Ljubiša Miodragović

CANTON
Na domaćem terenu Canton je predstavio novu seriju Karat, kao i nedavno obnovljene modele Reference serije. Linija Karat sada se sastoji od ukupno pet modela – dva podnostojeća (790.2 DC i 770.2 DC) i po jednog regalskog (720.2), centralnog (755.2 Center) i sabvufera (SUB 1200 R). Karat zvučnici zadržali su vitke konture i skladne proporcije, dok su floorstanderi i dalje opremljeni bočnim niskotonskim jedinicama, s bas refleks otvorom na zadnjoj strani. Drugi novitet je Reference serija, impresivnog izgleda, ali i zvuka. Modeli 1.2, 2.1, 3.2, 5.2, 7.2 i 9.2 izrađuju se ručno, uz primenu vrhunskih tehničkih rešenja i najkvalitetnijih materijala. Kabineti zvučnika su optimizovani i izdeljeni na komore koje akustički izoluju zvučničke jedinice, dok spoljni zidovi imaju debljinu do pet centimetara, a bas refleks otvori smešteni su na donju stranu kućišta. Postava zvučničkih jedinica sastavljena je od ozbiljnih igrača: visokotonac je izrađen od aluminijuma i keramike, s poboljšanom disperzijom i efikasnošću; srednjotonci su napravljeni u TCC (Triple-Curved Aluminum Cone); bas drajveri opremljeni su talasastim vešanjem, koje omogućava do 100 procenata veći hod membrane. Skretnica i terminali su najvišeg kvaliteta i omogućavaju bi-wiring i bi-amping, dok je završna obrada izvedena u četiri finiša visokog sjaja – crnom, belom, srebrnom i boji trešnje.

HARMAN GROUP
Harman/Kardon je predstavio nekoliko noviteta, među kojima je centralno mesto zauzimao surround sistem HKTS 60, koji je osvojio EISA nagradu u kategoriji European Home Theater Loudspeakers of the Year. O ovom kompletu se već gotovo sve zna, pa ćemo pomenuti samo da se radi o veoma elegantnom 5.1 sistemu sa sabvuferom od 200 vati, a kuriozitet predstavljaju zvučničke jedinice s ravnim membranama. Poznati SoundSticks multimedijalni zvučnici doživeli su svoje treće izdanje, a blagi redizajn i nova paleta boja čine ih savršenim vizuelnim dodatkom za Apple iMac i MacBook računare. Sateliti su opremljeni minijaturnim full-range drajverima prečnika 2,5 centimetara, dok sabvufer sadrži down-firing jedinicu od 15 centimetara i pojačalo od 20 vati. U sličnu kategoriju spada i Go + Play Micro, mali 2.1 sistem spakovan u jednodelno kućište sa iPod/iPhone kolevkom. Još jedan interesantan novitet je SB 16, koji se sastoji od soundbar zvučnika i sabvufera, i predviđen je za korisnike koji nemaju dovoljno mesta za 5.1 ili veći sistem ili jednostavno ne žele čitavu skalameriju u svojoj dnevnoj sobi. Soundbar sadrži ukupno šest zvučničkih jedinica (tri po kanalu) – četiri srednjotonca prečnika 75 milimetara, kao i dva visokotonca od 19 milimetara, dok interno pojačalo isporučuje 2×25 vati na osam oma u punom frekvencijskom opsegu. Sabvufer spada u kategoriju srednje velikih, uz težinu od 15 kilograma i 250-milimetarski drajver u kompresionom kućištu. Snaga njegovog pojačala je 100 vati, a povezivanje sa soundbarom obavlja se bežičnim putem, što predstavlja sjajnu mogućnost i veliko rasterećenje prostora. Na kraju, tu je ukupno sedam HTIB sistema, od pristupačnog BDS 2 do prestižnog BDS 800, a zajednička im je opremljenost Blu-ray čitačem, BD-Live povezivanjem, HDMI izlazima i brojnim audio-video i USB ulazima. BDS plejeri reprodukuju gotovo sve popularnije formate, a pripadajuće daljinske upravljače moguće je podesiti za kontrolu TV aparata i druge kućne audio-video opreme. Za navedene sisteme H/K preporučuje cene u rasponu od 850 do 1.500 evra na zapadnoevropskom tržištu.

