JBL T450BT

Blutut za svakog

Iako modeli s vrha ponude donose prestiž i služe za promociju tehnoloških inovacija, okosnicu prodaje u najvećem broju slučajeva predstavljaju pristupačne sprave namenjene najširim krugovima korisnika.

Slušalice JBL T450BT upravo su jedan od takvih modela – jednostavne za upotrebu, opremljene megapopularnim blutut povezivanjem, dostupne u više boja i cenovno sasvim pristupačne. Zahvaljujući kompaktnim dimenzijama i zaokretanju rezonatora za 90 stepeni, slušalice su lagane za transport, a mala masa omogućava nesmetanu upotrebu čak i u gradskim gužvama. Dizajn je sveden i minimalistički, a bela boja testiranih slušalica daje im nežan izgled. Nosač slušalica izrađen je od plastike solidnog kvaliteta, s metalnim ojačanjima u unutrašnjosti, a mehanizam za podešavanje obima opremljen je žlebovima, što olakšava upotrebu.

U pogledu tehničkih rešenja, proizvođač nam ne govori mnogo toga. U zatvorenim on-ear rezonatorima smeštene su zvučničke jedinice prečnika 32 milimetra, dovoljne za frekvencijski opseg od 20 herca do 20 kiloherca. Kao jedini vid povezivanja predviđen je blutut u verziji 4.0, a interna baterija omogućava do 11 sati upotrebe.

Funkcionalnost i zvuk
Kako su T450BT pristupačne slušalice za svakodnevnu upotrebu, tokom testiranja koristili smo sasvim prosečan telefon, bez posebno naprednih rešenja u domenu kvaliteta zvuka. Ukratko, naši utisci mogu se svesti na dve reči – pun pogodak. Zaista, iznenađuje koliko dobrog zvuka su ove slušalice u stanju da pruže, bez obzira na muzički pravac. Reprodukcija je živa i upečatljiva, sa snažnim i odlično uobličenim niskim tonovima i prilično čistim zvukom u celom opsegu. Balans je na toplijoj strani, pa tonovi zvuče puno, a instrumenti imaju volumen, što je najuočljivije u donjem i srednjem delu spektra.

Iako su u pitanju on-ear slušalice, zahvaljujući optimalno odmerenom pritisku na ušne školjke i veoma mekanim jastučićima, T450BT pružaju savršen balans između čvrstog prianjanja i udobnosti, pa se bez teškoća mogu koristiti u intervalima od nekoliko sati. Pored toga, komforu doprinose dobro pozicionirani tasteri, koji su postavljeni na desni rezonator. Tri grupisana tastera omogućavaju kontrolu glasnoće i reprodukcije (play/pause i prebacivanje numera), dok četvrti, izdvojeni taster, služi za uključivanje, a LE dioda signalizira status uređaja.

U nastavku testiranja prešli smo s gitarskog zvuka na elektroniku, a T450BT su nam priuštile precizne i jasne tonove. Gornji deo spektra bio je odlično definisan i oplemenjen solidnom količinom detalja, dok su srednji tonovi pružili dovoljno finese, ali i zavidnu muzikalnost. Brzi prelazi u gornjim basovima imali su solidnu brzinu, uz zadržavanje jasnoće prikaza, a prezentacija je gubila kompoziciju tek pri veoma složenim deonicama i velikim glasnoćama. Treba imati u vidu da su, usled odsustva aptX kodeka, T450BT osuđene na prenos signala s kompresijom, pa smo stekli utisak da bi sâme slušalice mogle da pruže i više. Ipak, odsustvo aptX kodeka ne može se smatrati nedostakom u ovom cenovnom razredu, a istina je da smo se sretali i s daleko skupljim blutut slušalicama koje ne podržavaju ovaj kodek.

Pored dobrog zvuka, testirane slušalice omogućavaju vođenje telefonskih razgovora zahvaljujući ugrađenom mikrofonu. U ovom slučaju, pomenuti tasteri služe za javljanje i prekidanje razgovora, a zvuk je potpuno jasan i razgovetan. Ukupno, JBL T450BT predstavljaju zaista kompletan uređaj visokog stepena funkcionalnosti, sa šampionskim odnosom cene i kvaliteta.

PLUS
Funkcionalan dizajn.
Komfor pri upotrebi.
Veoma dobar zvuk.
Upečatljiv bas.

MINUS
Samo blutut povezivanje.

Sistem: aktivne
Tip: zatvorene
Frekvencijski opseg: 20 Hz - 20 kHz
Prečnik zvučničke jedinice: 32 mm
Povezivanje: blutut v4.0
Dodatno: mikrofon
Cena: 50 evra
AVL projekt, 021/4751-777
AVL Shop - www.avlshop.rs
Reader Rating10 Votes83
83
Ocena čitalaca