JBL Synchros E50BT

Koncert za dvoje

Kao jedan od predvodnika u popularizaciji novih tehnologija u pristupačnijim kategorijima, američki JBL je do sada predstavio veliki broj modela slušalica s blutut povezivanjem.

Kolorit je veoma dobar, a E50BT su nam bez problema dočarale dvojaku prirodu saksofona.

Image---E50-BT_WhiteU broju 60 testirali smo blutut slušalice sa oznakom Synchros S400BT, kada smo zaključili da je u pitanju sjajan proizvod, vrhunskog kvaliteta izrade i još boljeg dizajna. Sada se u našoj redakciji našao pristupačniji model, Synchros E50BT. Slušalice na testu bile su bele boje, ali JBL nudi ovaj model i u crnoj, crvenoj i plavoj varijanti, što će zadovoljiti većinu kupaca. Pored slušalica, u već uobičajeno kvalitetnom i atraktivnom pakovanju nalaze se uputstvo za upotrebu, USB mini-džek kabl za punjenje i 3,5-milimetarski audio-kabl. Synchros E50BT se odlikuju modernim dizajnom i prepoznatljivim okvirom rezonatora “na ćošak”, dok se zglobovi na spoju nosača i rezonatora mogu rotirati u više pravaca. U izradi preovlađuje kvalitetna plastika, nosač i jastučići presvučeni su veštačkom kožom, a osnova nosača napravljena je od metala. Ipak, kvalitet završne obrade ne doseže model S400BT jer su primetne sitne nesavršenosti na spojevima i štepovima.

U rezonatorima, ispod zaštitnih rešetki, kriju se zvučničke jedinice prečnika 50 milimetara, što uslovljava veće dimenzije i postavlja E50BT u kategoriju over-ear slušalica. U kombinaciji sa internom amplifikacijom ostvaruje se zvučni pritisak od 117 decibela, a E50BT reprodukuju zvuk u punom frekvencijskom opsegu (20 Hz – 20 kHz). Kao primarni vid povezivanja predviđen je blutut u standardu 3.0, a omogućeno je i klasično povezivanje audio-kablom. Pored toga, ugrađeni mikrofon dozvoljava da se E50BT koriste i za vođenje telefonskih razgovora, a proizvođač navodi da interna baterija kapaciteta 730 miliamper-sati pruža do 18 sati slušanja muzike, odnosno do 24 sata razgovora.

Upotreba i zvuk
Na spoljašnju stranu rezonatora postavljeni su veliki i atraktivni krugovi u imitaciji brušenog aluminijuma, sa upadljivim logotipom proizvođača. Pored estetske uloge, krug na levom rezonatoru opremljen je tasterima za kontrolu glasnoće, reprodukcije i telefonskog razgovora. Tu je i komanda za aktiviranje ShareMe sistema, koji prosleđuje audio-signal na još jedne ShareMe slušalice i omogućava da dva korisnika uživaju u muzici sa istog izvora. Za blutut povezivanje predviđen je izdvojeni taster na okviru rezonatora, koji ujedno svetlosnim signalima prikazuje status veze i upozorava na skoro pražnjenje baterije. Kad smo kod toga, nije nam se svidelo što se za punjenje mora koristiti nestandardni kabl, koji sa jedne strane ima mini-džek, a s druge USB-A priključak. Dakle, ukoliko zaboravite kabl, E50BT nećete moći da napunite nekim od uobičajenih USB kablova (USB-A, mini USB ili micro USB).

Image---E50-BT_Fold_WhiteKao i većina slušalica iz Harman grupe, E50BT se odlikuju snažnim, ali prijatnim i mekanim niskotonskim područjem, čemu doprinosi patentirana PureBass tehnologija. Numera “Molten Soul” džez-saksofoniste Džošue Redmana, koja obiluje teškim basom, reprodukovana je odlično, s masivnim, preciznim i brzim tonovima. Kolorit je veoma dobar, a E50BT su nam bez problema dočarale dvojaku prirodu saksofona, koji može da zvuči nežno i romantično, ali i oštro i prodorno. Nakon blutut veze povezali smo slušalice priloženim audio-kablom, koji nam je pokazao da kod ovih slušalica žice imaju prednost u odnosu na bežično povezivanje. Zvučna slika je dobila na širini i detaljima, tonovi su postali jasniji i još bolje definisani, a ukupni ugođaj bio je na višem nivou. Pretpostavljamo da razlog leži u izostavljanju aptX kodeka, koji je rezervisan za skuplje blutut slušalice (S400BT). Ipak, granica je negde morala biti povučena, a pristupačna cena vidljiva je i u izostanku kutije ili vrećice za prenos slušalica.

Nacionalna klasa
Na kraju, utisci o ovim slušalicama prilično su pozitivni. Iako nisu bez mana, Synchros E50BT sve nedostatke nadoknađuju odličnim zvukom, sve popularnijim blutut povezivanjem i drugim praktičnim dodacima, a sve to po sasvim prihvatljivoj ceni. Pored toga, povezivanje kablom omogućava kućnu upotrebu uz još bolji kvalitet reprodukcije, a udobnost pri korišćenju je odlična. Ukoliko tražite višenamenske over-ear slušalice, JBL Synchros E50BT zaslužuju mesto pri vrhu liste kandidata.

PLUS
Masivan i prijatan bas.
Detaljnost i prirodan zvuk.
Integrisani spikerfon.
Povezivanje blutut vezom ili kablom.
Pristupačna cena.

MINUS
Za punjenje je neophodan nestandardni USB/3,5 mm kabl.
Ne podržava aptX kodek.

Sistem: dinamičke
Tip: over-ear
Frekvencijski opseg: 20 Hz - 20 kHz
Prečnik zvučničke jedinice: 50 mm
SPL (30 mW): 117 dB
Povezivanje: blutut 3.0, mini-džek 3,5 mm
Kapacitet baterije: 730 mAh
Dodatno: mikrofon
Masa: 300 g
Cena: 140 evra
Reader Rating5 Votes
39
39
Ocena čitalaca