IFA sajam, Berlin 2011

Ovogodišnja, 51. po redu IFA oborila je prethodni rekord sa 238.000 posetilaca i 1.441 izlagačem. Po nekim procenama, sklopljeni su poslovi u vrednosti od 3,7 milijardi evra. Kako nam je ovo peta poseta IFA sajmu zaredom, zaista nismo imali visoka očekivanja po pitanju noviteta.

Ljubiša Miodragović

Nismo se nadali revoluciji, ali evolucija je bila više nego osetna. Sve nam je već bilo dobro poznato – lokacije u Berlinu, transport, dobri kafići, ali i poznata prijateljska lica. Ipak, ove godine na IFA sajmu mogli smo primetiti određene trendove koji će se svakako nastavljati i narednih godina. Na prvom mestu je 3D tehnologija, koja je postala uobičajena karakteristika novijih televizora. Bez obzira na to da li vam za posmatranje 3D materijala trebaju naočare ili ne, ovo je „feature“ koji je tu da ostane, i sada već dokazano nije prolazni trend. Raznolika ponuda 3D tehnologija među proizvođačima stvara odličnu konkurenciju, a samim tim i najbolja rešenja. Dalje, povezivanje TV ekrana sa internetom spaja najbolje od oba sveta na jednom ekranu. Uz internet, tu je i bežično povezivanje, što znači da današnje kućne mreže već mogu prenositi i zvuk i sliku najboljeg kvaliteta. S obzirom na to da 3D tehnologija nije bila zahtev potrošača već ju je gurala industrija, javila se stalna glad za materijalom snimljenim u tri dimenzije. Upravo tu dolaze na red kamkorderi sa dvostrukim sočivima, te se očekuje baš od konzumenata da generišu veliki broj video-klipova. Ova godina je bila veoma uspešna za prodiranje tablet računara na tržište, ali još je značajnije što su aplikacije upravo ona karika koja je doskoro nedostajala za vezu između uređaja i njihovo lakše upravljanje.

Jarre
Nakon atraktivnih serija AeroPad i AeroSystem, kompanija slavnog francuskog muzičara J. M. Jarrea predstavila je iPod dock koji prevazilazi sve što je do sada viđeno u ovoj kategoriji. AeroDream One premijerno je prikazan na IFA sajmu u Berlinu, čiji su posetioci imali priliku da se dive ovoj skulpturi visine tri i po metra i težine 400 kilograma. Koncepcijski blizak manjem modelu AeroSystem One, ovaj gorostas je opremljen sa dva visokotonca prečnika 7,6 centimetara, dva srednjotonca od 31,6 centimetara i niskotonskom jedinicom od 46 centimetara. Amplifikacija je jednako impresivna, a svaka zvučnička jedinica opremljena je sopstvenim pojačalom – visokotonci sa dva pojačala od 1.400 vati, srednjotonci 2 x 1.600 vati, a niskotonac pojačalom od celih 4.000 vati. Deklarisan frekvencijski opseg iznosi 25 herca do 25 kiloherca. AeroDream One je opremljen merdevinama koje omogućavaju pristup iPod postolju smeštenom na vrhu, a baza sistema je prečnika 90 centimetara što, uz 400 kilograma mase, obezbeđuje stabilnost. Pored kompatibilnosti sa iPod, iPhone i iPad uređajima, ovaj kolos nudi dodatnu upotrebljivost u vidu USB porta, 6,35-milimetarskog i dva balansirana XLR audio-ulaza, kao i HDMI izlaza. AeroDream One se nudi u beloj, crnoj ili potpuno hromiranoj verziji i izrađuje se po narudžbini, a oni koji ga žele moraju biti spremni da se odvoje od 400 hiljada evra i da pričekaju pola godine na isporuku.

Jean Michel Jarre predstavlja AeroDream One.

