Jadis I-70

A Kind of Magic

Ugledna kompanija Jadis odnedavno je prisutna i na našem tržištu, a za prvi susret odabrali smo integrisano pojačalo iz srednjeg dela ponude, koje pruža 50 vati u čistoj A klasi.

Francuski hi-fi proizvođač Jadis postoji više od četiri decenije, a kako to često biva, za njegov nastanak zaslužne su strast i posvećenost jednog čoveka. Osnivač kompanije g. André Calmettes tokom godina je vodio Jadis tržišnim stazama koje su učvrstile njegov status među vodećim proizvođačima cevne amplifikacije. Tajna Jadisovih kvaliteta leži u vrhunskim izlaznim transformatorima, proverenim tehničkim rešenjima koja garantuju apsolutnu stabilnost i besprekornoj izradi, koja će svaki pojedinačni uređaj učiniti gotovo neuništivim. Dakle, recept sam po sebi nije previše komplikovan, ali je veoma teško pridržavati ga se u jednakoj meri tokom dugog niza godina.

Dizajn i izrada

Iako bi se pri pogledu na Jadisove gramofone i CD plejere moglo pomisliti da ova kompanija teži egzotičnom dizajnu, istina je da je izgled njenih uređaja određen pre svega svrhovitošću. Integrisano pojačalo I-70 stoga je dizajnirano u duhu tradicije i bez pokušaja da se izmeni prepoznatljivo lice cevnog pojačala, već se njegova vizuelna dopadljivost krije u detaljima. Šasija je izrađena od nerđajućeg čelika i oplemenjena ispoliranom hromiranom površinom na gornjem delu, dok su prednja ploča i komande izvedene u zlatnoj boji – pojedini izvori na internetu navode da je zapravo u pitanju mesing sa 24-karatnom pozlatom, ali ovo ne možemo da potvrdimo, pa podatak treba uzeti s rezervom. Kako god bilo, I-70 izgleda veoma privlačno na jedan klasičan način, poput umetničkog dela koje prevazilazi prolazne trendove i nosi trajnu estetsku vrlinu. U levom delu fronta smešteni su prekidač za uključivanje i dioda za indikaciju statusa pojačala, dok su središnji deo zauzele tri kružne komande istog izgleda, koje služe za podešavanje glasnoće i balansa, kao i za odabir ulaza. Sve komande besprekorno su izrađene i jasno obeležene, a njihov dizajn odiše arhaičnim šarmom i savršeno se uklapa u celokupnu pojavu uređaja.

Testirani Jadis odlikuje se koloritom koji je toliko verodostojan i human da tek treba da naiđemo na pojačalo koje će ga nadmašiti u tom pogledu.

Ono najzanimljivije ipak se nalazi na gornjoj ploči – u pitanju je garnitura od ukupno devet vakuumskih cevi. Glavne zvezde ovde su svakako velike cevi KT170 – dve po kanalu, dok je u prostoru između njih postavljen jedan par cevi ECC83 i tri komada ECC82, kao i masivni, ali relativno diskretni hladnjak. U zadnjem delu nalazi se blok s tri odvojena i međusobno izolovana transformatora, kojima, kao što smo već naveli, Jadis posvećuje izuzetno veliku pažnju. Proizvođač ističe da je sekcija napajanja izvedena po ugledu na Jadisove skuplje monoblok snagaše, što podrazumeva ručnu izradu i transformatore impresivnih dimenzija. Novodizajnirani izlazni transformatori omogućuju ultralinearnu push-pull konfiguraciju, dok masivni transformator u napajanju pruža dinamiku i veliku impulsnu snagu, a međusobna izolovanost svodi negativne uticaje na najmanju meru. Ispod haube, očekivano, sve je povezano pomoću tradicionalnih point-to-point spojeva.

Konačno, zadnji panel samo potvrđuje sjajan utisak koji smo već stekli o ovom pojačalu. Ovde pronalazimo pet linijskih ulaza i jedan bajpas izlaz, koji su izvedeni preko pozlaćenih šasijskih priključaka izuzetnog kvaliteta. Terminali za zvučnike jednakog su kvaliteta – veoma čvrsti i u potpunosti od pozlaćenog metala, omogućuju lako baratanje kablovima, kao i bi-wire vezu zahvaljujući dvostrukim priključcima. Postavku upotpunjuje uobičajena IEC utičnica za odvojivi strujni kabl.

Slušni test

Kritičko slušanje započeli smo uz norvešku kantautorku Anette Askvik na debitantskom albumu “Liberty” iz 2011, koji donosi odličnu produkciju i pruža priliku da se upoznamo s tonskim kvalitetima testiranog pojačala. I-70 bio je već razrađen i posle kraćeg perioda zagrevanja pružio nam je, bez preterivanja, možda i najvernije tonove koje smo ikada čuli. Naravno da u najvišim kategorijama postoje mnoga pojačala koja pružaju daleko više snage ili upečatljiviju dinamiku, ali testirani Jadis odlikuje se koloritom koji je toliko verodostojan i human da tek treba da naiđemo na pojačalo koje će ga nadmašiti u tom pogledu. Izlišno je i napominjati da I-70 uspešno pomiruje oprečne karakteristike, kao što su definicija i suptilnost pojedinačnih tonova, ali još više nas je impresionirao način na koji se to odvija – kod ovog pojačala to dolazi toliko prirodno i s krajnjom lakoćom, gotovo nehajno, da posle nekog vremena slušalac može samo da se trgne i da primeti kako je potpuno utonuo u muziku.

