JBL Studio 280

Na pravom putu

Kao drugi najveći model u seriji, podnostojeći zvučnici Studio 280 donose elegantan retro-dizajn i četiri drajvera u trosistemskoj topologiji.

JBL-Studio-280-Black-Pair-without-GrillesRegalski zvučnici Studio 230 bili su prvi model nove JBL serije koji smo testirali (HF58) i tom prilikom bili smo prijatno iznenađeni spojem kvalitetnog zvuka i pristupačne cene, ali i potpuno novim dizajnerskim pristupom. Nakon neobičnog i kontroverznog izgleda serija Studio 1 i Studio 5, američki proizvođač je prilikom dizajniranja ove serije posegao u prošlost i stvorio zvučnike koji će se svideti ogromnoj većini audiofilske zajednice.

Proverena rešenja
U pogledu primenjenih tehničkih rešenja, Studio 280 dizajnirani su prilično konvencionalno. U pitanju su podnostojeće kutije srednje veličine, izvedene u punoj trosistemskoj topologiji i sa bas-refleks otvorom postavljenim na zadnjoj strani. Garnitura zvučničkih jedinica obuhvata četiri drajvera, koji su nam odranije poznati iz manjeg modela Studio 230, ali i iz drugih serija ovog proizvođača. Na vrh prednje strane postavljena je visokotonska jedinica sa kupolastom membranom prečnika 25 milimetara. Membrana je izvedena u CMMD Lite tehnologiji (Ceramic Metal Matrix Diaphragm), što znači da je izrađena u kombinaciji keramike i metala. Drajver je znatno uvučen i zaštićen metalnim okvirom, a cela konstrukcija postavljena je u veliki HDI usmerivač (High Definition Imaging), pa ga JBL svrstava u horne. Za srednjotonski opseg zadužena je PolyPlas jedinica prečnika 100 milimetara, koja je smeštena u sopstvenu rezonatorsku cev unutar kućišta. U donjem delu smeštena su dva bas-drajvera izrađena u istoj tehnologiji, ali sa prečnikom od 165 milimetara. Uobičajeno za podnostojeće zvučnike, zadnja strana je prilično prazna i u donjem delu sadrži bas-refleks otvor, nalepnicu sa oznakom modela i serijskim brojem, kao i dva para zvučničkih terminala. Terminali su izrađeni u potpunosti od metala sa pozlatom i omogućavaju bi-wiring, dok postavljanje pod uglom olakšava povezivanje kablova.

Najviši tonovi mogu biti veoma prodorni i imaju odličnu disperziju.

Kabinet testiranih zvučnika odlikuje se veoma jednostavnom i pravilnom formom, ali je ona oplemenjena prostim zahvatom u vidu upadljivog zaobljavanja vertikalnih uglova kućišta. Finiš, iako vinilni, veoma je kvalitetno obrađen, pa nismo našli nedostatke i nemamo zamerki na kvalitet završne obrade. Na našem testu našli su se zvučnici u crnoj boji, ali u ponudi je i tamnobraon varijanta (Espresso Brown), koja deluje znatno atraktivnije i zaista predstavlja ove kutije u veoma elegantnom i autentičnom retro-dizajnu. Pored toga, bez obzira na boju ostatka kabineta, gornja površina je izvedena u crnom klavirskom laku, što dodaje notu luksuza. U unutrašnjosti, kabinet je učvršćen sa dva horizontalna ojačanja, koja su postavljena iznad i ispod niskotonskih jedinica. Studio 280 nemaju dodatno postolje, već se isporučuju sa čvrstim gumenim nožicama, koje su postavljene direktno na donju stranu kabineta. U središtu nožica nalaze se navoji za šiljke, koji se isporučuju uz zvučnike i omogućavaju podešavanje visine. Prateća oprema je prilično skromna i obuhvata štampano uputstvo koje je univerzalno za celu seriju, već pomenute šiljke i mrežice od crnog platna, koje pokrivaju zvučničke jedinice. Iako su plastični prihvatnici za mrežice relativno diskretni, pogotovo na kabinetima crne boje, vizuelni ugođaj bi bio kompletan da je proizvođač primenio skrivene magnetne držače. Deklarisane tehničke karakteristike testiranih zvučnika veoma su dobre. Studio 280 reprodukuju zvuk u rasponu od 40 herca do 22 kiloherca, dok osetljivost iznosi 89 decibela (1 W/1 m), a nominalna impedansa je osam oma. Konačno, nakon detaljnog upoznavanja sa JBL floorstanderima, vreme je da proverimo kako sve to izgleda i zvuči u praksi.

