JBL Tune 510BT

Jednostavnost kao imperativ

Iako je u prethodnom periodu predstavila prestižne slušalice serije Club i svestrane gejmerske Quantum modele, kompanija JBL nije zanemarila kategoriju praktičnih i pristupačnih blutut slušalica za svaki dan.

Prisećajući se prethodnog modela Tune 500BT, koji smo testirali u broju 86, jasno je da nove slušalice s oznakom Tune 510BT ne donose posebne promene – barem pri pogledu na spoljašnjost. U pitanju su kompaktne slušalice zatvorenog tipa i on-ear dizajna, koje se mogu preklopiti radi lakšeg prenošenja, a svojom pojavom i gabaritom ni na koji način ne privlače pažnju. Slušalice su u celosti izrađene od dovoljno kvalitetne i lepo obrađene plastike, a dostupne su u četiri boje. Okrugli rezonatori manjeg prečnika mogu se podešavati po sve tri ose, dok su s unutrašnje strane bogato tapacirani veštačkom kožom s mekanim ispunom. Klizači su takođe izvedeni od plastike, a nosač slušalica je u gornjem delu, koji naleže na teme glave, opremljen nešto tvrđe tapaciranim segmentom.

Prezentacija je muzikalna i fluidna, a sve je servirano uz karakterističnu prekookeansku dozu topline.

Po ugledu na prethodnika, Tune 510BT opremljene su tasterima na donjem delu desnog rezonatora. Upotreba slušalica maksimalno je pojednostavljena, pa ovde nailazimo na taster za uključivanje i blutut uparivanje, dok su nešto dalje postavljena tri grupisana tastera za kontrolu glasnoće i reprodukcije, kao i za javljanje na telefon i aktivaciju Google, Siri ili Bixby glasovnog asistenta. Pored udaljenosti od komande za uključivanje, ova tri tastera razlikuju se po isturenosti kako bi se ostvario dobar taktilni osećaj i omogućilo jednostavno upravljanje dodirom. Uz komande je postavljena diskretna LE dioda, koja različitim načinima rada signalizira status blutut veze i napunjenost baterije, a na istom potezu smešten je i mikrofon. USB-C port za punjenje interne baterije smešten je na gornjoj strani istog rezonatora, ali uz mali trik – naime, port je postavljen ispod šarke koja spaja rezonator s nosačem, pa će većinu vremena provesti fizički zaštićen od spoljašnjih uticaja i oštećenja, što predstavlja sjajno osmišljeno rešenje.

U pogledu tehničkih osobina, JBL navodi da su Tune 510BT opremljene zvučničkim jedinicama prečnika 32 milimetra, te da pružaju frekvencijski opseg od 20 herca do 20 kiloherca, uz najveći zvučni pritisak uz sasvim prihvatljivih 95 decibela. Blutut veza unapređena je na verziju 5.0, koja omogućuje multipoint povezivanje i jednostavno prebacivanje između dva povezana uređaja. Iako bismo voleli da su Tune 510BT opremljene dodatnim analognim ulazom za povezivanje pomoću kabla, on je ponovo izostao, ali to ne predstavlja ozbiljnu zamerku kad se u obzir uzmu namena i krajnja cena ovih slušalica. S druge strane, JBL se iskupljuje baterijom koja je porasla za celih 50 odsto i sad pruža kapacitet od 450 miliamper-sati, dok je ukupna masa slušalica povećana za svega pet grama. Deklarisana autonomija stoga iznosi čak do 40 sati, uz brzu dopunu od pet minuta za dva sata rada i punjenje potpuno ispražnjene baterije za oko dva sata.

Upotreba i zvuk

Tokom reprodukcije, Tune 510BT pružaju zvuk koji se najlakše može opisati kao veoma prijatan. Pojedinačni tonovi su jasni, a ukupna slika dovoljno čista za prikaz finih detalja. Prezentacija je muzikalna i fluidna, a sve je servirano uz karakterističnu prekookeansku dozu topline, pa se može reći da su stručnjaci iz JBL-a uradili veoma dobar posao. Upotreba na duže staze stoga je prilično ugodna, čemu doprinosi solidna udobnost testiranih slušalica. Iako se in-ear slušalice, usled dizajnerskog koncepta i pritiska koji jastučići vrše na ušne školjke, po komforu ne mogu porediti s velikim over-ear modelima, Tune 510BT u ovoj kategoriji dobijaju vrlo dobre ocene. Pritisak na ušne školjke nije preveliki i slušalice se bez teškoća mogu nositi sat vremena ili duže, ali savetujemo da odvojite malo vremena kako biste im pronašli optimalan položaj. Pored veće udobnosti, na taj način ćete imati i bolju izolovanost od okruženja, što je naročito značajno tokom upotrebe van kuće.

U nastavku slušanja, Tune 510BT pokazuju da njihov tonski balans nije sasvim neutralan: ovo se najpre odnosi na nešto izraženije niske tonove, što je posedica prisustva JBL-ovog Pure Bass podešavanja. Ove slušalice stoga će predstavljati sjajan izbor za sve koji uživaju u snažnim basovima, pružajući čvrst ritam i upečatljive najniže tonove. Srednji tonovi su zastupljeni u odgovarajućoj meri i predstavljeni na veoma lep način, uz bogate i živopisne note, dok je suprotan kraj spektra, rekli bismo, poboljšan u odnosu na prethodnike. Odnosno, visoki tonovi sada nisu ništa kvalitetniji nego kod Tune 500BT, ali su postavljeni u istu ravan sa srednjim opsegom, čime je popravljena ukupna ravnoteža.

Kao što smo nagovestili u prvom delu teksta, Tune 510BT teško da mogu biti lakše za upotrebu. Postavka komandi nije velika, ali je sasvim dovoljna za sve funkcije, a raspored tastera je takav da ćete se veoma brzo navići i zapamtiti ih. Jednostavnost kao imperativ uslovila je odsustvo bilo kakve aplikacije, pa izostaje mogućnost korigovanja parametara zvuka ili drugih sporednih opcija, ali sve je to sasvim u skladu s filozofijom koja stoji iza ovog modela. Na kraju, smatramo da je JBL obavio sjajan posao s novim blutut slušalicama Tune 510BT, pružajući veoma dobar stepen udobnosti, poboljšan zvuk i znatno veću bateriju, a sve to uz zadržavanje iste cene.

JBL Tune 510BT
Sistem: aktivne
Tip: zatvorene
Frekvencijski opseg: 20 Hz - 20 kHz
Prečnik zvučničke jedinice: 32 mm
Povezivanje: blutut v5.0
Kapacitet baterije: 450 mAh
Dodatno: mikrofon
Masa: 160 g
Cena: oko 50 evra
AVL Projekt, 021/4751-777
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Veoma lagana konstrukcija.
Izuzetno jednostavna upotreba.
Izdašna baterija.
Prijatna i muzikalna reprodukcija.
Nešto izraženiji bas.
4.2