JBL Spinner BT

Gramofon za 21. vek

Američka kompanija još pre godinu dana je najavila dva nova gramofona, a sad je pred nama pristupačniji i funkcionalniji model, pod nazivom Spinner BT.

Deo funkcionalnosti može se zaključiti već iz naziva, jer BT ukazuje na opremljenost ovog modela blutut povezivanjem. Ova opcija nije nova, ali je još uvek prilično retka, a JBL s modelom Spinner BT pokušava da učini upotrebu gramofona što jednostavnijom i svestranijom kako bi se približio mlađoj populaciji i pridobio potpuno nove ljubitelje vinila. U JBL-u znaju da ovaj model neće privući prekaljene gramofondžije s dugogodišnjim iskustvom, pa je za njih predviđen TT350 Classic, koji stiže uz znatno višu cenu.

Opis

Spinner BT postavljen je na medijapansku bazu sasvim klasične forme i u pogledu dizajna bi se moglo reći da predstavlja arhetip gramofona. Subšasija izostaje, a izolacija je izvedena pomoću četiri masivne nožice, koje su pričvršćene na bazu preko elastične veze i opremljene mekanim jastučićima na donjoj strani. Dobro finiširana baza u obliku kvadra oplemenjena je plastičnim frontom, sa atraktivno orebrenim desnim delom i krupnim logotipom kompanije, dok se na levoj strani nalaze dva velika tastera za elektronski odabir brzine od 33⅓ ili 45 obrtaja. Model na testu stigao je s detaljima u bledozlatnoj boji, a u ponudi je još crno-narandžasta kombinacija. Na gornjoj strani postavljen je tanjir debljine oko 15 milimetara, koji je izrađen od livenog aluminijuma, a u pakovanju se isporučuje filcani mat.

Proizvođač ne daje previše tehničkih detalja, pa ne znamo da li je ručica preuzeta od nekog drugog proizvođača iz sveta gramofona ili je u pitanju sopstvena kreacija. Ručica ima ravnu aluminijumsku cev i opremljena je nosačem glave koji se može skidati, što olakšava zamenu ili postavljanje kvalitetnije glave. Ručica se isporučuje s fabrički montiranom i precizno podešenom MM tonskom glavom Audio-Technica AT3600L. Na ručici je omogućeno podešavanje gazne sile (VTF) pomoću kontratega, dok se na bazi nalazi točkić za regulaciju antiskejtinga. Motor je fiksiran unutar baze i opremljen optičkim senzorom za kontrolu brzine, a tanjir se pokreće preko remena.

Na zadnjoj strani pronalazimo par uobičajenih RCA izlaza, ali i nekoliko dodataka koji ukazuju na povećanu funkcionalnost ovog gramofona. Pre svega, tu je prekidač za uključivanje internog gramofonskog pretpojačala, što znači da Spinner BT možete povezati direktno na uređaje koji nemaju fono-sekciju, poput savremenih strimera s linijskim ulazom ili aktivnih zvučnika. Naravno, ako poželite da unapredite zvuk, uvek možete isključiti interni preamp i dodati kvalitetnije eksterno pretpojačalo. Sledi taster za blutut uparivanje, koji je simbolično obeležen plavom bojom, a treba reći da Spinner BT omogućuje kvalitetniji blutut prenos pomoću Qualcommovog kodeka aptX HD. Zatim je tu prekidač za uključivanje samog gramofona, kao i za funkciju automatskog pokretanja i zaustavljanja, dok se za napajanje koristi eksterni ispravljač na 12 volti.

Upotreba i zvuk

Kako je Spinner BT namenjen onima koji tek ulaze u svet vinila, put od otpakivanja gramofona do slušanja muzike vrlo je kratak. Jednostavna podešavanja jasno su opisana, mada ne i podrobnije objašnjena u pratećem uputstvu, a sastoje se iz dva koraka. Prateći uputstvo, prvo je potrebno podesiti gaznu silu pomoću kontratega, nakon čega sledi podešavanje antiskejtinga preko točkića, dok podešavanja VTA i azimuta izostaju. U pogledu zvuka, podrazumeva se da od gramofona osnovne klase ne treba očekivati nezaboravno slušno iskustvo i čistokrvni hi-fi realizam – Spinner BT je stvoren da pruži dobar uvid u vrline gramofonskih ploča, pa i da vas u jednom trenutku ubedi da napravite sledeći korak i pređete na neki još kvalitetniji model. Zvuk je lepo uobličen i vrlo pitak na duže staze, a ključ prijatne reprodukcije leži u nešto izraženijem, mada ne i previše istaknutom basu.

Nakon slušanja preko ugrađenog pretpojačivača prešli smo na blutut vezu, koja nudi solidan kvalitet reprodukcije preko aptX HD kodeka. Slabosti u poređenju s vezom pomoću kabla mogu se primetiti samo u tragovima, kao što su neznatno smanjena definicija u celom spektru i, posledično, manja separacija pojedinačnih instrumenata. S druge strane, ukupni tonski balans ostaje nepromenjen, pa Spinner BT čak i preko blututa nastavlja da kreira prepoznatljiv ugođaj vinilnog izvora zvuka. U pogledu upotrebe, ovaj gramofon ne pokazuje se ništa komplikovanijim od vašeg mobilnog telefona – potrebno je samo pritisnuti plavi taster na poleđini i blutut je aktiviran. Za slušanje preko blututa koristili smo aktivne bežične zvučnike Sonus faber Duetto i blutut slušalice Philips Fidelio L4, a u oba slučaja povezivanje se odvijalo brzo i glatko.

Odskočna daska

S obzirom na to da je JBL predstavio i jedan znatno skuplji gramofon više klase, smatramo da je Spinner BT zamišljen kao pristupačna karta za ulazak u svet vinila, koji će pružiti jednostavnu upotrebu, ali i postepeno sticanje sve većeg znanja o tehničkim i tonskim aspektima gramofonskog zvuka. Njegova privlačnost dodatno je naglašena pomoću globalno popularne i sveprisutne blutut veze, koja će ga učiniti poželjnim i kod najmlađe generacije gramofonskih početnika.

JBL Spinner BT
Baza: MDF na dampiranim osloncima
Pogon: preko remena
Brzine: 33⅓ i 45
Tanjir: liveni aluminijum
Motor: fiksiran za bazu
Ručica: ravna, aluminijumska
Glava: Audio-Technica AT3600L
Dodatno: blutut v5.2
Dimenzije (Š x V x D): 435 x 155 x 368 mm
Masa: 5,3 kg
Cena: 510 evra
AVL Projekt, 021/4751-777
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Pitak i prijatan zvuk.
Solidan bas.
Praktične dodatne opcije.
Sveukupno jednostavna upotreba.
Pomalo neprecizno podešavanje gazne sile.
4.2