Podjednako značajan član Harman grupe, kompanija JBL, predstavila je novu seriju zvučnika pod nazivom Studio 1. Serija se sastoji od ukupno četiri modela – podnostojećih Studio 190 i Studio 180, regalskog Studio 130 i centralnog Studio 120c – a svi se odlikuju neobičnim i upadljivim dizajnom. Ispod kontroverznih prednjih panela kriju se inovacije u vidu CMMD visokotonaca s bi-radijalnim usmerivačima za bolje rasprostiranje zvuka, dok su srednjotonske i bas jedinice opremljene PolyPlas membranama. Najveći model, Studio 190, ima visinu od preko 112 centimetara, a sadrži visokotonac, srednjotonac od 10 centimetara i dva bas drajvera prečnika 16,5 centimetara. Nešto manji Studio 180 zadržava istu postavku, ali uz jednu niskotonsku jedinicu manje, dok regalski Studio 130 udomljava visokotonac i jedan mid/bas drajver od 10 centimetara. Na kraju, centralni zvučnik Studio 120c je, pored visokotonca, opremljen sa dva 10-centimetarska drajvera s odvojenim bas refleks portovima na zadnjoj strani. Takođe, serija iPod/iPhone stanica On Stage bogatija je za dva nova modela – On Stage IV i On Stage Micro III – koje krase originalni dizajn, odličan kvalitet zvuka i dobre prateće opcije.

Treći član velike američke grupe, proizvođač slušalica i studijske opreme AKG, nastupio je s nekoliko zanimljivih noviteta. Ekskluzivni modeli srednje veličine K 830 BT i K 840 KL predstavljaju Bluetooth slušalice, koje su kompatibilne s brojnim BT uređajima (iPod, iPhone i drugi). Dodatno, skuplji model je opremljen Kleer tehnologijom za bežični prenos velikog protoka, što omogućava uživanje u nekompresovanim muzičkim datotekama i punom CD kvalitetu (44,1 kHz/16-bit). Povećan domet pruža autonomiju od oko 20 metara, dok baterije omogućavaju do dve nedelje slušanja. Headset GHS 1 spada u proizvode više kategorije i namenjen je okorelim gejmerima, a pruža visok nivo komfora prilikom dužeg korišćenja. Pripadajući mikrofon opremljen je sistemom za filtraciju buke okruženja, tako da predstavlja odličan izbor i za VoIP komunikaciju. Ponuda klasičnih hi-fi stereo slušalica obogaćena je modelima K 520 i K 540, poluotvorenog tipa, koji pružaju odličan komfor, realističan zvuk i visok kvalitet izrade po pristupačnim cenama. Na kraju, tu su modeli nastali iz saradnje kompanije s legendarnim Quincyjem Jonesom – Q350, Q460 i Q701. Prvi model predstavlja in-ear slušalice (bubice), sledi verzija srednje veličine koja naleže na uši (on-ear), dok su poslednje referentne full-size slušalice otvorenog tipa, oplemenjene vrhunskim materijalima i najsavremenijim tehničkim rešenjima.

JVC
Pored gomile proizvoda iz domena in-car elektronike, Victor Company of Japan predstavio je nove generacije Picsio džepnih kamera i Everio kamkordera. Ukupno jedanaest novih modela donose poboljšanu funkcionalnost, poput Bluetooth povezivanja i drugih aktuelnih tehnologija, uz napredak na polju kvaliteta slike i zvuka. U kategoriji stonih audio-sistema JVC nam je prikazao RV-NB50, klasičan boombox u modernom pakovanju, oplemenjen iPod priključkom i USB portom. UX-F3 predstavlja standardni mikrosistem, s dvosistemskim zvučnicima, brojnim praktičnim funkcijama i mogućnošću priključenja dva iPod/iPhone uređaja – opcija na koju sve češće nailazimo. Top-model krije se iza oznake EX-S1, u vidu zaista elegantnog sistema, originalnog dizajna i odličnog kvaliteta izrade. Na funkcije je suvišno trošiti reči – tu je sve što bi vam moglo zatrebati, i to u prestižnom pakovanju.

Pored kamkordera i stonih sistema, JVC je predstavio tri nova modela slušalica – HA-FXC51 (in-ear), HA-NC120 (on-ear) i HA-S600 (around-the-ear). HA-NC120 su slušalice srednje veličine, s veoma korisnim noise canceling sistemom i mogućnošću sklapanja radi lakšeg nošenja, a HA-S600 predstavljaju ozbiljan hi-fi proizvod, s neodimijumskim drajverom, prečnika 40 milimetara i velikim komforom pri upotrebi.

LG
Korejski gigant LG predstavio je brojne novitete u gotovo svim oblastima, od bele tehnike i kućne elektronike, do prenosnih uređaja i gedžeta. Na ulazu u izložbeni prostor ove kompanije bio je postavljen zid impresivnih dimenzija, sačinjen od preko 130 televizora serije INFINIA, a iza njega se nalazio deo rezervisan za nove LEX TV aparate, izrađene u inovativnoj NANO tehnologiji pozadinskog osvetljenja panela. Veći LEX9, s ekranom dijagonale 183 centimetra, predstavlja trenutno najveći LED LCD televizor na tržištu. Pored njih, predstavljeni su i već poznati modeli serija LX9500 i LE8500, kao i sjajne Full HD plazme PX950N (3D) i PK950. Ipak, najnaprednija tehnologija bila je spakovana u omaleni TV s dijagonalom od 79 centimetara, ali u fascinantnoj OLED tehnologiji – stoga, ovaj TV ima debljinu od samo 2,9 milimetara! Pritom, kvalitet slike je fantastičan, uz podrazumevanu mogućnost reprodukcije 3D sadržaja.

