Jean-Marie Reynaud Bliss Jubilé

Francuski specijaliteti

Noviteti ove francuske marke nastavljaju da nas podsećaju na zanimljivu i dugu tradiciju francuske hi-fi kuhinje.

Ako ste audiofil ili ljubitelj automobila, onda vam nisu nepoznati francuski inženjering i dizajn: uvek inventivni, avangardni i na svoj način prepoznatljivi. Srećom, s francuskim audiom nemamo probleme koji muče ponekog vlasnika njihovih automobila, tako da možemo mirno da uživamo u francuskom zvuku, isto tako posebnom, što se pokazuje na svakoj komponenti s ovim pedigreom koji smo testirali. Jean-Marie Reynaud, s tradicijom od 1967. i relativno malo poznat izvan granica Francuske, imao je premijeru kod nas pre dve godine, zahvaljujući entuzijazmu kojim ga je otkrio distributer Econ Plus, a nedavno i prvo predstavljanje domaćoj publici na Hi-Files Showu. U ovom testu predstavljamo model iz sredine game JMR, u klasi u kojoj većina kupaca traži nešto ozbiljnije od komercijalnih sistema, nešto drugačije, bolje, ali i novčanik frendli.

Bliss Jubilé

Novi model već spolja pokazuje mnoštvo detalja. Bočne ivice kabineta su zaobljene u difrakcione površine, koje se na zadnjoj strani ponavljaju na horizontalnim ivicama. Kabinet krije četiri komore povezane u progresivnu transmisionu liniju, koja se završava šlicem na prednjoj strani – in-house rešenje spušteno iz hi-end modela Offrande Supreme. Inertnost kutije pojačava uzdužna prečka kojom je korpa bas-jedinice ušrafljena za zadnju stranicu, što je doduše rešenje koje primenjuju i neke druge marke, ali se ovde pritezanje radi pomoću preciznog kilo-ključa da bi se obezbedila istovetnost parova. Ovo rešenje obezbeđuje i brži tranzijentni odziv sistema.

Bas-jedinica je originalno iz modela Euterpe Jubilé: paraboličnog profila i prečnika 170 milimetara, izrađena je od papira koji je sa zadnje strane premazan visokoapsorbujućim materijalom, dok se na sredini nalazi meka polipropilenska kapa. Kalem i korpa su aluminijumski, sa aerodinamičnim profilima. Vešanje je izrađeno od smeše gume i pene, s progresivnom debljinom, koja omogućuje istovremeno long-throw i mikrodinamičko kretanje membrane. Kalotni visokotonac – i on pozajmljen iz hi-end game (Cantabile Jubilé) – prečnika je 28 milimetara i od impregnirane svile. Kao i svaki drajver ove vrste, usmeren je, ali prilično homogen, tako da zvučniku obezbeđuje širi sweet spot. Bliss Jubilé se izrađuje u četiri finiša: satenskocrnoj, antracit sivoj i perla beloj boji, kao i u višnjevom furniru.

Elektronika

Opisane odlike komponenti omogućavaju simetrične rezove sa strmingom od 12 decibela. Skretnica je izrađena point-to-point i položena na antirezonantnu podlogu. Induktiviteti su motani na vazduhu, a celo interno ožičenje je izvedeno pomoću žice JMR HP1132 od srebra, preseka 1 mm2. Novi model nastavlja tradiciju serije Bliss, jedne od prvih kod koje je primenjena rigorozna selekcija i uparivanje svih komponenti tolerancije do 1% kako bi se postigla identična reprodukcija parova. Tome treba dodati i kondenzatore sa srebrom i neinduktivne usmerene otpornike. Na zadnjoj strani se nalazi jedan par WBT terminala, gde je očigledna procena konstruktora da je korist od unutrašnje konstrukcije veća nego moguće poboljšanje bi-wiringom.

