AKG
Kao jedan od najuglednijih proizvođača slušalica, austrijski AKG nije dozvolio da IFA sajam prođe bez novih modela, koji ovom prilikom pripadaju K seriji. Prema rečima proizvođača, bubice K323 XS predstavljaju jedan od najmanjih i najlakših in-ear modela na tržištu, opremljene su jedinicama prečnika 5,8 milimetara i isporučuju se u šest različitih boja. Over-ear slušalice K545 stižu kao zamena za uspešni model K550, a opremljene su drajverima od 50 milimetara. Nešto manje dimenzije, mogućnost preklapanja i kablovi sa daljinskim upravljačem i mikrofonom čine hi sasvim prihvatljivim i za slušanje u pokretu. Treći model nosi oznaku K845 BT – upitanju su bežične slušalice sa Bluetooth vezom, za koje fabrika obećava do osam sati slušanja, a punjenje se obavlja preko USB kabla.

AKG

Harman Kardon
Severnoamerička kompanija prikazala je veliki broj noviteta, većim delom u kategoriji prenosivih i multimedijalnih uređaja. Bežični zvučnik Onyx odlikuje se atraktivnim okruglim kućištem, dok su za reprodukciju zadužena dva visokotonca prečnika 19 milimetara i dve mid/bas jedinice od 76 milimetara. Primarni tip povezivanja je bežični, a korisnik može da bira između Wi-Fi, AirPlay ili Bluetooth veze. Jednako atraktivan je i soundbar Sabre SB 35, za koji proizvođač navodi da je cilj bio “napraviti najtanji soudbar na svetu”. Rezultat je soundbar debljine svega 3,2 centimetra, koji sadrži šest zvučničkih jedinica prečnika 45 milimetara i dva visokotonca od 25 milimetara. Za pokretanje je upotrebljeno osam zasebnih pojačala, a u kompletu se isporučuje bežični sabvufer debljine samo 8,9 cenitmetara, što čini Sabre SB 35 pravim 8.1 sistemom. Treća zanimljiva novost jeste obnovljena BDS serija sa sedam modela, od baznog 2.1 sistema BDS 280, pa do 5.1 sistema BDS 880. Najveća poboljšanja u odnosu na prethodnu generaciju odnose se na mogućnosti povezivanja, a nova generacija podržava više vrsta bežičnog striminga video i audio sadržaja. Konačno, tu su nove Soho slušalice, prelepog izgleda, sa poznatim pravougaonim oblikom rezonatora i atraktivnom kombinacijom aluminijuma i kože. Utisku doprinosi odličan izbor boja, pa su, pored moderne bele i klasične crne, Soho slušalice ponuđene i u retro braon izdanju.

HK

JBL
Kao deo Harman grupe, JBL se mogao pohvaliti jednako brojnim novitetima. Atraktivni bežični zvučnik Spark biće dostupan u različitim veselim bojama, a raspolaže parom 40-milimetarskih jedinica u providnom kućištu kupastog oblika. Voyager je dvodelni audio-sistem, koji u sklopljenoj formi predstavlja zvučnik sa dodatnim sabvuferom i iPod stanicom, ali se zvučnik može odvojiti i poneti sa sobom, kada primarni tip veze postaje Bluetooth. Očigledno je da Harman grupa poklanja sve više pažnje slušalicama, pa je na IFA sajmu predstavljena nova serija JBL Synchros, koja se sastoji od dva in-ear, jednog on-ear i dva over-ear modela. Bubice sa oznakama S100 i S200 imaju ultralagano telo od livenog aluminijuma i opremljene su jedinicama prečnika 9, odnosno 10 milimetara. On-ear model S300 po dimenzijama predstavlja optimum između dobrog zvuka i jednostavnog transporta, a opremljen je drajverima od 40 milimetara. Ipak, najatraktivniji su over-ear modeli S500 i S700, opremljeni 50-milimetarskim drajverima sa sopstvenom amplifikacijom i baterijama. Izrada podrazumeva čelik, liveni aluminijum i prirodnu kožu, a S500 i S700 će biti ponuđene u atraktivnom Onyx i Glacier finišu.

