JBL Quantum 910P

Novi doživljaj gejminga

Bilo da gejming predstavlja neizostavni deo vašeg života ili samo usputni hobi, Quantum 910P će učiniti da igranje video-igara sagledate u sasvim novom svetlu.

Kompanija JBL pre tri godine pokrenula je seriju Quantum, koja je namenjena prvenstveno za upotrebu uz video-igre. Bogata ponuda obuhvata dvadesetak modela slušalica, od bubica s kablom i blutut povezivanjem pa do svemogućih over-ear modela, a u asortimanu se nalazi i mikrofon za direktan prenos dešavanja na ekranu. Serija je prošle godine dobila svoju drugu generaciju, a nedavno i novu perjanicu u ponudi – model Quantum 910P, koji se ovom prilikom našao na našem testu.

Prepoznatljiv dizajn

Ukoliko ste upoznati sa JBL-ovom serijom Quantum ili, poput autora ovog teksta, u kući imate prethodni flegšip Quantum 800, primetićete da su razlike na spoljašnjosti kod testiranog modela zaista male, te da Quantum 910P vizuelno predstavljaju mešavinu ovog modela i prethodnog flegšipa Quantum One. Quantum 910P opremljene su velikim ovalnim rezonatorima, koji se prepoznaju po zasečenoj donjoj strani i brojnim komandama, pre svega na obodu levog rezonatora. Ovde prvo upadaju u oči dva točkića s nazubljenim površinama, koja služe za nezavisno podešavanje ukupne glasnoće i relativnog odnosa glasnoće između zvuka iz video-igre i iz platforme za komunikaciju. Iznad njih je smešten taster za kontrolu ANC i TalkThru sistema, sa sopstvenom LED signalizacijom, dok se ispod nalaze taster za uključivanje mikrofona, 3,5-milimetarski audio-ulaz i USB-C port s LED indikacijom statusa baterije. Desni rezonator znatno je rasterećeniji, pa na njemu pronalazimo taster za odabir modaliteta zvuka (spatial sound, spatial sound + head tracking i off), prekidač za uključivanje i blutut uparivanje, kao i još jednu LE diodu za signalizaciju statusa veze.

Quantum 910P izrađene su u kombinaciji bele plastike i crne kože, što je ujedno jedina boja za ovaj model – za razliku od drugih serija slušalica i zvučnika, serija Quantum nije tako bogata različitim finišima. Na unutrašnjoj strani rezonatora nalaze se vrlo krupni jastučići, presvučeni kožom i ispunjeni memorijskom penom. Istureni delovi na spoljašnjim stranama rezonatora služe kao prihvatnici za nosač, a takođe obezbeđuju zaokretanje po dve ose. Obim se podešava preko prilično masivnih klizača s podeocima, pa je regulacija precizna, ali bismo poželeli malo više otpora pri pomeranju. Nosač slušalica je sa spoljašnje strane ukrašen urezanim linijama i logotipom kompanije, kao i na rezonatorima, dok je unutrašnja strana obložena mekano tapaciranom kožom. Najzad, na levom rezonatoru nalazi se usmereni mikrofon na elastičnoj peteljci, koja se može zaokretati po želji korisnika, dok se mikrofon isključuje jednostavnim podizanjem peteljke u gornji položaj – potez je propraćen čujnim klikom, a uključenje mikrofona prati crvena LE dioda na peteljci.

Upotreba i zvuk

U pogledu mogućnosti, Quantum 910P zaista ne ostavljaju neispunjene želje. Tradicionalni vidovi povezivanja obuhvataju blutut u verziji 5.2 i audio-kabl, ali prava stvar je zapravo bežična veza preko pripadajućeg USB adaptera. Prenos se odvija na 2,4 gigaherca i u potpunosti je bez gubitaka (lossless), što znači da signal zadržava pun kvalitet. Ova veza takođe omogućuje upotrebu JBL-ove patentirane surround tehnologije QuantumSPATIAL 360 za konzole Sony PlayStation i Nintendo Switch, odnosno QuantumSPHERE 360 na PC računaru. Ovde treba reći da su slušalice Quantum 910P optimizovane za Sonyjeve konzole PS5 i PS4, dok je za Microsoft Xbox predviđena verzija Quantum 910X. ANC sistem za suzbijanje ambijentalne buke nema podešavanja u više koraka, ali je prilično efikasan – garantujemo da tokom letnjih meseci nećete čuti buku kućnog klima-uređaja, recimo. Tu je i funkcija TalkThru, koja omogućuje brzu komunikaciju sa spoljašnjim svetom bez skidanja slušalica. Tokom testiranja posebno nam se svidela funkcija Dual Source, koja dopušta istovremenu povezanost slušalica na konzolu ili računar preko bežične veze i dodatnu blutut vezu s telefonom – na ovaj način možete da primate telefonske pozive i razgovarate dok igrate, bez potrebe za skidanjem slušalica ili prebacivanjem konekcije s jednog na drugi uređaj.

