JBL Charge 2

Brisanje granica

U prethodnoj generaciji prenosivih blutut zvučnika JBL je napravio jasnu funkcionalnu razliku između modela Charge i Flip, ali se ova dva modela u novim izdanjima znatno približavaju.

Image---Charge2-45_White

U to vreme, Charge je bio opremljen ogromnom baterijom i omogućavao punjenje drugih uređaja (telefona, tableta…), dok je Flip pružao mogućnost vođenja telefonskih razgovora pomoću ugrađenog mikrofona. Stoga, iako približnih dimenzija i cene, ove dve sprave razlikovale su se po mogućnostima, a na kupcima je bilo da se opredele za jedan koncept. Međutim, aktuelna generacija kao da briše ove razlike, bar kada je u pitanju Charge 2. Vizuelni identitet prethodnika zadržan je u potpunosti, uz minimalne izmene u detaljima. Masivni okvir mrežica sada je nestao, a sama mrežica koja prekriva zvučničke jedinice znatno je veća. Krajevi cilindričnog kućišta manje su zasečeni kako bi na bokovima ostala veća površina za smeštaj pasivnih radijatora, a stopa na koju se zvučnik postavlja sada je vidljiva.

Basovi su zaista sjajni i gotovo nestvarno dobri za uređaj ovih dimenzija.

Povećana funkcionalnost primećuje se na gornjem panelu, koji pored tastera za uključivanje i podešavanje glasnoće sada sadrži komande za upravljanje telefonskim pozivom i pauziranje reprodukcije muzike. Tu je i potpuno nova funkcija “Social Mode”, koja omogućava povezivanje i naizmenično puštanje muzike sa tri blutut izvora (smartfona, tableta…). Kao i na prethodnoj generaciji, napunjenost baterije prikazuje se pomoću pet diskretnih LE dioda.

Tehnologija u unutrašnjosti takođe je unapređena, pa je Charge 2 opremljen pojačalom snage sedam i po vati po kanalu (prethodnik 2×5 W), a ispod čvrste metalne mrežice nalaze se dve širokopojasne zvučničke jedinice prečnika 45 milimetara. Takođe, na bokovima su sada smešteni pomenuti pasivni radijatori istog prečnika, koji su opremljeni ravnim aluminijumskim membranama i vešanjem dugog hoda. Sve ovo je rezultiralo snižavanjem donje granice frekvencijskog opsega sa 150 na 75 herca, što predstavlja drastično poboljšanje. Pored toga, postavljanje pasivnih radijatora na bokove izmestilo je USB-A izlaz na donji deo zadnje strane, pored mikro-USB porta za punjenje baterije i dodatnog analognog audio-ulaza u 3,5-milimetarskoj formi.

U radu
Image---Charge2-Side_white_rev2JBL Charge 2 se isporučuje u kompletnom pakovanju, koje obuhvata brzi vodič, USB strujni adapter i USB-A/mikro-USB kabl. Interna baterija nije pretrpela izmene, a za tim nije ni bilo potrebe jer 6.000 miliamper-sati omogućava do 12 sati rada, dok se s fabričkim adapterom od 1,8 ampera napuni za četiri sata. Poput prethodne generacije, Charge 2 je u ponudi u pet boja, a na našem testu našao se beli sa mat sivom mrežicom. Poboljšanje u kvalitetu reprodukcije primetno je od samog početka, prvenstveno u najnižim tonovima, koji su sada kompletniji, masivniji i ostavljaju snažniji utisak na slušaoce. Basovi su zaista sjajni i gotovo nestvarno dobri za uređaj ovih dimenzija, a pored mase, prisutne su i sasvim dobra definicija i brzina. Visokotonski opseg je neznatno povučen, ali još uvek dovoljno prisutan, uz tonove koji su više suptilni nego prodorni. Srednji spektar je odlično prezentovan i pruža obilje prilično vernih tonova, koji nikada ne postaju naporni za slušanje. Takođe, Charge 2 je sposoban za veoma glasnu reprodukciju, a ne primećuju se bilo kakva izobličenja u zvuku.

Tokom testiranja uočili smo i jedan uslovni nedostatak, koji se ogleda u nedovoljno istaknutim tasterima za kontrolu glasnoće. Naime, oni su potpuno uklopljeni u površinu gornje strane i obeleženi samo reljefnim simbolima funkcije. Iako jeste estetski bolje usaglašeno, ovo nije najsrećnije rešenje sa stanovišta ergonomije, pa smatramo da je trebalo zadržati konvencionalne tastere s prve generacije. Ipak, Charge 2 se iskupljuje dodatim spikerfonom, koji omogućava vođenje telefonskih razgovora bez posezanja za telefonom jer komanda na uređaju omogućava javljanje i završavanje poziva. Uz to, zadržana je i interna baterija impresivnog kapaciteta, koja će bez problema napuniti svaki mobilni telefon ili tablet. Ukupno, testirani model se pokazao kao dostojan naslednik veoma upotrebljivog modela Charge, a poboljšanja nisu prisutna samo u pogledu funkcionalnosti, već i u boljem zvuku. U tom svetlu, povećanje cene od oko petnaestak procenata sasvim je opravdano, a Charge 2 predstavlja zaista odličan izbor ukoliko tražite praktičan desktop zvučnik s blutut povezivanjem.

PLUS
Kompaktne dimenzije.
Velika baterija.
Sjajan zvuk.

MINUS
Ništa značajno.

Snaga: 2x7,5 W
Frekvencijski opseg: 75 Hz - 20 kHz
Topologija: 2x45 mm full-range, 2x45 mm pasivni radijator
Audio-ulazi: blutut v3.0, mini-džek 3,5 mm
Baterija: 6.000 mAh
Dimenzije (ŠxVxD): 185x79x79 mm
Masa: 0,6 kg
Cena: 180 evra
Reader Rating3 Votes98
98
Ocena čitalaca