JBL

LG Electronics
U kategoriji audio-sistema, LG je predstavio praktični LAP340 Sound Plate, koji je predviđen da se postavi ispod televizora i predstavlja odlično rešenje ukoliko nemate dovoljno prostora da postavite soundbar ispred TV-a. Sa visinom od svega 35 milimetara, Sound Plate je prilično diskretan, a pruža 4.1 zvuk sa dva interna sabvufera i neodimijumskim magnetima na zvučničkim jedinicama. Bluetooth povezivanje pruža dodatnu funkcionalnost, a Sound Plate se idealno uklapa uz televizore dijagonale 81 do 140 centimetara. Prikazani su i soundbarovi NB4530A i NB5530A, koji se odlikuju istovetnim dizajnom, dok su razlike samo u dimenzijama. Oba modela opremljena su odvojenim sabvuferima, kao i Bluetooth povezivanjem. Među video-novitetima, najviše pažnje izazvao je novi zakrivljeni OLED panel dijagonale 77 inča (195 cm) u 4K rezoluciji, kao logičan nastavak nakon 55-inčnog OLED modela. Takođe, predstavljen je Gallery okvir za model 55EA8800, koji izgledom podseća na ram za sliku. Naravno, ova kombinacija je predviđena samo za postavljanje na zid, a u okvir je smešten 2.2 sistem zvučnika. Gallery modalitet omogućava gledanje remek-dela majstora poput Van Goga i Gogena, kao i pregled kolekcije fotografija korisnika.

LG

Panasonic
Panasonic je na IFA sajmu predstavio novi televizor sa oznakom TX-L65WT600, koji predstavlja zvanično prvi 4K TV sa implementiranim HDMI 2.0 standardom. Vrhunski kvalitet slike garantovan je THX 4K sertifikatom i Hexa-Processing Engine tehnologijom za upscaling sadržaja niže rezolucije na 4K. Pored nezaobilaznih Smart funkcija i mrežnog povezivanja, TX-L65WT600 je osposobljen za dekodiranje novog 4K MPEG4 formata sa USB porta, memorijske kartice ili lokalne mreže. Pored toga, ni Panasonic nije odoleo najezdi soundbar-postolja za televizore, već je u Berlinu predstavio model SC-HTE80. Ovaj zvučnik odlikuje se jednostavnim dizajnom i širinom od 46 centimetara, a proizvođač ga preporučuje kao idealno rešenje uz televizore dijagonale 42 inča. Za niskotonsko područje, koje je najslabija strana savremenih televizora, predviđene su dve zvučničke jedinice, kao i H.Bass tehnologija obrade audio-signala.

Panasonic

Philips
Jedan od najstarijih proizvođača u domenu audio-video uređaja, holandski Philips, privukao je najviše pažnje novim 4K televizorima. Model PFL9708 je u ponudi sa ekranom dijagonale 65 ili 84 inča (165 ili 213 cm), a raspolaže Ultra Resolution i Ultra Pixel HD Engine tehnologijama za dodatno poboljšanje kvaliteta slike. Prikazani su i tehnološki jednostavniji, ali veoma atraktivni televizori serije Elevation, koji pomoću veoma tankog okvira i četvorostranog Ambilight osvetljenja stvaraju utisak “ekrana koji pluta u oblaku svetlosti”. Na polju audio-uređaja, Philips je predstavio nove SoundSphere zvučnike, sa dizajnom koji verovatno samo ovaj proizvođač može da osmisli – mid/bas drajveri smešteni su u loptasto kućište, a visokotonci se nalaze na dugačkom i zakrivljenom aluminijumskom nosaču. Novi Fidelio modeli obuhvataju par podnostojećih kutija sa oznakom SoundTower, u čijim su cilindričnim kućištima smeštena pojačala, CD plejer, iPod postolje, FM tjuner, Bluetooth adapter i USB priključak – dakle, kompletan sistem smešten u dva floorstand zvučnika. Spisak kompletiraju dva para Fidelio slušalica, sa oznakama L2 i M1, od kojih poslednje raspolažu Bluetooth vezom.

Philips

Pioneer
Kao jedan od giganata potrošačke elektronike, pomalo iznenađuje da se Pioneer tek sada priključio tržištu saundbarova. Ipak, vredelo je čekati, jer su sva tri predstavljena modela opremljena DLNA mrežnim povezivanjem sa Wi-Fi vezom, kao i Bluetooth risiverom. Početni model nosi oznaku SBX-N300 i opremljen je Sound Retriever tehnologijom za unapređenje reprodukcije kompresovanih audio-formata, a pored HDMI priključaka tu su tri digitalna i jedan analogni audio-ulaz. Dve niskotonske jedinice integrisane su u kućište, isto kao kod skupljeg modela SBX-N500, koji listi opcija dodaje Bluetooth odašiljač za povezivanje dodatnih BT zvučnika i USB ulaz za reprodukciju sa eksterne memorije. Najbolji model nosi oznaku SBX-N700, pored svega navedenog, stiže sa odvojenim bežičnim sabvuferom. Pored uobičajene kontrole pomoću daljinskog upravljača, sva tri modela se mogu kontrolisati preko besplatne aplikacije za Android i Apple uređaje.

