JBL Control XStream

Pun pogodak!

Zahvaljujući istinski minijaturnim dimenzijama, odličnom kvalitetu zvuka i pristupačnoj ceni, satelitski zvučnici iz serije Control već godinama uživaju veliku popularnost među audiofilima širom sveta. Pored pasivnih modela, ova serija sadrži i aktivne zvučnike s bežičnim povezivanjem.

Nakon osnovnog i najdugovečnijeg modela Control One (HF35), usledili su nešto veći, ali i modernije dizajnirani mini-monitori Control X (HF68). Američki proizvođač zatim je rešio da popularnoj seriji podari potpuno novi vid funkcionalnosti, pa su predstavljeni aktivni zvučnici Control X Wireless (HF75), opremljeni internom baterijom i blutut povezivanjem. Kao najnoviji tržišni adut, sada su pred nama zvučnici Control XStream, koji podižu mogućnosti na znatno viši nivo.

Moderan dizajn
Poput modela Control X u odnosu na osnovni One, tako i novi Control XStream sada donose osavremenjen i svež dizajn. Pored blage zakošenosti unazad, novi zvučnici odlikuju se zaobljenim linijama, pa kabineti na sebi nemaju nijednu oštru ivicu. Prednji panel u potpunosti je prekriven čvrstom metalnom mrežicom, koja obuhvata rubove i deo bočnih strana, a na sebi sadrži samo logotip proizvođača i diskretno postavljeni indikator bežične veze. Kabinet je izrađen od čvrste plastike, a crnu boju zvučnika prekida samo elegantna hromirana linija, koja odvaja mrežicu od ostatka kućišta.

XStream zvučnici pružaju kvalitet zvuka koji je nedostižan njihovim prethodnicima.

Na gornjoj strani postavljen je gumirani panel s komandama, za koji se već može reći da predstavlja zaštitni znak bežičnih JBL zvučnika. Pored tastera za uključivanje, panel sadrži kontrole za glasnoću, kao i komande za započinjanje i zaustavljanje reprodukcije i blutut povezivanje. Uobičajeno, komande se nalaze samo na jednom, primarnom zvučniku, dok se na drugom zvučniku na istom mestu nalazi oznaka proizvođača i modela – zarad simetrije.

Metalne mrežice ne mogu se odvojiti od kabineta, pa moramo da se oslonimo na specifikacije, koje navode da su Control XStream opremljeni 25-milimetarskim visokotoncem i mid-bas jedinicom prečnika 133 milimetra. Dvosistemska topologija dopunjena je bas-refleks otvorom na zadnjoj strani, ispod kojeg je postavljen navoj za montažu na zidni nosač. Tu nailazimo i na zadnji komandni panel, na kojem su smešteni analogni 3,5-milimetarski ulaz, taster za resetovanje i signalna lampica za wi-fi, kao i prekidači za određivanje pozicije zvučnika u sistemu (left/right) i u prostoru (wall/other). Ovaj panel smešten je ispod gumiranog poklopca kako bi priključci bili zaštićeni od vlage. Jer Control XStream su otporni na lagano kvašenje (mada ne i na potapanje ili pljusak), što ih čini savršenim za letnje žurke na otvorenom. Konačno, proizvođač navodi da su Control XStream pokretani amplifikacijom od 30 vati po kanalu u klasi D, uz frekvencijski odziv od 70 herca do 20 kiloherca i odnos signala i šuma od 80 decibela.

Test
Tokom upotrebe, Control XStream će se odlično snaći kao stereo-par u prostorijama manje i srednje veličine, ali se mogu upotrebiti i kao moćni desktop-komplet u radnoj sobi. Snaga ugrađenih pojačala pokazala se kao više nego dovoljna za pokretanje drajvera, pa su ovi zvučnici sposobni za prilično glasnu reprodukciju bez čujnih izobličenja. Kao prvi model u ovoj seriji američkog proizvođača koji je opremljen blutut povezivanjem s aptX kodekom, Control XStream zvučnici pružaju kvalitet zvuka koji je nedostižan njihovim prethodnicima. Detalji su razgovetniji, uz slojevitiji prikaz tonova i preciznije ocrtanu pozornicu. Iako su u ovom pogledu ograničeni malim gabaritom, uz malo strpljenja i eksperimentisanja s pozicioniranjem ovi zvučnici mogu pružiti istinski hi-fi ugođaj u rekreiranju zvučne scene.

