IFA sajam, Berlin 2014

House of Marley
Poznata po nesvakidašnjem i atraktivnom dizajnu, kompanija House of Marley prikazala je dva nova modela over-ear slušalica i dva audio-sistema. Liberate XL BT predstavljaju veće izdanje odranije poznatog modela Liberate, sa 50-milimetarskim drajverima i neodimijumskim magnetima. Za povezivanje se koristi blutut sa aptX kodekom, a preporučena cena iznosi 200 evra. Druge slušalice su Legend ANC, prestižni model sa luksuznom završnom obradom i cenom od 280 evra. Prenosivi blutut zvučnik Liberate BT opremljen je sa četiri širokopojasne jedinice prečnika 38 milimetara i pojačalom od 2×5 vati. Ugrađeni mikrofon omogućava upotrebu i za telefonske razgovore, a sve to po ceni od 200 evra. Na kraju, tu je premijum audio-sistem One Foundation, sa kućištem u kombinaciji punog drveta i aluminijuma. Na prednjem panelu nalaze se dva mid/basa od 133 milimetra i dva 25-milimetarska visokotonca, a za pokretanje je zaduženo pojačalo od 2×110 vati. Audio-sistem One Foundation prodaje se po ceni od oko 1.000 evra.

HouseOfMarley

LG Electronics
Južnokorejska korporacija predstavila je veliki broj noviteta, a u centru pažnje bili su zakrivljeni OLED televizori Ultra HD rezolucije. Ovi televizori imaju ekrane dijagonale 139, 165 i 195 centimetara, a najveći model je savitljiv i omogućava podešavanje stepena zakrivljenosti. Prikazan je i sinemaskopski model sa ekranom dijagonale 266 centimetara u formatu 21:9 i 5K rezolucijom (5120×2160 piksela), koji je opremljen integrisanim postoljem sa Harman Kardon ozvučenjem. Pored toga, prikazan je prototip televizora u 8K rezoluciji (7680×4320 piksela), koji je opremljen ekranom dijagonale 249 centimetara. Iako je u pitanju ravni panel u LED LCD tehnologiji, 16 puta veći broj piksela nego kod odomaćene Full HD rezolucije predstavlja impresivnu vrednost, a sigurni smo da će 8K za nekoliko godina naći put do zakrivljenih OLED panela.

LG

Loewe
Prestižni brend Loewe iskoristio je domaći teren za predstavljanje potpuno nove generacije proizvoda, koju predvode televizori sa Ultra HD rezolucijom. Na vrhu se nalazi model Masterpiece, sa zakrivljenim ekranom dijagonale 165 centimetara i integrisanim postoljem. Prate ga Reference modeli sa elegantnim aluminijumskim ramom, koji pružaju odličan kvalitet zvuka zahvaljujući SOEN virtuelnoj surround tehnologiji. Serija Connect omogućava brojne opcije povezivanja i snimanje programa na ugrađeni hard-disk. Snimanje se može pokrenuti i sa druge lokacije, zahvaljujući sposobnoj aplikaciji za Android i iOS uređaje. Najpristupačnija serija nosi naziv Art i pruža sliku u slici, kao i izuzetno brz odziv na komande zahvaljujući Instant Zapping tehnologiji.

Loewe

Panasonic
Velikoj ponudi televizora Panasonic je priključio nove 4K Ultra HD modele, sa dijagonalama od 102 do 216 centimetara (40 do 85 inča). Očekivano za ovu kategoriju, svi modeli su opremljeni 3D tehnologijom, Smart funkcijama i wi-fi povezivanjem. Prikazan je i novi Blu-ray, odnosno univerzalni plejer DMP-BDT700, koji omogućava reprodukciju i upscaling sadržaja na 4K rezoluciju. Japanski proizvođač predstavio je i nove mini audio-sisteme, među kojima se ističe SC-PMX9. Ovaj komplet opremljen je kompaktnim trosistemskim zvučnicima i pojačalom u klasi D, koje pruža 2×60 vati. Pored CD plejera, USB porta i integrisanog postolja za iPod i iPhone, SC-PMX9 omogućava wi-fi i blutut povezivanje i podržava FLAC fajlove.