LG
Kompanija LG glavni deo svoje prezentacije posvetila je pasivnoj 3D tehnologiji, poznatoj po upotrebi daleko manjih i lakših naočara koje ne moraju da se pune i jeftinije su. Predstavljen je i novi televizor sa oznakom LW980T, koji je opremljen CINEMA 3D i Smart TV tehnologijama. Dodatno, tu je LG NANO FULL LED panel, koji pruža bolji osvetljaj i jasniju sliku, uz smanjenje debljine televizora. Ovaj vrhunski TV stiže u paketu sa sedam 3D naočara, ugrađenim Wi-Fi modulom i fantastičnim Magic Remote daljinskim upravljačem. Takođe, predstavljen je sistem kućnog bioskopa HX906TX, koji nudi kompletno 3D rešenje i virtuelni 9.1 zvuk iz 5.1 sistem zvučnika. Pored reprodukcije svih popularnijih medija i formata, ovaj sistem opremljen je bežičnim mrežnim povezivanjem sa DLNA sertifikatom, upravljanjem preko smartfona (pomoću odgovarajuće aplikacije) i pristupom brojnim premium online servisima.

LG pompezno populariše 3D efekte na velikom ekranu.

Oehlbach
Još jedan veliki domaći proizvođač predstavio je novi referentni HDMI kabl sa oznakom XXL Carb Connect. U pogledu strukture, izrade i vizuelnog utiska, ovaj hi-end kabl zadovoljava sve kriterijume zahtevnih korisnika i vrhunskih audio-video sistema. Zapažena je bila i prezentacija novih modela antenskih i satelitskih kablova. Na kraju, posetioci su mogli da se upoznaju i sa ostalim proizvodima kompanije Oehlbach u kategorijama HDMI i USB kablova, rešenja za bežični prenos i povezivanja prenosivih audio-uređaja.

Oehlbach XXL Carb Connect.

Onkyo
Onkyo je predstavio četiri nova uređaja iz serije dvokanalnih proizvoda. Integrisano stereo pojačalo A-9070 odlikuje se standardnim kućnim dizajnom i nešto većom visinom kućišta, što se poklapa sa deklarisanom masom od preko 18 kilograma. Snaga iznosi 75 vati po kanalu, u punom opsegu i pri otporu od osam oma, uz izobličenja T.H.D. od 0,05 odsto, a uz masivno napajanje smeštena su četiri elektrolitska kondenzatora kapaciteta po 15 hiljada mikrofarada. Pojačalo je izvedeno u paralelnom push-pull dizajnu, uz primenu patentiranih Onkyo tehnologija kao što su AWRAT (Advanced Wide Range Amplifier Technology), DIDRC (Dynamic Intermodulation Distortion Reduction Circuitry), HICC (High Instanteneous-Current Capability) i mnoge druge. A-9070 je opremljen sa četiri linijska ulaza (uključujući gramofonski mm/mc), jednim izlazom za snimače, kao i priključcima za pretpojačalo i izlazno pojačalo (pre out/main in). Tu su i zvučnički terminali za dva para zvučnika, ali i veoma traženi digitalni ulazi – dva koaksijalna i jedan optički. Iza ovih ulaza, zaduženi za digitalno-analognu konverziju, nalaze se dva 192 kHz/24-bitska čipa Wolfson WM8742, po jedan za svaki kanal.
Kao par za novo pojačalo predviđen je CD plejer C-7070, koji ima mogućnost reprodukcije CD-A, MP3 i WMA formata sa diska ili preko USB porta. Mehanizam diska izrađen je od livenog aluminijuma, sa krutom šasijom debljine 1,6 milimetara, štampanom pločom na elastičnim osloncima i posebnim nožicama koje umanjuju vibracije. U unutrašnjosti se nalazi par 192 kHz/24-bitskih čipova Wolfson WM8742, a plejer je težak nepunih 6,5 kilograma.
Treći član nove postave nosi oznaku T-4070 i predstavlja FM/AM/DAB/DAB+/Network tjuner. Elegantnog izgleda i sa velikim matričnim ekranom, ovaj tjuner omogućava memorisanje četrdeset FM/AM radio-stanica i isti broj DAB/DAB+ stanica. DLNA-sertifikovano mrežno povezivanje obezbeđuje pristup hiljadama radio-stanica na internetu, ali i online servisima kao što su Napster, Spotify, vTuner, Aupeo! i mnogi drugi. Dodatno, T-4070 funkcioniše i kao mrežni plejer, te omogućava reprodukciju AAC, FLAC, MP3, Ogg Vorbis, WAV, WMA i WMA Lossless datoteka sa lokalne mreže. Za digitalno-analognu konverziju zadužen je već pominjani par Wolfson WM8742 (jedan po kanalu), a pored Ethernet porta i analognog audio izlaza, zadnja strana sadrži koaksijalne, optičke i AES/EBU digitalne izlaze.
Konačno, integrisano pojačalo A-9000R pripada prestižnoj “R” klasi, koja nam je odranije poznata po sjajnom pre/power tandemu P-3000R/M-5000R i CD plejeru C-7000R. Vizuelno, ali i po opremljenosti, novi integralac je veoma sličan modelu A-9070. Očekivano, ključne razlike se nalaze ispod poklopca, pa tako A-9000R sadrži kvalitetnije unutrašnje komponente i četiri kondenzatora od po 18 hiljada mikrofarada, dok je deklarisana snaga zadržana na istom nivou – 75 vati po kanalu. Pored koaksijalnog i optičkog, sada je tu i AES/EBU digitalni ulaz, kao i USB port sa asinhronim prenosom. Najavljene cene za A-9070, C-7070, T-4070 i A-9000R iznose 900, 450, 700 i 1300 funti, a u audio-salonima se očekuju tokom oktobra.

