IFA Global Press Conference, Rim 2018.

Trendovi na IFA

Krajem aprila organizator IFA sajma Messe Berlin održao je globalnu novinarsku konferenciju u Rimu. Saznali smo kakve nas novosti očekuju na narednom IFA sajmu.

Preko 300 novinara iz više od 50 zemalja imalo je prilike da vidi kakvi nas trendovi očekuju na narednom IFA sajmu. IFA otvara svoja vrata 31. avgusta i sajam traje do 5. septembra. Zahvaljujući partnerima Messe Berlina kao što su GFK i GFU ispratili smo prezentacije na kojima su prikazani trendovi koji jasno ukazuju na napredak tehnologija kao što su veštačka inteligencija, glasom kontrolisani uređaji i 8K televizori. Primetan je i rast startapova, koji će se naći u hali 26.

IFA je već godinama unapred rasprodata, pa se polako širi i van prostora sajma. Jedan od primera je IFA Global Markets – sajam OEM i ODM proizvođača, koji spaja proizvođače i dobavljače. Ovaj događaj se održava u Station Berlin pored Potsdamer Platza.

Događaj koji se prvi put organizuje jeste Shift Automotive. To je nova, dvogodišnja konvencija koja će biti posvećena mobilnosti u budućnosti – načinu na koji vozimo, razmišljamo i živimo. Shift Automotive je zajednički poduhvat ženevskog Auto Showa, Palexpo, IFA i Messe Berlina. Nakon 4. i 5. septembra u Berlinu, Shift Automotive biće održan i u Ženevi u martu 2019.

Statistika
Kao i svake godine, GFK nam je prikazao dosta zanimljivu statistiku o globalnim trendovima. Evropa, Severna Amerika i Kina zauzimaju više od 70 odsto prihoda u potrošačkoj elektronici. Ipak, najveći rast se očekuje u Latinskoj Americi, od čak devet procenata. Smartfoni uzimaju čak 48 procenata celokupnog tržišta, dok su TV i laptopovi zauzeli po 12 odsto. Samo ove tri kategorije zauzimaju skoro 75 procenata kompletnog tržišta potrošačke elektronike. Zaključak Jurgena Boynya iz GFK-a jeste da su inovacije zaslužne za rast prodaje. Na prvom mestu smartfoni imaju sve bolje kamere, veće ekrane, i ovaj napredak dovodi do brze zamene uređaja. Slično se dešava i s televizorima, veći ekrani, kao i napredne opcije doveli su do toga da potrošači kupuju drugi ili treći televizor u domaćinstvu, ali i da ih sve češće menjaju. Interesantna brojka je i da je 2008. godine postajalo 21.600 modela televizora, da bi se ta brojka 2012. uvećala na 39.400, a u 2017. na 44.300 modela.

Sharp i 8K
Sharp je u Rimu predstavio monitor dijagonale 70 inča sa 8K rezolucijom (LV-70X500E). Ovaj monitor nalazi se u prodaji od kraja prošle godine u Kini i Japanu, a sada prodaja kreće i u Evropi. Sharp prati trendove prodaje, a iznet je podatak da svi ekrani preko 55 inča doživljavaju rast prodaje, dok oni ispod ovih dimenzija doživljavaju pad prodaje od čak 23 odsto. Najveći rast imaju ekrani od 60 do 69 inča, koji iznosi čak 37 procenata. Upravo je uvećanje rezolucije i dovelo do rasta prodaje većih ekrana. Naime, u vreme Full HD rezolucije najprodavaniji ekrani bili su dijagonale od 32 inča, a smatra se da će upravo 8K rezolucija dovesti do velikog napretka prodaje ekrana većih od 70 inča.

Kad je u pitanju 8K materijal, Sharp ima spreman odgovor – naravno, prvi korak je upscaling sa Full HD i 4K rezolucija, koje su razvili. S druge strane, Sharp već ima u prodaji profesionalne 8K kamere, a u prilog govori i da YouTube već dve godine podržava reprodukciju video-materijala u 8K rezoluciji. Kao prvi korak u popularizaciji 8K materijala navodi se da će France TV prenositi teniski turnir Roland Garros u ovoj rezoluciji. Najavljena cena Sharpovog 8K monitora LV-70X500E iznosi oko 11.200 evra.

Link ka vesti

TCL u Evropi
Na IFA novinarskoj konferenciji predstavljen je treći najveći proizvođač televizora TCL. Frédéric Langin, generalni menadžer kompanije, održao je prezentaciju o istorijatu kompanije. TCL je kineska kompanija osnovana 1981, a danas ima 11 odsto učešća na tržištu. Trenutno imaju prodaju u 26 zemalja u Evropi, a fabrika se nalazi u Poljskoj. Njihova želja je da postanu treći proizvođač televizora i u Evropi. Marek Maciejewski, evropski direktor razvoja kompanije, objasnio je koliko TCL polaže pažnju na dizajn televizora, ali i kvalitet reprodukcije. Nove generacije televizora podržavaju HDR Pro, a top-modeli koriste QLED tehnologiju. Podsetimo, ova kompanija je pionir u korišćenju Quantum Dot tehnologije, koja ima mogućnost prikaza 100 odsto svih boja iz realnog sveta.

TCL želi da napravi televizore veoma lakim za korišćenje, pa su se odlučili za Android operativni sistem. Zahvaljujući Google asistentu, možete svojim glasom kontrolisati televizor. Većina modela za 2018. biće opremljena Android operativnim sistemom i ekranom sa Ultra HD rezolucijom.

Link ka vesti

IFA događaji

CE China
CE China 2018 održava se treći put u Šenženu u Kini, od 3. do 5. maja, i bavi se potrošačkom elektronikom.

CE WEEK
CE WEEK 2018 je sajam koji se održava 20. i 21. juna u Njujorku i posvećen je „trade“ organizacijama.