Panasonic2
Philips

Ultra HD 4K televizori dominirali su i Philipsovom ponudom, koji pored ogromnih mogućnosti pružaju Ambilight osvetljenje. Flagship model nosi oznaku 65PUS9809 i ima ekran dijagonale 165 centimetara sa mogućnošću upscalinga na 4K rezoluciju. Posebnu zanimljivost predstavlja integrisani Android operativni sistem, koji u kombinaciji sa snažnim hardverom obezbeđuje brz odziv i upotrebu nebrojenih Android aplikacija. Kad je zvuk u pitanju, pored EISA pobenika Fidelio E5 predstavljen je novi Fidelio B5, naslednik sjajnog kompleta HTL9100. U pitanju je saundbar sa odvojivim bežičnim zvučnicima za zadnje kanale i odvojenim sabvuferom, što mu omogućava da funkcioniše kao 2.1 stereo ili 5.1 surround sistem. Atraktivna ponuda saundbarova obogaćena je izrazito tankim modelom HTL6145C, koji je opremljen garniturom od osam visokotonaca i srednjotonaca u kućištu debljine svega tri centimetra, dok je za basove zadužen sabvufer debljine svega 83 milimetra. Tu su i Spotify multiroom zvučnici, predviđeni za upotrebu uz istoimeni onlajn muzički servis. Manji model SW700M opremljen je parom širokopojasnih jedinica prečnika 63 milimetra, dok veći SW750M ima mid/bas drajvere od 76 milimetara i visokotonce. Među novim modelima slušalica najviše pažnje izazvale su Fidelio X2. U pitanju su velike over-ear slušalice sa otvorenim rezonatorima i drajverima prečnika 50 milimetara, koje zamenjuju model Fidelio X1, a prodavaće se po ceni od 300 evra. Preporučene cene za Spotify modele iznose 100 i 150 evra, dok će se Fidelio B5 prodavati za 800 evra, a HTL6145C u rasponu od 400 do 450 evra.

Philips
Pioneer
Iako se nalazi usred velikih promena vlasničke strukture, poznata kompanija predstavila je veliki broj noviteta u domenu audio-video opreme. Ponuda mrežnih plejera osnažena je modelom N-70, koji je opremljen parom Sabre32 čipova i balansiranim izlazima. N-70 podržava DSD materijal, a Pioneer navodi da ovaj uređaj predstavlja idealan par za integrisano pojačalo A-70. Prikazan je i D/A konverter U-05 sa integrisanim pojačalom za slušalice, kao i prenosivi blutut zvučnici Free Me. U kategoriji univerzalnih plejera, predstavljen je prestižni model BDP-LX88, koji je opremljen masivnom šasijom za umanjenje vibracija, kao i slabiji model sa oznakom BDP-LX58. Pored toga, prikazano je više novih mini i mikro-sistema, koji su predvođeni svestranim modelima X-HM82 i X-HM72. Novi mini-sistemi omogućavaju reprodukciju sa diskova, USB memorije, mrežnih skladišta i drugih izvora, a spisak opcija kompletiran je bežičnim blutut, AirPlay i Wi-Fi povezivanjem.

Pioneer

Samsung
Poput najvećeg konkurenta, prostor drugog južnokorejskog giganta bio je u znaku zakrivljenih 4K televizora. Ponuda obuhvata deset modela sa dijagonalama u rasponu od 122 do 198 centimetara. Ipak, najviše pažnje posetilaca privukla su dva modela sa zakrivljenim ekranima dijagonale 266 centimetara i oznakama UE105S9W, odnosno UN105S9B. Prvi model pripada prestižnoj seriji Timeless i opremljen je luksuznim aluminijumskim ramom sa integrisanim postoljem i audio-sistemom snage 120 vati. Ekran je izrađen u LED LCD tehnologiji, sa najnovijim Samsungovim dostignućima za vrhunski kvalitet slike i 5K rezolucijom (5120×2160 piksela). Drugi model je još uvek u fazi razvoja, a u pitanju je TV sa savitljivim ekranom i mogućnošću podešavanja stepena zakrivljenosti. Njegov LED LCD ekran ima 5K rezoluciju, a eksperimentalni model opremljen je velikim ramom sa integrisanim audio-sistemom, poput modela Timeless serije.

Samsung

Sennheiser
Zvezda Sennheiserovog prostora bile su nove slušalice serije Urbanite, predstavljene u on-ear i over-ear verziji. Slušalice imaju atraktivan dizajn, sa masivnim držačem i kvalitetnim materijalima, a kobinacije boja donose različite stilove. Obe verzije su opremljene daljinskim upravljačima i mikrofonima, koji su sjajno uklopljeni u kabl i kompatibilni sa svim najpopularnijim telefonima. Očekivane cene novih modela Urbanite i Urbanite XL iznose 180, odnosno 230 evra. Drugi novitet su poznate Momentum slušalice u in-ear izvedbi, koje se odlikuju luksuznom izradom i brdo-crnom kombinacijom boja. Momentum bubice se isporučuju sa kožnom torbicom, a preporučena maloprodajna cena iznosi oko 100 evra.

Sennheiser

Technics
Jedno od najprijatnijih iznenađenja berlinskog sajma jeste povratak poznatog brenda Technics. Da podsetimo, ova marka pojavila se 1965, a svetsku slavu stekla je pre svega gramofonima sa direktnim pogonom i kvalitetnim profesionalnim proizvodima. Pored toga, njihove hi-fi komponente su decenijama bile na listi želja mnogih ljubitelja dobrog zvuka. Korporacija Panasonic, vlasnik Technicsa, rešila je da oživi ovu poznatu marku i to u velikom stilu. Na sajmu su predstavljene dve klase uređaja – referentna, koja nosi oznaku R, i premijum, sa oznakom C. Dual-mono izlazno pojačalo referentne klase nosi oznaku SE-R1 i odlikuje se masom od 55 kilograma, dok se na prednjem panelu nalaze veliki VU-metri sa LED osvetljenjem. Kao kontrolna jedinica predstavljen je SU-R1, koji je opremljen analognim, digitalnim i mrežnim priključcima i podržava DSD128. Za kompletiranje dvokanalnog sistema visoke klase predviđeni su podnostojeći zvučnici SB-R1, izvedeni u 3,5-sistemskoj topologiji sa šest zvučničkih jedinica. Za razliku od velikih Reference modela, uređaji premijum klase odlikuju se nešto manjom širinom (34 cm), a serija obuhvata četiri modela. Integrisano pojačalo SU-C700 smešteno je u aluminijumsko kućište sa VU-metrima na prednjem panelu, a korisniku su na raspolaganju analogni i digitalni ulazi, pretpojačalo za gramofon i izlaz za slušalice. Mrežni plejer ST-C700 opremljen je digitalnim ulazima, pa funkcioniše i kao eksterni DAC, a blutut adapter omogućava reprodukciju sa mobilnog telefona. SL-C700 predstavlja klasičan CD plejer sa D/A konverterom Burr-Brown PCM1795 i garniturom analognih i digitalnih izlaza. Ponudu kompletiraju regalski zvučnici SB-C700, opremljeni 16-centimetarskim mid/basom i visokotoncem prečnika 1,9 centimetara u dvosistemskoj topologiji.

Technics

Yamaha
Kao i obično, japanski gigant prikazao je veliki broj noviteta, na čelu sa obnovljenom ponudom stereo-pojačala. Nedavno prikazanom osnovnom modelu A-S201 sada su se pridružili skuplji modeli A-S301, A-S501 i A-S701. Vizuelni identitet zadržan je u potpunosti, dok se modifikacije nalaze ispod poklopca. Pored integrisanih pojačala, predstavljen je novi stereo risiver R-N301, koji omogućava mrežno povezivanje i reprodukciju 192/24 materijala po pristupačnoj ceni. Prikazana je i nova generacija AVENTAGE risivera, koja sadrži pet modela sa Wi-Fi povezivanjem i mnogim drugim funkcijama. Veliku pažnju izazvali su aktivni uređaji serije Relit, koji pružaju kvalitetan zvuk i ambijentalno osvetljenje u lifestyle pakovanju, a ponuda saundbarova osvežena je modelima YAS-93, YAS-103 i YAS-203.

Yamaha