JBL HDI-1600

Jasno i glasno!

Iako je poslednjih godina manje aktivan u kategoriji tradicionalnih hi-fi zvučnika, JBL još kako ima šta da ponudi audiofilima koji traže kvalitetne regalske kutije srednje klase.

U pogledu estetike, za HDI-1600 se može reći da donose savršen spoj klasičnog i modernog. Proporcije ovih regalskih zvučnika sjajno su odmerene, a zaobljene uspravne ivice umekšavaju uobičajeni kutijast izgled kabineta. Pozitivnom utisku doprinose čiste linije i potpuno odsustvo šrafova na prednjem panelu, pa HDI-1600 sadrže dozu svedenog, minimalističkog luksuza, oslobođenog kitnjastih detalja. Veliki deo privlačne pojave takođe potiče od odlične završne obrade – izrada je precizna, a svaki spoj je na svom mestu. JBL HDI-1600 dostupni su u crnoj boji visokog sjaja, za koju kompanija navodi da je kvalitetna i postojana poput automobilske farbe, kao i u prirodnom furniru od orahovine ili sivog hrasta, uz satensku završnu obradu. U skladu s tradicijom američkog proizvođača, postavka zvučničkih jedinica na prednjoj strani donekle se razlikuje od uobičajene. Naime, dvosistemsku topologiju predvodi visokotonac smešten u veliki usmerivač u stilu horne, koji JBL naziva High-Definition Imaging, odnosno HDI, po kom je cela serija dobila naziv. Sama jedinica takođe je patentirana i nosi oznaku 2410H-2, a u pitanju je visokotonac u sopstvenom kompresionom kućištu, opremljen Teonex membranom prečnika 25 milimetara. Postavku upotpunjuje srednjetonsko-niskotonska jedinica postavljena u donjem delu fronta, koja je opremljena 165-milimetarskom membranom izvedenom u tehnologiji Advance Aluminium Matrix, uz kalem od 38 milimetara i okvir drajvera od livenog metala.

Očekivano, na zadnjoj strani kabineta nalazi se bas-refleks otvor prosečnog prečnika, za koji fabrika navodi da je izveden po precizno proračunatom kompjuterskom modelu. Ispod njega smešten je nešto veći panel s dva para zvučničkih terminala, koji omogućuju bi-wire ili bi-amp vezu. Terminali su u celosti – uključujući kratkospojnike – izvedeni od pozlaćenog metala i mogu se povezati pomoću golih žica, viljuški ili bananica. Pored toga, donja strana zvučnika integriše postolje, koje je izdvojeno crnom bojom i služi za mehaničku izolaciju kabineta od podloge kako bi se umanjio prenos vibracija. Postolja su opremljena navojima s donje strane, pa se kutije mogu pričvrstiti za namenske stalke HDI-FS, koji se kupuju odvojeno i obezbeđuju optimalnu visinu zvučnika, uz kanale za skrivanje kablova. Specifikacije navode da HDI-1600 pružaju frekvencijski opseg od 40 herca do 30 kiloherca, što je poprilično za zvučnike ovog gabarita, naročito u donjem delu spektra. Osetljivost iznosi relativno niskih 85 decibela, a nominalna impedansa deklarisana je na četiri oma, što ukazuje na to da su ovi zvučnici nešto teži za pokretanje i da će im prijati snažna i stabilna amplifikacija – stoga ne iznenađuje da JBL preporučuje uparivanje s pojačalima snage čak do 200 vati po kanalu.

Test

Iako u skorije vreme nismo imali na testu JBL zvučnike iz hi-fi kategorije, pamtimo ih kao kutije koje su uvek pružale puniji, sočniji zvuk, uz dobru dinamiku i prosečnu količinu detalja. Ipak, za razliku od pristupačnih modela iz serija Stage i Studio, HDI-1600 pripadaju segmentu iznad, a razlike u kvalitetu ne svode se samo na vizuelne utiske. Testirani zvučnici veoma brzo ispunjavaju obećanje o preciznom zvuku visoke definicije. Prezentacija detalja je na visokom nivou i zvučna slika je jasna i čista od vrha do dna, uz prisustvo finesa koje se retko mogu čuti na jeftinijim modelima – bez obzira na proizvođača. Ipak, kod ovih zvučnika nije reč samo o detaljima već najpre o načinu na koji su oni prikazani u prostoru – i tu dolazi do izražaja patentirana HDI tehnologija. Naime, HDI-1600 kreiraju veoma dobru trodimenzionalnu pozornicu, koja je posebno upečatljiva u pogledu dubine. Separacija kanala, ali i tonova, izuzetno je dobra, pa se instrumentima može odrediti tačan položaj u prostoru, dok se zahtevna orkestarska izvođenja odlikuju odličnim fokusom i jasnim izdvajanjem grupa instrumenata.