Pioneer

Samsung
Najveći novitet južnokorejske korporacije su novi UHD paneli visoke definicije, koji su na IFA sajmu predstavljeni sa dijagonalama od 98 inča (249 cm) i 31,5 inč (80 cm). Pored ogromnih dimenzija i rezolucije koja je četiri puta veća nego Full HD, ove panele je moguće postaviti uspravno, pa je Samsung na sajmu napravio atraktivni video-zid od tri panela, ukupne širine 4,34 metra. Ipak, to nije bilo sve što je Samsung imao da ponudi, pa se ovim panelima uskoro pridružio još veći model, dijagonale čitavih 110 inča (279 cm), koji predstavlja trenutno najveći 4K displej na svetu. Panel dijagonale 80 centimetara je predviđen za upotrebu uz računare i predstavlja najveći Samsungov monitor do sada. Raspolaže sa 8,3 miliona piksela (Full HD 2,07 miliona), a za podešavanje se koristi integrisani sistem ili odvojeni programski paket za kalibraciju. Pored toga, na sajmu su predstavljeni zakrivljeni UHD paneli dijagonale 55 i 65 inča (140 i 165 cm), kao i novi OLED UHD panel dijagonale 55 inča u ravnoj i zakrivljenoj formi.

Samsung

Sennheiser
Nemački proizvođač slušalica iskoristio je domaći teren za manjeg modela u prestižnoj seriji Momentum. Nove slušalice Momentum On-Ear prate dizajnerski stil većeg modela, uz jednako vrhunske materijale u završnoj obradi. Za razliku od ozbiljnih boja skupljeg modela, Momentum On-Ear će biti u ponudi i u daleko veselijim nijansama, a kupci će moći da biraju između čak sedam kolornih kombinacija. Slušalice su zatvorenog tipa i reprodukuju frekvencijski opseg od 16 herca do 22 kiloherca, uz nominalnu impedansu od 18 oma i stepen izobličenja manji od 0,5 odsto. Oprema podrazumeva luksuznu torbicu od tvrdog materijala i dva kabla dužine 1,4 metra, od kojih je jedan opremljen daljinskim upravljačem za iOS uređaje i integrisanim mikrofonom, pa se slušalice mogu koristiti kao headset.

Sennheiser

Sony
Jedno od najvećih imena u potrošačkoj elektronici, japanski Sony, predstavio je prvi zakrivljeni LED televizor na svetu. Za razliku od konkurencije sa OLED panelima, novi KDL-65S990A opremljen je ekranom sa LED osvetljenjem, dok se za vrhunski kvalitet slike staraju Triluminous, X-Reality Pro i slične tehnologije. Sonyjev TV ima integrisanu pasivnu 3D tehnologiju, dok široke vertikalne ivice okvira obećavaju solidan kvalitet zvuka. Ukoliko vam to ne bude dovoljno, na raspolaganju su novi soundbarovi HT-ST3 i HT-ST7. Slabiji model odlikuje se visinom od samo četiri centimetra, isporučuje se sa sabvuferom sa žičanom vezom i predstavlja 4.1 sistem. Skuplji HT-ST7 pruža podršku za 7.1-kanalni zapis i opremljen je zvučničkim jedinicama izvedenim u Magnetic Fluid tehnologiji. Oba soundbara za pogon koriste Sony S-Master digitalna pojačala, kao i S-Force digitalnu obradu zvuka, a za bežičnu vezu s mobilnim uređajima predviđeni su interni Bluetooth adapteri. Takođe, ukoliko su vam ponuđeni televizori suviše mali, Sony nudi dva nova projektora sa oznakama VPL-HW55ES i VPL-VW500ES. Prvi model je 3D projektor sa Full HD rezolucijom, ali je nama daleko zanimljiviji bio drugi model, koji predstavlja nešto oslabljenu verziju flagship modela VPL-VW1000ES, ali po upola nižoj ceni. VPL-VW500ES koristi SXRD tehnologiju za reprodukciju 4K materijala, osvetljenje iznosi 1.700 ANSI lumena, a kontrast 200.000:1. Dodatno, tu su Triluminous i Motionflow obrada slike, kao i reprodukcija 3D sadržaja.

