JBL Tune 220TWS

Dostojan rival

U nastavku upoznavanja s bežičnim bubicama iz nove serije Tune, predstavljamo vam model 220TWS, koji se odlikuje True Wireless konceptom, kvalitetnom izradom i praktičnim dodacima.

U poređenju s prethodno testiranim 120TWS, snažniji in-ear model isporučuje se uz nešto veću prateću kutiju. Ovo je posledica dizajna bubica, koje su opremljene karakterističnim cevastim produžecima na spoljašnjoj strani. Naime, kako bi se na najbolji način iskoristile sve prednosti znatno veće zvučničke membrane prečnika 12 milimetara, bilo je neophodno dodati akustički kanal – svojevrsnu bas-refleks cev sa otvorom na kraju. Rezonator slušalica takođe je pomalo neuobičajen: oblikovan je kako bi na najbolji način ulegao u središte ušne školjke, dok se pomoću suženog usmerivača na unutrašnjoj strani zvučni talasi doslovno sipaju u ušni kanal.

Reprodukcija donosi odličan spoj energičnosti i preciznosti.

Bubice na našem testu bile su izrađene od crne plastike, uz metalizirani okvir rezonatora, a u ponudi su još bela, plava i roze verzija. Komande obuhvataju po jedan diskretni taster na svakoj bubici, a njihove namene su različite: levi služi za prebacivanje na prethodnu, odnosno sledeću numeru, dok se pomoću desnog može pauzirati i nastaviti reprodukcija, javiti na telefonski poziv i aktivirati Google, Siri ili Bixby glasovni asistent. Tasteri se takođe mogu upotrebiti za aktiviranje blutut uparivanja, uključivanje i međusobno povezivanje bubica, mada su ovo iznimni slučajevi, jer se u normalnim okolnostima ovi procesi odvijaju automatski. Na kraju, bubice su opremljene sasvim diskretnim svetlosnim indikatorima, koji pokazuju status i povezanost, kao i napunjenost baterije.

JBL Tune 220TWS se isporučuju u kutijici koja je po gabaritu malo veća od kutije šibica, pa zaista ne predstavlja problem za nošenje u džepu, dok se u rancu ili torbi lako može zaturiti. Svi rubovi ove mat crne kutijice snažno su zaobljeni, što takođe olakšava nošenje, a plastika i, što je još važnije, šarka poklopca ostavljaju utisak kvaliteta i trajnosti. Pored zaštitne uloge, kuticija je veoma značajna jer predstavlja jedini način za punjenje slušalica. Njena baterija ima kapacitet od 410 miliamper-sati, što je, prema navodima proizvođača, dovoljno za 19 sati rada, a punjenje se obavlja preko mikro-USB priključka na donjoj strani.

Upotreba i zvuk

U toku testiranja, Tune 220TWS su se pokazale kao savršen izbor za elektroniku i savremene muzičke pravce. Reprodukcija donosi odličan spoj energičnosti i preciznosti, kao i tonove koji su dovoljno direktni da omoguće jasan prikaz bez umekšavanja. Pored toga, JBL ispunjava obećanje o sjajnom basu: niski tonovi su veoma masivni, a ujedno odlično definisani, pa se spuštaju do donje granice čujnosti bez izobličenja. Detalji, kao i prostorno pozicioniranje, takođe su jasno prisutni tokom reprodukcije. Uostalom, poslušajte numeru „Silent Shout“ švedskog dvojca The Knife i sami se uverite šta sve ove bubice mogu u niskotonskom području.

Prelazak na staru školu elektronike i Tangerine Dream doneo nam je obilje finih visokotonskih efekata i istinski ambijentalni doživljaj. U numeri „The Dream is Always the Same“ mogu se čuti brojni pozadinski tonovi, koji doprinose prostornosti i kreiraju ukupnu atmosferu, a uočljiva su i diskretna kolebanja u pojedinačnom tonu, što već spada u prave audiofilske poslastice. Elaborirana konstrukcija rezonatora očigledno se isplatila jer veliki deo navedene preciznosti i detaljnosti potiče od kanala za usmeravanje zvuka.

Najzad, album „Night Train“ kanadskog džez pijaniste Oscara Petersona pokazao nam je da Tune 220TWS još kako umeju da reprodukuju odzvanjajuće i pomalo umrljane tonove kontrabasa, te da u isto vreme pruže veoma prirodan i otvoren zvuk činela. Iako povremeno može delovati da je srednji deo spektra povučen, to je zapravo karakteristika ovog snimka – Petersonov klavir je u pojedinim deonicama prigušen, što doprinosi dinamici muzičkog zapisa.

Nakon višenedeljnog testiranja, kao jedinu potencijalnu manu možemo da izdvojimo specifičan oblik rezonatora i odsustvo silikonskih završetaka različitih dimenzija. Naime, zbog ovoga se može dogoditi da vam slušalice ne odgovaraju savršeno, što, opet, može predstavljati problem u svakodnevnoj upotrebi. U ostalim sferama slušalicama se nema šta zameriti, a posebno imponuje automatsko uključivanje i povezivanje s prethodno uparenim izvorom kad se bubice izvade iz kutije. Spikerfon, takođe, pruža veoma razgovetan zvuk i potpuno je upotrebljiv u svakodnevnim uslovima, a tu je i podrška za različite glasovne asistente.

Zaključak

S bežičnim bubicama Tune 220TWS američka kompanija ponudila je pristupačniju alternativu skupljim modelima u klasi, a njihov zvuk posebno će se svideti ljubiteljima savremenijih i energičnih pravaca. Trajanje baterije takođe je prilično u skladu s deklarisanim podacima, pa nam je jedno punjenje trajalo oko tri sata uz umerenu glasnoću. Kad se tome doda powerbank u kutijici, može se reći da Tune 220TWS omogućuju višednevno uživanje u dobrom zvuku bez potrebe za dopunjavanjem, a sve to po sasvim prihvatljivoj ceni.

JBL Tune 220TWS
Sistem: aktivne
Tip: in-ear
Frekvencijski opseg: 20 Hz - 20 kHz
Zvučni pritisak SPL: 98 dB
Povezivanje: blutut v5.0
Prečnik zvučničke jedinice: 12 mm
Kapacitet baterije: 22+410 mAh
Dodatno: mikrofon
Masa: 57 g
Cena: 115 evra
AVL Projekt, 021/4751-777
JBL Tune 220TWS
Elaborirana konstrukcija.Veliki drajveri.Energičnost i prostornost.Izuzetan bas.
Samo jedna veličina.
4.5Overall Score
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac