Bas kada smo pomislili da smo videli sve od kucnih bioskopa, stize jos jedna znacajna novina. Lucasfilm THX najavio je novi audio standard za upotrebu sa sedam zvucnika pod imenom THX Ultra2. Lucasfilm je, zajedno sa Dolby laboratorijama, bio glavna pokretacka snaga ovog projekta, od izlaska filma Star Wars Episode I: The Phantom Menace.
Ovaj film je postavio standard za takozvani ‘prosireni surround’ zvuk, koji je od tada pratilo jos mnogo filmskih ostvarenja. THX Ultra2 je pokusaj da se postave standardi u kucnoj reprodukciji muzickih tema iz filmova, koristeci sedam zvucnika (plus subwoofer). Nazivi ovih standarda su Dolby Digital surround EX, DTS-ES Matrix 6.1 i DTS-ES Discrete 6.1.
Postoje dva moda rada: muzicki (MusicMode) i filmski (Cinema). Sav materijal sa 5.1 ili vise kanala je autodetektovan i procesiran tako da se reprodukuje kroz cetiri surround zvucnika – dva sa strane i dva zadnja zvucnika.
Prvi proizvod koji ce podrzavati Ultra2 trebalo bi da bude Pioneer-ovo VSA-AX10 pojacalo, i bice lansirano u decembru. Prognozirana cena je oko £2800, sto je blizu 9000DM.
Ako zelite da saznate vise posetite http://www.pioneer.co.uk