JBL Playlist

Korak ka hi-res zvuku

Kompanija JBL nedavno je obogatila ponudu bežičnih zvučnika modelom Playlist, koji omogućava uobičajenu blutut vezu, ali i wi-fi povezivanje s podrškom za Chromecast.

Američki proizvođač već nas je navikao na veoma kvalitetno pakovanje svojih uređaja, pa Playlist u ovom smislu ne predstavlja izuzetak. Kutija s luksuznom štampom u boji pruža odličnu zaštitu, a pored zvučnika, sadrži strujni kabl i kratko uputstvo za upotrebu.

Wi-fi veza nam je priuštila količinu detalja i finesa koje su nedostižne za kompresovani blutut prenos.

Po gabaritu, ali i zbog odsustva baterije, JBL Playlist predstavlja stoni zvučnik i predviđen je za kućnu upotrebu. Zaobljena prednja strana, kao i generalno oble linije kućišta čine ovaj zvučnik manjim nego što jeste, a dizajn deluje savremeno i fluidno. Front je gotovo u celosti presvučen crnim platnom, uz izuzetak logotipa kompanije i male površine u donjem delu, na kojoj se nalazi indikator za wi-fi. Na sredini gornje strane, u upuštenom delu, postavljeni su tasteri za uključivanje, kontrolu glasnoće i reprodukcije, kao i za blutut uparivanje.

Na zadnjoj strani nailazimo na dodatnu pasivnu membranu ovalne forme, koja je izrađena od aluminijuma, s diskretno ugraviranim logotipom kompanije i elegantno zasečenim rubovima. Ispod nje, u samom dnu zadnje strane, nalazi se upušteni deo u koji su smešteni dodatni 3,5-milimetarski audio-ulaz, taster za resetovanje i priključak za strujni kabl. Ukupno, Playlist ostavlja utisak veoma solidnog kvaliteta izrade, a pri upotrebi deluje kompaktno i čvrsto. Primerak na našem testu bio je crne boje, a u ponudi su još bela i plava verzija.

Očekivano u ovoj kategoriji, proizvođač nam ne pruža previše tehničkih detalja o zvučniku. Ispod platna i zaštitne plastične mrežice na prednjoj strani krije se par širokopojasnih zvučnika prečnika 57 milimetara, za čije pokretanje je zaduženo pojačalo snage 15 vati po kanalu. Frekvencijski opseg kreće se od 60 herca do 20 kiloherca, uz odnos signala i šuma od preko 80 decibela.

Funkcije i zvuk
Tokom upotrebe, JBL Playlist se odlikuje sasvim konvencionalnim načinom kontrole, pa će se i potpuni početnici lako snaći. Blutut povezivanje obavlja se pritiskom na jedan taster, nakon čega je moguće direktno strimovati muziku s povezanog uređaja. Ipak, nas je više zanimao Chromecast, za koji je neophodno povezati zvučnik na lokalnu wi-fi mrežu. Postupak je prilično jednostavan, a obavlja se preko mobilnog uređaja i aplikacije Google Home. Nakon toga, zvučnik postaje vidljiv u lokalnoj mreži i na njega se može reprodukovati muzika sa svih umreženih izvora, bio to smartfon, tablet, laptop ili desktop računar. Pored ove veoma korisne opcije koja omogućava reprodukciju s različitih izvora, mrežno povezivanje donosi još jednu veliku prednost – prenos audio-signala bez gubitaka i kompresije, uz podršku za 96 kHz/24-bitske fajlove.

U pogledu kvaliteta reprodukcije, JBL obavlja pošten posao kad se koristi blutut veza. Zvučničke jedinice solidnog prečnika za ovaj tip uređaja i dovoljno snažna amplifikacija imaju odgovor na većinu izazova, uz sasvim prihvatljivu disperziju zvuka i stereo-efekat na nešto većoj udaljenosti. Pretpostavljamo da je za ovo zaslužno postavljanje drajvera pod određenim uglom, mada ovu pretpostavku nije moguće proveriti jer se prednja maska ne može skinuti. U zvuku je uvek prisutna doza prijatne topline, na koju nas je JBL odavno navikao, i koja zaista omogućava celodnevno slušanje bez zamora. Iako muzika ne obiluje detaljima, tonovi su dobro definisani i prilično jasni, a Playlist uvek pokazuje muzikalnost i pruža odličan ritam. Čak su i najniži tonovi, bolna tačka zvučnika ovog koncepta, lepo uobličeni i ubedljivi. Pored toga, poput manjih rođaka iz familije, Playlist je sposoban da zasvira prilično glasno bez čujnih izobličenja.

Ipak, za najbolje performanse neophodno je povezati zvučnik na lokalnu mrežu – kao što smo rekli, procedura je krajnje jednostavna, a bićete nagrađeni zvukom koji višestruko prevazilazi kvalitet reprodukcije preko blutut veze. Tokom uživanja u visokorezolutivnim numerama, wi-fi veza nam je priuštila količinu detalja i finesa koje su nedostižne za kompresovani blutut prenos. Tonovi u celom opsegu postali su prirodniji i slojevitiji, a dinamički raspon se povećao. Srednji i visoki tonovi su se pročistili i dobili uzorno jasan prikaz. U donjem delu spektra zvuci ritam-sekcije i bas-linije takođe su dobili bolju definiciju, ali i osetno veću masu. Profitirala je čak i pozornica jer su 96/24 fajlovi pružili bolju stereo-separaciju i jasniju postavku instrumenata u prostoru. Naravno, ovde ne može biti poređenja s pravim stereo-sistemima, ali wi-fi i u ovom pogledu donosi drastičan napredak u odnosu na blutut povezivanje.

Zaključak
Tokom testiranja, Playlist nam je potvrdio da kod uređaja ovog tipa usko grlo i dalje predstavlja blutut veza, dok su zvučnici sami po sebi sposobni da pruže znatno bolji kvalitet reprodukcije. Razvoj tehnologije Chromecast omogućio je krajnje jednostavno povezivanje i upotrebu, kao i mogućnost sastavljanja multirum sistema, dok DLNA sertifikat garantuje kompatibilnost s različitim audio-plejerima, pa smo sigurni da bi i manji zvučnici imali koristi od ove tehnologije. Zahvaljujući svemu navedenom, JBL Playlist pruža daleko bolji kvalitet zvuka od bilo kog zvučnika ograničenog na blutut, te predstavlja možda i najbolji izbor u klasi, po sasvim prihvatljivoj ceni.

PLUS
Savremen dizajn.
Chromecast povezivanje.
Podrška za 96/24.
Snažan i detaljan zvuk.

MINUS
Ništa.

Snaga: 2x15 W
Frekvencijski opseg: 60 Hz - 20 kHz
Topologija: 2x57 mm širokopojasni + pasivni radijator
Audio-ulazi: wi-fi, blutut v4.2, mini-džek 3,5 mm
Podržana rezolucija: 96 kHz/24-bit
Dimenzije (ŠxVxD): 316x131x147 mm
Masa: 1,1 kg
Cena: 220 evra
AVL projekt, 021/4751-777
AVL Shop - www.avlshop.rs
Reader Rating2 Votes85
85
Ocena čitalaca