Huawei Mate 40 Pro

Samo napred

Novi flegšip kompanije Huawei predstavljen je u novembru prošle godine, a na našem tržištu se pojavio s malim zakašnjenjem. Čini nam se, već na prvi pogled, da se isplatilo čekanje.

Primetili ste novi trend koji su postavile kompanije Apple i Samsung da uz telefone ne isporučuju punjače za telefon, kao ni slušalice. Kod Huawei Mate 40 Pro to nije slučaj. U paketu smo dobili brzi punjač, koji radi čak do 66 vati, obične slušalice sa USB-C priključkom, kao i futrolu za telefon. Nadamo se da Huawei neće prekinuti ovu tradiciju jer, po našem sećanju, upravo je ova kompanija poklanjala futrole za telefone, što je značilo da je vaš novi mobilni telefon bio zaštićen čim ga izvadite iz pakovanja. Kad uzmete Mate 40 Pro u ruke, nećete ostati ravnodušni. Njegove dimenzije, masa i čvrstina odmah će vam uliti poverenje i znaćete da je reč o vrhunskom uređaju. Aliminijumski ram i staklo sa obe strane deluju luksuzno i onako kako treba da izgleda telefon ove cenovne kategorije – bez plastike!

Ekran dijagonale 6,76 inča izrađen je u OLED tehnologiji, s podrškom za HDR, savija se po bočnim ivicama i pruža osećaj superiornosti. Frekvencija osvežavanja ekrana iznosi 90 herca, što se primeti pri svakodnevnom skrolovanju tekstova – oči će vam se manje zamarati, i to ćete posebno osetiti na kraju dana. Kad telefon okrenete na zadnju stranu, primetićete neobičnu postavku kamera, koju do sada nismo imali prilike da vidimo. Ipak, o kamerama nešto kasnije.

Hardver

Za „pamet“ ovog telefona zadužena je najnovija generacija Kirin procesora sa oznakom 9000, a procesor je izrađen u petonanometarskoj tehnologiji. Telefon nudi podršku za 5G mrežu i dolazi u dve varijante – sa 256 ili 512 gigabajta interne memorije, dok je radna memorija u oba slučaja osam gigabajta. Memorija se može proširiti, ali samo nanokarticama, i to do 256 gigabajta. Do ovih kartica na našem tržištu nije baš lako doći jer su u mnogim onlajn prodavnicama rasprodate. Baterija ovog telefona iznosi odličnih 4.400 miliamper-sati, a podržano je brzo punjenje i putem priloženog punjača, kao i putem brzog bežičnog punjača od 50 vati, koji se može dodatno kupiti. Takođe, sa ovim telefonom možete bežično puniti druge uređaje, poput pametnog sata s jačinom od pet vati.

Raniji modeli Huawei telefona, poput Mate 30 Pro ili P40 serije, koristili su dodatni sloj na ekranu koji je vibrirao i generisao zvuk. Kod ovog modela se od toga odustalo, već Mate 40 Pro koristi konvencionalni zvučnik, koji se nalazi u prorezu između ekrana i aluminijumskog rama. Zanimljivo je da Mate 40 Pro ima zvučnike i s gornje i s donje strane, što moramo posebno pohvaliti jer se stereo-zvuk na ovakva način adekvatno prezentuje.

Kamere

Četiri sočiva su smeštena unutar crnog kruga u čijem se centru nalazi Leica logo. Glavna kamera ima 50 megapiksela sa f/1,9 otvorom blende i laserskim autofokusom. Takozvana periskop kamera ima petostruki optički zum sa 12 megapiksela i otvorom blende od f/3,4. Treća kamera je ultraširoka sa 20 megapiksela, dok je četvrto sočivo laserski senzor za precizan autofokus. Selfi-kamera ima 13 megapiksela i sama će prepoznati da li se slikate sami ili u grupi, pa će sama odabrati jedan od tri moguća ugla snimanja. Video-snimanje podržava 4K do 60 slika u sekundi. Što se tiče interfejsa kamere, nije se drastično promenio, pa ako ste već posedovali Huawei telefon, lako ćete se snaći u dodatnim podešavanjima. Huawei je zadržao „aperture“ režim, gde korisnik može menjati fokus tačku i naknadno promeniti dubinsku oštrinu fotografije – jako zabavno i korisno. Ovaj režim slikanja ne treba pomešati s „portrait“ režimom, gde možete, dok slikate, promeniti tip i jačinu boke efekta.

Softver

Iako poseduje Android 10 operativni sistem, i na ovom Huawei telefonu izostala je podrška za Google servise. Huawei je uložio mnogo sredstava da ponudi alternativu, tako da se u njihovoj App Gallery nalazi sve veći broj aplikacija koje su važne u lokalnom smislu – poput aplikacija za banke ili za lokalnu dostavu hrane. Takođe, Huawei je ponudio i povoljne uslove za njihov klaud servis, pa su cene veoma konkurentne. Ako ste već koristili Huawei telefon, sve će vam biti logično i lako za upravljanje zahvaljujući EMUI interfejsu. Ako, ipak, prelazite s nekog drugog proizvođača telefona na Huawei, sigurni smo da će vam trebati nekoliko dana da se naviknete.

S druge strane, Huawei je ponudio nešto što drugim proizvođačima još ne polazi za rukom. Tu prvo mislimo na vezu između Huawei telefona i njihovih laptopova, ali i na MeeTime aplikaciju, koja predstavlja alternativu Apple FaceTime aplikaciji za video-pozive.

Zaključak

Ovaj telefon svojom cenom spada u veoma luksuzne telefone i sličan je cenama top-modela konkurenata (Apple iPhone 12, Samsung Galaxy S21 Ultra). Ono u čemu verovatno prednjači jeste kvalitet fotografija i ugrađenih kamera, međutim, ipak poseduje neke specifičnosti. Nedostatak Google servisa neće svakome nedostajati, ali će deo publike odbiti. Slično je i s nanomemorijskim karticama. Svi ostali aduti su prisutni: odličan ekran, vrhunske kamere, jaka baterija i, nama važni – stereo-zvučnici. Ukoliko ste u potrazi za novim telefonom visokog ranga, onda Huawei Mate 40 Pro morate staviti u uži izbor pri kupovini.

Huawei Mate 40 Pro
Displej: 6,76 inča, 2.772x1.344
Procesor: Kirin 9000 5G, 1 jezgro 3,13 GHz, 3 jezgra 2,54 GHz i četiri jezgra 2,05 GHz
Operativni sistem: Android 10.0 sa EMUI 11
Memorija (RAM/skladište): 8 GB / 256 ili 512 GB
Ulaz za mikro-SD: ne, samo nano
Kamera prednja/zadnja: 50+20+12 MP / 32 MP
Baterija: 4.400 mAh
Dimenzije (ŠxVxD): 75,5x162,9x9,1 mm
Masa: 212 g
Cena: 149.999 RSD
consumer.huawei.com/rs
Impresivan dizajn.
Vrhunske kamere.
Odlična baterija.
Nedostatak Google servisa.
Jaka konkurencija u ovom cenovnom rangu.
4.5