JBL Bar Studio

Za bolji zvuk sa TV-a

Nakon testiranja najmoćnijeg kompleta sa oznakom Bar 5.1, pred nama je model iz iste serije, ali sa suprotnog kraja ponude. Kompaktni Bar Studio nudi znatno unapređenje zvuka s televizora po pristupačnoj ceni.

Predstavljena na prošlogodišnjem sajmu u Berlinu, serija Bar sastoji se od četiri modela. Pored kompleta 2.1, 3.1 i 5.1, koji se odlikuju većim dimenzijama i isporučuju s dodatnim sabvuferom, prisutan je i osnovni model Bar Studio u formi kompaktnog saundbara skromne širine, nešto preko 60 centimetara. U pogledu dizajna, Bar Studio u potpunosti prati skuplje modele. Izveden je u pravilnoj formi, sa zaobljenim rubovima koji uspešno umekšavaju kutijastu pojavu, a prednja i gornja strana obložene su čvrstom metalnom mrežicom. Diskretan dizajn naglašen je i logotipom kompanije na frontu, koji nije izveden u uobičajenoj narandžastoj, već u crnoj boji, a jedini drugi detalji koji privlači pažnju jesu četiri tastera na gornjoj strani. Pomoću njih je omogućeno uključivanje i isključivanje, podešavanje glasnoće i odabir ulaza, što ujedno opisuje mogućnosti ovog uređaja.

Bar Studio prilazi svakom materijalu s velikim entuzijazmom, rešen da pruži maksimum.

Pored prihvatnika za zidnu montažu, na zadnjoj strani nailazimo na upušteni deo, u koji je smešten panel s priključcima. Jednostavna postavka obuhvata HDMI izlaz s podrškom za ARC (Audio Return Channel), digitalni optički i analogni 3,5-milimetarski ulaz, USB-A port i priključak za eksterno napajanje.

Jednostavna rešenja nastavljaju se i unutar kućišta jer je Bar Studio izveden u dvokanalnoj postavci. Ispod mrežice na prednjem panelu nalaze se dve visokotonske jedinice prečnika 38 milimetara i dva mid-bas drajvera prečnika 51 milimetar, dopunjeni parom frontalnih bas-refleks otvora. Proizvođač navodi da ukupna snaga sistema iznosi 30 vati, uz frekvencijski opseg od 60 herca do 20 kiloherca i najveći nivo zvučnog pritiska od 90 decibela.

Upotreba
Zahvaljujući kompletnom pakovanju u kom se nalaze odgovarajući prihvatnici, Studio Bar se može bez teškoća montirati na zid. Pored toga, uz uređaj se isporučuju optički i 3,5-milimetarski audio-kablovi, kao i daljinski upravljač dimenzija kreditne kartice. Kako bi se obezbedila indikacija, uz levi rub prednjeg panela vertikalno je postavljeno pet LE dioda, koje bojom i rasporedom aktivacije obaveštavaju korisnika o odabranom ulazu ili funkciji, kao i o stepenu glasnoće. Iako se najčešće korišćene funkcije mogu relativno brzo zapamtiti, bilo bi još praktičnije kad bi Bar Studio podržavao kakvu jednostavnu mobilnu aplikaciju za podešavanje i kontrolu.

Reprodukcija
Iako ne pruža upečatljivost većih kompleta, Bar Studio nesumnjivo donosi veliki pomak u odnosu na zvuk prosečnog TV aparata. Najveći napredak ostvaruje se tokom gledanja filmova, kad maleni saundbar reprodukuje snažan i direktan zvuk. Širina scene ne oduševljava, ali je sasvim u skladu s gabaritom zvučnika i uzorno prati dešavanja na ekranu. Ipak, ovo se može poboljšati aktiviranjem virtuelnog surround modaliteta, koji donosi znatno veću širinu pozornice i još bolju separaciju tonova. Količina detalja veoma je dobra, uz jasno izdvajanje primarnih zvukova i buke okruženja. Pored toga, na raspolaganju je pet predefinisanih režima ekvilajzera (Standard, Movie, Music, Voice i Sport), koji su odlično odmereni i zaista pružaju dodatnu razliku u doživljaju.

Prelazak na reprodukciju muzike pokazao je da Bar Studio prilazi svakom materijalu s velikim entuzijazmom, rešen da nam pruži maksimum uživanja. Zvuk je snažan i pun, s nešto manjom količinom detalja, ali lepo zaokružen. Prijatne note oplemenjene su dozom topline, a posebnu pogodnost predstavlja nezavisna kontrola niskotonskog područja, pa je iz uređaja moguće izvući više basa nego što bi se očekivalo, ili ga umiriti ako ga na snimku ima previše. Iako je preko USB porta i blutut veze ograničen na MP3 format, Bar Studio pruža prijatan zvuk, koji neće opteretiti auditorijum ni tokom višesatnog slušanja. Aplikacija bi i ovde bila korisna jer se reprodukcija sa USB memorije praktično ne može kontrolisati – muzika počinje odmah po priključivanju, a moguće je samo odabrati opcije shuffle i repeat. S druge strane, Bar Studio ovo nadoknađuje sposobnošću učenja kodova drugih daljinskih upravljača, pa ga možete kontrolisati daljincem od televizora. JBL-ova ponuda dobrog zvuka, jednostavne upotrebe i praktičnih dodatnih opcija dopunjena je veoma povoljnom cenom, pa Bar Studio predstavlja efikasan i pristupačan način za poboljšanje zvučnog ugođaja tokom gledanja filmova i TV programa.

JBL Bar Studio
Broj kanala: 2
Ukupna snaga: 30 W
Frekvencijski opseg: 60 Hz - 20 kHz
Zvučni pritisak (SPL): 90 dB
Topologija: 2x51 mm bas/srednjetonac, 2x38 mm visokotonac
Audio-ulazi: 1x HDMI ARC, optički i 3,5 mm mini-džek
Dodatno: USB-A, blutut
Daljinski upravljač: da
Dimenzije (ŠxVxD): 614x58x86 mm
Masa: 1,4 kg
Cena: 145 €
AVL projekt, 021/4751-777
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Diskretan dizajn i mali gabarit.
Jednostavna upotreba.
Prijatan i celovit zvuk.
Nezavisna kontrola basa.
Aplikacija bi bila korisna.
4