JBL LIVE 650BTNC

Na korak do vrha

Kao najbolji model iz serije LIVE, koja je predstavljena na januarskom CES sajmu, slušalice 650BTNC donose mnogo dobrog zvuka i pratećih opcija po pristupačnoj ceni.

U pogledu dizajna testirane slušalice se u velikoj meri oslanjaju na prethodni model E65BTNC, što podrazumeva da su rezonatori postavljeni na spoljašnje nosače, čime se ostvaruje podešavanje po sve tri ose. Udobnom korišćenju doprinose masivni i mekano tapacirani jastučići od veštačke kože, dok je rajf, odnosno gornji nosač slušalica, relativno tvrdo tapaciran i presvučen izdržljivom tkaninom.

LIVE 650BTNC odlično rekreiraju prostor i stvaraju prepoznatljivu atmosferu.

Po gabaritu, LIVE 650BTNC spadaju u manje over-ear slušalice, što znači da će jastučići pomalo pritiskati ušnu školjku po obodu. Manje dimenzije i mogućnost preklapanja rezonatora zauzvrat obezbeđuju lagodno prenošenje kad slušalice nisu u upotrebi i zauzimanje srazmerno malo prostora u prtljagu. Uz slušalice se isporučuje kvalitetna vrećica za transport, ali bi bilo bolje da je umesto nje na raspolaganju kutija od tvrdog materijala. Pored vrećice, pribor obuhvata USB kabl za punjenje interne baterije, višejezično uputstvo i odvojivi audio-kabl za povezivanje, koji se može koristiti kad se baterija istroši ili želite kvalitetniji zvuk tokom kućne upotrebe.

Proizvođač navodi da se unutar rezonatora nalaze zvučničke jedinice prečnika 40 milimetara, koje obezbeđuju pun frekvencijski opseg (20 Hz – 20 kHz) i najveći zvučni pritisak od 100 decibela. Nominalna impedansa iznosi 32 oma, što garantuje dobro pokretanje i s manje snažnim izvorima, poput mobilnih telefona. Ipak, kao primarni vid povezivanja predviđen je blutut u verziji 4.2, a interna baterija kapaciteta 700 miliamper-sati pruža do 20 sati upotrebe kad se koriste blutut i sistem za umanjenje buke okruženja.

Pored blutut veze i kompaktnog gabarita, jedan od glavnih tržišnih aduta ovih slušalica upravo je sistem za aktivno umanjenje buke okruženja, odnosno ANC (Active Noise Cancelling). S ovim sistemom već smo se upoznali tokom testiranja prethodnog modela E65BTNC: iako ne nudi podešavanja stepena umanjenja, JBL-ovo rešenje se pokazuje kao sjajan partner za uživanje u muzici u bučnim okruženjima jer gotovo nimalo ne utiče na kvalitet reprodukcije.

Test

U pogledu rasporeda komandi, JBL ima već ustaljenu šemu, kao uostalom i svi veći proizvođači. Zapravo, postavka je kod svih veoma slična, pa ćete se pri promeni slušalica veoma brzo naviknuti na drugi brend, što je veoma pozitivno. Komande su raspoređene po obodu desnog rezonatora, gde nailazimo na tastere za kontrolu glasnoće, upravljanje reprodukcijom i telefonskim pozivima. Tasteri za aktivaciju blutut i ANC sistema fizički su odvojeni od navedene grupe, a između njih nalazi se priključak za audio-kabl, dok je na vrhu postavljen prekidač za uključivanje slušalica. Površina levog rezonatora reaguje na dodir i služi za aktivaciju Google asistenta i Amazonove Alexe, dok se na obodu nalazi USB priključak za punjenje baterije s LED indikatorom.

Kad je u pitanju kvalitet reprodukcije, LIVE 650BTNC se pokazuju kao veoma bliske prethodniku, što ne predstavlja iznenađenje. Preko blutut veze zvuk je veoma dobar, a tonovi su čisti i solidno definisani. Slušajući legendarni album “Live at Pompeii” benda Pink Floyd, snimljen uživo u drevnom rimskom amfiteatru, ustanovili smo da LIVE 650BTNC odlično rekreiraju prostor i stvaraju prepoznatljivu atmosferu koju ovaj snimak nosi. Iako ne pružaju šampionsku količinu detalja, testirane slušalice nude dovoljno da se stekne utisak celovitosti, usredsređujući se na najvažniju stvar – muziku. Prikaz ima fluidan tok, a nešto topliji kolorit zaslužan je za bogate i zasićene tonove u čitavom opsegu.

Za pohvalu je i odličan tonski balans, s ujednačenim prikazom u sva tri dela spektra, pa LIVE 650BTNC predstavljaju veoma prijatno rešenje za duže slušanje bez zamora. Ipak, na novijoj produkciji basovi povremeno mogu biti naglašeni, ali se ovo jednostavno rešava pomoću tonskih kontrola u aplikaciji. Pored tonskih kontrola, aplikacija omogućuje uključivanje ANC sistema i odabir željenog glasovnog asistenta, te proveru napunjenosti baterije i verzije firmvera.

Očekivano, prelazak u kućno okruženje i povezivanje LIVE 650BTNC na pojačalo za slušalice pomoću kabla doneo je određene pozitivne promene. Prezentacija je dobila veću rezoluciju i više detalja, a tonovi su se dodatno pročistili. Dinamika se takođe poboljšala, a zvučničke jedinice sad su mogle da se iskažu u punom sjaju i pruže slojevit i na trenutke zaista moćan prikaz muzike.

Zaključak

Iako ne donose veliki napredak, već pre određena diskretna poboljšanja u odnosu na prethodnika, LIVE 650BTNC se potvrđuju kao odličan izbor za višenamenske slušalice srednje klase. Udobne za duže slušanje i dovoljno kompaktne za upotrebu u pokretu, slušalice iz JBL-a odlikuju se veoma izbalansiranim i prijatnim zvukom preko blututa, odličnim ANC sistemom i raznovrsnim pratećim opcijama, pa predstavljaju sjajno rešenje za sve prilike.

JBL LIVE 650BTNC
Sistem: aktivne
Tip: zatvorene
Frekvencijski opseg: 20 Hz - 20 kHz
Nivo zvučnog pritiska: 100 dB
Impedansa: 32 Ω
Prečnik zvučničke jedinice: 40 mm
Povezivanje: blutut 4.2
Kapacitet baterije: 700 mAh
Dodatno: mikrofon
Masa: 260 g
Cena: 195 €
AVL Projekt, 021/4751-777
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Odličan zvuk preko blututa.
Dobar tonski balans.
Muzikalna prezentacija.
ANC ne utiče na zvuk.
Povremeno prenaglašen bas.
4.4