JBL PartyBox Encore

Žurka može da počne

Iako je najmanji model u svojoj seriji, novi PartyBox Encore predstavlja možda i najbolji izbor za sjajan provod na kućnim zabavama.

Prethodnih godina kroz našu redakciju prošlo je nekoliko velikih PartyBox zvučnika, od kojih svaki donosi više snage i moćniji zvuk od testiranog modela, kao i mogućnost priključivanja više mikrofona ili instrumenata za manje klupske nastupe. PartyBox Encore koncipiran je nešto drugačije: njegov gabarit praktično je prepolovljen, broj drajvera smanjen, a sa spiska priključaka izbačeni su ulazi za instrumente. Na ovaj način JBL je usmerio novi PartyBox Encore ka kućnim korisnicima koji žele glasnu muziku i dobru zabavu na žurkama.

Opis

PartyBox Encore zadržava prepoznatljivi dizajn većih rođaka, koji podrazumeva robustno i, u ovom slučaju, gotovo kockasto kućište. Izdržljivost je naglašena čvrstom metalnom mrežicom na prednjoj strani, dok su bokovi zaštićeni rebrastom plastičnom oplatom, a na gornjoj strani integrisana je krupna ručka za lakše prenošenje. Gornja površina takođe je poslužila za smeštaj osnovnih komandi, pa ovde pronalazimo tastere za uključivanje, blutut uparivanje, bass boost i kontrolu osvetljenja, dok se kružna komanda koristi za kontrolu glasnoće, a u njenom središtu smešten je taster za upravljanje reprodukcijom. Postavka se nastavlja u zadnjem delu gornje strane, gde nailazimo na četiri karaoke komande za nezavisnu kontrolu gornjeg i donjeg opsega, odjeka i glasnoće mikrofona. Zadnja strana rezervisana je za veliki otvor bas-refleksa, dok su priključci smešteni ispod dva gumirana poklopca kako bi se osigurala otpornost na kvašenje po sertifikatu IPX4. Ispod gornjeg poklopca nalaze se 3,5-milimetarski ulaz za povezivanje analognih izvora pomoću kabla i USB-A port za reprodukciju s prenosivih memorija, koji se takođe može upotrebiti za punjenje drugih prenosivih uređaja (funkcija power bank), dok se u produžetku nalazi TWS taster za jednostavno bežično uparivanje dva PartyBox Encore zvučnika u moćni stereo-par. Postavku kompletira priključak za odvojivi strujni kabl, koji je smešten ispod manjeg poklopca u donjem delu.

JBL je u unutrašnjosti čvrstog kućišta smestio proverena tehnička rešenja. Na prednjoj strani smeštena je postavka koja sadrži dve visokotonske jedinice prečnika 44 milimetra i jedan niskotonac od 133 milimetra, dok je za pokretanje zadužena amplifikacija ukupne snage 100 vati. Kao dodatna atrakcija, prisutno je višebojno osvetljenje u vidu širokog prstena oko niskotonca i dve uspravne svetlosne trake na ivicama prednje strane. Kao primarni vid povezivanja predviđen je blutut u verziji 5.1, a treba spomenuti da reprodukcija sa USB porta podržava MP3, WMA i WAV formate. Pored upotrebe pomoću kabla, PartyBox Encore sadrži internu bateriju kapaciteta 7.500 miliamper-sati, koja dopušta do 10 sati autonomije, a puni se za oko tri i po sata. Konačno, uz PartyBox Encore se isporučuje veoma dobro izrađen mikrofon, koji se bežičnim putem povezuje s glavnom jedinicom i napaja se izmenljivim AA baterijama.

Test

Tokom upotrebe najpre se primećuje velika snaga, jer PartyBox Encore s lakoćom ispunjava prosečnu prostoriju muzikom. Zvuk je čist i jasan, uz zadržavanje stabilnosti i odsustvo izobličenja pri velikim glasnoćama. Iako se ovakav tip zvučnika, u kombinaciji s manjkavim blutut prenosom, teško može svrstati u hi-fi, činjenica je da PartyBox Encore pruža dobro uobličen zvuk i veoma prijatan tonski balans. Dva visokotonca pružaju odličnu protivtežu znatno većem bas-drajveru, pa je zvučna slika prilično ravnomerna, iako se povremeno može primetiti povlačenje srednjeg opsega. Tada na scenu stupa aplikacija preko čijeg se tropojasnog ekvilajzera zvuk može prilagoditi željama korisnika, a na raspolaganju je i dodatno podešavanje niskog opsega – preko opcija Deep ili Punchy. Opštem ugođaju doprinose svetlosni efekti, koji se mogu podešavati preko pet predefinisanih matrica, kao i dodatnim podešavanjima po želji – a mogu se i potpuno isključiti.

Zaključak

Ukoliko ste ljubitelj karaoka, PartyBox Encore predstavlja zaista fantastičan izvor zabave kod kuće ili na žurki. Ipak, on je mnogo više od toga: kvalitet zvuka više je nego dovoljan za svakodnevno neobavezno uživanje u muzici s različitih izvora, a bežičnim uparivanjem može se formirati moćan stereo-sistem, ne tako visoke cene. Najzad, njegov gabarit i masa su takvi da ga bez previše muke možete poneti na žurku ili letovanje i uživati u dobrom zvuku gde god da se nađete, uz solidnu autonomiju i zaštićenost od spoljašnjih uticaja.

JBL PartyBox Encore
Snaga: 100 W
Frekvencijski opseg: 50 Hz - 20 kHz
Odnos signal-šum: >80 dB
Topologija: 2 x 44 mm visokotonac, 1 x 133 mm niskotonac
Povezivanje: blutut v5.1, mini-džek 3,5 mm, USB-A
Baterija: 7.500 mAh
Dimenzije (ŠxVxD): 276 x 327 x 293 mm
Masa: 6,3 kg
Cena: 465 €
AVL Projekt, 021/4751-777
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Obilje snage.
Pun zvuk i dubok bas.
Relativno kompaktne dimenzije.
Dobar set opcija.
Nešto manja autonomija.
4.1