JBL Tune 115TWS

Pristupačni True Wireless

Kao najpristupačniji True Wireless model u seriji Tune, bežične in-ear slušalice Tune 115TWS pružaju dobar zvuk i praktične dodatne opcije po prihvatljivoj ceni.

Zahvaljujući rezonatoru elipsastog oblika, testirane bubice najpre su nas podsetile na skuplji model Tune 120TWS, što je i logično. Pripadnost istoj seriji takođe se ogleda u postavci na spoljašnjoj strani rezonatora, koja sadrži veliki višenamenski taster i LE diodu za signalizaciju statusa, dok je samo telo rezonatora nešto masivnije. Očekivano, površine u finišu visokog sjaja ovde izostaju, pa su Tune 115TWS izrađene od jednoobrazne crne plastike odličnog kvaliteta i završne obrade, a treba spomenuti da su u ponudi i druge boje. Na unutrašnju stranu rezonatora nastavlja se cev koja se ubacuje u ušni kanal, a na njenom kraju nalazi se silikonski završetak, koji se isporučuje u tri veličine. Kad je u pitanju pakovanje, ono je relativno skromno, ali dovoljno – pored spomenutih završetaka, sadrži još USB kabl za punjenje i brzi vodič u štampanoj formi.

Kolorit je veoma prijatan i Tune 115TWS su podešene tako da omoguće dugačke intervale slušanja bez zamora.

Vratimo se na Tune 115TWS: proizvođač navodi da se unutar rezonatora nalazi zvučnička jedinica prečnika 5,8 milimetara, isto kao kod skupljeg modela Tune 120TWS, te da slušalice pružaju pun frekvencijski opseg od 20 herca do 20 kiloherca, uz najveći zvučni pritisak od 95 decibela. Kao jedan od najznačajnijih činilaca bežičnih slušalica, baterija u svakoj bubici raspolaže sa 55 miliamper-sati, što je dovoljno za do šest sati rada. U praksi, Tune 115TWS će bez teškoća izdržati celodnevnu upotrebu za povremeno slušanje muzike i telefonske razgovore.

Kao drugi deo ovog kompleta prisutna je prateća kutijica, izvedena od jednako kvalitetne plastike, a naročito nam se svidelo to što šarka deluje veoma kvalitetno i izdržljivo, što se ne može reći za sve modele na tržištu. U kutijici se nalaze ležišta za bubice, koja su oblikovana tako da ih ne možete staviti pogrešno, a pored skrivenih magnetskih držača poseduju kontaktne površine za punjenje baterije. Dakle, kao što je uobičajeno, bubice se pune preko kutije koja sadrži rezervu od 410 miliamper-sati, dok se dopunjavanje rezerve obavlja preko USB-C porta na zadnjoj strani.

Zvuk i mogućnosti

U pogledu kvaliteta zvuka, Tune 115TWS pružaju prilično dobro izbalansiranu reprodukciju, bez isticanja ili povlačenja bilo kog dela spektra. Snažan bas, kao jedna od glavnih karakteristika mnogih JBL-ovih slušalica, ovde je zadržan u okvirima uravnoteženog prikaza, pa su najniži tonovi odlično uklopljeni u celinu zvučne slike. Note su čvrste i masivne, uz očuvanu definiciju do najdubljih tonova, dok njihova tekstura nije previše slojevita, što se u ovoj cenovnoj kategoriji ni ne očekuje. U ovom smislu, situacija se poboljšava u srednjem delu spektra, kojim vladaju lepo oslikani i prilično živopisni tonovi. Kolorit je veoma prijatan i Tune 115TWS su podešene tako da omoguće dugačke intervale slušanja bez zamora, čemu doprinosi diskretna prezentacija detalja – oni su nesumnjivo prisutni, ali ih ove bubice nikad ne stavljaju u prvi plan i ne skreću pažnju s osnovnog toka muzičke numere.

Prelazak sa savremenog roka na klasičnu elektroniku pokazao nam je da Tune 115TWS imaju odličnu ritmičnost, pa i odsečnost kad je to potrebno. Ugrađena amplifikacija predstavlja sjajan spoj s drajverima i kontroliše ih bez teškoća u svim prilikama, pružajući čvrst udarac, agilnost u zahtevnim deonicama i, sveukupno, veoma dobru dinamiku. Elektronika nam je, takođe, pokazala da su bubice sposobne za žustru prezentaciju iskričavih tonova u gornjem opsegu, ali da, opet, nikad ne prelaze granicu prijatnog zvuka koju su konstruktori zacrtali. Pored toga, treba imati u vidu da Tune 115TWS ne raspolažu ANC sistemom za eliminaciju buke okruženja, pa je neophodno posvetiti pažnju odabiru odgovarajućih silikonskih završetaka – uz tri veličine završetaka i generalno odličnu ergonomiju bubica, ovo nije posebno teško. U suprotnom, izolacija od okoline neće biti adekvatna, što će se u velikoj meri odraziti na kvalitet reprodukcije.

Iako nemaju prateću aplikaciju za podešavanje zvuka i drugih opcija, Tune 115TWS ipak nisu potpuno bez dodatnih mogućnosti – zapravo, nude funkciju Dual Connect, koja je veoma praktična u svakodnevnom životu. Naime, kako su obe slušalice opremljene sopstvenim mikrofonom, proizvođač je omogućio da se one mogu koristiti potpuno nezavisno za slušanje muzike i, što je još korisnije, kao hendsfri uređaj za telefoniranje. Dakle, blutut bubice i dva hendsfri uređaja u jednom pakovanju – sjajna i veoma korisna ideja, zar ne?

Zaključak

Uprkos odsustvu aplikacije i vodootpornog kućišta, testirane in-ear slušalice pokazuju da su njihovi aduti skrojeni za praktičnost, pa je upotrebna vrednost ovih bežičnih bubica veoma velika. Baterija je izdašna, punjenje brzo, a kutijica bez problema staje u džep, pa JBL Tune 115TWS predstavljaju veoma dobro i sasvim pristupačno rešenje za svakodnevnu upotrebu.

JBL Tune 115TWS
Sistem: aktivne
Tip: bubice
Frekvencijski opseg: 20 Hz - 20 kHz
Zvučni pritisak SPL: 95 dB
Povezivanje: blutut v5.0
Prečnik zvučničke jedinice: 5,8 mm
Kapacitet baterije: 55+55+410 mAh
Dodatno: mikrofon
Masa: 5,2+5,2+41,5 g
Cena: 80 evra
AVL Projekt, 021/4751-777
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Izdašna baterija.
Praktična Dual Connect opcija.
Prijatan tonski balans.
Dinamična prezentacija.
Nedostatak finih detalja.
4.5