Iako smo tokom upoznavanja s testiranim slušalicama mislili da nemaju mnogo više da ponude od modela Quantum 800, prevarili smo se – bar kad su video-igre u pitanju. Naime, već odlični JBL-ov QuantumSURROUND ovde je podignut na još viši nivo uz QuantumSPHERE 360, koji pruža zaista savršen uvid u najfinije nijanse zvuka. Pored podešavanja obima glave i svakog kanala ponaosob, ovde je prisutna i kalibracija, koja se obavlja preko softvera QuantumENGINE i posebnog eksternog mikrofona. Procedura traje svega nekoliko minuta, a nakon toga slušalice su spremne za svaki vid akcije. Head Tracker, koji prati položaj glave, takođe je vrlo efikasan, pa potpuno podešene Quantum 910P predstavljaju zaista zastrašujuće sposobne gejmerske slušalice. Njihove mogućnosti najbolje ćete sagledati u šunjačinama i survival igrama, kad I najmanje šuškanje može napraviti razliku između života i smrti. Bacili smo se na preživljavanje u igri “Stranded Deep” i zaista je neverovatno s koliko preciznosti su nam Quantum 910P prikazale svaki zvučni efekat. Zvukovi su svuda oko vas, kao u realnom okruženju, a slušalice reaguju i na promenu položaja lika u igri – ako se okrenete od okeana, zvuk talasa će se u realnom vremenu premestiti iza vas. Dinamika je sjajna, pa Quantum 910P jednako upečatljivo prikazuju najtananiji šapat vetra i zaglušujuće eksplozije, što ostavlja utisak optimalno uparene amplifikacije i zvučničkih jedinica prečnika 50 milimetara.

U nastavku smo iskoristili lossless vezu da isprobamo Quantum 910P u reprodukciji muzike. Album “Alpha Centauri” nemačkih pionira elektronike Tangerine Dream pokazao je da virtuelni surround može još kako dobro da zvuči uz ambijentalnu elektroniku, dovodeći eksperimentalu “svemirsku muziku” do gotovo hipnotišućih visina. Kretanje zvučnih efekata kroz prostor prisutno je i ovde, ali je praćeno izvanrednom muzikalnošću. Prelazak na konvencionalnije muzičke pravce, uz isključivanje svih softverskih pomagala, predstavio je Quantum 910P kao svestrane izvođače, koji pružaju živopisan i sočan, a ujedno dovoljno precizan zvuk. Saksofon Joshue Redmana zvučao je bogato i puno, uz snažno, ali dobro uravnoteženo niskotonsko područje i odličnu makrodinamiku. Na flat podešavanjima visoki tonovi mogu biti pomalo povučeni, pa na pojedinim albumima može zafaliti finih detalja – naravno, bar sa ovim slušalicama to se lako rešava, odabirom jednog od sedam predefinisanih modaliteta zvuka ili kroz desetopojasni ekvilajzer.

Zaključak

Već ranije smo naveli da smo mislili da testirane slušalice nemaju mnogo više da ponude od modela Quantum 800, pa smo takođe smatrali i da je razlika u ceni preterana. Međutim – pogrešili smo u oba slučaja. Quantum 910P zaista stoje na stepeniku iznad Quantum 800 i donose još naprednije funkcije i elaboriraniji, sveobuhvatniji zvučni ugođaj. Njihov uticaj na kvalitet i celokupni doživljaj igranja primetićete bilo da ste iskusni dugogodišnji gejmer ili tek rekreativac, u to smo sasvim uvereni. Na kraju, potrebno je samo da odberete verziju koja je optimizovana za vaš hardver – Quantum 910P za Sony PlayStation ili Quantum 910X za Microsoft Xbox.

JBL Quantum 910P
Sistem: aktivne
Tip: zatvorene
Frekvencijski opseg: 20 Hz - 40 kHz
Nivo zvučnog pritiska (SPL): 93 dB
Impedansa: 32 Ω
Prečnik zvučničke jedinice: 50 mm
Povezivanje: bežično lossless, blutut 5.2, audio-kabl
Kapacitet baterije: 1.300 mAh
Dodatno: ANC, mikrofon, RGB osvetljenje
Masa: 420 g
Cena: 350 evra
AVL Projekt, 021/4751-777
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Lossless bežično povezivanje.
Napredni virtuelni surround.
Brojne opcije podešavanja.
All-round tonski kvaliteti.
Velika masa.
4.4