Huawei Mate 8

Najbolji drugar

Kineska kompanija Huawei je na novinarskoj konferenciji CES sajma predstavila novi top model pametnog telefona. Radi se o nasledniku uspešnog smartfona Mate 7 koji je sigurno doprineo napretku kompanije u udelu na tržištu mobilnih telefona. Hi-Files je bio u prilici da prvi iz Srbije testira Mate 8.

huawei01

Huawei Mate 8 zapravo spada u kategoriju fableta, jer je dijagonala njegovog ekrana nemalih šest inča. Prvo što će svako primetiti je dizajn koji pruža utisak luksuza i gracioznosti. Uređaj dolazi u prelepoj crnoj kutiji sa natpisom imena telefona i slovima zlatne boje. U paketu dolaze punjač, slušalice, kratko uputstvo i iglica za otvaranje slota za kartice. Najbolje od svega je što se u kutiji nalazi i providna maska za telefon, što znači da srećni kupac ne mora da žuri s kupovinom maske jer će telefon od prvog momenta biti dobro zaštićen. Pored toga, Mate 8 dolazi s folijom preko ekrana koju ne morate ni skidati. Huawei je ovim potezom praktično dao najbolje opremljen telefon po pitanju dodatne opreme. Ono što će svakako uplašiti mnoge je dijagonala od šest inča, ali Huawei je uspeo da zadrži dimenzije ovog fableta u granicama normale. Odnos veličine celokupnog uređaja i veličine dijagonale iznosi odličnih 85 procenata. Rezolucija ekrana je Full HD, što smatramo minimumom na ovoj dijagonali. Već na prvi pogled, primetićete da su boje na Mate 8 poprilično živahne, dovoljno zasićene i verodostojne. Pri testiranju smo primetili da je korisnik u mogućnosti da samostalno promeni temperaturu boje ekrana, što je pohvalno, jer je teško ugoditi svakom paru očiju.

huawei03Dizajn
Fablet dolazi u četiri boje: svemirsko siva, šampanj zlatna, mesečeva srebrna i u novoj boji koja se naziva moka braon. Leva strana kućišta ima jedva primetan otvor za SIM kartice i mikro SD karticu. Ubacivanjem priložene iglice u sitnu rupu, izvlači se “fiokica” u koju je moguće smestiti bilo dve SIM kartice, bilo jednu SIM karticu i jednu memorijsku karticu. Kao i kod drugih proizvođača, druga SIM kartica podržava brzine interneta od samo 2G. Na desnoj strani se nalazi taster za uključivanje telefona i veći taster za kontrolu glasnoće. Gore primećujemo otvor za mikrofon i 3,5-milimetarski priključak, dok se sa donje strane nalaze mikro USB priključak i prorezi za dva zvučnika. Treba pomenuti da je Huawei objavio saradnju sa kompanijom Harman Kardon pri izradi njihovog novog tableta Mediapad M2 koja je bila odgovorna za kvalitet zvučnika i sveukupan zvuk. Zadnju stranicu krase kružni prsten kamere i kružni čitač otisaka prstiju. Tu su još i dvotonski blic, Huawei logo i u dnu veliki broj besmislenih logotipova raznih sertifikata koje sve češće viđamo na telefonima. Da li je zaista neophodno staviti ikonu precrtane kante za otpatke da bi korisnici znali da telefon ne bacaju u smeće?

Hardver
Kad je u pitanju hardver ugrađen u Mate 8, možemo reći da se radi o moćnim komponentama. Ugrađeni procesor je Hisilicon Kirin 950 koji ima ukupno osam jezgara. Četiri jezgra rade na frekvenciji od 2,3 gigaherca, a drugih četiri na 1,8 gigaherca. Fablet dolazi u dve varijante. Pristupačnija verzija ima tri gigabajta RAM memorije i 32 gigabajta skladišta, dok 100 evra skuplja verzija ima četiri gigabajta RAM-a i 64 gigabajta skladišta. Pomenuli smo da je ekran u 1.920×1.080 rezoluciji i izrađen je u IPS tehnologiji sa solidnih 368 piksela po inču. Očekivali smo da nakon Mate S telefona koji ima AMOLED ekran, i Mate 8 koristi istu tehnologiju.
Ako bismo poredili Mate 8 sa nekim sličnim fabletima, on ima “samo” Full HD rezoluciju, poput iPhone 6S Plus modela, što je lošije od fableta kao što je Samsung Note 5. Ipak, Huawei je pošao logikom da ugradi veliku bateriju, a da optimizuje njeno korišćenje. Da su ugradili 2K ekran, baterija bi drastično manje trajala. Baterija ima 4.000 miliamper-sati i bez problema može omogućiti dva dana korišćenja, dok je Note 5 opremljen baterijom od samo 3.000 miliamper-sati.
Pored toga, Huawei je ovaj telefon poboljšao tehnologijom brzog punjenja pa je tako celu bateriju moguće napuniti za dva i po sata, dok vam punjenje od samo pola sata može pružiti autonomiju dovoljnu za ceo dan korišćenja. Ovo smo naravno isprobali u praksi i jasno je da se baterija ne puni linearno, već da je prvih pola sata do sat, baterija značajno dopunjena.
Na testovima Mate 8 je uspešno pobeđivao konkurente poput Samsung Note 5 i LG G4, a rezultati u odnosu na prethodni Mate 7 su nekada bili i duplo bolji.