Magic Stand II

Kod JMR, podnostojeći zvučnici su zvučnici bukšelf dimenzija s integrisanim postoljima (klasični podnostojeći se, radi razlike, zovu stubni zvučnici). Magic Stand II stalci imaju zadatak da Bliss Jubilé približe pomenutom podnostojećem zvučniku, ali njihova uloga postolja se tu ne završava. Poluotvorenog, kutijastog oblika, postolja izrađena od MDF-a grade dva Helmholceva rezonatora, koji difraktuju frekventni opseg 100-400 herca. Na taj način se rešava problem stojećih talasa između poda i gornje površine stalka, koji u vidu frekventnih skokova i faznih pomaka negativno utiču na gornji bas i jasnoću srednjeg opsega. Stabilni i s masom od preko šest kilograma, grade solidno čvrstu bazu, tako da obavljaju i funkciju klasičnih stalaka. Kao dodatna, a u slušnom testu će se pokazati i veoma dobrodošla oprema, Magic Stand II koštaju 590 evra.

Slušni test

Koristili smo Amarra Luxe 4 na Mac miniju za strimovanje sa NAS-a u lokalnoj mreži. Dok slušate kompoziciju Žan-Batista Lilija “Marš za tursku ceremoniju” (Musica Antiqua Köln, Goebel, DG 2004), Bliss Jubilé pruža širinu baroknog orkestra na pozorišnoj sceni. Gudači i duvači su u prvom planu, blago sa strane se jasno razaznaje čembalo, dok iz pozadine dolazi suv i dubok bat kožnih bubnjeva. Prirodnost je neverovatna, kao i trodimenzionalnost ispred slušaoca, a sve zajedno je ritmično i razigrano.

Modernu, ali intimniju muziku isprobali smo sa Chrystom Bell i pesmom “Undertow” (Chrysta Bell EP, Meta Hari 2018). Lepota divno snimljenog ženskog vokala dolazi do izražaja kao jedna celovita zvučna sfera tik ispred slušaoca. Gotovo da smo mogli da osetimo istu blizinu ove pevačice kao na koncertu u KC “Grad” pre nekoliko godina. Detaljnost najmanjih pokreta glasnih žica ne umanjuje prirodnost i celovitost. Nismo opazili fenomen prebacivanja zvuka iznad glava, sve se dešava tu odmah ispred, a širina sweet spota je zavidno velika.

Nakratko smo Magic Stand II zamenili punjenim, tri puta težim stalcima domaćeg proizvođača, na istoj poziciji. Rezultat je bio primetan gubitak razgovetnosti detalja u srednjem opsegu i sasvim blago uvlačenje sredine. Mala, ali značajna razlika kad je jednom čujete.

Zaključak

Mali konstruktori uvek kriju prijatna iznenađenja. Samostalno istražujući bez R&D sile iza sebe, Jean-Marie Reynaud je pronašao zanimljivu formulu zvuka, koju danas nastavlja njegov sin Claude. Ovo nije preskupa mala manufaktura, već proizvod izvrsnog zvuka i kvaliteta izrade, u kome nijedan deo vrednosti ne odlazi na ime. To ove zvučnike praktično čini vrednijim od njihove cene.

Bliss Jubilé je univerzalan u pogledu vrste muzike, jednako iskrene reprodukcije i značajnih dinamičkih performansi, ne skrivajući pozadinsku mikrodinamiku. Jednostavan je za pozicioniranje i nezahtevan u pogledu pojačala. Jedino što uz njega preporučujemo i Magic Stand II. Uz dodatno ulaganje, dobićete preciznost sa šarmom, bez sterilnosti i s neočekivanim detaljima, koji zaokružuju prirodan i blizak zvuk.

Jean-Marie Reynaud Bliss Jubilé
Topologija: dvosistemski, transmisioni
Minimalna impedansa: 4 
Frekventni opseg: 45 Hz – 25 kHz
Osetljivost: 88 dB
Izobličenja: <0,5% (pri 84 dB)
Skretnica: 12/12 dB po oktavi
Rezna frekvencija: 2,8 kHz
Preporučena snaga: 40-150 W
Dimenzije (ŠxVxD): 210 x 290 x 416 mm
Masa: 11 kg
Cena: 2.451 evro (sa stalcima Magic Stand II)
www.jm-reynaud.com
Nepretenciozni na početku, ubrzo otkrivaju dinamiku, prirodnost i detaljnost.
Za optimalne performanse potrebni su specijalni stalci, što povećava ukupnu cenu.
4.5