Preko puta odeljka s televizorima smestili su se projektori i kompleti kućnog bioskopa, predvođeni novim sistemima HX900 i HB994PK. Taman kad smo pomislili da smo već videli sve što se može izmisliti na polju dizajna, LG nas je iznenadio – iako se o ukusima ne raspravlja, činjenica je da novi sistemi izgledaju originalno i teško da mogu proći neopaženo u bilo kom okruženju. U klasi univerzalnih plejera, LG je predstavio model HR550, koji, pored reprodukcije BD/DVD/CD medija i 3D materijala, omogućava skladištenje na interni hard-disk kapaciteta 250 ili 500 gigabajta. Pored toga, HR550 je opremljen standardnim, kablovskim i satelitskim tjunerima (DVB-T/C/S), pa preuzima ulogu CATV/SAT risivera. Zaista odlično all-in-one rešenje.

MARANTZ
Poznati proizvođač iskoristio je IFA sajam za predstavljanje 18 novih modela iz domena multikanalnih i stereo uređaja, kao i mikrosistema. AV risiveri SR5005, SR6005, SR7005 i elegantni NR1601 donose 3D kompatibilne HDMI 1.4a priključke, USB portove i mogućnost mrežnog povezivanja, a višekanalno pretpojačalo AV7005 i snagaš MM7055 čine idealni osnov za kućni bioskop visoke klase. Pored uobičajenih mogućnosti, novi Blu-ray plejeri UD5005 i UD7005 omogućavaju reprodukciju SACD formata, kao i DLNA sertifikovano mrežno povezivanje i streaming. Na stereo “igralištu” takođe dosta noviteta, pre svih novi KI Pearl Lite komplet integrisanog pojačala i CD plejera. Prema rečima proizvođača, ovi uređaji predstavljaju neznatno osiromašene verzije KI Pearl modela, uz zadržavanje istovetne filozofije izrade i muzičkog stila, ali po pristupačnijoj ceni. Na suprotnom kraju Marantzove ponude nalaze se novi PM5004 i CD5004, entry-level integralno pojačalo i CD plejer, a obnavljanje srednje klase započeto je modelom PM7004. Ipak, verovatno najveće interesovanje izazvao je audiofilski mrežni plejer NA7004, koji zaista predstavlja sve ono što bi ovakav uređaj trebalo da bude, uz dodatak poznatog Marantzovog kvaliteta i dizajna. Serija mikrosistema Marantz Melody, iako bogatija za dva modela (M-CR503 i M-CR603), ne donosi ništa posebno novo – iPod priključci, USB portovi i mrežno povezivanje već gotovo da predstavljaju standard u kategoriji skupljih i kvalitetnijih proizvoda ovog tipa.

PHILIPS
U karakterističnom, originalnom stilu, Philips je prikazao brojne novitete u audio-video domenu. Pre svega, tu su čak četiri uređaja ovenčana EISA nagradama: Evropski LCD TV – Philips 46PFL9705, Evropski Green TV – Philips 42PFL6805, Evropski Audio/Home Theater System – Philips HTS9520 i Evropski Compact System – Philips MCi900.

Pobednički TV serije 9000 opremljen je LED LCD panelom dijagonale 116 centimetara (46 inča), a fantastičan kvalitet slike postignut je primenom brojnih naprednih rešenja. Perfect Pixel HD Engine omogućava obradu 500 miliona piksela u sekundi, pružajući savršeno čistu i oštru sliku bez obzira na sadržaj. Bright PRO povećava osvetljaj svetlih delova, istovremeno zadržavajući tamne delove na potrebnom nivou, što rezultuje izvanrednim kontrastom i kvalitetom prikaza. 400 Hz Clear LCD obezbeđuje odziv od svega pet milisekundi, što donosi potpuno fluidan prikaz pokreta. Naravno, svi modeli serije 9000 jesu pune HD rezolucije, a dijagonale od 101 i 116 centimetara (40 i 46 inča) su 3D kompatibilne. Od dodatnih zanimljivih rešenja tu su LED Pro (smanjenje potrošnje do 40 odsto), Ambilight Spectra 3 pozadinsko osvetljenje i Incredible Surround 2.1 sistem zvučnika snage 30 vati. Na kraju, vrhunska opremljenost obezbeđena je DLNA sertifikatom, ethernet i Wi-Fi povezivanjem, kao i funkcijama Net TV i MediaConnect.

