JBL Tune Flex

Hrabri krojač zvuka

Lansirane kao prve bubice s JBL-ovim rešenjem Sound Fit, Tune Flex pružaju velike mogućnosti prilagođavanja zvuka željama, ali i trenutnim potrebama korisnika.

Na prvi pogled Tune Flex izgledaju kao mnoge druge bubice, naročito u neupadljivoj crnoj boji kakva je bila na kompletu na našem testu. Izgleda da su proizvođači napokon uvideli da su in-ear slušalice znatno udobnije i praktičnije za nošenje kad su opremljene dodatnim akustičkim kanalom, umesto glomaznog i teškog jednodelnog rezonatora, pa se ovo rešenje sve češće sreće i kod JBL-a. Očekivano od uglednog američkog proizvođača, Tune Flex izrađene su prilično kvalitetno: plastika je odlično obrađena i ostavlja solidan utisak pod prstima, a dodatno poverenje uliva sertifikat IPX4, koji garantuje otpornost na kvašenje. Detaljniji pregled otkriva tri otvora za mikrofone na svakoj bubici, koji su zaduženi za telefonske pozive, glasovne komande preko Google asistenta i sistem za umanjenje buke okruženja – popularni ANC. Unutrašnja strana rezonatora upadljivo se i gotovo aerodinamično sužava ka vrhu, dok je zvučni kanal zaštićen gustom metalnom mrežicom. U unutrašnjosti rezonatora smeštena je zvučnička jedinica prečnika 12 milimetara, što je prilično veliko za in-ear slušalice, a za pogon su zadužene baterije kapaciteta 55 miliamper-sati po bubici.

Kao neizostavni pratilac svakih bežičnih bubica prisutna je kutija za transport i punjenje. JBL je ovom prilikom nadmašio sebe, jer kutija teško da bi mogla biti manja, ali to ne ometa njene funkcije – kao ni oblik, koji je snažno zaobljen kako ne bi smetao u džepu ili zapinjao za druge stvari u torbi. Punjenje baterije od 570 miliamper-sati obavlja se preko USB-C porta i sadrži dodatnu autonomiju od oko 24 sata, dok baterije u bubicama pružaju od četiri i po do osam sati rada, u zavisnosti od modaliteta. Za povezivanje bubica koristi se blutut u naprednoj verziji 5.2, ali, očekivano, bez podrške za aptX, LDAC i slične kvalitetnije kodeke. Najzad, tehničke karakteristike navode frekvencijski opseg od 20 herca do 20 kiloherca, uz najveći zvučni pritisak od 92,5 decibela.

Upotreba i zvuk

Tokom upotrebe Tune Flex pružaju prilično muzikalnu i gotovo razigranu reprodukciju, uz nešto zasićenije tonove. Kolorit je živopisan, a posebno nas je iznenadilo vremenski tačno određeno trajanje tonova – u numeri „Canary in a Coalmine“ odjeci su bili savršeno odmereni, uz dobru prezentaciju tonova po hijerarhiji. Pozornica nije previše široka, ali je fokus odličan, pa Tune Flex prikazuju i složenije deonice bez zamućenja. Za detaljnost se može reći da je prosečna jer bubice pružaju tek dovoljno finesa da muzika deluje celovito, ali ne donose posebno analitičan uvid u tonski zapis – što je sasvim prihvatljivo za svakodnevne slušalice, koje će se ponekad koristiti i u dužim intervalima. Na suprotnoj strani nalazi se niskotonsko područje, koje je odlično odmereno, uz krupne tonove i dobru definiciju najdubljih basova.

Ipak, sve tonske impresije treba uzeti uslovno jer ove bubice pružaju ogromne mogućnosti prilagođavanja. Mogu se koristiti kao otvorene slušalice ili uz izolaciju od okruženja pomoću pripadajućih silikonskih završetaka. Zatim je na raspolaganju ekvilajzer s pet predefinisanih modaliteta i podešavanjima po želji korisnika, a sve to se, naravno, kontroliše preko aplikacije JBL Headphones. Aplikacija takođe pruža podešavanje ANC sistema u čak šest koraka, kao i upravljanje sistemima Ambient Aware i TalkThru. Dodatne opcije obuhvataju već spomenute glasnovne komande preko Google asistenta, funkcije Auto Standby i Auto Power Off, kao i kontrole na dodir s mogućnošću podešavanja. Naime, obe bubice osetljive su na dodir u gornjem delu, pa je tako omogućeno jednostavno upravljanje reprodukcijom, pozivima i ostalim važnim funkcijama – tako je u teoriji, a u praksi se ispostavilo da je navedena površina prilično mala i da ju je lako promašiti ili zadati pogrešnu komandu.

Fleksibilni JBL

Velike mogućnosti „softverskog i hardverskog“ podešavanja zvuka daju testiranim bubicama posebnu draž, dok je ANC zaista veoma efikasan i čak donekle poboljšava reprodukciju – naročito uz dodatne silikonske izolatore. Iz tog razloga, JBL Tune Flex predstavljaju se kao odličan izbor za raznovrsne igrarije s muzičkim ugođajem i omogućuju da svako skroji zvuk po svojoj meri.

JBL Tune Flex
Sistem: aktivne
Tip: in-ear
Frekvencijski opseg: 20 Hz - 20 kHz
Zvučni pritisak SPL: 92,5 dB
Povezivanje: blutut v5.2
Prečnik zvučničke jedinice: 12 mm
Kapacitet baterije: 55 + 55 + 570 mAh
Dodatno: mikrofon
Masa: 4,8 + 4,8 + 38,6 g
Cena: 120 evra
AVL Projekt, 021/4751-777
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Velike mogućnosti prilagođavanja zvuka.
Udobnost.
Živopisan zvuk.
Dobro odmeren bas.
Nepraktične kontrole na dodir.
4.1