Dobar balans
Uprkos neosporno velikom gabaritu, Studio 280 ne izgledaju previše glomazno u prosečnom dnevnom boravku – pretpostavljamo da je ovo zasluga zaobljenih rubova, koji čine ove zvučnike manjim nego što zapravo jesu. Na početku testa, zanimalo nas je poređenje s regalskim pripadnicima iste serije i oznakom 230, koje smo testirali pre pola godine i ostali su nam u lepom sećanju. Zahvaljujući punoj trosistemskoj topologiji i prisustvu zvučničke jedinice zadužene samo za srednjotonski opseg, Studio 280 donose bolji balans i uravnoteženu zvučnu sliku, pa nema ni traga neznatnom povlačenju srednjih tonova, što se povremeno javljalo kod bookshelf modela. Iz istog razloga, Studio 280 zvuče više rafinirano i uglađeno u srednjem spektru. Svi detalji i finese ovog opsega prezentovani su vrlo jasno i direktno, ali odlično uklopljeni u celinu. Ipak, ovo ne znači da Studio 280 ne umeju da iskažu urođeni temperament – uz provereno dobru sinergiju integrisanog pojačala Exposure 2010S2 i D/A konvertera Arcam irDAC, testirani zvučnici priuštili su nam dinamičnu i na momente eksplozivnu reprodukciju, sa izuzetno čvrstim, masivnim i odlično definisanim basovima. Najviši tonovi mogu biti veoma prodorni i imaju odličnu disperziju, za šta je, pretpostavljamo, zaslužan veliki HDI usmerivač. Bolje nego većina zvučnika ove cenovne kategorije, Studio 280 kreiraju žive i prisutne visoke tonove izraženog volumena i prirodnog kolorita.

DSC_8658Nakon pomenute amplifikacije i izvora, drugi deo testa obavili smo pomoću novog Yamahinog integrisanog pojačala A-S2100 i plejera CD-S2100. Pošto je šest puta skuplji od testiranih kutija, male su šanse da će dvojac iz Yamahe u stvarnom svetu biti uparen sa ovim JBL zvučnicima, ali nam je pružio odličnu priliku da upoznamo njihove limite. Poterani do krajnjih granica, Studio 280 su se pokazali kao izuzetno postojani u niskotonskom opsegu. Bas je zadržavao definiciju i tokom veoma glasnog slušanja, a okretanje komande za glasnoću donosilo je više volumena i snažniji udarac. Srednji tonovi dobili su dodatnu detaljnost i jasniju definiciju pojedinačnog tona. Visokotonski spektar, i ranije prilično izražen, sada je postao gotovo opipljiv u prostoru, pa je bilo pravo uživanje ponovo odslušati album “Équinoxe” čuvenog J. M. Jarrea. S druge strane, ova kombinacija ukazala nam je na potrebu za pažljivim odabirom ostatka sistema – preporučujemo komponente neutralnog, pa čak i nešto zatvorenijeg karaktera. U suprotnom, postoji opasnost da snažni visoki tonovi nadvladaju ostatak spektra, te postanu preterano izraženi i neprijatni.

Brojni kvaliteti
Nakon tronedeljnog druženja, Studio 280 su nas uverili u svoje kvalitete, a oni su zaista brojni. Zvučna slika je bogata i dinamična, kvalitet završne obrade sasvim dobar, a retro-dizajn diskretan i elegantan. Čak je i cena, kao konačni sudija svakom uređaju, sasvim prihvatljiva i u dosegu velikog broja domaćih audiofila, pa Studio 280 predstavljaju odličnu ponudu u svojoj klasi.

PLUS
Elegantan retro-dizajn.
Bogata i dinamična zvučna slika.
Izuzetan bas.
Odličan odnos cene i kvaliteta.

MINUS
Zahtevaju pažljivo uparivanje.
Nema magnetnih držača za maske.

Preporučena snaga pojačala: 20-200 W
Frekvencijski opseg: 40 Hz - 22 kHz
Osetljivost (1 W/1 m): 89 dB
Impedansa: 8 oma
Topologija: 2x165 mm bas, 1x100 mm srednjotonac, 1x25 mm visokotonac
Dimenzije (ŠxVxD): 237x1124x284 mm
Masa: 20,5 kg
Cena: 700 evra
Reader Rating11 Votes
85
85
Ocena čitalaca