JBL Club Pro+ TWS

Bubice ozbiljnog zvuka

Pored nekoliko novih bežičnih bubica iz pristupačnije serije Tune, JBL je predstavio nove true wireless in-ear slušalice iz serije Club, čime je dodatno podigao lestvicu kvaliteta i dobio dostojnog rivala najpopularnijim modelima u klasi.

Poput velikih on-ear i over-ear modela iz iste serije, nove bubice pomalo nezgrapnog naziva Club Pro+ TWS donose obilje mogućnosti, ali uz zadržavanje usredsređenosti na što bolji zvuk. Izrada je kvalitetna u svakom detalju, a nešto veći rezonatori atraktivno su oblikovani i izrađeni od čvrste plastike. Uprkos veličini, njihov oblik je anatomski, a masa zadržana u prihvatljivim granicama, pa je udobnost pri upotrebi izuzetna. Na spoljašnjoj strani rezonatora nalazi se diskretni logotip kompanije, koji ujedno označava površinu osetljivu na dodir i služi za upravljanje raznovrsnim funkcijama. Pored toga, na spoljašnjosti su vidljivi otvori za mikrofone, koji su smešteni na neznatno isturenom delu prednje strane.

Izuzetna ritmičnost i precizan tajming dopunjeni su Hancockovim klavirom, koji je postavljen neznatno u drugi plan, ali nesumnjivo prisutan u zvuku.

Američki proizvođač navodi da su za kvalitetan zvuk zadužene jedinice prečnika 6,8 milimetara, koje pružaju opseg od 10 herca do 20 kiloherca i zvučni pritisak od 99 decibela. Svaka slušalica opremljena je internom baterijom kapaciteta 55 miliamper-sati, a za povezivanje se koristi blutut u verziji 5.1. Kao neodvojivi deo ovog bežičnog kompleta, uz bubice se isporučuje kutija koja ima dvojaku ulogu – štiti ih tokom transporta, ali i sadrži rezervu od 660 miliamper-sati, koja dopušta još tri punjenja bubica. Male dimenzije i snažno zaobljene ivice kutije obezbeđuju da je možete bez teškoća nositi čak i u džepu farmerki, a kvalitet izrade je odličan, uz veoma solidno izvedenu šarku na poklopcu. Za punjenje je predviđen USB-C port na donjoj strani – treba reći da je podržano i bežično punjenje po standardu QI, a uz njega su smešteni signalna LE dioda i taster koji služi za ručno uparivanje i resetovanje slušalica.

Impresivan zvuk

Iako se Club Pro+ TWS mogu koristiti samo uz blutut vezu, za pristup svim opcijama neophodno je instalirati aplikaciju My JBL Headphones. Ova pregledna aplikacija omogućuje odabir između nekoliko predefinisanih modaliteta zvuka, uz podešavanja po želji korisnika, ali i po ukusu nekih od najpoznatijih svetskih DJ zvezda, kao što su Armin Van Buuren ili Tigerlily. Zatim se može odabirati između ANC sistema za suzbijanje buke okruženja, Ambient Aware režima koji prenosi zvuke iz okoline i TalkThru modaliteta, koji prenosi samo glas sagovornika kako bi se omogućio razgovor bez skidanja slušalica. Konačno, detaljna podešavanja omogućuju odabir gestova za panele osetljive na dodir, ažuriranje firmvera, ali i inovativnu funkciju provere naleganja slušalica u ušni kanal – preporučujemo da je svakako isprobate jer donosi čujno poboljšanje u zvuku.

Kad je zvuk u pitanju, Club Pro+ TWS su nas impresionirale od samog početka. Kritičko slušanje započeli smo najvećim hitovima legendarnog benda AC/DC, a već u uvodnim taktovima numere „Thunderstruck“ može se čuti izuzetna dinamika, s pratećim vokalima koji se postepeno pojačavaju, a sasvim su razgovetni i na maloj glasnoći. Najniži tonovi spuštaju se veoma duboko uz zadržavanje potpune definicije, ali uz zaista sjajnu masu, izuzetno uverljivu teksturu i za nijansu topliji, pun prikaz. Rasnim basovima pridružuje se nepogrešivo rezak zvuk Angusovog Gibsona SG – iako pozornica nije posebno velika, pržeće oštri tonovi i snažna niskotonska podloga, uključujući prisutnu, ali nikad dominantnu bas-gitaru, kreiraju vatrenu rokenrol atmosferu i nateraće vas da zaigrate u ritmu.

Nakon žestokog australijskog roka prešli smo na nešto smirenijeg, ali jednako virtuoznog Herbieja Hancocka na kompilaciji „Cantaloupe Island“. S isključenim ekvilajzerom, istoimena numera od početka je zvučala veoma detaljno, uz odlično rekreiran zvuk činele, ali i mogućnost razlikovanja pozicije u koju je bubnjar udara. Izuzetna ritmičnost i precizan tajming dopunjeni su Hancockovim klavirom, koji je postavljen neznatno u drugi plan, ali nesumnjivo prisutan u zvuku. Kornet-truba, koja u prvom delu vodi melodiju, odlikuje se prodornim, a ujedno dovoljno sofisticiranim zvukom, pa se može reći da Club Pro+ TWS uspevaju u nezahvalnom zadatku prenošenja emocija kroz oštar i katkad sirov zvuk trube.

U pogledu najvažnije sporedne funkcije u vidu ANC sistema, možemo samo da konstatujemo da je JBL zaista izučio zanat, jer kod najnovijih generacija slušalica ovaj sistem funkcioniše zaista besprekorno. Suzbijane buke okruženja na visokom je nivou, a negativan uticaj na muziku može se primetiti samo kod smirenijih i vokalnih numera, a i to u veoma maloj meri. Kako ANC u dobroj meri zavisi i od pasivne izolacije, odnosno naleganja slušalica, još jednom preporučujemo da obavezno obavite proveru preko aplikacije.

Zaključak

Iako, po ugledu na veće modele u seriji, Club Pro+ TWS obiluju mogućnostima, njihov najvažniji adut ipak je zvuk. Odličan tonski balans i raznovrsne opcije podešavanja čine ih sjajnim izborom za sve muzičke pravce, a zrno topline dozvoljava dugačke slušne sesije bez zamora. Uz izuzetnu ergonomiju i veoma efikasan ANC sistem, nove in-ear slušalice iz JBL-a sposobne su da pruže maksimum u svim situacijama, a sve to uz dozu istinskog audiofilskog šarma.

JBL Club Pro+ TWS
Sistem: aktivne
Tip: in-ear
Frekvencijski opseg: 10 Hz - 20 kHz
Zvučni pritisak SPL: 99 dB
Povezivanje: blutut v5.1
Prečnik zvučničke jedinice: 6,8 mm
Kapacitet baterije: 55+55+660 mAh
Dodatno: mikrofon
Masa: 7+7+55 g
Cena: 200 evra
AVL Projekt, 021/4751-777
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Kvalitet izrade i ergonomija.
Izuzetan ANC.
Odlično izbalansiran zvuk.
Tajming i dinamika.
Slabije reakcije na touch panelima.
4.5