Jamo Digital DS7

Blutut avangarda

Iako pripada grupi blutut zvučnika, najmoćniji komplet serije Digital pruža raznovrsne opcije povezivanja i ispunjava određeni broj audiofilskih zahteva u pogledu kvaliteta reprodukcije.

Kako bi svoje najskuplje blutut zvučnike učinila što atraktivnijim, ali i prepoznatljivijim, danska kompanija Jamo posegla je u sopstvenu bližu istoriju, do prethodne decenije i tadašnjih flegšip zvučnika R909. S cenom od desetak hiljada evra, ovi veliki podnostojeći zvučnici ostali su neispunjeni san mnogih audiofila, ali i njihovih lepših polovina zahvaljujući raznovrsnoj paleti boja i egzotičnoj open baffle konstrukciji. Nova dekada donosi nam jednako atraktivan dizajn, ali u daleko manjem pakovanju i s paketom savremenih funkcija u vidu desktop kompleta DS7.

Open baffle
Kako je u pitanju komplet u 2.1 postavci, DS7 se isporučuje u povećoj kutiji, koja sadrži sve što je neophodno. Naravno, glavnu atrakciju predstavljaju stereo-zvučnici, koji su izvedeni u open baffle dizajnu – drugim rečima, nemaju uobičajeni kabinet, već se sastoje samo od postolja i prednje ploče na koju su postavljene zvučničke jedinice. Prednja ploča izrađena je od plastike debljine nepunih 10 milimetara i na testiranom kompletu bila je atraktivne crvene boje, a u ponudi su još bela i crna verzija. Sa zaobljenom gornjom ivicom i bokovima koji se sužavaju nadole, panel verno prati prepoznatljivu formu pomenutih flegšip zvučnika R909. Garnitura zvučničkih jedinica obuhvata 20-milimetarski visokotonac s membranom od tetrona (vrsta poliestera) i neodimijumskim magnetom, ispod kojeg je smešten par srednjetonskih drajvera s papirnim membranama prečnika 87 milimetara.

Prezentacija muzike je melodična i tečna.

Zadnja strana omogućava neometan pogled na klasičnu konstrukciju zvučničkih jedinica, s magnetima solidne veličine za ovu kategoriju, a ožičenje je provučeno kroz uspravno ojačanje koje spaja postolje s vrhom prednje ploče. Iako izgleda atraktivno, ovo ojačanje je takođe izrađeno od plastike i ne ostavlja utisak posebne čvrstine na dodir – bilo bi svrsishodnije, ali i lepše da je napravljeno od metala.

Bez obzira na boju prednjeg panela, postolje je uvek u crnoj boji i nosi logotip kompanije, a pored skretnice u unutrašnjosti na njegovoj zadnjoj strani nalaze se kvalitetni zvučnički terminali manjih dimenzija. Oni su standardnog tipa i prihvataju sve vrste terminacije, a izrađeni su od metala s pozlatom. Takođe, usled otvorene konstrukcije, malo veštiji korisnici mogu zameniti interno ožičenje nekim kvalitetnijim kablovima.

Sabvufer
Ipak, ekstravagantni stereo-zvučnici ne bi mogli da funkcionišu bez pripadajućeg sabvufera, koji predstavlja srce sistema u prilično neupadljivom pakovanju. Crne boje i uobičajene forme, sabvufer je opremljen diskretnim estetskim unapređenjima u vidu prednje strane u high-gloss finišu i zaobljenih ivica. Zvučnička jedinica postavljena je na bok i zaštićena maskom od crnog platna, a opremljena je papirnom membranom prečnika 203 milimetra. Za pokretanje sabvufera upotrebljeno je digitalno pojačalo od 60 vati, dok su za satelitske zvučnike predviđena dva dodatna pojačala od po 30 vati.

Za povezivanje i kontrolu koristi se metalni panel na zadnjoj strani sabvufera, koji je opremljen analognim RCA i digitalnim optičkim ulazom, kao i sitnim tasterima za blutut uparivanje i odabir izvora. Pomoću dve kružne komande mogu se nezavisno podešavati glasnoća sistema i glasnoća sabvufera, dok su za povezivanje satelita upotrebljeni isti terminali kao na zvučnicima. Konačno, tu je priključak za odvojivi strujni kabl s mrežnim prekidačem. Pored ukupne snage sistema od 120 vati, fabrika optimistično deklariše frekvencijski opseg od 20 herca do 20 kiloherca, uz THD izobličenja manja od 0,2 procenta.

Test
Zbog odsustva kabineta, DS7 zvučnici su osetljiviji od konvencionalnih zvučnih kutija, pa preporučujemo da ih otpakujete s dodatnom pažnjom. Pored stereo-para i sabvufera, u pakovanju se isporučuju standardni zvučnički kablovi solidnog kvaliteta, analogni RCA/mini-džek interkonekt i daljinski upravljač. Zahvaljujući masivnom hromiranom okviru, daljinac izgleda prilično atraktivno, ali, opet, na dodir ostavlja slabiji utisak kvaliteta. Ipak, svoju funkciju obavlja bespogovorno jer sadrži kompletnu garnituru komandi.

U pogledu reprodukcije, DS7 nešto zatvorenijim zvukom pokazuju srodnost s kompletom DS4. Ipak, količina detalja je znatno veća, a najbolji blutut komplet sposoban je da formira sasvim dobru pozornicu i ostvari upadljiv stereo-efekat. Najviši deo spektra neznatno je povučen, odnosno ostaje u senci dvostrukih srednjetonskih jedinica, ali to ne znači da ga nema u reprodukciji. Visoki tonovi su pre baršunasti i suptilni nego prodorni, ali uz malo koncentracije, kao i tokom određenih muzičkih numera, iz visokotonaca se mogu čuti veoma lepo definisani tonovi. Prezentacija muzike melodična je i tečna, što je karakteristika koja se prenosi i na srednji deo opsega. Dve srednjetonske jedinice po kanalu obezbeđuju celovitost, a tonovi ovog dela spektra odlikuju se prilično dobrim koloritom, slojevitošću i upečatljivošću. Instrumenti su dobro definisani i solidno ocrtani u prostoru, pa scena deluje kompletno i prilično ozbiljno. Ipak, ovaj sklad može biti narušen tokom reprodukcije kompleksnih orkestarskih numera, kada se sistem na momente može zbuniti, što dovodi do smanjenja u definiciji i jasnoj diferencijaciji tonova.

Niski tonovi reprodukuju se iz odvojenog sabvufera, što ostavlja prostor za eksperimentisanje i prilagođavanje sistema okruženju kako bi se ostvarili najbolji rezultati. Tokom traženja optimalne pozicije treba imati u vidu da je zvučnička jedinica postavljena bočno i da se bas-refleks otvor nalazi na zadnjoj strani, pa sabvufer ne treba postavljati previše blizu zadnjeg zida. Kad se sabvufer nađe na odgovarajućem mestu, DS7 će nas nagraditi zaista moćnim basom, koji je sposoban da se spusti prilično nisko uz zadržavanje definicije. Uklapanje sa ostatkom spektra je odlično u pogledu kolorita, pa donji deo spektra ni na koji način ne iskače iz zvučne slike. Mogućnost nezavisne kontrole glasnoće sabvufera predstavlja dodatnu pogodnost jer dozvoljava da se basovi prilagode pozicioniranju kabineta i afinitetima korisnika, pa čak i da se menjaju u skladu s kvalitetom snimka.

Zaključak
Na kraju testiranja, ne možemo da se otrgnemo utisku da je danski proizvođač pomalo nespretno odabrao opcije za povezivanje na DS7. Naime, ukoliko se odlučimo za blutut vezu, izostanak aptX kodeka umanjiće kvalitet svakog zvučnog zapisa; linijski ulaz pružiće više, ali samo pod uslovom da se ispred njega nalazi kvalitetan izvor, a ne jeftina integrisana zvučna karta računara; konačno, optički ulaz predstavlja dobro rešenje, ali je neophodno da i izvor bude opremljen ovim tipom izlaza. Mi preporučujemo drugu ili treću opciju jer će ovaj sposobni 2.1 sistem samo na taj način pokazati sve što ume i pružiti zvuk dostojan njegovog atraktivnog i egzotičnog izgleda.

PLUS
Atraktivan open baffle dizajn.
Bogat srednjetonski opseg.
Snažan bas.
Opcije prilagođavanja.

MINUS
Nema aptX.

Snaga sistema: 120 W
Frekvencijski opseg: 20 Hz - 20 kHz
Izobličenja THD: 0,2%
Povezivanje: blutut, digitalni optički, analogni 3,5 mm
Sateliti: 2x87 mm srednjetonac, 1x20 mm visokotonac
Dimenzije (ŠxVxD): 101x304x88 mm
Masa: 1,7 kg
Sabvufer: 1x203 mm niskotonac
Dimenzije (ŠxVxD): 254x304x381 mm
Masa: 7,9 kg
Cena: 550 evra
4Audio, 011/770-4320
Reader Rating4 Votes47
47
Ocena čitalaca