Onkyov štand je bio bogat novitetima, a mali Androidi su bili na sve strane.

Philips
Philips je na IFA sajmu predstavio brojne nove proizvode iz domena kućne zabave i televizije. Direktor Philips Consumer Lifestyle odeljenja, gospodin Pieter Nota, tim povodom izjavio je: „Potrošači cene brendove kojima mogu da veruju i koji ih iznova uzbuđuju svojim inovacijama. Philips je jedan od 50 vodećih svetskih brendova, a na ovogodišnjem IFA sajmu još jednom demonstriramo svoju posvećenost korisnim inovacijama.“ Philipsova postavka sadrži čak četiri ovogodišnja EISA pobednika: MCi8080 + NP3700 u kategoriji kompaktnih sistema, SoundHub HTS9221 u kategoriji kompaktnih HT sistema, 46PFL9706 u kategoriji 3D televizora i 46PFL6806 u kategoriji „zelenih“ televizora. S obzirom na to da smo većinu ovih modela već testirali ili predstavili, prenećemo vam utiske o ostalim novitetima.
Novi modeli Fidelio docking stanica obuhvataju i prvi Fidelio namenjen Android aparatima, koji nosi oznaku AS111. Karakteristično za holandskog proizvođača, ovo postolje krase neobična rešenja poput velikog digitalnog časovnika i atraktivnog, bledonarandžastog ambijentalnog osvetljenja. Postavljanje Android uređaja moguće je uspravno ili vodoravno, a neodimijumski drajveri garantuju dobar zvuk. Tu je i novi Fidelio DS3880W, koji krase kompaktne dimenzije i atraktivan kružni oblik. SoundRing koncepcija podrazumeva četiri drajvera od 40 milimetara i digitalno pojačalo od 4×4 vata, a za kvalitet zvuka stara se Philipsov FullSound procesor sa nekoliko predefinisanih režima i podešavanjima po želji korisnika. Ipak, glavna stvar je AirPlay sistem bežičnog povezivanja, koji omogućava reprodukciju sa bilo kog uređaja u lokalnoj mreži, uz opciju striminga na nekoliko AirPlay uređaja istovremeno. Pored napajanja iz mreže, DS3880W ima ugrađenu bateriju, pa se može koristiti i van kuće.
U saradnji sa poznatim proizvođačem sportske opreme O’Neill, predstavljena su dva modela sportskih slušalica – The Bend i The Stretch. Iako nazivi već govore o čemu se radi, dodaćemo da su u pitanju slušalice sa izuzetnom fleksibilnošću i otpornošću na uvijanje, istezanje i slične neželjene pojave, česte tokom sportskih aktivnosti. Slušalice su opremljene i ojačanim kablovima i dodatnim tapaciranjem za ekstremne uslove, a za zvuk su zaduženi drajveri prečnika 30, odnosno 40 milimetara.
TV aparati su predvođeni novom generacijom Cinema 21:9 Platinum, sa fenomenalnim wide ekranom za maksimalno uživanje u filmovima. Novi modeli serija 9000, 8000 i 7000 izrađuju se u dijagonalama od 117 i 119 centimetara, a svi reprodukuju 3D sadržaj i sve popularne formate sa mreže ili preko USB priključka. Vrhunski kvalitet slike obezbeđen je upotrebom Perfect Pixel HD, Bright Pro, Moth Eye i drugih tehnologija, a atraktivnoj pojavi doprinosi pozadinsko osvetljenje Ambilight Spectra 2 (serije 7000 i 8000), odnosno Ambilight Spectra XL (serija 9000). Takođe, druga generacija Econova ECO Smart uređaja donosi 60 odsto manju potrošnju od standardnih LCD televizora.