Tipično za zvučnike ovog proizvođača, karakter zvuka je na nešto toplijoj strani, uz bogate i zasićene tonove u čitavom spektru. Za visoke tonove se pre može reći da su baršunasti nego precizni, iako detalja ima dovoljno, a muzika nikad ne postaje zamorna za slušanje. Očekivano, najjače oružje ovih zvučnika predstavlja srednji deo opsega, ispunjen voluminoznim i jasno izdiferenciranim tonovima, uz izraženu muzikalnost. Najniži deo opsega je neznatno naglašeniji, što može predstavljati smetnju tokom reprodukcije numera koje već imaju istaknut bas. Ipak, uz kvalitetniju produkciju ova osobina je gotovo neprimetna, a najniži tonovi su lepo uklopljeni u ostatak spektra. U odnosu na gabarit kutija, basovi imaju odličnu masu i spuštaju se prilično duboko, uz zadržavanje solidne definicije.

Pored spomenutog aptX kodeka, Control XStream imaju još jedan, daleko moćniji adut – u pitanju je povezivanje na lokalnu mrežu bežičnim putem, uz mogućnost striminga 96 kHz/24-bitskog materijala s mrežnih skladišta ili spoljašnjeg neta. Postupak je dodatno pojednostavljen prisustvom Chromecast tehnologije, a kontrola se obavlja preko mobilnog telefona ili tableta sa instaliranom UPnP aplikacijom. Mi smo koristili besplatnu verziju aplikacije BubbleUPnP, koja se sjajno pokazala. Pomoću visokorezolutivnog materijala, Control XStream podižu nivo reprodukcije na još viši nivo i pokazuju sve svoje vrline u punom sjaju. Tonovi su preciznije ocrtani, a instrumenti vernije prikazani, s jasnijim pozicioniranjem u prostoru. Pozornica dobija veću širinu i više vazduha, a bolja ravnoteža između opsega posebno je primetna u smirenijem donjem delu spektra. Pored veće preciznosti, u ovom modalitetu Control XStream reprodukuju veći broj detalja, pa se može jednostavno reći da iz njih izlazi više muzike. Osim toga, primetili smo da blago zakošena prednja strana omogućava dobru disperziju po uspravnoj osi, pa će zvuk biti odličan ukoliko sedite, ali i dok se krećete prostorijom.

Zaključak
Kao da sva navedena unapređenja nisu dovoljna, JBL je nove zvučnike iz serije Control opremio dodatnim funkcijama, kao što je automatski prelazak u stendbaj modalitet nakon određenog perioda neaktivnosti, ali i podrška za Google Assistant i multirum povezivanje. Iako, za razliku od kompleta Control X Wireless, nemaju ugrađenu bateriju i nisu predviđeni za upotrebu u pokretu, Control XStream se u pogledu kvaliteta reprodukcije predstavljaju kao daleko ozbiljniji i sposobniji zvučnici, a nama je posebno drago da je JBL najzad dodao podršku za aptX i visokorezolutivni materijal.

JBL Control XStream
Snaga ugrađenog pojačala: 2x30 W
Frekvencijski opseg: 70 Hz - 20 kHz
Odnos signal-šum: 80 dBA
Topologija: 1x133 mm mid-bas, 1x25 mm visokotonac
Povezivanje: wi-fi, blutut v4.2, mini-džek 3,5 mm
Dimenzije (ŠxVxD): 145x253x178 mm
Masa: 2,6 kg
Cena: 460 evra
AVL projekt, 021/4751-777
JBL Control XStream
Diskretan dizajn.Robusna izrada.Podrška za 96/24 i aptX.Odličan zvučni ugođaj.
Povremeno naglašen bas.
4.4Overall Score
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac