JBL Quantum TWS

Za gejmere i audiofile

Kao i sve slušalice iz serije Quantum, nove bežične bubice stvorene su za gejming, ali se odlično snalaze i u mnogim drugim ulogama.

U prethodnim testovima bili smo prilično oduševljeni over-ear modelima iz serije Quantum i njihovom sposobnošću da se uspešno nose s različitim izazovima, a JBL je sada sve to pretočio u kompaktno in-ear pakovanje. Iako imaju nešto krupnije rezonatore, Quantum TWS takođe su opremljene akustičkim cevima. Obilje tehnologije ne može se primetiti spolja, a na jednostavnim kućištima ističu se samo metalizirane površine rezonatora s logotipom kompanije, koje ujedno služe za upravljanje putem dodira. Unutar bubica smeštene su jedinice prečnika 10 milimetara, koje pružaju pun frekvencijski opseg (20 Hz – 20 kHz), uz najveći zvučni pritisak od 93 decibela – dakle, ove bubice su dovoljno glasne, ali bez opasnosti po vaše čulo sluha. Specifikacije dalje navode kapacitet baterije od 51 miliamper-sati po bubici i dodatnih 340 miliamper-sati u pratećoj kutiji, a slušalice su zaštićene sertifikatom IPX4, koji garantuje otpornost na kvašenje.

Kutija koja se isporučuje uz Quantum TWS nešto je veća, ali za to postoji odličan razlog: pored slušalica, u njoj se nalazi USB-C adapter za direktno bežično povezivanje bubica s PC ili Mac računarom, te gejmerskim konzolama. Kao kod većih modela iz serije, veza se ostvaruje na 2,4 gigaherca i u potpunosti je bez gubitaka (lossless), a bubice podržavaju softver QuantumENGINE, kao i QuantumSURROUND za višekanalni ugođaj. Naravno, na raspolaganju je i blutut u verziji 5.2, a posebno je zanimljiva Dual Source veza, koja omogućuje istovremenu povezanost na računar i telefon – možete da uživate u gejmingu, ali će se, u slučaju telefonskog poziva, bubice automatski prebaciti na blutut i omogućiti vam da razgovarate. Još jedna važna funkcija jeste ANC, koju fabrika u ovom slučaju naziva True Adaptive Noise Cancelling. Reč je o sistemu koji se može podešavati i obuhvata funkcije Ambient Aware i TalkThru, uz automatsku kalibraciju preko aplikacije koja optimizuje efikasnost sistema. Aplikacija JBL Headphones poznata nam je odranije, ali Quantum TWS otključavaju opcije za proveru izolacije i kalibraciju ANC sistema – u pogledu ostalih osobina, aplikacija se pokazuje kao pregledna, intuitivna i stabilna pri radu.

Upotreba i zvuk

Quantum TWS preko blutut veze pružaju zvuk poput srodnih JBL bubica približne kategorije, što podrazumeva muzikalnu i dinamičnu reprodukciju, živopisnog kolorita, dobre detaljnosti i nešto izraženijeg basa, koja se može dodatno podesiti preko ekvilajzera u aplikaciji. Ipak, ubrzo smo prešli na ono što nas je mnogo više zanimalo – lossless vezu. Očekivano, malene slušalice su prodisale punom snagom i pokazale nam šta zaista mogu. Album „Random Access Memories“ francuskog dvojca Daft Punk zvučao je snažno i energično, a ujedno precizno do nivoa o kom možemo samo da sanjamo preko blutut veze. Pozornica nije previše prostrana, ali je i pored toga veoma dobro organizovana, uz jasnu separaciju instrumenata i dovoljno okolnog vazduha. Čak i na ovom albumu, koji je poznat po naglašenom basu, Quantum TWS zadržale su odličnu definiciju niskih tonova, koji su veoma masivni i spuštaju se zaista duboko. Suprotnom stranom spektra vladaju zvonki i precizni, ali ne hirurški oštri visoki tonovi, a bubice su sposobne za prikaz širokog raspona tekstura, čineći note verodostojnim. Ova osobina najviše se primećuje kod srednjih tonova, koji su živopisni do granice raskošnog, dok uspešno zadržavaju preciznost i jasno ocrtavanje – čak i tokom složenijih i dinamički zahtevnih deonica.

Veoma važan činilac tokom upotrebe s računarom jeste kontrolni softver QuantumENGINE, koji se pokazuje kao gotovo svemoguća platforma. Pored prikaza osnovnih radnih parametara i kontrole ANC i pratećih sistema, program omogućuje daleko detaljnije i preciznije korekcije zvuka pomoću sedam predefinisanih modaliteta i desetopojasnog grafičkog ekvilajzera s nezavisnom regulacijom. Na raspolaganju su takođe detaljna podešavanja mikrofona, prebacivanje izvora, ažuriranje firmvera i druge sporedne opcije, kao i veoma važna funkcija QuantumSURROUND. Ova funkcija dostupna je samo na PC računaru, a zadužena je za kreiranje virtuelnog surround ugođaja – isprobali smo je za muziku i rezultati nam se nisu svideli, pa preporučujemo da je isključite kad želite da uživate u dvokanalnim formatima. S druge strane, QuantumSURROUND se pokazao kao opcija bez koje, jednom kad je isprobate, više nećete moći da zamislite gejming. Za testiranje smo iskoristili Diablo II Resurrected, igru poznatu po jedinstvenoj ambijentalnosti i sjajnoj muzičkoj podlozi, a Quantum TWS učinile su da potpuno utonemo u mistični i opasni svet Svetilišta, u kom se igra odvija. QuantumSURROUND simulira 7.1-kanalni audio-sistem, a pored tri predefinisana modaliteta, na raspolaganju su dodatna podešavanja, koja obuhvataju unošenje obima glave i regulaciju na nivou operativnog sistema.

Zaključak

Kao što smo naveli na početku teksta, Quantum TWS stvorene su za gejming, ali će se sjajno pokazati i u svim drugim zadacima – pa i pri reprodukciji muzike u dvokanalnom formatu. Zahvaljujući postavci od tri mikrofona po slušalici, komunikacija je čista i razgovetna, a adaptivni ANC omogućuje gotovo potpunu izolaciju od okruženja. Kao jedina slabija strana nameće se nešto manja autonomija, ali to je očekivano kad se uzmu u obzir sva tehnička rešenja kojima ove bubice raspolažu i kvalitet reprodukcije koji pružaju. Ukupno, JBL Quantum TWS predstavljaju ponudu bez premca za strastvene gejmere, ali i za sve one koji žele istinski svestrane i sposobne in-ear slušalice.

JBL Quantum TWS
Sistem: aktivne
Tip: in-ear
Frekvencijski opseg: 20 Hz - 20 kHz
Zvučni pritisak SPL: 93 dB
Povezivanje: blutut v5.2
Prečnik zvučničke jedinice: 10 mm
Kapacitet baterije: 51 + 51 + 340 mAh
Dodatno: mikrofon
Masa: 5,5 + 5,5 + 42,4 g
Cena: 190 evra
AVL Projekt, 021/4751-777
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Udobnost pri dužoj upotrebi.
Lossless veza s računarom.
Preciznost i muzikalnost.
Živopisan i dinamičan zvuk.
Nešto manja autonomija.
4.5