JBL Link Portable

Wi-fi kao adut

Kao pristupačniju alternativu nagrađivanoj seriji Citation, korporacija Harman nudi JBL Link zvučnike, koji su opremljeni wi-fi povezivanjem i pametnim funkcijama.

Serija Link obuhvata osam modela – od minijaturnog Link Music, preko velikog stonog zvučnika Link 500, pa do saundbara Link Bar, a svim modelima zajednički su wi-fi povezivanje i podrška za glasovne komande preko Google asistenta. Nakon što smo u novembru prošle godine testirali saundbar, sada je na red došao svestrani i praktični prenosivi zvučnik Link Portable.

Flip with a Twist

Po obliku kućišta, ali i po gabaritu, Link Portable podseća na popularni blutut zvučnik Flip. Ipak, na drugi pogled uviđamo da njegova forma nije valjkasta, već je pre u pitanju kvadar sa snažno zaobljenim ivicama. Središnji deo kućišta presvučen je izdržljivim platnom, a logotip nam ukazuje da je zvučnik predviđen da stoji uspravno. Umesto pasivnih bas-membrana, ovde je gornja strana iskorišćena za smeštaj tastera, dok se na donjoj strani nalazi konektor za punjenje interne baterije. Ovde nailazimo na tastere za kontrolu glasnoće, kao i na jedan višenamenski taster za kontrolu reprodukcije, isključivanje alarma, aktivaciju Google asistenta i druge funkcije. Pored toga, na gornjoj strani nalaze se dva mikrofona za prijem glasovnih komandi.

Spomenuti priključak za punjenje zapravo je metalna površina koja naleže na pinove na postolju, koje se isporučuje uz uređaj. Dakle, Link Portable u kućnim uslovima može funkcionisati kao stoni zvučnik, koji stoji na bazi koja je stalno priključena na napajanje, a kad poželite da ga ponesete sa sobom – uvek je napunjen i spreman za akciju. Kako prilikom odlaska van kuće ne biste morali da nosite i bazu, na zadnjoj strani zvučnika nalazi se još jedan manji panel, koji sadrži dodatni USB-C priključak za punjenje, kao i tastere za uključivanje, blutut uparivanje i kontrolu mikrofona, uz svetlosnu indikaciju napunjenosti baterije.

Značajne razlike u odnosu na Flip sreću se i unutar kućišta. Link Portable opremljen je samo jednom širokopojasnom zvučničkom jedinicom prečnika 49 milimetara, koja je postavljena vodoravno, a usmerivač obezbeđuje ravnomerno rasprostiranje zvučnih talasa u krugu od 360 stepeni. Za pokretanje je zadužena amplifikacija od 20 vati, uz deklarisani frekvencijski opseg od 65 herca do 20 kiloherca. Interna baterija ima kapacitet od 4.800 miliamper-sati, što je, prema tvrdnjama proizvođača, dovoljno za osam sati rada, dok kompletno punjenje traje tri i po sata s punjačem od dva ampera.

Upotreba i zvuk

Za razliku od većine prenosivih zvučnika kompaktnog formata, Link Portable kao glavni vid povezivanja donosi wi-fi vezu. Integrisani Chromecast podrazumeva da se kontrola obavlja preko izuzetno jednostavne platforme Google Home, uz podršku za lossless formate kao što su WAV i FLAC. Dodatno su na raspolaganju blutut 4.2, odnosno AirPlay 2 za korisnike Apple uređaja.

U toku reprodukcije primetan je entuzijazam s kojim Link Portable prilazi muzici, a samo jedna zvučnička jedinica osigurava prilično homogenu prezentaciju. Prikaz je veoma ujednačen u celom spektru, a bas možda i bolji od Flipa u smislu uklopljenosti – niski tonovi su odmereni i precizni, bez preglasavanja ostalih opsega.

Srednjetonski opseg donosi solidnu količinu detalja i energičan prikaz, ali je i dalje prisutna neizbežna JBL-ova toplina, koja omogućuje celodnevno slušanje muzike bez napora. Pored toga, Link Portable je sasvim sposoban da prikaže razlike između kompresovanih fajlova preko blututa i lossless zapisa preko wi-fi mreže. Stoga, pružite mu FLAC ili WAV, i uzvratiće vam znatno preciznijom zvučnom slikom, s više detalja i jasnije definisanim tonovima. Ova razlika primetna je u celom opsegu, od čistije prikazanih basova, pa do vazdušastijih i iskričavijih visokih tonova.

Chromecast i Google Home postali su jedan od najrasprostranjenijih načina za reprodukciju i kontrolu audio-uređaja preko mreže, pa ovde ne treba trošiti previše reči. Sve je krajnje jednostavno, a podrška za UPnP omogućuje upotrebu svih sertifikovanih softverskih servera i plejera – mi smo koristili Serviio i BubbleUPnP.

Zaključak

Kao sjajan spoj između prenosivih i kućnih bežičnih zvučnika, Link Portable pruža sve što bi vam moglo zatrebati u sobi, ali i na putovanju. Wi-fi veza donosi znatno bolji zvuk i ogroman izbor muzike s lokalnih skladišta i onlajn izvora, dok blutut povezivanje i vodootpornost po standardu IPX7 garantuju pouzdanost van kućnog okruženja, pa se JBL Link Portable nameće kao savršen izbor za sve prilike.

JBL Link Portable
Snaga: 20 W
Frekvencijski opseg: 65 Hz - 20 kHz
Odnos signal-šum: >80 dB
Topologija: 1x49 mm full-range
Povezivanje: wi-fi, blutut
Baterija: 4.800 mAh
Dimenzije (ŠxVxD): 170x88x88 mm
Masa: 735 g
Cena: oko 190 evra
AVL Projekt, 021/4751-777
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Odličan u kući i van nje.
Jednostavna upotreba.
Kompaktne dimenzije.
Homogen i muzikalan prikaz.
Nedostaje linijski audio-ulaz.
4.3