JBL Quantum 800

Pouzdan saigrač

Porast popularnosti e-sportova i profesionalnog gejminga nije prošao nezapaženo kod velikih proizvođača audio-opreme. Pored već ustanovljene ponude kućnih i prenosivih slušalica, kompanija JBL sve veću pažnju poklanja slušalicama predviđenim prevashodno za gejming, a na našem testu našao se novi model Quantum 800.

Posvećenost američkog proizvođača brzorastućoj populaciji gejmera najbolje se vidi na novoj seriji Quantum, koja sadrži čak sedam modela slušalica, kao i jedan model aktivnih stonih zvučnika za računar. Za sve slušalice zajedničko je prisustvo osetljivog mikrofona na dugačkom nosaču, odnosno peteljci koja se može podešavati, dok bogato tapacirani jastučići i nosač obećavaju udobnost pri dužoj upotrebi. Naravno, modeli s vrha ponude pružaju još mnogo više, a u našu redakciju stigle su over-ear slušalice Quantum 800, iznad kojih se nalazi samo prestižni model Quantum One.

Bezgranične mogućnosti

Već na prvi pogled ovaj veliki headset razlikuje se od uobičajenih kućnih slušalica. Sve deluje veoma masivno i gotovo predimenzionirano, od širokog nosača pa do krupnih jastuka i šarki na rezonatorima, a utisak upotpunjuju mikrofon na dugačkom nosaču i vidljivi kabl za povezivanje dva drajvera, koji je dodatno istaknut pletenim bužirom s crvenim detaljima. Detaljniji pregled otkriva da su sve vidljive komponente, uključujući šarke, izrađene od kvalitetne plastike, koja se odlično pokazala tokom upotrebe: nema škriputanja i jeftinog utiska, pa pretpostavljamo da je ovo rešenje odabrano kako bi se ionako velika masa slušalica zadržala u razumnim granicama.

Verodostojni prikaz omogućuje da i po zvuku prepoznate šta se događa u vašem virtuelnom okruženju.

Unutrašnja strana širokog nosača i jastučići na rezonatorima presvučeni su nekom vrstom kože, dok je unutrašnjost bogato tapacirana memorijskom penom. Veliki ovalni rezonatori na spoljašnjoj strani imaju hromirani finiš u atraktivnoj gun-metal nijansi, dok je istureni središnji deo iskorišćen za kačenje šarki, koje dozvoljavaju podešavanje po sve tri ose – naravno, kako su u pitanju kućne slušalice, preklapanje zarad lakšeg transporta nije omogućeno. Široki obod levog rezonatora upotrebljen je za smeštaj popriličnog broja komandi, pa na njegovom dnu nailazimo na USB-C port i 3,5-milimetarski audio-ulaz, a u produžetku se ređaju LE dioda za status baterije, taster za kontrolu mikrofona i osvetljenja, masivni nazubljeni točkić za podešavanje glasnoće, još jedan isti točkić za nezavisno podešavanje glasnoće četa u igrici i taster za kontrolu ANC i TalkThru sistema s pripadajućom diodom za indikaciju. Pretpostavljamo da je ovakvo grupisanje komandi izvedeno kako bi jedna ruka u svakom trenutku mogla ostati slobodna za kontrolu miša ili tastature, pa na rasterećenom desnom rezonatoru pronalazimo samo tastere za uključivanje i aktivaciju blutut ili direktne bežične veze.

Osnovne tehničke karakteristike navode da Quantum 800 koriste zvučničke jedinice prečnika 50 milimetara, koje nose zvanični Hi-Res Audio sertifikat, što nije uvek slučaj ni kod slušalica audiofilske kategorije. Deklarisani frekvencijski opseg iznosi od 20 herca do 40 kiloherca (20 kHz u aktivnom režimu), uz osetljivost od 95 decibela, dok nominalna impedansa od 32 oma ukazuje da su Quantum 800 prilično lagane za pokretanje. Ipak, još više od osnovnih parametara fasciniraju ogromne mogućnosti: pored povezivanja putem odvojivog 3,5-milimetarskog kabla s integrisanim kontrolama glasnoće i mikrofona, na raspolaganju je blutut veza, kao i direktna bežična veza s računarom pomoću pripadajućeg USB adaptera. Prateće opcije jednako su bogate i obuhvataju aktivnu eliminaciju buke okruženja, TalkThru za razgovor bez skidanja slušalica, RGB osvetljenje na rezonatorima, podešavanje parametara zvuka, automatsko isključivanje nakon 10 minuta neaktivnosti i druge dodatke.

Za pucačinu i šunjačinu

Tokom upotrebe, očekivano, Quantum 800 se pokazuju kao izuzetno udobne slušalice, s rezonatorima koji u celosti obuhvataju ušne školjke, a velika masa primetna je samo ukoliko tokom bežične povezanosti poželite da se prošetate po stanu. Reprodukcija muzike odlikuje se veoma dobrim kvalitetom, a Flat modalitet donosi odličan nivo detalja i dobro prostorno pozicioniranje, sa scenom koja nije nerealno velika. Tonski balans pokazuje tipične JBL-ove osobine, kao što su topliji visoki i srednji tonovi, koji uspevaju da rekreiraju nijanse uprkos težnji ka baršunastom i zasićenom zvuku. Najnižem delu spektra teško je naći zamerku, pa su u ovoj kategoriji Quantum 800 sasvim dorasle blutut slušalicama slične cene. Basovi su krupni i masivni, čak i na neutralnim podešavanjima, a adekvatna preciznost i brzina omogućuju sjajan prikaz niskotonskog opsega. Ukoliko ovakav zvučni potpis nije po vašoj volji, na raspolaganju je ekvilajzer sa šest predefinisanih modaliteta i podešavanjima po želji korisnika, kao i dodatni surround režimi JBL QuantumSURROUND i DTS headphone:X v2.0.

Svoju pravu prirodu Quantum 800 ipak pokazuju tek tokom igranja: tonovi su savršeno jasni i čisti, a verodostojan prikaz omogućuje da i po zvuku prepoznate šta se događa u vašem virtuelnom okruženju. Ovome doprinose pomenuti surround režimi, koji dodatno ističu prostorno pozicioniranje u maniru dobrog višekanalnog sistema, pa doživljaj igranja postaje još intenzivniji. Uz moćne basove, pratećih efekata u vidu eksplozija i drugih snažnih ambijentalnih zvukova nikada ne nedostaje, ali dobre dinamičke vrednosti čine da su Quantum 800 jednako vredan saigrač i kad je potrebno biti tih, ili čuti udaljeno približavanje neprijatelja. Po vašoj želji, sve ovo se može odvijati u okruženju potpuno oslobođenom spoljašnjih zvukova zahvaljujući ANC sistemu, a komunikaciju s ostatkom tima olakšava mikrofon velike osetljivosti, oplemenjen tehnologijom za eliminaciju odjeka.

Iako veza putem kabla ili blutut tehnologije funkcioniše odlično, na nas je ubedljivo najbolji utisak ostavilo bežično povezivanje preko USB adaptera. Ovaj tip veze ograničen je samo na računar, ali to je prirodno okruženje ovih slušalica, mnogo pre nego kabl i blutut. S druge strane, veza na 2,4 gigaherca pruža bežični prenos bez gubitaka, što se još kako čuje pri igranju, ali i tokom uživanja u muzici. Drugi važan razlog jeste što je tek s ovom vezom moguće upotrebiti sve opcije, a podešavanja se obavljaju preko pratećeg softvera JBL QuantumENGINE – preko njega prilagođavate zvuk i mikrofon svojim afinitetima, odabirate surround modalitet, podešavate način rada osvetljenja i imate uvid u sve osnovne radne parametre na jednom mestu. Na internetu smo naišli na nekoliko pritužbi na rad softvera, pa moramo da istaknemo da je kod nas sve funkcionisalo savršeno: prvo povezivanje USB adaptera pokrenulo je automatsko povezivanje sa slušalicama, ali i instalaciju softvera, a nakon toga su nam bile dostupne zaista sve opcije.

Univerzalni kvalitet

Nakon testiranih ko zna koliko slušalica, možemo da kažemo da su Quantum 800 sasvim sigurno najsvestraniji predstavnici svoje vrste s kojima smo se dosad sreli. Pored briljiranja u gejmingu, pokazale su se kao veoma dobre pri reprodukciji muzike i komunikaciji, bilo u igri ili preko neke od mnogobrojnih platformi, uz mogućnost dugotrajnog korišćenja zahvaljujući velikoj udobnosti. U malobrojne mane možemo da ubrojimo veću masu i nešto zatvoreniji zvuk pri reprodukciji muzike, ali testirane slušalice se iskupljuju dodatnim opcijama, koje je teško i nabrojati, a među kojima prednjači bežična veza bez gubitaka. Stoga, ukoliko tražite velike over-ear slušalice za zaista sve namene, JBL Quantum 800 pružaju univerzalnu vrednost do poslednjeg uloženog dinara.

JBL Quantum 800
Sistem: aktivne
Tip: zatvorene
Frekvencijski opseg: 20 Hz - 40 kHz
Nivo zvučnog pritiska (SPL): 93 dB
Impedansa: 32 Ω
Prečnik zvučničke jedinice: 50 mm
Povezivanje: wi-fi, blutut 5.0, audio-kabl
Kapacitet baterije: 1.300 mAh
Dodatno: ANC, mikrofon, RGB osvetljenje
Masa: 410 g
Cena: oko 200 evra
AVL Projekt, 021/4751-777
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Odličan dinamički raspon.
Precizan virtuelni surround.
Bežična veza bez gubitaka.
Brojne prateće opcije.
Velika masa.
4.5