EISA Green Award predstavlja sve značajniju nagradu, a Philips 42PFL6805, poznat i kao Econova LED TV, u potpunosti ispunjava stroge evropske ekološke norme. Potrošnja energije je umanjena za 60 procenata, a televizor je delimično izrađen od recikliranog aluminijuma i ne sadrži PVC i slične ekološki nepodobne materijale. Daljinski upravljač se napaja pomoću solarnih ćelija, a ekološki pristup prisutan je i kod potpuno reciklabilnog pakovanja, kao i kod originalnog, multifunkcionalnog nosača. Ekologija nije stala na put osnovnim kvalitetima, pa je Econova TV opremljen tehnologijama Pixel Precise HD, HD Natural Motion, 100 Hz ClearLCD i Incredible Surround, koje obezbeđuju vrhunsku sliku i zvuk.

S obzirom na to da su preostali dobitnici nagrada, HTS9520 i MCi900, već testirani u našem časopisu, njih nećemo posebno opisivati. Od ostalih noviteta, Philips je na ovogodišnjem IFA sajmu predstavio nove Blu-ray plejere sa oznakama BDP7500MkII, BDP8000 i BDP9600. Sva tri plejera su 3D-ready i odlikuju se 7.1-kanalnim audio-izlazima, DLNA sertifikatom, ethernet povezivanjem i podrškom za DivX Plus HD. BDP8000 spisku dodaje integrisani Wi-Fi adapter i proširene internet opcije, a vrhunski BDP9600 opremljen je Qdeo obradom slike i Burr-Brown D/A konverterima. Ipak, jedna od najvećih atrakcija na Philipsovom štandu bila je nova serija televizora Cinema 21:9 Platinum, predstavljena modelom 56PFL9954H. Ovaj 3D TV ima ekran dijagonale 142 centimetra (56 inča) u bioskopskom formatu (21:9), što omogućava potpuno iskorišćenje ekrana, a rezolucija je 2.560×1.080 piksela. Kako je u pitanju model s vrha ponude, očekivano je prisustvo tehnologija kao što su Perfect Pixel HD, LED Pro, Bright PRO, 400 Hz Clear LCD, Ambilight i mnoge druge, uz podrazumevano bežično mrežno povezivanje i DLNA sertifikat. Očekivana cena na zapadnoevropskom tržištu iznosi oko 4.000 evra.

PIONEER
Kako dolikuje kompaniji ovakvog renomea, Pioneer je stigao u Berlin s novitetima u većini kategorija. Takođe, treba naglasiti da su KODO sound station, kao i dva in-car uređaja dobili EISA nagrade. Jedna od najvećih zanimljivosti svakako je bio pomenuti KODO XW-NAC3, interesantnog dizajna i odličnih mogućnosti. Priključivanje dva iPoda omogućava kombinovanje audio-video sadržaja i plejlista, a tu je i podrška za FLAC, internet radio i Bluetooth povezivanje. Centralni deo rezervisan je za pregledni ekran plave boje, a sa strane su dve zvučničke jedinice punog opsega i prečnika 6,6 centimetara. Reprodukciju je moguće podešavati pomoću nezavisne kontrole niskih i visokih tonova, kao i odabirom jednog od tri predefinisana režima rada.

Bogata ponuda AV risivera ovog proizvođača počinje baznim VSX-420 (5.1 kanala), a slede modeli VSX-520, VSX-820, VSX-920 i VSX-1020. U skladu s konkurencijom, svi AV risiveri nude HDMI povezivanje, kontrolu druge zone, kao i podršku za brojne video i audio formate. Za one kojima ovo nije dovoljno, Pioneer nudi hi-end modele VSX-LX53, SC-LX73 i SC-LX83. Mogućnosti ovih sprava izlišno je i nabrajati, pa ćemo reći samo da najjači model, težine 18,5 kilograma, raspolaže sa 7×190 vati snage, šest HDMI 1.4 ulaza i dva izlaza, poznatim Pioneerovim PQLS sistemom za neutralisanje džitera, kao i sa Advanced MCACC (Multi-Channel Acoustic Calibration) sistemom. Takođe, ponuda Blu-ray plejera podjednako je obimna i obuhvata modele BDP-330, BDP-430, BDP-LX53 i BDP-LX54. Svi plejeri nude mrežno povezivanje i pristup BD-Live i YouTube sadržajima, kao i PQLS procesiranje zvuka, a dodavanje opcionog modula omogućava Wi-Fi povezivanje. Pored ovoga, modeli s vrha ponude funkcionišu i kao network serveri, omogućavajući reprodukciju video, audio i foto sadržaja s lokalne mreže. Uz svoje AV risivere i Blu-ray plejere, Pioneer nudi dva kompleta zvučnika: manji S-HS100 predviđen je za upotrebu s manje snažnim paketima i sastoji se od četiri satelita, centralnog zvučnika i sabvufera, dok je veći S-ES3TB daleko ozbiljniji. Kao frontalni par postavljeni su floorstanderi visoki gotovo metar i opremljeni s dve niskotonske jedinice prečnika 16 centimetara, srednjotoncem od 7,7 centimetara i visokotoncem od 2,6 centimetara. Zadnji zvučnici su tipa bookshelf, s drajverom od 10 centimetara, dok je centralni zvučnik opremljen s dve jedinice istog tipa.

Na polju stereo opreme nije bilo posebnih noviteta, osim nekoliko atraktivnih in-ear slušalica i svestranog mikro CD-risiver sistema X-HM50. Sistem se sastoji od centralne jedinice i para regalskih zvučnika, i omogućava reprodukciju sa CD-audio, MP3 i WMA fajlova s diska ili preko USB porta, kao i direktno priključivanje iPoda pomoću kolevke na gornjoj strani. Integrisani FM/AM tjuner opremljen je RDS sistemom, a sve je spakovano u kvalitetno kućište s prednjim panelom od brušenog aluminijuma.

SAMSUNG
U Hali 20 Berlinskog sajma svoj asortiman predstavio je Samsung, jedan od globalnih lidera na polju telekomunikacija, digitalnih medija i potrošačke elektronike. Južnokorejski gigant, koji zapošljava gotovo 190.000 ljudi u 65 država, prezentovao je većinu aktuelnih proizvoda, a najzanimljiviji su nam bili novi 3D televizori i Blu-ray plejeri iz Smart serije. Neverovatno male debljine i prelepog, jednostavnog okvira od brušenog aluminijuma, LED LCD televizor C9000 pleni na prvi pogled. Panel dijagonale 138 centimetara sposoban je za reprodukciju 3D sadržaja, a tu su i sve moguće aktuelne tehnologije, poput Anynet+, BD Wise, Internet@TV i mnogih drugih. Ipak, C9000 ide korak dalje i nudi daljinski upravljač koji funkcioniše preko lokalne Wi-Fi mreže, izgleda kao iPod uređaj i opremljen je velikim ekranom osetljivim na dodir, na kojem se može pregledati program na TV kanalima. Televizor se isporučuje sa 3D naočarima, a panel s konektorima sadrži četiri HDMI i dva USB porta, uz mnoštvo uobičajenih video i audio priključaka. Pored ovog televizora, Samsung je predstavio i 3D Blu-ray plejer C8900, koji se u potpunosti uklapa u visokotehnološki pristup postavljen na televizoru C9000. Pored Wi-Fi povezivanja, podrške za sve važnije medije i formate, kao i HD dekodera, ovaj Blu-ray plejer opremljen je internim hard-diskom kapaciteta 500 gigabajta i osposobljen za snimanje materijala u HD i 3D formatima. Pored svih tehnoloških čuda, Samsung je zadržao duh dobre funkcionalnost, pa je tako televizor C9000 opremljen postoljem koje se po potrebi može transformisati u zidni nosač.

SHARP
U izložbenom prostoru kompanije Sharp naišli smo na jednu istinsku inovaciju u tehnologiji izrade LCD panela – u pitanju je nova AQUOS serija s famoznim Quattron 3D ekranima. Da podsetimo, standardnoj postavci od tri boje (RGB – crvena, zelena i plava) Sharp je dodao četvrtu – žutu – koja je omogućila veće vrednosti osvetljenja, kristalno čistu reprodukciju 3D sadržaja i smanjenu potrošnju energije. Dakle, EISA nagrada u kategoriji “TV Innovation” definitivno je otišla u prave ruke. Danas, ponuda Sharp AQUOS televizora sa Quattron 3D tehnologijom sastoji se iz serija LE814, LE824, LE924 i LE925, i obuhvata modele dijagonale 102 do 152 centimetra. U kompletu s novim 3D televizorima predstavljen je, očekivano, 3D Blu-ray plejer. Model BD-HP90S se dizajnom i mogućnostima potpuno uklapa u serije LE800 i LE900, a Wi-Fi povezivanje, DLNA opcije i AQUOS Pure Mode omogućavaju maksimalno iskorišćenje kapaciteta televizora i plejera. Na kraju, kako ne bi svi noviteti bili iz video-domena, pobrinuo se mini audio-sistem XL-HF200PH. Opremljen priključkom za iPod, USB ulazima i reprodukcijom kompresovanih audio-formata, reklo bi se da ovaj sistem ide u korak s konkurencijom. Pored navedenog, tu su i uobičajene funkcije poput FM tjunera s RDS sistemom, CD plejera i budilnika, a muzička snaga sistema iznosi 100 vati, koji pogone pripadajuće regalske zvučnike dvosistemske topologije.

SONY
Manifestacija poput IFA sajma teško bi se mogla zamisliti bez imena kao što je Sony. U nepreglednoj ponudi ovog proizvođača najviše pažnje nam je privuklo nekoliko proizvoda iz kategorije projektora, AV risivera i kamkordera. Model sa oznakom VPL-VW90ES predstavlja prvi Sonyjev kućni 3D projektor, koji je upakovan u zaista elegantno i jednostavno kućište. Ovaj projektor bazira se na aktivnoj 3D tehnologiji, što znači da zahteva upotrebu naočara, a tu je i mogućnost 2D-3D konverzije. Reprodukovana slika je u full HD rezoluciji, dok patentirana tehnologija Advanced Iris 3 obezbeđuje vrednost dinamičkog kontrasta od 150.000 prema 1, a buka je svedena na odlična 22 decibela. Uz vrhunski VPL-VW90ES, proizvođač preporučuje nove AV risivere STR-DA3600ES, STR-DA5600ES i STR-DN2010. Sva tri modela su 3D kompatibilna i DLNA sertifikovana, što podrazumeva da nude povratne HDMI kanale, mrežno povezivanje i internet radio. Pored toga, obezbeđeni su i automatska kalibracija sistema i usklađivanje faze zvučnika, video-upscaling, kao i kontrola dve ili tri zone. Dodatno, skuplji STR-DA5600ES pruža gomilu sistema za korekciju i bolji kvalitet slike i zvuka, kao i veću snagu pojačala, dok se STR-DN2010 ističe pre svega drugačijim dizajnom, kao i četvoroportnim ethernet hubom na zadnjoj strani. Priznajemo da ovo još nismo videli!

U kategoriji kamkordera Sony je predstavio dva noviteta – DCR-SX15E i DCR-SR15E – koji su zapravo isti model u dve varijante, s flash memorijom ili internim hard-diskom. Novi SX15/SR15 odlikuje se pedesetostrukim optičkim zumom, LCD panelom dijagonale 6,7 centimetara i opcijama SteadyShot, Face Detection i Video Light. DCR-SX15E podržava snimanje na memorijsku karticu ili USB stick, dok je DCR-SR15E opremljen hard-diskom kapaciteta 80 gigabajta, što pruža preko 60 sati snimanja u standardnoj rezoluciji (SD). Takođe, oba modela dozvoljavaju kopiranje snimaka direktno na eksterni USB flash ili hard-disk, bez upotrebe računara.

TEAC
Na izložbenom prostoru japanskog giganta mogli su se videti brojni proizvodi iz kategorija prenosnih uređaja, multitalentovanih stonih sistema, mikrolinija i wireless audio-sprava. Modeli iz serije SR predstavljaju iPod stanice s brojnim dodatnim mogućnostima, kao što su tajmer/budilnik s nekoliko memorija, ambijentalno osvetljenje, FM radio, USB port, izlaz za slušalice, čitač za memorijske kartice, daljinsko upravljanje, pa čak i slot-in CD plejer. Dakle, SR-LUXi, SR-100i i SR-3-L pradstavljaju savršeno rešenje za spavaću ili radnu sobu. Zatim, DVD-risiver TEAC DR-H338i pripada klasi mikrosistema i predstavlja naslednika modela DR-H300, koji smo testirali u broju 34. Po opremljenosti i kvalitetu izrade, ovaj model je potpuno konkurentan brojnim rivalskim proizvodima, što podrazumeva baratanje svim mogućim i nemogućim audio i video fajlovima, ogromne mogućnosti povezivanja i veliki broj sporednih funkcija. U kategoriji hi-fi komponenata predstavljen je pristupačni CD plejer CD-P650, konvencionalnog dizajna, ali brojnih mogućnosti. Pomenimo samo neke: izlaz za slušalice s podešavanjem izlaznog nivoa, reprodukcija MP3 fajlova, USB port s mogućnošću reprodukcije i direktnog snimanja na flash memoriju… Za kraj priče o TEAC-u ostavili smo trenutno najzanimljivije uređaje, bar po našem mišljenju – u pitanju je serija WAP, koja obuhvata wireless audio risivere, plejere i servere. Modeli WAP-8600, WAP-R8900, WAP-9500 i WAP-AR/AX pružaju ogromne mogućnosti bežičnog povezivanja i streaminga digitalnog audio-signala, i sigurni smo da bi svaki korisnik PC muzičkih servera među njima pronašao upravo ono što mu je potrebno. Pritom, sve je spakovano u elegantna i funkcionalna kućišta, s preglednim ekranima koji su kod većine modela osetljivi na dodir.

TOSHIBA
Proizvodni program kompanije Toshiba veoma je širok i proteže se od nuklearnih postrojenja i medicinskih laboratorija, preko mobilnih i PC uređaja, do kućne elektronike. Na berlinski sajam Toshiba je, pored male armije novih laptop računara i gedžeta, donela interesantne novitete iz audio-video sveta. Džepni projektori Lumileo P100 i M200 predstavljaju veoma zabavne i praktične spravice, koje reprodukuju sliku u VGA rezoluciji (640×480), uz dijagonalu od najviše 152 centimetra, a opremljene su čak i zvučnicima! Multimedijalni tablet FOLIO 100 odlično je rešenje za zabavu i komunikaciju u pokretu, uz brojne opcije povezivanja i tehniku baziranu na novom Nvidia Tegra 2 procesoru. Nakon ovih gedžeta, napokon dolazimo do pravih stvari, u vidu novih Blu-ray plejera i LED LCD televizora. BD reproduktor BDX3100KE donosi podršku za 3D sadržaje putem HDMI 1.4 porta, funkciju CEC, pristup BD-Live i Bonus View sadržajima, kao i mnoge druge mogućnosti. Nova generacija LED televizora stiže u serijama SL738 i WL768, kao i u prestižnom modelu 55ZL1. Modeli serije SL738 stižu sa ekranima dijagonale 48 do 107 centimetara u HD ready (1.366×768) i full HD (1.920×1.080) rezoluciji, sa Edge LED pozadinskim osvetljenjem, dva do četiri HDMI porta s funkcijom CEC i ekološkim modalitetom rada. Skuplja serija WL768 sastoji se od tri modela, s dijagonalama 102, 117 i 139 centimetara u full HD rezoluciji, koji omogućavaju uživanje u 3D sadržajima. Pored toga, ovi televizori predstavljaju prave multimedijalne mašine, sa LAN i Wi-Fi povezivanjem, USB ulazima i internim medija plejerom koji podržava MKV, DivX HD, MP3, JPEG i mnoge druge ekstenzije. Na vrhu ponude nalazi se model 55ZL1, 3D gigant sa ekranom od 140 centimetara, novim CEVO procesiranjem slike i dizajnom studija Jacob Jensen. O ovom televizoru izlišno je i govoriti, jer poseduje sve što danas predstavlja vrhunac video-tehnologije, a najbolje bismo ga opisali izrazom “ultimativni TV”.

YAMAHA
Yamaha je u Berlinu predstavila brojne novitete u gotovo svim oblastima. Pre svega, tu su tri nova AV risivera najviše klase – modeli RX-V1067, RX-V2067 i RX-V3067 – koji se dizajnom potpuno oslanjaju na već poznatu seriju x67, uz robustna metalna kućišta i prednje panele od brušenog aluminijuma. Sva tri modela su 3D-ready sa HDMI 1.4a priključcima, a ethernet port i DLNA 1.5 sertifikat garantuju jednostavan streaming digitalnih sadržaja, uključujući sve popularniji FLAC 96/24. Od očekivanih funkcija, novi modeli opremljeni su YPAO sistemom optimizacije i 30/36-bit Deep Colour obradom slike, kao i USB i Yamaha dock portovima. RX-V1067 pruža 7×95 vati snage, a RX-V2067 podiže granicu na 130 vati po kanalu, što osigurava lako pokretanje i zahtevnijih surround sistema. Pored toga, dva snažnija modela opremljena su naprednim Cinema DSP 3D procesiranjem, koje omogućava proračun signala do 9.1, odnosno 11.2 kanala. Obrada slike odvija se pomoću VHD1900 HQV čipa, koji omogućava motion/edge-adaptive procesiranje, uz zasebno proračunavanje na nivou pojedinačnih piksela. Vrhunski RX-V3067 donosi još više snage (7×140 W), ukupno osam HDMI ulaza i dva HDMI izlaza, Burr-Brown konvertere na svim kanalima, kao i unapređen YPAO sa Room Correction sistemom.

Uz nove hi-end risivere predstavljen je i novi Blu-ray plejer BD-S1067. Aktuelnog kućnog dizajna i pune 3D funkcionalnosti, novi plejer osposobljen je za reprodukciju najpopularnijih medija i formata – SACD, DVD-Audio, DivX Plus HD i MP3 samo su neki od njih. DLNA sertifikat i HDMI-CEC označavaju mogućnost mrežnog povezivanja, BD-Live i mnoge druge funkcije.

Ukoliko su vam standardni surround sistemi preglomazni i komplikovani za postavljanje, Yamaha sada nudi AV police sa integrisanim sound projektorima, koje pružaju virtualni surround zvuk uz drastičnu uštedu u prostoru. Modeli YRS-700, YRS-1100 i YRS-2100 obezbeđuju punu funkcionalnost savremenih surround sistema, uključujući 3D kompatibilnost, HDMI 1.4a, Deep Colour, x.v.Colour, Auto Return Channel i obradu HD audio-signala. Takođe, pored zavidne estetike, Yamahine police nude prilagođavanje potrebama korisnika u vidu podešavanja visine polica i prisustva skrivenih pregrada za kablove.

Ove godine Yamaha je proslavila mali jubilej: u pitanju je 10 godina postojanja PianoCraft serije vrhunskih mini i mikrosistema. Jubilarni model nosi oznaku MCR-550 i sastoji se od  jednokomponentnog CD-risivera (CRX-550) i pripadajućeg para zvučnika (NS-BP200). Uobičajeno, svestranost je zagarantovana, pa su tu integrisani iPod dock, FM tjuner i USB port, kao i mogućnost reprodukcije kompresovanih audio-formata (MP3 i WMA). Kako bi obezbedila što bolji zvuk sa iPoda, Yamaha je digitalno-analognu konverziju prebacila s popularnog prenosnog plejera na Burr-Brown kola u CD-risiveru. Sekcija pojačala isporučuje 2×32 vata na 6 oma, što je više nego dovoljno za pokretanje regalskih NS-BP200, koji se odlikuju dvosistemskom topologijom s bas refleks otvorom na zadnjoj strani. Opciono, mikrosistemu je moguće dodati aktivni sabvufer.

Brojni noviteti prisutni su i u hi-fi segmentu u vidu nove serije stereo risivera, ali i entry-level integrisanih pojačala i CD plejera. Risiveri R-S300, R-S500 i R-S700 već na prvi pogled pokazuju pripadnost S seriji, dok unutrašnjost krije snagu u rasponu od 2×50 do 2×100 vati. Pored očekivanog varijabilnog loudness sistema i ToP-ART dizajna, primetni su novi, kvalitetniji zvučnički terminali, kao i pozlaćeni RCA priključci, dok je kontrola poverena redizajniranim daljinskim upravljačima. FM/AM sekcija dozvoljava memorisanje 40 stanica, uz neizostavni RDS sistem. Ponudu upotpunjuju integrisana pojačala A-S300 i A-S500, snage 60, odnosno 85 vati po kanalu, kao i CD plejer CD-S300, koji omogućava reprodukciju MP3 i WMA fajlova s diska ili preko USB porta.

Nakon serije NS-700, obnavljanje ponude zvučnih kutija nastavlja se novom serijom NS-500. Seriju predvodi podnostojeći NS-F500, punokrvni trosistemski zvučnik opremljen bas jedinicom prečnika 16 centimetara, srednjotoncem od 13 centimetara i tweeterom prečnika tri centimetra, uz rezne frekvencije na 35 herca i 50 kiloherca i bas refleks porta na zadnjoj strani. Regalski NS-B500 opremljeni su PMD bas jedinicom prečnika 12 centimetara i visokotoncem, dok centralni NS-C500 sadrži istovetne drajvere (dva mid/bas i jedan visokotonac), ali u horizontalnoj postavci. Postavku kućnog bioskopa kompletira aktivni sabvufer NS-SW500, opremljen pojačalom snage 250 vati, kao i etabliranim Yamahinim Advanced YST II i QD-Bass tehnologijama.

Izveštaj o Yamahinim novitetima završavamo onako kako smo ga i počeli – hi-end novitetima – samo ovog puta s druge strane audio-video skale. Kao dodatak vrhunskim spravama serije S2000, Yamaha je pripremila mrežni plejer NP-S2000, izrađen u potpunosti po standardima poznatih “dvehiljadarki”. To podrazumeva besprekorno izrađeno kućište s drvenim stranicama, diskretan dizajn i prvoklasne priključke na zadnjoj strani. Punu funkcionalnost garantuje DLNA sertifikat, kao i kompatibilnost sa Windows, Mac i Linux operativnim sistemima, a licencirani Twonky Media Server uračunat je u cenu plejera. NP-S2000 podržava AAC, FLAC, FLAC 96/24, MP3, WAV, WMA i WMA Lossless formate, a konverzija je poverena vrhunskim Burr-Brown čipovima, uz odvojene sekcije napajanja za digitalni i analogni stepen. Simetrična konstrukcija u analognom delu završava se XLR izlazima, a tu su i linijski RCA, kao i koaksijalni i optički digitalni izlazi. Novi mrežni plejer moguće je kontrolisati preko daljinskog upravljača, ali i kroz lokalnu mrežu, pomoću računara ili Apple prenosivih uređaja.