Sony01

Pored AV noviteta, veliku pažnju je izazvala potpuno nova serija stereo uređaja, koja se trenutno sastoji od šest modela. U premijum klasi amplifikacije nalazi se integrisano pojačalo TA-A1ES, koje raspolaže sa 80 vati po kanalu, sa pretpojačalom u diskretnoj topologiji. Kao idealan par za ovo pojačalo standardnih hi-fi dimenzija, Sony navodi novi audio plejer HAP-Z1ES, koji funkcioniše kao strimer sa ethernet i Wi-Fi povezivanjem, ali i kao muzički server zahvaljujući ugrađenom hard-disku kapaciteta jedan terabajt. U kompaktnoj klasi nalazi se pojačalo UDA-1 snage 2×23 vata, sa integrisanim D/A konverterom i podrškom za visokorezolutivne formate. Kao all-in-one rešenje tu je HAP-S1, koji pored pojačala od 2×40 vati i internog hard-diska od 500 gigabajta funkcioniše kao eksterni DAC i mrežni plejer. Na kraju, prikazani su i novi regalski zvučnici SS-HA1 i SS-HA3, koji su opremljeni supervisokotoncima prečnika 19 milimetara i, prema rečima proizvođača, predstavljaju savršen izbor za reprodukciju visokorezolutivnih formata.

Sony02

Toshiba
Japanski gigant iskoristio je IFA sajam za predstavljanje nove M9 serije televizora Ultra HD rezolucije, koja se sastoji od modela dijagonale 147, 165 i 215 centimetara. Sva tri panela opremljeni su LED osvetljenjem i patentiranom CEVO 4K tehnologijom, a proizvođač je najavio veoma skoro ažuriranje firmvera na HDMI 2.0 standard. Pored prestižnih i skupih M9 modela, predstavljena je i L5 serija, koja je bliža kupcima prosečne kupovne moći. L5 modeli opremljeni su Edge-LED panelima Full HD rezolucije, sa dijagonalama od 102, 126 i 146 centimetara. Sva tri modela omogućavaju reprodukciju 3D materijala, kao i Smart funkcije, a za kvalitet slike zadužena je tehnologija AMR 200 (Active Motion & Resolution). Kao idealni dodaci novim televizorima predstavljeni su soundbarovi SB3950E1 i SB3950M1, koji podržavaju sve popularne surround formate. Model SB3950E1 predstavlja bazični soundbar snage 40 vati sa dodatnim analognim i digitalnim ulazima, dok SB3950M1 raspolaže ukupnom snagom od 150 vati i opremljen je dodatnim sabvuferom, kao i Bluetooth vezom.

Toshiba

Yamaha
Jedan od najstarijih proizvođača audio-opreme, japanska Yamaha, prikazala je veliki broj noviteta u različitim kategorijama. Naravno, nas su najviše zanimale nove hi-fi audio sprave, a na tom polju Yamaha je predstavila integrisano pojačalo A-S201 i stereo risiver R-S201. Ovi uređaji preuzimaju ulogu baznih modela u ponudi, a dele zajedničku osnovu i raspolažu sa 100 vati po kanalu. Integralac A-S201 je opremljen ekranom, što je retkost u ovom cenovnom razredu i čini da ga je veoma teško razlikovati od risivera R-S201. Iznad ovih modela pozicioniran je R-N500, stereo risiver snage 80 vati po kanalu, opremljen analognim i digitalnim ulazima, mrežnim priključkom, USB portom i izlazom za sabvufer. Ovaj moderni risiver omogućava slušanje 192/24 zapisa, kao i FM, AM i internet radija, a dodatnu funkcionalnost donose MM pretpojačalo za gramofon, izlaz za slušalice i AirPlay bežično povezivanje. U kategoriji AV risivera prikazan je RX-S600, visine svega 11 centimetara. Funkcionalnost nije ugrožena, pa elegantni slim-type risiver donosi 60 vati na pet kanala, pet HDMI ulaza, podršku za 4K i 3D, kao i nezaobilazni ethernet port za reprodukciju 192/24 FLAC i WAV fajlova.

Yamaha

Dosta interesovanja izazvali su i novi Soavo modeli, podnostojeći NS-F901 i regalski NS-B951, opremljeni novorazvijenim A-PMD (Advanced Polymer-injected Mica Diaphragm) niskotonskim i srednjotonskim jedinicama, kao i aluminijumskim DC visokotoncima. Yamaha je uvek poklanjala veliku pažnju TV periferijama, pa su u tim kategorijama predstavljeni soundbar YAS-152 širine čak 120 centimetara, kao i projektor zvuka YSP-1400 sa integrisanim sabvuferima i Bluetooth povezivanjem. Renomirana PianoCraft serija mini-sistema bogatija je za model MCR-N560, koji donosi mrežno povezivanje sa reprodukcijom 192/24 formata, snagu od 2×32 vata i kontrolu pomoću besplatne Android i Apple aplikacije. Na kraju, prikazani su aktivni zvučnici NX-B55 za upotrebu uz računar ili TV, kompaktni i simpatični Bluetooth zvučnik NX-P100 i atraktivni audio-sistem u obliku sobne lampe sa oznakom LSX-700.

Yamaha02