Direktor Philips Consumer Lifestyle odeljenja, gospodin Pieter Nota.

Pioneer
Japanski audio-video gigant predstavio je nove modele u ponudi, ali i novu seriju portabl muzičkih uređaja pod nazivom STEEZ. Serija se sastoji od tri lagana, ali snažna modela – Solo, Duo i Crew – koji su dizajnirani u Street dancing stilu. Svi su opremljeni internom memorijom za smeštaj audio-fajlova, priključcima za iPod i USB uređaje, kao i velikim, lako čitljivim ekranima. Takođe, dva modela su vodootporni i mogu se bez bojazni koristiti na otvorenom, a serija obuhvata i slušalice. Novu generaciju Pioneer AV risivera predvodi VSX-921, koji je potvrdu kvaliteta dobio i od EISA panela, kao i inovativni SPH-DA01 AppRadio za automobile. Predstavljen je i Head-Up Display (HUD) za vozila, u vidu koncepta koji povezuje navigacioni sistem, infotainment centar i sigurnosne sisteme. Informacije se prikazuju pomoću novorazvijenog RGB lasera, koji obezbeđuje čistu i jasnu projekciju na vetrobranskom staklu. Pored toga, prikazani su uređaji sa mogućnošću mrežnog povezivanja i striminga, kao što su Air Jam i iControlAV2, ali i novi modeli iz kategorije DJ opreme.

Pioneerov setup za sistem kućnog bioskopa.

Quadral
Poznati proizvođač zvučnika iskoristio je ovogodišnji IFA sajam za predstavljanje nove serije Ascent Classic, koja se sastoji od četiri podnostojeća zvučnika i po jednog regalskog, centralnog i sabvufer modela. Prema rečima proizvođača, nova serija predstavlja tipične Quadral zvučnike u pogledu neutralnosti, kvaliteta reprodukcije i all-round sposobnosti. Novorazvijeni kabineti su u potpunosti podređeni dobrom zvuku, dok su Titanium-PP membrane niskotonskih i srednjotonskih jedinica veoma lagane, pa obezbeđuju sjajan odziv uz minimum izobličenja. Visokotonci su izrađeni takođe od aluminijuma i, zahvaljujući odzivu do 46 kiloherca, predstavljaju idealan izbor za savremene audio-formate visoke rezolucije.

Quadral zvučnici.