huawei04Softver
Mate 8 je prvi Huawei telefon koji dolazi sa Androidom 6.0, ali preko operativnog sistema je “presvučen” EMUI 4.0, korisnički interfejs koji je sam Huawei razvio. Na prvi pogled EMUI nam se nije dopao, jer su mu nedostajale neke sitnice na koje smo navikli. Na prvom mestu, nema tastera koji otvara sve aplikacije, već će svaka instalirana aplikacija biti smeštena na “radnu” površinu. Preslaganje ikonica po željenom redosledu je dosadno, naročito ako volite da imate veći broj instaliranih aplikacija. Drugo, fioka za obaveštenja je podeljena u dve celine, obaveštenja sa leve strane dok su tasteri za uključivanje i isključivanje funkcija telefona na desnoj. Tek ako nemate novo obaveštenje, Mate 8 će preći odmah na desni deo.
Ipak, ovaj sloj korisničkog interfejsa donosi neke zaista korisne opcije. U softver je implementiran skener vizit kartica, a Huawei tvrdi da skeniranje radi na 17 jezika sa tačnošću od preko 99 procenata. Dodatno, povezivanje sa muzičko-navigacionim uređajem u automobilima novije generacije je softverski podržano, te vožnja postaje “pametnija”. Puno operacija na ovom telefonu možete uraditi i korišćenjem zgloba prstiju, kao što je isecanje fotografija, slikanje ekrana, a moguće je i pisati zglobom određeno slovo kako biste pokrenuli predefinisanu aplikaciju.
Isprobali smo čitač otisaka prstiju i on radi besprekorno. Možete snimiti i više otisaka, a sve što treba da uradite je da svaki prst dobro “usnimite” u telefon. Nakon toga otključavanje je neverovatno brzo i lako. Postavljanje čitača otiska na zadnju stranicu telefona je definitivno odličan potez.

Kamera i zvuk
Glavna kamera ima rezoluciju od 16 megapiksela i otvor blende od f/2.0. Podržane su neke napredne opcije snimanja kao što su slow motion ili timelapse. Generalno smo veoma zadovoljni kamerom, naročito u sunčanim danima. Što se tiče snimaka u noćnom uslovima, oni imaju povećani nivo šuma, ali opet u očekivanim granicama. Selfi kamera ima osam megapiksela, a zanimljivo je da se možete slikati prislanjanjem prsta na čitač otisaka, što je veoma zgodno rešenje.
Ugrađni zvučnik je dosta slab, te nije zahvalno govoriti o njegovom kvalitetu. Treba pomenuti da je Huawei ugradio i DTS tehnologiju, čijim rezultatima se nismo preterano oduševili.

Zaključak
Mate 8 je premijum telefon, što svojim izgledom, što svojim hardverom. Naša mišljenja na temu softvera su podeljena, jer se čini da EMUI ima potencijala, ali da on nije u potpunosti iskorišćen. Vek baterije je impozantan, a tehnologija brzog punjenja “spašava dan”. Sve u svemu, nama se Mate 8 posebno dopada i predstavlja kompletno rešenje jer sadrži sve što napredniji korisnik može da zatraži.

PLUS
Vrhunski dizajn.
Odličan kvalitet izrade.
Android Marshmallow.
Trajanje baterije.

MINUS
Nedopadljiv EMUI.

consumer.huawei.com/rs

Displej: 6,0 inča, 1.080x1.920 px, 368 ppi
Procesor: Kirin 950, Osam jezgara 4x2,3 GHz + 4x1,8 GHz
Operativni sistem: Android 6.0 Lollipop sa EMUI
Memorija (RAM/skladište): 3 GB / 32 GB
Ulaz za microSD: da,
Kamera prednja/zadnja: 8 MP / 16 MP
Baterija: 4.000 mAh
Dimenzije (ŠxVxD): 80,6x157,1x7,9 mm
Masa: 185 g
Cena: 599 €
Reader Rating2 Votes
47
47
Ocena čitalaca