Uprkos odličnoj definiciji, JBL se nije odrekao punog i živopisnog prikaza, pa su srednji tonovi predstavljeni u punom sjaju. Tekstura je vrlo dobra i note se odlikuju jasno ocrtanim telom, što ih čini živim u prostoriji i prilično verodostojnim u pogledu kolorita. Opet, klasa ovih zvučnika pokazuje se u odličnoj ravnoteži između preciznosti i muzikalnosti – reprodukcija je fluidna, a HDI-1600 čine da numere ne zvuče kao puki skup tonova, već kao prelepa i zavodljiv muzika. Situacija je slična i u najnižem delu spektra – mid-bas jedinica uspešno parira sjajnom visokotoncu, kreirajući krupne, masivne note, uz zadržavanje odlične definicije do samog dna. Posebno je zanimljivo da, uprkos regalskom gabaritu, HDI-1600 ne pokazuju jasnu odsečenost donjeg opsega, već reprodukuju zvuk naizgled do donje granice čujnosti – i to bez izobličenja. Stoga su u reprodukciji prisutni zaista duboki, rezonujući tonovi, koji se jednako čuju i osećaju u stomaku, a slušni ugođaj oplemenjen je uvek prisutnom niskotonskom podlogom.

Iako zahtevaju nešto veću udaljenost od zadnjeg i bočnih zidova, HDI-1600 veoma su osetljivi na amplifikaciju i dobro će reagovati na priključivanje snažnijeg pojačala. Da ne bude zabune, testirani zvučnici pružiće dobar zvuk i s manje snažnim pojačivačima, ali će tek prava snaga iz njih izvući maksimum – što će se odraziti i na manju zahtevnost u pogledu prostora. Jednostavno, preciznija i čvršća kontrola membrana, naročito u niskotonskom području, napraviće razliku između prosečnog i sjajnog zvuka, za koji su ovi zvučnici definitivno sposobni. Ostatak sistema takođe može da napravi čujnu razliku, a naša iskustva govore da će se HDI-1600 bolje složiti s detaljnim i nešto suvljim izvorima – novi Musical Fidelity M6x DAC pokazao se kao savršen izbor, dok je Chord 2Qute zvučao nešto žustrije, ne tako precizno i na trenutke kolorisano.

Zaključak

Uz malo ugađanja u pogledu ostatka sistema, JBL HDI-1600 pokazuju se kao zvučnici dorasli svakom izazovu koje im klasni rivali mogu postaviti, čak i kad su u pitanju prestižniji brendovi. Njihova pojava takođe je sjajno odmerena i donosi savršen spoj klasičnog i modernog, naročito u besprekornom finišu od orahovine. Odlična dampiranost kabineta podrazumeva odsustvo izobličenja, pa će srećni vlasnici uživati u preciznom i detaljnom, a ujedno fluidnom zvuku i raskošnom basu.

JBL HDI-1600
Preporučena snaga pojačala: 15-200 W
Frekvencijski opseg (-6 dB): 40 Hz - 30 kHz
Osetljivost (1 W / 1 m): 85 dB
Impedansa: 4 oma
Topologija: 1 x 165 mm mid-bas, 1 x 25 mm visokotonac
Rezna frekvencija: 1,9 kHz
Dimenzije (ŠxVxD): 230 x 370 x 295 mm
Masa: 10 kg
Cena: 1.950 evra
Player, 011/3347-615
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Prelep dizajn i izrada.
Elaborirana rešenja.
Precizan i fluidan zvuk.
Definisan i raskošan bas.
Zahtevni za pokretanje.
4.3