Samsung
Samsung Electronics je na sajmu IFA 2011 predstavio svoje viđenje razvoja Smart televizora, uz osvrt na ostatak nove ponude iz jedinice za vizuelni displej. Samsungov udeo od preko trideset odsto na evropskom tržištu televizora s ravnim ekranom nije slučajan. Ranije ove godine južnokorejski gigant je predstavio novu generaciju Smart TV aparata sa mrežnim povezivanjem, a usledilo je i lansiranje 200 novih aplikacija – između ostalih CNBC, Muzu.TV, HealthClubTV, Body in Balance, BBC iPlayer, LOVEFiLM, maxdome, TF1 i druge. Zvezda Samsungove prezentacije na IFA 2011 bio je novi Smart TV sa oznakom 60D8000, koji se odlikuje dijagonalom od 152 centimetra i One Design stilizacijom. Ovaj televizor, koji je praktično bez ivica, stvara upečatljivu vizuelnu dinamiku koja je još snažnija kada se gleda 3D sadržaj. Pored Smart Hub opcija, 60D8000 ima ugrađen DVR sistem koji omogućava pauziranje i snimanje televizijskog programa. Osim toga, menadžment kompanije objavio je početak saradnje sa firmom Maxdome. Prema rečima Renea Rumela iz firme Maxdome: „Najveća razlika između aplikacije Smart TV i servisa koji Maxdome nudi na računarima jeste da sada možemo da isporučimo filmove na ekrane za koje su oni predviđeni. To znači da moramo biti spremni da isporučimo video-snimak onako kako to dolikuje kvalitetu Samsungovih fantastičnih ekrana. Suština kompanije Maxdome je da donese neverovatni filmski doživljaj pravo u dnevnu sobu, pa smo veoma vodili računa da napravimo servis koji upravo to i postiže.“

Ubedljivo najveća posećenost bila je u Samsung hali.

Sennheiser
Jedan od najvećih svetskih proizvođača slušalica, nemački Sennheiser, na domaćem terenu je predstavio novi model RS 220. Prema rečima Mauricea Quarréa, direktora za proizvode, ove bežične slušalice postavljaju nove standarde i negiraju dosadašnje prednosti klasičnih slušalica sa žičanom vezom. Zahvaljujući RS 220, hi-end zvuk je prvi put prisutan u kategoriji bežičnih slušalica, a audio-signal se prenosi na frekvenciji od 2,4 gigaherca. Zvučničke jedinice opremljene su snažnim neodimijumskim magnetima i obezbeđuju veran, detaljan i jasan zvuk u opsegu od 19 herca do 21 kiloherca, uz najveći pritisak zvuka od 106 decibela.

Sennheiser audiofilske slušalice.

Vestel
Turski proizvođač Vestel Group, sačinjen od 24 kompanije iz domena elektronike, kućnih uređaja i informacionih tehnologija, predstavio je novu seriju LED televizora pod nazivom GlassOn. Ovi modeli karakteristični su po trendovskom dizajnu bez okvira ekrana, a dodatna funkcionalnost obezbeđena je mrežnim povezivanjem i pristupom online sadržajima poput društvenih mreža, VOD servisa i video-igara. Ipak, ova nama do sada nepoznata kompanija najveću pažnju je privukla televizorom koji je uokviren glomaznim ramom za slike – nešto najružnije što smo videli na IFA sajmu.

Vestel televizori, nešto najružnije što smo videli na IFA sajmu.

Yamaha
Po običaju, Yamaha je na IFA sajmu predstavila novitete u raznim kategorijama. Najviše pažnje privukli su novi AV risiveri serije AVENTAGE, koji su prisutni u punoj postavi, od početnog RX-A810, pa do prestižnog RX-A3010. Takođe, predstavljen je i trenutno najjači model RX-V serije, sa oznakom RX-V1071. Mikrosistemi su dobili pojačanje u vidu kompleta MCR-750 i MCR-232, a tu su i novi desktop modeli PDX-11, PDX-13 i TSX-112. Novi sound projektor nosi oznaku YAS-101 i odlikuje se integrisanim sabvuferom, dok atraktivni YHT-S401 predstavlja HT sistem iz dve komponente – u pitanju su soundbar i AV risiver/sabvufer. Na kraju, Restio ISX-800 je istinski novitet u Yamahinoj ponudi, pa i u audio-svetu uopšte. Kvadratnog oblika, sa metalnom mrežicom u raznim bojama, ISX-800 može biti postavljen na stalak ili zid. Ispod mrežice se nalazi stereo-sistem od ukupno četiri zvučničke jedinice, koje funkcionišu kao dva dvosistemska zvučnika. Debljina od devet centimetara omogućila je smeštanje iPod podnožja, CD mehanizma i USB priključka na gornju stranu, na kojoj se nalaze i osnovne komande. Puna kontrola moguća je i preko daljinskog upravljača, a informacioni displej, takođe kvadratne forme, nalazi se u središtu prednje strane.

Yamaha kućni bioskop.