JBL Tune 120TWS

Pure Bass za svaki dan

Iako ne poseduju popularne atribute poput vodootpornosti ili prilagođenosti sportskim aktivnostima, bežične in-ear slušalice Tune 120TWS donose podršku za napredne tehnologije kao što su glasovni asistenti i dopunjavanje u pokretu iz pripadajuće kutijice.

Poput drugih rivala iz kategorije bubica True Wireless, Tune 120TWS opremljene su rezonatorom koji se ubacuje u ušni kanal, dok je spoljašnji deo slušalice nešto veći. U njemu je smeštena zvučnička jedinica prečnika 5,8 milimetara s pripadajućom amplifikacijom, kao i ostatak elektronike, u vidu blutut adaptera i integrisane baterije. Spoljašnji segment moderno je dizajniran, sa izduženim delom koji se postavlja unapred, pa ujedno služi za razlikovanje leve i desne slušalice. Pored LE diode za signalizaciju statusa, na spoljašnjoj oplati nalaze se kružne površine s velikim logotipom kompanije, koje ujedno služe i kao tasteri za upravljanje funkcijama i reprodukcijom.

Uz slušalice, u pakovanju se isporučuje kutijica za transport, koja, pored zaštitne uloge, ima funkciju punjača i rezervne baterije. Ležišta su izvedena u obliku bubica, a pričvršćivanje je magnetno, tako da slušalice nije moguće staviti pogrešno. Proizvođač navodi da baterije u slušalicama omogućuju do četiri sata uživanja u muzici, dok powerbank u kutijici pruža još tri punjenja, tj. dodatnih 12 sati upotrebe. Kad se kutijica potpuno isprazni, za punjenje do maksimalnog kapaciteta od 850 miliamper-sati potrebno je manje od dva sata i obavlja se pomoću mikro-USB kabla koji stiže uz slušalice, uz opciju 15-minutne dopune za jedan sat rada.

Naročito nam se svideo prikaz vokala, koji su živopisni i poprilično bogati.

Dodatna funkcionalnost podrazumeva vođenje telefonskih razgovora zahvaljujući integrisanim mikrofonima. Slušalice takođe podržavaju glasovne komande, pa se preko mikrofona može komunicirati s Google, Siri i Bixby asistentom.

Test

Kao slušalice deklarisanog opsega od 20 herca do 20 kiloherca, Tune 120TWS isporučuju veoma snažne basove. Najniži tonovi su čvrsti i dovoljno precizni, ali uz zadržavanje prepoznatljive JBL-ove mekoće i prijatnog, toplijeg prikaza. Iako proizvođač ističe Pure Bass podešenost zvuka kao jedan od glavnih aduta, istina je da je tonska ravnoteža takva da se prilično lako može dogoditi da basovi nadglasaju ostatak spektra, naročito kad su u pitanju novija produkcija ili numere s naglašenijim niskim tonovima. JBL nije predvideo upotrebu kontrolne aplikacije uz ove slušalice, ali se korekcija parametara zvuka može jednostavno postići preko bilo koje za to napravljene aplikacije.

Precizni tonovi prisutni su i u srednjem delu spektra, uz zvuk koji ne pokazuje naznake izobličenja u celom opsegu. Naročito nam se svideo prikaz vokala, koji su živopisni i poprilično bogati, a ujedno baršunasti, što omogućava dugačke slušne sesije bez zamora. Pozornica je dobro odmerena, bez nerealne širine i uz odlično prikazanu veličinu instrumenata. Pozicioniranje po dubini takođe je prisutno – ne u meri koja se može sresti kod skupljih slušalica, ali dovoljno za kreiranje uverljivog trodimenzionalnog prikaza.

Visoki tonovi sasvim se neosetno nadovezuju na srednje i donose solidnu količinu detalja, što je naročito značajno tokom reprodukcije živih i akustičnih snimaka. Tune 120TWS stoga veoma dobro dočaravaju atmosferu klupske svirke, pružajući intiman uvid u muziku, ali i sveukupnu atmosferu. Pored toga, izražen bas pogoduje stadionskim koncertima, pa malene bubice donose moćnu i energičnu reprodukciju.

Dobrim utiscima tokom reprodukcije svakako doprinosi odlična izolacija od ambijentalnih zvukova. Iako nisu opremljene ANC (Active Noise Cancellation) sistemom, Tune 120TWS pružaju odličnu izolaciju, pre svega zahvaljujući samom konceptu, a zatim i usled prisustva tri para mekanih silikonskih završetaka u različitim dimenzijama, što osigurava da svaki korisnik pronađe odgovarajuću veličinu.

Ukoliko želite da koristite komande na slušalicama, preporučujemo da ih naučite pre upotrebe. Ograničenost na samo dva tastera podrazumeva da se pojedine funkcije aktiviraju pomoću nekoliko uzastopnih pritisaka ili jednog dužeg. Ipak, osnovne funkcije poput prebacivanja na sledeću numeru ili javljanja na telefonski poziv obavljaju se na jedan klik, što će olakšati stvari na početku upoznavanja.

Zaključak

Ukupno, bežične in-ear slušalice JBL Tune 120TWS donose kvalitetan zvuk, jednostavnu upotrebu i napredne funkcije po sasvim prihvatljivoj ceni. Personalizacija je olakšana zahvaljujući izboru od čak šest boja, pa će svaki korisnik moći da odabere Tune 120TWS po svom ukusu.

JBL Tune 120TWS
Sistem: aktivne
Tip: bubice
Frekvencijski opseg: 20 Hz - 20 kHz
Zvučni pritisak SPL: 96 dB
Povezivanje: blutut v4.2
Prečnik zvučničke jedinice: 5,8 mm
Kapacitet baterije: 85 mAh
Dodatno: mikrofon
Masa: 73 g
Cena: 105 evra
AVL Projekt, 021/4751-777
JBL Tune 120TWS
Udobnost.Odlična zvučna izolacija.Prostornost.Energična reprodukcija.
Povremeno prenaglašen bas.
4.5Overall Score
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac