naučili u radu na seriji 800 preneli i ovde, kao na primer visokofrekventni filter.

HF: Koliko je inženjera učestvovalo u ovom projektu?
KP: Teško je odgovoriti na ovo pitanje, jer razvojni proces novog B&W proizvoda uvek uključuje kompletan odsek za razvoj i istraživanje (Research&Development – R&D). Mislim da je jedna od najvećih prednosti u kompaniji B&W to što su svi uključeni u projekat. Nijedan proizvod ne izlazi iz fabrike dok nisu svi srećni!


HF: Možete li nam reći nešto više o stvaranju XT serije? Zašto ste koristili baš aluminijum?
KP: XT serija je prva Hi-End serija iz kompanije B&W koja se pravi od aluminijuma. Razlozi zbog kojih je izabran aluminijum su, pre svega, dobar izgled, ali i mogućnost pravljenja različitih oblika i finiša, koje ne možete napraviti od drveta. Takođe, aluminijum je akustički veoma pogodan, jer je veoma lagan i čvrst, što rezultuje veoma niskom koloracijom bas frekvencija.

HF: Molim Vas, predstavite nam XT seriju sopstvenim rečima.
KP: XT serija se sastoji od tri modela: XT4, koji je trosistemski podnostojeći model, XT2 koji je dvosistemski zvučnik predviđen za postavljanje na stalke i XTC koji je dvosistemski centralni zvučnik. XT serija je razvijana tako da podjednako dobro radi i u stereo i u surround postavci. Kroz celu seriju smo ciljali da dobijemo sličan tonalni balans, tako da kupac može da bira modele kako god on/ona to želi. Ono što je zapanjujuće kod XT serije je utisak “veličine” zvuka. Svi modeli zvuče kao da su mnogo veći u odnosu na svoje stvarne fizičke dimenzije. Takođe, mogućnost ovih zvučnika da “nestanu” je zapanjujuća.

HF: Koja je glavna karakteristika i prednost high-flying visokotonca?
KP: Inicijalno smo tražili da visokotonac bude postavljen na vrhu zvučnika, ali se dizajneru ovo nije dopalo. Postavili smo visokotonac “na pola puta” do vrha, tako da smo dobili najbolje od oba rešenja: nešto što izgleda dobro, a i dalje zvuči kao nezavisan visokotonac. Razlog zbog kojeg smo težili tome da postavimo visokotonac na vrh je činjenica da tada imamo manje problema sa difrakcijama pregrada i za rezultat dobijamo reprodukciju visokih frekvencija sa manje koloracije i sa mnogo preciznijom stereo slikom.

HF: Membrane zadužene za reprodukciju bas i srednjih tonova se i dalje prave od kombinacije kevlara i papira?
KP: Bas drajver modela XT4 se pravi od papira, dok se srednjetonski zvučnik modela XT4, XT2 i XTC zvučnika pravi od kevlara. Glavni razlog za korišćenje papirnih membrana je to što je papir lagan materijal. S obzirom da XT4 koristi samo dva woofera, prečnika 5 inča, u relativno maloj zapremini kutija, jednostavno smo morali da koristimo veoma lagane membrane da bismo dobili dovoljnu efikasnost u basu. Srednjetonski zvučnik kod modela XT4, XT2 i XTC je napravljen od kevlara, jer mi mislimo da kevlar bolje zvuči na višim frekvencijama.

HF: Možete li da uporedite ovu sa nekom drugom serijom B&W zvučnika? Koje su sličnosti i razlike?
KP: Teško je porediti seriju XT sa drugim B&W serijama, zato što je drugačija u mnogo čemu. Ali, po performansama bi se mogla smestiti u rang sa serijama 700 i 800. Zahvaljujući slim dizajnu, posebno je holografska reprodukcija pravo remek delo.

HF: Opišite nam ukratko proces proizvodnje XT serije.
KP: I proces proizvodnje je potpuno nov za kompaniju B&W. Sve zvučničke jedinice se prave ovde, u Engleskoj, ali se skretnice i kabineti prave na Dalekom istoku. Kabineti se transportuju do Engleske, gde se vrši finalno sastavljanje proizvoda.

HF: Koja je najveća prednost XT serije?
KP: Najveća prednost XT serije je činjenica da je to “lifestyle” zvučnik koji reprodukuje Hi-Fi!