JBL Trip

Savršen saputnik

Tržište hendsfri uređaja za upotrebu u automobilu sve je bogatije, o čemu svedoči i sve veći broj renomiranih kompanija koje imaju svoje predstavnike u ovoj kategoriji. Ipak, američki JBL rešio je da krene nešto drugačijim putem…

front

Iako ima nešto veće dimenzije u poređenju s većinom hendsfri uređaja, JBL Trip na prvi pogled izgleda kao tipičan predstavnik svoje vrste. Ovalna prednja strana gotovo u potpunosti je prekrivena crnom metalnom mrežicom sa upadljivim logotipom proizvođača, dok je zakošeni okvir upotrebljen za smeštaj komandi. Umesto tastera, JBL se odlučio za komande osetljive na dodir, pa je dovoljno dodirnuti nacrtani simbol funkcije kako bi se zadala komanda. Na gornjoj strani postavljene su komande za kontrolu glasnoće, javljanje na poziv i prekid poziva, kao i aktivaciju spikerfona, dok se na desnom boku nalaze komande za uključivanje i aktivaciju blutut uparivanja. Takođe, komanda za javljanje na poziv ima dvojaku funkciju i omogućava pauziranje i nastavak reprodukcije tokom slušanja muzike s mobilnog uređaja. Od priključaka nailazimo samo na mikro USB port, koji je postavljen na donjoj strani i služi za punjenje interne baterije.

Nivo detalja je sasvim prihvatljiv, a tonalni balans je na nešto toplijoj strani.

Specifičan i višenamenski koncept ovog uređaja otkriva se tek pri pogledu na zadnju stranu, na kojoj je smešten masivni metalni nosač, pomoću kojeg se JBL Trip postavlja na štitnik za sunce u automobilu. Naime, nosač je pričvršćen za kućište uređaja pomoću dva snažna magneta i dodatnog prihvatnika, a jednim potezom može se odvojiti od zvučnika. Dakle, kad se dovezete na odredište, možete poneti JBL Trip sa sobom i nastaviti da ga koristite kao standardni blutut zvučnik džepnog formata – sjajno, zar ne?

Test
Kako je JBL Trip napravljen bez vidljivog načina za otvaranje, u pogledu tehničkih rešenja moraćemo da se oslonimo na specifikaciju proizvođača. U njoj stoji da je uređaj opremljen jednom širokopojasnom zvučničkom jedinicom prečnika 40 milimetara, koju pokreće pojačalo od 3,2 vata, dok se frekvencijski opseg kreće od 160 herca do 20 kiloherca. Interna baterija ima kapacitet od 1.200 miliamper-sati, što omogućava do osam sati slušanja muzike, 20 sati razgovora ili do 800 sati u standby režimu. Kao jedini vid povezivanja predviđen je blutut u verziji 3.0 – iako će ovo biti dovoljno za većinu korisnika, smatramo da bi jedan 3,5-milimetarski audio-ulaz dodatno povećao upotrebnu vrednost uređaja.

JBL Trip in Car1557_x1

Tokom upotrebe, integrisana Noise Cancelling tehnologija pruža jasan zvuk i omogućava neometano vođenje razgovora i u uslovima povećane buke, a mikrofon ima odličan domet. Pored osnovne funkcije, JBL Trip podržava glasovne komande za Google Now i Siri, kao i glasovna upozorenja različitih aplikacija za navigaciju. Naravno, isprobali smo mali JBL u ulozi bežičnog zvučnika, a rezultati su iznenađujuće dobri. Nivo detalja sasvim je prihvatljiv, a tonalni balans je na nešto toplijoj strani, pa je Trip prijatan za duže slušanje. Kao najveći aduti ističu se snaga i nivo glasnoće, kao i zaista sjajan niskotonski opseg, veoma dubok i masivan za uređaj ove veličine.

Zaključak
Povećana funkcionalnost ovog uređaja nije se negativno odrazila na kvalitet reprodukcije, pa JBL Trip po zvuku staje rame uz rame s blutut zvučnicima ovog cenovnog razreda. Kvalitet završne obrade veoma je dobar, a upotreba jednostavna, pa JBL Trip dobija preporuku kao potpuno uspela višenamenska sprava.

PLUS
Višestruka funkcionalnost.
Jednostavna upotreba.
Razgovetan i jasan zvuk.
Sjajan bas iz minijaturnog kućišta.

MINUS
Nema dodatni audio-ulaz.

Snaga: 3,2 W
Frekvencijski opseg: 160 Hz – 20 kHz
Topologija: 1x40 mm širokopojasni
Povezivanje: blutut
Interna baterija: 1.200 mAh
Dimenzije (ŠxVxD): 136x67x34 mm
Masa: 230 g
Cena: oko 107 evra
Reader Rating0 Votes0
-
Ocena čitalaca