JBL Cinema SB450

Život u visokoj rezoluciji

Predstavljen na prošlogodišnjem IFA sajmu u Berlinu, novi komplet SB450 nastavlja JBL-ovu tradiciju veoma dobrih saundbar sistema srednje klase, namenjenih korisnicima koji nemaju prostora za upotrebu kompleksnih i skupih surround postavki.

Poput bratskog brenda Harman Kardon, američka kompanija JBL oduvek je imala u ponudi više saundbar kompleta iz serije Cinema. Trenutni asortiman obuhvata četiri modela najnovije generacije, od pristupačnog SB150, pa do najmoćnijeg kompleta SB450, koji smo testirali u ovom broju.

Opis
U pogledu dizajna može se reći da SB450 nastavlja tamo gde je stao prethodni model SB400. Zaobljeni bokovi sada još više dolaze do izražaja, a hromirani okvir saundbara dodaje dozu luksuza koja je prethodniku nedostajala. Kao najveći model u ponudi, SB450 ima dužinu od zavidnih 110 centimetara, pa će se odlično uklopiti uz televizore velike dijagonale. Pored elegantnih nožica za postavljanje na policu, proizvođač je omogućio montiranje na zid pomoću pripadajućeg nosača. Pored toga, pakovanje sadrži HDMI i optički kabl, strujne kablove, daljinski upravljač i brzi vodič, pa stoga obuhvata sve što je neophodno za brzo puštanje u rad.

Uživanje u akcionim blokbasterima povećano je zahvaljujući zaista moćnom sabvuferu.

Na zadnjoj strani saundbara, za povezivanje su predviđena čak tri HDMI ulaza i jedan izlaz, a od audio-ulaza na raspolaganju su po jedan digitalni optički i analogni 3,5-milimetarski priključak. Prisutni su još taster za bežično povezivanje sabvufera, USB port za ažuriranje firmvera i prekidač za prilagođavanje karakteristike zvuka poziciji saundbara – na polici ili na zidu. Pored navedenih vidova povezivanja, SB450 raspolaže blutut vezom, pa se mobilni uređaji mogu povezati bežično za direktnu reprodukciju muzike.

Kao drugi deo sistema, u prilično glomaznoj kutiji isporučuje se bežični aktivni sabvufer s niskotonskom jedinicom prečnika 200 milimetara. Sabvufer ima obećavajući gabarit za ovu klasu uređaja, a opremljen je pojačalom od 240 vati. Dizajn je sasvim jednostavan, boja kućišta je crna bez ikakvih detalja, osim omanjeg logotipa kompanije u donjem delu, a zaobljene uspravne ivice i nožice zanimljivog izgleda ublažavaju kutijast izgled. Zvučnička jedinica smeštena je na donju stranu, što olakšava pozicioniranje, dok se na zadnjoj strani nalazi prilično veliki elipsasti bas-refleks otvor. Ispod njega postavljen je panel s komandama koje obuhvataju taster za bežično povezivanje sa saundbarom, kružnu komandu za određivanje rezne frekvencije u rasponu od 40 do 200 herca, prekidače za obrtanje faze i uključivanje uređaja, kao i priključak za strujni kabl.

Test
Za razliku od prethodne generacije, proizvođač ne daje podatke o broju i prečniku zvučničkih jedinica u saundbaru. Ako znamo da je SB400 raspolagao sa četiri 57-milimetarska srednjetonca i dva 25-milimetarska visokotonca, te da novi SB450 ima dvostruko veću deklarisanu snagu saundbara (240 umesto 120 W), pretpostavljamo da je i garnitura zvučničkih jedinica bogatija. Ipak, čvrsta metalna mrežica na SB450 nije predviđena za skidanje, pa sve ostaje u domenu nagađanja.

Tokom upotrebe, testirani komplet pokazuje svestranost jer tri HDMI ulaza omogućavaju povezivanje više izvora. Zvučna pratnja tokom gledanja filmova zaista je upečatljiva, a SB450 pruža solidnu količinu detalja i veoma razgovetne dijaloge zahvaljujući funkcijama Clear Dialogue i Voice Enhancement. Tokom gledanja horor-trilera “Split” kreirana podloga u potpunosti je ispunila očekivanja i znatno doprinela napetoj atmosferi koja prožima ceo film. Takođe, uživanje u akcionim blokbasterima povećano je zahvaljujući moćnom sabvuferu, koji se ne libi da pokaže snagu i zagrmi kad zatreba.

Pored standardne 2.1-kanalne reprodukcije, SB450 podržava virtuelni surround za Dolby formate. Iako se ne može meriti s pravim sistemima kućnog bioskopa, ova opcija donosi povećanu prostornost i izraženije trodimenzionalno pozicioniranje, s prilično precizno pozicioniranim zvučnim efektima. Takođe, treba reći da komplet podržava 4K Ultra HD video, uz HDR i HDCP2.2 standarde, pa je spreman za priključivanje najnovijih modela televizora.

U toku reprodukcije muzike, veoma brzo postaje jasno da ovo nije primarna namena testiranog kompleta. Detalja nema previše, a tokom reprodukcije složenijih deonica tonovi gube na preciznosti. Ipak, nešto topliji kolorit obezbeđuje prijatno slušanje na duže staze, a niskotonski deo spektra i ovde briljira – basovi su masivni i čvrsti, a spuštaju se prilično nisko bez nadvladavanja ostatka zvučne slike. Takođe, ne možemo zanemariti prisustvo blututa i mogućnost bežične reprodukcije muzike jer je ovaj tip veze izuzetno popularan bez obzira na činjenicu da degradira zvuk.

Na kraju, nekoliko reči o kontroli: pored osam odlično uklopljenih tastera na gornjoj strani saundbara, uz komplet se isporučuje daljinski upravljač koji raspolaže svim komandama, ali ga male dimenzije mogu učiniti pomalo konfuznim i komplikovanim za upotrebu. Stoga, preporučujemo da iskoristite mogućnost da SB450 nauči komande drugog daljinca, pa da ga kontrolišete pomoću upravljača od TV aparata.

Zaključak
Nakon testiranja, jasno je da JBL nije želeo da previše menja tim koji dobija, pa je postojeću bazu u vidu prethodnog kompleta unapredio snažnijom amplifikacijom, ali i podrškom za 4K video kako bi ostao konkurentan i omogućio povezivanje s najnovijim modelima UHD televizora. Zvuk je zadržao uzornu jasnoću i veoma dobar virtuelni surround efekat, uz dodatno pojačanje u niskim tonovima, koje čini zvučni ugođaj još impresivnijim.

PLUS
Elegantan dizajn.
Podrška za 4K, HDR i HDCP2.2.
Jasni tonovi i dijalozi.
Moćan i čvrst bas.

MINUS
Konfuzan daljinski upravljač.

Broj kanala: 2.1
Ukupna snaga sistema: 440 W
Frekvencijski opseg: 40 Hz - 20 kHz
Zvučni pritisak SPL: 103 dB
HDMI ulazi/izlazi: 3/1
Digitalni audio-ulazi: 1x optički
Analogni audio-ulazi: 1x mini-džek 3,5 mm
Daljinski upravljač: da
Dodatno: blutut
Dimenzije saundbara (ŠxVxD): 1.100x97x76 mm
Masa saundbara: 3,4 kg
Dimenzije sabvufera (ŠxVxD): 320x355x320 mm
Masa sabvufera: 9,5 kg
Cena sistema: 550 evra
AVL projekt, 021/4751-777
AVL Shop - www.avlshop.rs
Reader Rating0 Votes
0
0
Ocena čitalaca