Zaista je neverovatna lakoća s kojom I-70 komunicira sa auditorijumom, potpuno iskreno i direktno, uz potpunu prisutnost muzike u prostoru. Ovo podrazumeva da je muzikalnost pojačala na najvišem nivou i zapravo ova osobina prevazilazi sve ostalo – muzikalnost i tonski kolorit karakteristike su koje nose čitavu reprodukciju, više od prostornosti, definicije ili makrodinamike. Ovo je sasvim u skladu s navodima kompanije, koja nije želela da u potpunosti iskoristi veliku snagu koju je vakuumska cev KT170 u stanju da pruži, već je dizajn išao u pravcu što većeg umanjenja izobličenja. Kao rezultat dobijeno je 50 vati po kanalu u čistoj klasi A, što dovoljno govori samo za sebe, ali I-70 ima znatno veću (mada nedeklarisanu) impulsnu snagu, koja dopušta kontrolisane dinamičke izlete. Iz tog razloga najniži opseg je uz ovo pojačalo odlično kontrolisan iako se mora obratiti pažnja na odabir odgovarajućih kutija. Mi smo tokom testiranja bili neizmerno srećni uz regalske zvučnike ELAC Concentro S 503, za koje smatramo da predstavljaju savršene partnere za I-70.

Najniži tonovi bili su dovoljno prisutni – povremeno čak i više nego što bi se očekivalo od bukšelfova – a Jadisovih 50 vati u klasi A još kako umeju da pokažu zube kad muzički materijal to zahteva. Ovo se može dobro čuti u numeri “Way Down Deep” u izvođenju Jennifer Barnes, kad nam je I-70 sjajno dočarao vrlo duboki i rezonujući bas. Težina udaraljki može se jasno osetiti, a gornji basovi u stanju su da budu brzi i odsečni kad treba, pružajući stabilan i metronomski precizan ritam. Ipak, Jadis nikad ne gubi iz vida pojedinačni ton kao osnovu reprodukcije, pa čak i uz sintetičku muziku pruža dozu prijatne ljudskosti u zvuku – kompleksni ritmovi stoga su prikazani detaljno i na granici oštrog, dovoljno otvoreno u gornjem delu spektra, ali i nenaporno za duže slušanje. Generalno, I-70 zadržava sasvim postojane tonske karakteristike i ne obazire se mnogo na muzičke žanrove. Artikulacija je uvek na najvišem nivou i tu kompromisi ne postoje, uz jasno prikazano trajanje i odsustvo zamućenja do samog kraja čujnosti – tonovi se jednostavno utišaju, bez ikakve kompresije ili prevremenog prekida. Tokom testiranja takođe smo stekli utisak da korišćeni strimer Matrix X-SABRE 3 predstavlja odličnog partnera ovom pojačalu – uprkos četvorostrukoj razlici u ceni – jer pruža izrazito precizan i tonski neutralan, katkad i malo suvlji zvuk, koji se sjajno uklapa s Jadisovim kvalitetima.

Zaključak

Poznato je da mnogi audiofili iznad svega cene amplifikaciju, koja po snazi podseća na omanju elektranu – testirani Jadis nije daleko od toga, o čemu svedoči i masa od 45 kilograma, ali je njegova snaga zauzdana i upotrebljena na drugačiji način. Moćni transformatori spregnuti su da pruže linearnost pre svega, a jednako sposobne lampe KT170 rasterećene su kako bi pružile što precizniji i čistiji zvuk u klasi A. Kao rezultat dobijeno je integrisano pojačalo beskrajno prirodnog i zavodljivog zvuka, a ujedno i velike preciznosti, koje će se dobro složiti i bez teškoća pokretati raznolike zvučnike. Kao potvrda da ni cevna pojačala više nisu bauk, I-70 se standardno isporučuje s daljinskom komandom, a bias se podešava automatski – od srećnog vlasnika očekuje se samo da uživa u neponovljivom doživljaju muzike.

Jadis I-70
Kontinualna snaga: 2 x 50 W
Frekvencijski opseg (-3 dB): 10 Hz - 36 kHz
Osetljivost: 150 mV
Broj linijskih ulaza: 5
Broj izlaza za zvučnike: 2
Dimenzije (Š x V x D): 400 x 255 x 400 mm
Masa: 45 kg
Cena: 13.000 evra
Impulse Hi-Fi Audio, 063/211-262
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Klasični dizajn i luksuzni finiš.
Vrhunski kvalitet izrade.
Neverovatno prisutan i organski zvuk.
Preciznost i komunikativnost.
Kvalitet nikad nije bio jeftin.
4.7