JBL Wave 100TWS

True wireless za svakog

Nakon relativno skupih prvobitnih modela u kategoriji blutut bubica, JBL je započeo s predstavljanjem pristupačnijih true wireless slušalica. U tekstu koji sledi proverićemo da li su nove in-ear slušalice Wave 100TWS dorasle veoma sposobnim prethodnicima.

Poznato je da JBL ima u ponudi veliki broj slušalica za svačiji ukus i džep, ali true wireless bubice američkog proizvođača donedavno nisu silazile ispod magične granice od 100 evra. To se promenilo pre godinu dana, kad smo testirali odlične bežične bubice Tune 115TWS, a sada je pred nama još pristupačniji model 100TWS iz nove serije Wave.

Dizajn i tehnologija

Usled prisustva nešto većih rezonatora ovalne forme, Wave 100TWS oblikom podsećaju na moćnije modele iz JBL-a. Slušalice su u celosti izrađene od čvrste plastike, a dobra ergonomija i udobnost pri upotrebi zagarantovane su dizajnom koji JBL naziva Comfort-fit. Na svakoj bubici pronalazimo mikrofon za funkciju telefoniranja i diskretnu LE diodu za signalizaciju statusa, dok okrugle površine na spoljašnjoj strani rezonatora, oplemenjene logotipom kompanije, ujedno predstavljaju tastere za kontrolu svih funkcija. Specifikacije navode da se u unutrašnjosti rezonatora nalaze poprilično velike zvučničke jedinice prečnika osam milimetara, koje reprodukuju zvuk u punom čujnom opsegu od 20 herca do 20 kiloherca. Najveći zvučni pritisak iznosi solidna 94 decibela, a baterija od 45 miliamper-sati po bubici omogućuje do pet sati rada, uz punjenje potpuno ispražnjenih bubica za oko dva sata.

Drugi deo bežičnog kompleta sačinjava neizbežna kutijica, koja služi za punjenje bubica i sadrži rezervu od 550 miliamper-sati, što je dovoljno za još tri punjenja. Dakle, ukupna autonomija ovih bubica iznosi do 20 sati, što će u praksi biti dovoljno za nekoliko dana prosečne upotrebe. Kako bi učinio Wave 100TWS što pristupačnijim, JBL je s kutijice uklonio poklopac, pa ona zapravo predstavlja svojevrsnu kolevku u kojoj su bubice sve vreme izložene. Ipak, snažni magneti drže ih čvrsto na mestu, a povišeni bokovi štite ih od ispadanja u pretrpanoj torbi ili rancu, pa smatramo da je ovo rešenje više nego prihvatljivo – naročito ako se uzme u obzir da su šarke na poklopcu već tradicionalna slaba tačka svakih true wireless bubica.

Upotreba i zvuk

Wave 100TWS se isporučuju u uobičajenom pakovanju, koje sadrži kratki USB-C kabl za punjenje, ali i tri para silikonskih završetaka različite veličine. Pre nego što započnete intenzivnu upotrebu, preporučujemo da odvojite vreme i pronađete veličinu koja vam najviše odgovara, jer zvuk svakih bubica veoma zavisi od dobrog naleganja i izolacije ambijentalne buke. Comfort-fit ispunjava obećanje kompanije o visokom stepenu udobnosti tokom dužeg korišćenja, a za komande se može reći da su već uobičajene i omogućuju upravljanje reprodukcijom i telefonskim pozivima, ali i aktivaciju glasovnih asistenata Siri, Google i Bixby, koje Wave 100TWS takođe podržavaju. Ovde treba imati u vidu da su u pitanju tasteri, a ne površine osetljive na dodir – taktilni osećaj veoma je dobar, uz jasan klik koji označava uspešno zadatu komandu, pa moramo priznati da nam se ovo rešenje čak više sviđa od katkad nedovoljno definisanog osećaja kod tač-panela.

Tokom reprodukcije, osmomilimetarski drajveri pružaju veliki i snažan zvuk, karakterističan za američkog proizvođača. Ipak, kao kod novog blutut zvučnika Flip 6, i ovde primećujemo odstupanje od prepoznatljive tople prezentacije, jer Wave 100TWS prikazuju sasvim solidnu količinu detalja. Neutralnost prikaza praćena je prilično preciznim tonovima, koji su prisutni u celom spektru i donose jasniji zvuk kod krupnih niskih tonova, ali i tokom reprodukcije visokotonskih finesa. Po ko zna koji put žalimo što JBL uporno izbegava da svojim blutut uređajima doda podršku za aptX, jer smo stekli utisak da bi čak i ove, najpristupačnije bubice u ponudi, mogle da pruže još više uz kvalitetniji signal.

Slušanje albuma „Citizen of Glass“ danske pevačice Agnes Obel uverio nas je u sposobnost bubica da na uverljiv i verodostojan način prikažu vokal, ali i prenesu sveukupnu atmosferu određenog izdanja, a u nastavku smo poslušali Pink Floyd na albumu „A Momentary Lapse of Reason“. Ovo izdanje potvrdilo je da Wave 100TWS pružaju vrlo uravnoteženu reprodukciju, pa muzika deluje sveobuhvatno, uz dobro odmeren i relativno neutralan tonski balans. Njihova glasnoća nije najveća s kojom smo se sreli, ali je više nego dovoljna da potpuno pokrije buku okruženja, a pozitivno je što ni u takvim situacijama ne dolazi do izobličenja i drugih neželjenih efekata.

Kvalitetno i pristupačno

Iako su u pitanju JBL-ove najpristupačnije true wireless bubice, Wave 100TWS su se tokom testa pokazale kao sasvim dorasle svakodnevnim izazovima i dostojne slavnog imena koje nose. Štednja je ostvarena na dobro odabranim mestima, pa kvalitet zvuka – bilo da je u pitanju slušanje muzike ili telefoniranje – nikad nije doveden u pitanje, a opcije poput glasovnih asistenata ili Dual Connect sistema za korišćenje samo jedne slušalice (kao handsfri tokom vožnje, recimo) dodatno povećavaju upotrebnu vrednost. Stoga, ne dozvolite da vas zavara povoljna cena – Wave 100TWS su veoma dobre i višestruko praktične blutut bubice, koje će vas s lakoćom pratiti u svim dnevnim aktivnostima.

JBL Wave 100TWS
Sistem: aktivne
Tip: in-ear
Frekvencijski opseg: 20 Hz - 20 kHz
Zvučni pritisak SPL: 94 dB
Povezivanje: blutut v5.0
Prečnik zvučničke jedinice: 8 mm
Kapacitet baterije: 45+45+550 mAh
Dodatno: mikrofon
Masa: 5,1+5,1+36,1 g
Cena: 60 evra
AVL Projekt, 021/4751-777
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Veoma dobra izrada.
Snažna osmomilimetarska jedinica.
Celovit i uravnotežen zvuk.
Praktične opcije.
Ništa po ovoj ceni.
4.3