JBL Club 700BT

Ulaznica u Club

U prošlom broju upoznali smo se s najboljim slušalicama iz nove linije Club, a sad je pred nama početni model – manjeg gabarita i znatno niže cene, ali uz zadržavanje najvažnijih pozitivnih odrednica koje krase celu seriju.

Najmanji model po spoljašnjosti jasno pokazuje pripadnost seriji Club, što podrazumeva rezonatore sa zaobljenim stranicama, iako nešto manje zapremine jer su u pitanju on-ear slušalice. Dizajnerski jezik je isti, pa i ovde nailazimo na tanke hromirane okvire središnjeg dela rezonatora, koji su ujedno jedini delovi slušalica koji nisu crne boje. Na unutrašnjoj strani rezonatora postavljeni su jastučići od mekane kože sa sunđerastom ispunom, dok su iza zaštitne mrežice smeštene zvučničke jedinice.

Muzika zvuči živo i angažovano zahvaljujući solidnom dinamičkom kapacitetu.

Obodi rezonatora iskorišćeni su za postavljanje komandi: na levom rezonatoru nalaze se tasteri za uključivanje, blutut uparivanje i funkciju Ambient Aware, dok su na desnom rezonatoru smešteni tasteri za kontrolu glasnoće, upravljanje reprodukcijom i pozivima i funkciju Bass Boost. Pored toga, prisutni su USB-C port za punjenje interne baterije, analogni audio-ulaz i LE dioda za signalizaciju, dok je taster za aktivaciju glasovnog asistenta smešten u velikom kružnom logotipu na boku levog rezonatora, kao kod skupljih modela.

Mehanizam šarki izveden je od metala debljine dva milimetra i ostavlja utisak visokog kvaliteta i trajnosti, uz mogućnost podešavanja po svim osama i preciznu regulaciju obima pomoću mehanizma s jasno izraženim podeocima. Isti metal nalazi se u osnovi nosača, a dodatno je obložen čvrstom plastičnom oplatom na gornjoj strani, odnosno tapaciran mekanom kožom na donjem delu. Pored toga, bliskost s profesionalnim slušalicama naglašena je kablom za povezivanje dva drajvera, koji je vidljiv u donjem delu i presvučen kvalitetnim bužirom.

Mogućnosti

Club 700BT su on-ear slušalice zatvorenog tipa, koje omogućuju bežično povezivanje preko blututa u verziji 5.0, ali i povezivanje putem audio-kabla u pasivnom modelitetu. Za stvaranje zvuka zadužene su jedinice prečnika 40 milimetara, isto kao kod skupljih modela u seriji, a dokumentacija navodi frekvencijski opseg od 16 herca do 40 kiloherca, uz najveći zvučni pritisak od 93 decibela. U pasivnom režimu nominalna impedansa iznosi 32 oma, što znači da će ih uspešno pokretati i mobilni uređaji, a proizvođač preporučuje upotrebu pojačala snage do 1.000 milivati po kanalu. Za napajanje se koristi interna baterija kapaciteta 610 miliamper-sati, za koju se tvrdi da može da pruži do 50 sati autonomije.

Pored osnovne funkcije, Club 700BT omogućuju vođenje telefonskih razgovora u visokom kvalitetu zahvaljujući paru ugrađenih mikrofona, dok dodatni sistemi Ambient Aware i TalkThru obezbeđuju povećano prisustvo ambijentalnih zvukova, što je posebno važno u dinamičnim okruženjima. Glasovno upravljanje omogućeno je kroz podršku za Google i Amazon glasovne asistente, dok se podešavanje zvuka obavlja preko aplikacije My JBL Headphones.

Zvuk

Tokom upotrebe preko blutut veze, Club 700BT pružaju snažan i masivan zvuk, pokazujući da interna amplifikacija s lakoćom pokreće zvučničke jedinice. Glas kanadske pevačice Feist zvučao je rafinirano i senzualno, uz relativno verodostojan kolorit, ali i neznatno prezasićenu prezentaciju. Minimalistička postavka i kvalitetna produkcija obezbedili su prisustvo jasno predstavljenih finesa, poput uvlačenja vazduha ili prevlačenja prstima preko žica gitare, koja se odlikovala povučenim i tupim tonom, uz veoma malo odjeka.

Prelazak na složeniji materijal u vidu Herbija Henkoka ukazao je da prenaglašenost celog opsega može dovesti do zbrke i zagušenja u prikazu detalja, ali ovo se lako rešava podešavanjem zvuka kroz aplikaciju. Naime, pored tri predefinisana režima (Piano, Jazz i Vocal), na raspolaganju su podešavanja po ukusu najpoznatijih svetskih DJ-eva, kao i Custom EQ za kreiranje zvučnog pečata po želji korisnika. Interni DSP stoga je spreman da sarađuje u postizanju željenog zvuka, a mi preporučujemo postavke Armina van Buurena kao verovatno najneutralnije.

Poput flegšip modela One, Club 700BT pokazuju svoju istinsku vrednost kad se pomoću kabla povežu na sposobno pojačalo za slušalice. Kolorit postaje uzorno neutralan, a muzika zvuči živo i angažovano zahvaljujući solidnom dinamičkom kapacitetu. Ravnoteža i integracija između delova spektra je optimalna, što donosi celovitu prezentaciju, a umireni basovi sada pokazuju širok opseg detalja, uz preciznije izražene vremenske odrednice i definiciju najdubljih tonova. Širina pozornice je prihvatljiva iako Club 700BT ne briljiraju u rekreiranju prostora, ali se trude da to nadoknade slojevitim srednjim i precizno reskim visokim tonovima.

Zaključak

U pogledu udobnosti, Club 700BT su se pokazale više nego dobro za svakodnevnu upotrebu kod kuće ili u pokretu, jer je balans između komfora i čvrstog prianjanja dobro odmeren. Pri dužim intervalima, kao što su putovanja, ipak može doći do zamora – poput svakih on-ear slušalica, Club 700BT pritiskaju ušne školjke, pa preporučujemo pravljenje pauze na svakih nekoliko sati.

JBL Club 700BT pružaju visok stepen upotrebljivosti, kao i tonski karakter na tragu najboljeg modela u seriji, po više nego dvostruko nižoj ceni. Iako su, kao i svake on-ear slušalice, donekle ograničene u pogledu dužeg slušanja, njihov komfor je sasvim u standardu klase. U pratećoj opremi poželeli bismo još samo kutiju od čvrstog materijala umesto vrećice, ali robustna izrada nas uverava da će Club 700BT bez teškoća izdržati brojne izlete i putovanja, pa stoga predstavljaju odličan izbor za dobar zvuk u različitim okolnostima.

JBL Club 700BT
Sistem: dinamičke
Tip: zatvorene
Frekvencijski opseg: 16 Hz - 40 kHz
Prečnik zvučničke jedinice: 40 mm SPL: 93 dB
Impedansa: 32 Ω
Povezivanje: blutut v5.0, kabl
Kapacitet baterije: 610 mAh
Dodatno: mikrofon
Masa: 283 g
Cena: 160 €
AVL Projekt, 021/4751-777
JBL Club 700BT
Snažan zvuk i moćan bas (u aktivnom režimu).Neutralnost i muzikalnost (u pasivnom režimu).Robustna izrada.Bogate opcije.
Prezasićen zvuk u aktivnom režimu.Nedostaje čvrsta torbica.
4.4Overall Score
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac