JBL LIVE 400BT

Više od muzike

Kao model iz sredine serije LIVE, on-ear slušalice LIVE 400BT donose različite mogućnosti povezivanja, kao i podršku za Google i Amazon glasovne komande.

Dizajn slušalica prati trend koji je JBL zacrtao još pre nekoliko godina, što podrazumeva da nosač zvučničke jedinice nije izjedna s rezonatorom, već je izveden pomoću spoja koji se blago pomera po vodoravnoj osi – ovakvo rešenje obezbeđuje bolje naleganje, a time i veću udobnost pri upotrebi. Kako su u pitanju on-ear slušalice, jastučići su manjih dimenzija, a izvedeni su od mekane kože s penastim ispunom.

Nosač slušalica izveden je u kombinaciji metala i plastike i obostrano presvučen tkaninom koja deluje veoma izdržljivo i ujedno moderno, a donja strana je relativno tvrdo tapacirana. Rezonatori su izrađeni od plastike koja takođe ostavlja utisak izdržljivosti, dok su po njihovom obodu postavljene komande i priključci. Na desnom rezonatoru nalaze se tri višenamenska tastera za kontrolu glasnoće, reprodukcije i telefonskih poziva, klizni taster za uključivanje slušalica i dodatni tasteri za aktivaciju sistema Ambient Aware i TalkThru. Desni rezonator udomio je još mikrofon i 3,5-milimetarski audio-ulaz, dok se na obodu levog rezonatora nalazi samo mikro-USB port za punjenje interne baterije, s diodom za indikaciju.

Ispod zaštitne mrežice u unutrašnjosti omanjih rezonatora smeštene su zvučničke jedinice prečnika 40 milimetara, a proizvođač deklariše frekvencijski opseg u rasponu od 20 herca do 20 kiloherca. Za povezivanje se može koristiti blutut veza, kao i prateći kabl sa 3,5-milimetarskim priključkom, a LIVE 400BT u pasivnom režimu imaju impedansu od 32 oma. Iako smo sigurni da se veza putem kabla neće često koristiti, pozitivno je što je obezbeđena alternativa za korišćenje nakon što se interna baterija od 700 miliamper-sati isprazni. JBL navodi da baterija omogućava do 24 sata upotrebe preko blutut veze i dva sata za potpuno punjenje ispražnjene baterije, što se poklapa s našim iskustvom.

Test

Tokom reprodukcije, LIVE 400BT su nas podsetile na novi prenosivi zvučnik Charge 4 u načinu na koji prezentuju bas: tonovi imaju solidnu masu, ali su znatno precizniji od onoga na šta smo navikli kod pristupačnih JBL proizvoda. Ukupan tonski balans takođe je bolje ujednačen i ne dolazi do preglasavanja između opsega, što nam pokazuje da američki proizvođač aktivno radi na poboljšanju zvuka kod svake nove generacije uređaja. Niski tonovi su lepo uobličeni i pružaju dobru ravnotežu između najvažnijih odrednica, kao što su definicija, udarac, masa i dubok, slojevit prikaz. Ovakav pristup možda se neće svideti zavisnicima od udaračkog basa koji zasenjuje sve ostalo, ali će se dopasti svima koji traže celovitu muzičku prezentaciju iz pristupačnih i zahvalnih slušalica.

LIVE 400BT u srednjetonskom opsegu pružaju dobru separaciju tonova, u šta smo se uverili tokom slušanja albuma “A Momentary Lapse of Reason”. Gilmourov vokal na “Learning to Fly” ima prepoznatljivu boju i teksturu, a note balansiraju između informativnosti i prijatne topline. Situacija je približna kod visokih tonova, koji bi povremeno mogli da imaju više vazduha i prostornosti, te dopuste sebi poneki razulareni krešendo. Ipak, JBL se opredelio za sigurniju varijantu, pa LIVE 400BT nikada ne izlaze iz zone baršunaste prijatnosti visokih tonova – smatramo da je to dobar kompromis jer ove slušalice nisu predviđene da pruže beskompromisnu hi-fi vernost zvuka po svaku cenu, već da obezbede prijatnu muzičku pratnju tokom putovanja ili bilo kakvih drugih aktivnosti.

Dodatna praktična strana testiranih slušalica ogleda se u podršci za sisteme Google Assistant i Amazon Alexa, koji se aktiviraju pritiskom na spoljnu površinu levog rezonatora; nakon toga, dovoljno je zadati željenu komandu ili postaviti pitanje. Naravno, integrisani mikrofon služi i za telefonske razgovore, a LIVE 400BT vas ne lišavaju praktičnosti ni u pasivnom režimu jer se na i kablu nalazi daljinski upravljač s mikrofonom. Najzad, tu je jednostavna aplikacija JBL Headphones, koja omogućuje podešavanje parametara zvuka preko ekvilajzera, određivanje glasovnog asistenta i druge funkcije. Stoga, bilo da ih koristite tokom svakodnevnog prevoza do posla ili ih ponesete na put oko sveta, u ovim slušalicama ćete pronaći muzikalnog i inteligentnog saputnika.

JBL LIVE 400BT
Sistem: aktivne
Tip: zatvorene
Frekvencijski opseg: 20 Hz - 20 kHz
Osetljivost: 106 dB
Impedansa: 32 Ω
Prečnik zvučničke jedinice: 40 mm
Povezivanje: blutut 4.2
Kapacitet baterije: 700 mAh
Dodatno: mikrofon
Masa: 185 g
Cena: oko 130 evra
AVL Projekt, 021/4751-777
JBL LIVE 400BT
Ujednačen tonski balans.Homogena prezentacija.Odlično odmeren bas.Veoma praktične opcije.
Manje detalja u visokim tonovima.
4.3Overall Score
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac