JBL Pulse 5

Puls muzike

Nova generacija JBL-ovog prenosivog zvučnika donosi atraktivne svetlosne efekte, ali i znatna unapređenja tamo gde je to najvažnije.

Ponuda prenosivih zvučnika poznatog američkog proizvođača zaista je obimna, ali jedan model izdvaja se od samog početka. U pitanju je blutut zvučnik Pulse, sad u petoj iteraciji, koji, pored zvuka u pokretu, donosi ambijentalno osvetljenje u ritmu muzike. Osnovni oblik zvučnika nije promenjen, pa on i dalje predstavlja valjak s neznatno ispupčenim omotačem, ali je kućište sada nešto veće po svim osama. Providni omotač ispunjava obećanje o osvetljenju u krugu od 360 stepeni, a najveću promenu predstavlja potpuno izbacivanje tastera za upravljanje reprodukcijom. Umesto toga, na zadnjoj strani (ako ona postoji u pravom smislu) nalazi se uspravni panel s tasterima za uključivanje, blutut uparivanje, upravljanje osvetljenjem i PartyBoost uvezivanje, uz USB-C port za punjenje i LED traku za indikaciju napunjenosti baterije. Pored toga, iznad ovog panela nailazimo na integrisani kaiš za lakše nošenje, što predstavlja apsolutni novitet kod ovog modela. Ukoliko nismo sigurni da li Pulse 5 ima prednju i zadnju stranu, sa sigurnošću se može reći da ima gornju i donju stranu. Naime, zbog specifičnog koncepta i integrisanog osvetljenja, osnovice valjka upotrebljene su za smeštaj zvučničkih jedinica. Na gornjoj strani pronalazimo niskotonsko-srednjetonski drajver prečnika 64 milimetra, dok se na donjoj strani, zaštićen masivnim gumenim odbojnicima, koji služe i kao nožice, nalazi 16-milimetarski visokotonac. Ovo je drugo značajno poboljšanje, jer je prethodna generacija bila opremljena jednom širokopojasnom jedinicom, prečnika 57 milimetara.

Izgleda da je vreme naglašenog basa iza nas, jer se Pulse 5 predstavlja kao prilično neutralna sprava, koja stavlja sva tri opsega u istu ravan.

Za pokretanje navedenih jedinica zadužena je amplifikacija od 30 vati za mid-bas i od 10 vati za visokotonac, što predstavlja dvostruko povećanje, pa je to još jedna kategorija u kojoj je Pulse 5 napredovao. Ovaj napredak preslikava se i na specifikacije, koje navode da je donji prag spušten na 58 herca, što predstavlja sjajnu vrednost za ovako mali zvučnik. Kao jedini vid povezivanja predviđen je blutut u verziji 5.3, koji dopušta istovremeno povezivanje dva plejera, ali već tradicionalno ne podržava rezolutnije kodeke. Kapacitet baterije takođe je neznatno povećan i sada iznosi 7.500 miliampera, ali Pulse 5, za razliku od nekih srodnika, i dalje ne omogućuje punjenje drugih uređaja. Prema rečima proizvođača, navedeni kapacitet dovoljan je za do 12 sati autonomije, uz četiri sata punjenja, kad je baterija potpuno ispražnjena. Na kraju, treba istaći da je Pulse 5 otporan na prašinu i vodu po sertifikatu IP67, što garantuje izdržljivost i bezbrižnu upotrebu u svim okolnostima.

Test

Upotreba JBL-ovog noviteta sasvim je jednostavna i podleže već utvrđenim standardima povezivanja i kontrole reprodukcije. U pogledu kvaliteta zvuka, prelazak na dvosistemsku topologiju doneo je veliko poboljšanje, pre svega u znatno uravnoteženijem ukupnom prikazu. Izgleda da je vreme naglašenog basa iza nas, jer se Pulse 5 predstavlja kao prilično neutralna sprava, koja stavlja sva tri opsega u istu ravan. Pritom, nije u pitanju nemogućnost reprodukcije dubljeg basa – kao što smo rekli, nova generacija u ovome je bolja od prethodnika – već jednostavno bolji balans. Sa isključenim tonskim podešavanjima, novi JBL zvuči staloženo i pribrano, možda nešto manje uzbudljivo nego ranije, ali svakako zrelije i kompletnije. Naravno, situacija se može promeniti upotrebom tropojasnog ekvilajzera, ali Pulse 5 će i tada zadržati solidnu analitičnost i prilično dobru ukupnu definiciju. Poboljšana preciznost takođe se primećuje u srednjem i gornjem opsegu, jer su tonovi sada bolje međusobno izdiferencirani i jasnije ocrtani. Detaljnost je više nego prihvatljiva za ovaj tip uređaja i manjkavi blutut prenos, pa će prenosivi JBL dopustiti i određeni uvid u slabije čujne finese.

Iako se Pulse 5 može koristiti i bez prateće aplikacije, preporučujemo da instalirate aplikaciju JBL Portable, jer donosi širok spektar mogućnosti. Već spomenuti tropojasni ekvilajzer omogućuje izmenu osobina zvuka, a svetlosni efekti sadrže pet predefinisanih modaliteta, uz opciju podešavanja po želji i odabira boja. Pored toga, na raspolaganju je podešavanje brzine kojom se svetlosne matrice smenjuju, ažuriranje firmvera i PartyBoost podešavanje više kompatibilnih zvučnika u jedan veliki (mada ne i višekanalni) sistem – nešto poput pojednostavljenog multiruma, kad svi povezani zvučnici reprodukuju muziku sa istog izvora. Najzad, tu je opcija Ambient Sound, gde se mogu kombinovati zvuci talasa, kiše, vatre, šume i noćnih životinja kako bi se ostvario ambijentalni ugođaj. Ovaj maštoviti dodatak može da posluži za uspavljivanje ili stvaranje specifične atmosfere, a njegovo trajanje može se vremenski odrediti u rasponu od jednog do 60 minuta.

Zaključak

Kao istinski blutut zvučnik „with a twist“, novi JBL donosi atraktivni lajtšou i iznenađujuće prijatan i zreo zvuk. Dodaci kao što su Ambient Sound povećaće mu upotrebnu vrednost, a sertifikat IP67 omogućiće mu da vas prati gde god da krenete. Pulse 5, stoga, predstavlja zaista odlično rešenje za uživanje u dobrom zvuku u pokretu, ali i za kreiranje atmosfere po želji.

JBL Pulse 5
Snaga: 40 W
Frekvencijski opseg: 58 Hz - 20 kHz
Topologija: 1 x 64 mm mid-bas, 1 x 16 mm visokotonac
Povezivanje: blutut v5.3
Baterija: 7.500 mAh
Dimenzije (ŠxVxD): 107 x 214 x 131 mm
Masa: 1,47 kg
Cena: 339 €
AVL Projekt, 021/4751-777
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Iznenađujuće zreo i prijatan zvuk.
Odličan tonski balans.
Atraktivni dodaci.
Robustna izrada.
Nema opciju punjenja drugih uređaja.
3.9