JBL Everest Elite 700

Za kuću i putovanje

Kao najmoćniji model u ponudi blutut slušalica kompanije JBL, Everest Elite 700 donose naprednu NXTGen tehnologiju za aktivno poništavanje buke okruženja, TruNote automatsku kalibraciju i mnoge druge opcije.

image-jbl-everest-elite-700_white_detail_22

Iako nas je navikao na veoma kvalitetno i atraktivno pakovanje svojih proizvoda, može se reći da je JBL sa ambalažom ovih slušalica nadmašio sebe. Everest Elite 700 se isporučuju u zaista luksuznom višeslojnom pakovanju, koje je bogato odštampano sa svih strana i pruža veliku količinu informacija, ali i savršenu zaštitu proizvoda. Pored veoma jasnog i ilustrovanog uputstva, uz slušalice se isporučuju 3,5-milimetarski i USB kablovi, kao i torbica za nošenje od izdržljivog platna.

Basovi su odlično definisani i masivni, a u isto vreme fantastično mekani.

U pogledu dizajna, Everest Elite 700 se mogu lako opisati u samo dve reči – moderno i svedeno. Široki gornji nosač izveden je tako da vizuelno predstavlja celinu sa okruglim bočnim delovima, na koje su pričvršćeni rezonatori, a monolitnom izgledu doprinosi unutrašnji, tapacirani deo nosača, presvučen nekom vrstom silikonske gume koju je teško razlikovati od plastičnog dela. Očekivano, unutrašnja konstrukcija je metalna, što se može videti prilikom podešavanja obima. Kao što smo pomenuli, rezonatori su odvojeni od bočnih nosača, a sastoje se od plastičnog spoljašnjeg dela i bogato tapaciranih jastučića. U unutrašnjosti, ispod zaštite u vidu platna i plastične mrežice, smeštene su zvučničke jedinice prečnika 40 milimetara, koje imaju osetljivost od 99 decibela (1 kHz / 1 mW) i obezbeđuju frekvencijski opseg od 10 herca do 22 kiloherca.

image-jbl-everest-elite-700_white_hero2Test
Prema veličini jastučića i po tome što na nekim mestima naležu na ušne školjke, Everest Elite 700 bi se najpre mogle svrstati među veće on-ear modele. Udobnost tokom upotrebe je veoma dobra, pa smo na testu bez problema uživali u muzici po nekoliko sati. Sa isključenim tonskim kontrolama ove slušalice pružaju pun i snažan, sočan zvuk u najboljoj tradiciji prekookeanskog proizvođača. Basovi su odlično definisani i masivni, a u isto vreme fantastično mekani, što celokupnoj zvučnoj slici daje dozu prijatne topline. Srednji deo spektra je donekle povučen, mada zapravo pruža dobru količinu detalja i prilično verne tonove, što se odlično čuje u džez i vokalnim numerama. Slušajući “Blues Deluxe” u izvođenju Džoa Bonamase, uživali smo u prepoznatljivo oštrim i reskim tonovima električne gitare, uz bogatstvo finih detalja i impresivnu bas-podlogu. Niski tonovi su se spuštali veoma duboko uz zadržavanje preciznosti, a odjek, prisutan u pojedinim delovima gitarskih solo-deonica, imao je odličnu definiciju i jasno određeno trajanje. Zaista, prava je šteta što tromi gigant JBL nije opremio ove slušalice aptX tehnologijom za bežični prenos u 44/16 rezoluciji, što bi dodatno doprinelo kvalitetu reprodukcije. Ipak, u nedostatku aptX prenosa, Everest Elite 700 raspolažu drugim naprednim opcijama. Pre svega, tu je NXTGen tehnologija aktivnog poništavanja buke okruženja, koja besprekorno funkcioniše i omogućava odabir intenziteta u četiri stepena (high, medium, low i off). Zatim, TruNote sistem obavlja kalibraciju u skladu s oblikom ušne školjke slušaoca, a sam proces je veoma jednostavan, obavlja se pritiskom na jedan taster i traje svega nekoliko sekundi. Konačno, ugrađeni mikrofon s poništavanjem odjeka pretvara ove slušalice u zaista sposoban headset, koji omogućava vođenje telefonskih razgovora i u bučnom okruženju.

Svi komandni tasteri smešteni su na zadnji rub prihvatnika rezonatora, što u teoriji predstavlja savršeno rešenje u pogledu ergonomije, ali nam se u praksi često događalo da, u nameri da skinemo ili samo malo pomerimo slušalice, nehotice pritisnemo neki od tastera – dakle, teoretski idealno pozicioniranje ipak traži malo privikavanja. Pored toga, funkcija ima podosta i neophodno je zapamtiti čemu koji taster služi, ali situacija se može pojednostaviti upotrebom Android/iOS aplikacije My JBL Headphones. Ova jednostavna i besplatna aplikacija pruža potpunu kontrolu slušalica, uključujući kalibraciju, odabir stepena poništavanja buke i podešavanje tonskih kontrola, a mi je preporučujemo kao pregledno i efikasno rešenje.

Zaključak
Kao osnovni vid povezivanja testiranih slušalica predviđena je blutut veza, a proizvođač navodi da interna baterija od 850 miliamper-sati može omogućiti do 15 sati rada uz uključen sistem za poništavanje spoljašnje buke. Ipak, ukoliko se baterija isprazni, ili jednostavno poželite da Everest Elite 700 pokrenete pomoću kakvog ozbiljnijeg pojačala za slušalice, prisutan je 3,5-milimetarski ulaz sa odvojivim kablom. Koji god vid povezivanja da upotrebite, sigurno je da ove slušalice pružaju mnogo dobrog zvuka i velike mogućnosti prilagođavanja željama slušalaca.

PLUS
Pun i snažan zvuk.
Sjajni niski tonovi.
Odličan noise cancelling.
Automatska kalibracija.
Jednostavna i funkcionalna aplikacija.

MINUS
Nedostaje aptX.

Sistem: dinamičke
Tip: zatvorene
Frekvencijski opseg: 10 Hz - 22 kHz
Prečnik zvučničke jedinice: 40 mm
SPL: 114 dB
Povezivanje: blutut 4.0, mini-džek 3,5 mm
Kapacitet baterije: 850 mAh
Dodatno: mikrofon
Masa: 305 g
Cena: 240 €
AVL projekt, 021/4751-777
Reader Rating2 Votes100
100
Ocena čitalaca